רוצים כמה המלצות למקומות פחות מוכרים? כאלה שעוברים בעיקר מפה לאוזן? אספנו 14 מעיינות סודיים, שהכניסה אליהם ללא תשלום. ואם זה מאתגר מדי בשבילכם, יש גם את החמישה שהם הכי יפים בארץ אך יותר עמוסים. לא משנה במה תבחרו, צפויה לכם חוויה מדהימה. 

המעיינות הסודיים 

עין פיק, רמת הגולן (בסמוך לקיבוץ אפיק)

עין פיק (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

בכל מקום שתזרקו אבן בגולן יוצרו אדוות מים באחד מ-100 המעיינות שברמה. 100? יותר, הרבה יותר, כי הרבה לא מוכרים נשמרים בסודי סודות על ידי המקומיים, שפוחדים שנגלה ונשתלט עליהם.

עין פיק הוא חצי כזה כי אט אט מגלים אותו, בעיקר בשל הכפר התלמודי העתיק, עליו הוקם הכפר הסורי תאופיק. בכפר שרידי בתי בזלת מרשימים ביופיים, שעברו שיפוץ ושימור שהפכו אותו לאתר טיול יפה ומעניין. לכפר מרפסת תצפית שחולשת על פנורמה מרהיבה הגולשת מטה לסוסיתא, עין גב ועד לכנרת, ורק מעטים יודעים שתחתיה מסתתרת פינת גן עדן קטנה. עשרות מדרגות אבן יורדות מהמרפסת למעבה החורש והבוסתנים בסופן מתגלה מעיין מקסים שנובע מתוך מערה קטנה, לאמת מים עתיקה ומשם לתוך בריכת האבן שנחבאת בצל עצי התאנה וסבך שיחי הפטל.

עין פיק (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

הגעה: בצומת אפיק פונים ימינה לכביש 98  ולאחר כק"מ פונים ימינה לחנייה.

ואם אתם כבר שם: סורו לבריכה בעין אם אשרשיח, מדרום לצומת אורחה; לבריכת הקצינים הנהדרת במעיין די עזיז (מעיין כנף) במושב כנף; ולעין אי"ה בקיבוץ מיצר החולש על משולש הגבולות של סוריה, ירדן וישראל.


עין חשק, בין גונן לגדות

עין חשק (צילום: אורן זינגבויים)
צילום: אורן זינגבויים

הדרך לחשק עוברת לאורך ערוץ נחל אל-קצב ובחלקה אפשר ללכת בתוך פלגי המים. השביל אל המעיין מלווה בנוף מדרונות הרי הגולן ורכס הרי נפתלי, הגולשים לעמק החולה המוריק, בסופו תגלו בריכה נחשקת מלאה במים צוננים בעומק 1.5 מטרים.

אגדות מקומיות גורסות ששמו של המעיין (המוכר גם כעין גונן) הוא תולדה של הרומנים המתרקמים סביב המעיין והשכשוך במים, בעיקר בשעת בין הערביים, מעוררת חשקים רומנטיים, אז תביאו שמיכה, יין סלסילת גודיס, ויאללה בלגן. רק שימו לב, למרות שהבריכה מוקפת צמחייה סבוכה היא אינה מוצלת ומומלץ שתתארגנו בהתאם.

הגעה: מצומת גונן, בכביש 918, פונים מזרחה לכביש 959 ולאחר כ-150 מטר פונים שמאלה בפנייה החדה המובילה לחניה. המצוידים באופניים וברכבי שטח ימשיכו עד למעיין, האחרים יחנו ליד השביל ויצעדו כק"מ.

ואם אתם כבר שם: סעו מזרחה בשביל הכחול, במעלה המצוקים מעל נחל חמדל, שמוביל לעין מימון (ובמקור עין אלמא'מון), שמוקף בחורשת אקליפטוס, עצי בוסתן ושיחי סברס.


חמאם בנות יעקב, רפטינג נהר הירדן (בסמוך לגדות)

בנות יעקב (צילום: אביתר ליטמן)
צילום: אביתר ליטמן

לאחר מבול הגשמים נחלי הגליל העליון זורמים בשצף והם מזמינים מתמיד, כך גם המעיינות השופעים מים. מעיינות האזור מאוד ידועים ומטוילים ומעטים מוכרים רק למקומיים, בהם 'החמאם', הממוקם באצבע הגליל. למרות שמו מימיו של החמאם אינם חמים ופירושו בערבית בית מרחץ, מאחר ובעברו שימש כאתר רחצה למקומיים. ייחודו של המעיין בצבעו - טורקיז עז וצלול, וגם בשל תופעת בועות המים, שמקורן אינו ידוע. מהמים עולה ריח קל של גופרית בשל מיקומו של המעיין על קו השבר הסורי אפריקאי, והמים הנובעים ממעמקי האדמה. גודלו של המעיין כ-3 מ"ר, עומקו 2.20 מטרים והוא מוקף בסבך צמחיה.

בנות יעקב 2 (צילום: אביתר ליטמן)
צילום: אביתר ליטמן

הגעה: מכביש 918, כ-2 ק"מ צפונית לגדות (20 מטרים ממסעדת איסקנדר וראפטינג נהר הירדן).

ואם אתם כבר שם: הליכה של 100 מטר מהמעיין תוביל לגדת נהר הירדן. ואם אתם בעניין מעיינות נוספים סורו לעין תינה, עין דיבשה ועין תאו הסמוכים למסלולי טיול רטובים.


'אין שם', גשר אריק

עין שם 2 (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

דרך העפר, העבירה לכל הרכבים, עוברת במקביל לאחד מערוצי הירדן. על אם הדרך פרות רועות באחו, סוסים שמתרעננים במים, מטעים ועצי אקליפטוס גבוהי צמרת. בימי שגרה בריאה חותרי הקיאקים בנהר מוסיפים לתמונה הפסטורלית, אך כעת הוא זורם לו בנחת. בהמשך השביל פלג מים, שאם אתם מצוידים ב-4x4 תחצו אותו בקלות אם לא זה המקום להחנות, לחצות אותו רגלית – והנה הגעתם. למעיין הנסתר אין שם, אך סימן ההיכר שלו הוא עץ אקליפטוס ענק, הסוכך על המעיין, ממנו משתלשלת נדנדה מעל המים. זה המקום להתפרס, לפתוח זולה ולשכוח מהעולם

עין שם 2 (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

הגעה: מגשר אריק מכביש 87. המגיעים מצומת בית ציידא יפנו ימינה, לדרך העפר, מיד אחרי הגשר, המגיעים מצומת אלמגור יפנו שמאלה לפני הגשר.

ואם אתם כבר שם: עין נון (בכניסה למושב מגדל) - המעיין הכי יפה ונגיש, שזורם לתוך בריכה ענקית. בסמוך למעיין שולחנות פיקניק ושביל טיול לאורך פלג המים.


עין סיס, צפת

עין סיס (צילום: אריאלה פרקש)
צילום: אריאלה פרקש

צפת מתפארת בסמטאות אבן ציוריות, בתי כנסת עתיקים, מוזיאונים, גלריות, קברות צדיקים, נוף גלילי, וגם בפארק חדש, הממוקם בלב הטבע של עמק התכלת. הפארק משתרע על 580 דונם שכולם 50 גוונים של ירוק מרחיבי עין, לב ונפש, הכוללים שני מסלולי טיול בין בוסתנים, בריכות ומעיינות, ומפגשים משמחים עם יעלים, איילים ודישונים על אם הדרך.  

המסלול הקצר, המעגלי, עובר לאורך אפיק נחל בירייה ולאורכו ספסלים שמוקמו מול נוף הרי מירון, אדיר וחירם. המסלול הארוך, שאורכו כ-2 ק"מ, מוביל עד למעיין סיס, שנקרא על שם סיס החומות – הסייס שטיפל בסוסים. לאורך המסלול בוסתנים, עצים עתיקים, מרפסת תצפית ומפל בגובה 12 מטר, שנשפך לתוך בריכה גדולה המזמינה לשכשך בה. בניגוד לק"מ של המסלול הקצר, הנגיש גם לעגלות, הארוך תלול וכולל 148 מדרגות שיורדות למפל ולמעיין.

עין סיס 2 (צילום: אריאלה פרקש)
צילום: אריאלה פרקש

הגעה: כחצי ק"מ מהכניסה הראשית לצפת.

ואם אתם כבר שם: סעו ל"זולה של בן" - בריכת שכשוך שמתמלאת במימי עין כידן, אחד ממעיינות נחל ראש פינה. הבריכה, בגודל 2X3 ובעומק 50 ס"מ, הוקמה לזכרו של החייל בן אורן.


עין שעל, כפר מעיליא

עין שעל (צילום: אוצרות הגליל)
צילום: אוצרות הגליל

למרות קרבתו של המעיין לכביש הראשי הוא נחשב לאחד מהאלמוניים, ששמם ומקומם עוברים רק מפה לאוזן. המעיין נחבא בתוך מערה בטבורו של חורש ים תיכוני, כשעצי אלון, אלה ותאנה סוככים ומצלים עליו ויוצרים אפלולית קסומה. שביל מוצל, באורך כ-800 כמטר, מוביל אל המערה הנסתרת, שנראית כמחבוא פרטי בפנינת גן עדן, שיצדיקו את מאמץ ההליכה הקצרה. היופי יתעצם כשתכנסו למים הצלולים ותגלו את הנטיפים היורדים מהתקרה.

עין שעל (צילום: אוצרות הגליל)
צילום: אוצרות הגליל

הגעה: מכביש 89 המוביל למעיליא. בק"מ ה-12 פונים בשילוט המפנה למעיין, שם מחנים והולכים בשביל השחור.

ואם אתם כבר שם: הגליל המערבי שופע בבריכות ומעיינות בהם עין כובשים ביער חניתה – פנינה מבודדת ורומנטית; עין מצור, עין זבול ועין חותם (מעיין יפה שנובע בין קירות סלע) בנחל חביז; ומעיינות נחל כזיב – עין זיו, עין טמיר ועין חרדלית -  מעיין נסתר שנובע מתוך נקבה, שאהוב גם בשל קרבתו לחנייה.


עין צמד - המסיל הגדול והמסיל הקטן, עמק המעיינות

עין צמד (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

בעמק בית שאן כ-40 מעיינות שהעניקו לו את שמו החדש – עמק המעיינות. למרות החום האדיר ומיעוט הגשמים באזור, כמות המעיינות מפתיעה ומיוחסת למבנה הגיאולוגי של הגלבוע, המתנשא מעל העמק. את הסחנה, עין מודע, עין שוקק ועין חוגה כולם מכירים אבל מעטים שמעו על עין צמד. גיליתי אותו בטעות, כשנסעתי לחפש מעניין אחר. דרך העפר, המקבילה לשדות, עברה גם ליד חורשת אקליפטוס שסקרנה. עצרתי, ירדתי במורד החורשה וגיליתי אותו, את המסיל הגדול – בריכה מדהימה שמתמלאת ממים שזורמים מתוך צינור והכי כיף לשבת תחתיו ולתת למים לעשות עיסוי לכתפיים. הבריכה גדולה, המים צלולים ורדודים ומזמינים להתנחל ולא לזוז.

עליה בדרך העפר (מצדו השני של המעיין) חשפה עוד הפתעה - המסיל הקטן, שמסתתר בין עצי הדקל למרגלות תל צמד,  ונראה כזולה רומנטית להתבודד בה ולתת לדגיגונים לעשות פדיקור לכפות הרגלים.

עין צמד (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

הגעה: בדרך עפר שבין כפר רופין לעין הנצי"ב

ואם אתם שם: עין הנצי"ב, חובה! (פירוט בהמשך).


בשביל החמישה, שדמות דבורה

מעיין בשביל החמישה (צילום: נגה משל)
צילום: נגה משל

במעיין הזה לא תישארו אדישים, הוא מרגש במראה ובסיפור שלו. ראשיתו ב-1941 אז נחפר המעיין כדי לספק מים ליישוב הקטן. שש שנים אחרי בנו בסמוך לו את בית המשאבה ובריכת הבטון הגבוה, שסיפקו מים למושב. ב-2014 השטח עבר שיפוץ ושימור שהפכו אותו לחורשה יפה ומטופחת. שנה אחרי הוחלט להפוך אותו לאתר הנצחה מרגש לזכרם של ישי שור, דוד דרעי, רז שגיא, נדב ריימונד ודניאל קדמי, שנהרגו במבצע צוק איתן, בדיוק לפני 5 שנים, ושמם נחקק על סלע בכניסה לחורשה. במסגרת השיפוץ בנו בריכה בצורת מחומש – צלע לזכרו של כל חייל. הבריכה מתמלאת במי המעיין שזורמים מבריכת הבטון, נשפכים אליה דרך צינור וממשיכים לזרום בפלג שמתפתל בין העצים.  עומק הבריכה כחצי מטר והיא מזמינה לשכשך רגלים ולעשות פיקניק (ולא מנגל!) על השולחנות שמוקמו ליד.

מעיין בשביל החמישה (צילום: נגה משל)
צילום: נגה משל

הגעה: מכביש 767 נכנסים לשדמות דבורה, נוסעים בכביש הראשי ובפניה הראשונה פונים שמאלה וממשיכים לפי השילוט, בנסיעה דרך השדות עד לחנייה.

ואם אתם כבר שם: צאו לדגום את עין שחל, עין דנה ועין זאב , מעיינות יפים שזורמים לנחל תבור, מוקפים בצמחיית נחלים ושרידי טחנת קמח.


עין מבשר, מבשרת ציון

עין מבשר (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

באין ים בירושלים המעיינות הרבים, הסובבים את העיר, משמשים לתושבים תחליף מרענן, כמו למשל מעיין המבשר, שהכי נגיש לרחוב הראשי אך מעטים מהישוב מכירים אותו. המעיין הוא פנינת חן פסטורלית שמזמינה לאתנחתא מרעננת ושלווה. מי המעיין נובעים מתחת לכביש וזורמים לתוך בריכת אבן קטנה, שממוקמת בצל עצי השקד והתאנה. המים צלולים, רדודים ומזמינים לטבילה ביום חם, ולמנוחה ורוגע ביום קריר.

מהמעיין תצפית נוף יפה אל יער ירושלים, אגם בית זית, המשתרע מטה, ואל היישובים בית זית, עין כרם, אורה ומוצא עילית.

הגעה: מהכיכר ברחוב אורן (בצמוד לקופת החולים). בסמוך לכיכר מדרגות אבן שיורדות למעיין.

ואם אתם כבר שם: הרי ירושלים משופעים במעיינות בהם עיינות תלם בעמק הארזים, הסמוך, וכן מעיינות הסטף, עין צובה, עין לבן ומעיינות יער עמינדב, בהם עין שריג בישוב אבן ספיר.


עין סג'מה, גוש עציון

עין סג'מה (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

גוש עציון הוא גן עדן של מעיינות, וגם של דובדבנים, שזו עונת הקטיף שלהם. חלק מהמעיינות עדיין טבעיים וחלקם הפכו למוסדרים, נגישים והם תחליף של ה'אין ים' והבריכות של האזור, ביניהם עין ליבנה, עין חובלה, עין סג'מה ועין אל-קסיס - מעיין גדול עם 2 בריכות, בסמוך לשדה בועז. עין סג'מה (הידוע גם כעין יצחק) הוא מעיין מקסים שפורץ מתוך נקבה בסלע אל בריכה קטנה, ממשיך וזורם בין טרסות ובוסתנים. הבריכה הגדולה, שעומקה 1.5 מטרים, מימיה צלולים וקרירים, ממוקמת מול הנוף המרהיב של ואדי גן-עדן.

הגעה: מכביש 458 פונים שמאלה לישוב אלון וממשיכים לפי השילוט

ואם אתם כבר שם: "שביל המעיינות" הנהדר בחבל בנימין, שנקרא על שם גיבורות תנ"כיות. המעיינות סמוכים זה לזה, מוסדרים, נגישים (גם לילדים) ומושלמים לפיקניק בצל העצים והפרגולות. במעיין דבורה הנביאה תמצאו בריכת שכשוך בגובה 40 ס"מ, במעיין רחל אמנו בריכה גדולה, במעיין חנה אמנו בריכה שמופרדת במחיצת סלעים ויוצרת מפלס של מים רדודים ומצד שני בריכה בעומק מטר, מעיין שארה עם בריכת שכשוך קטנה הבוקעת מתוך מערה ומעיין אחינועם  עם בריכה דגי זהב .

 


מעיינות קדם, ים המלח

מעיינות קדם 2 -  (צילום: איל כהן, אתר סיפור דרך)
צילום: איל כהן, אתר סיפור דרך

המעיינות שהם הכי ספא, סאונה או מרחצאות בטבע, ולהבדיל מכל המעיינות הצוננים, כאן יחכו לכם מים חמים שהם נהדרים לימים קרים ולילות אור ירח רומנטיים. אמנם חם בחוץ וחם בפנים, אבל לא נראה שתוכלו לעמוד בפיתוי ולא להיכנס. אם הטבילה תהיה באמת בלתי נסבלת לגופכם עדיין תוכלו להתפעל מיופיו של המקום, הנושק לתכול הים, ויופיים של המעיינות, המאופיינים במים שחורים שהם תוצאה של ריכוז גבוה של גופרית במים. בשטח מספר בריכות (מספרן משתנה בהתאם לכמות השיטפונות), חלקן מלוחות וחלקן גופריתיות, עומקן מטר והכי כיף לצוף על המים, לעצום עיניים ולהתמסר לשקט ולשלווה.

מעיינות קדם (צילום: עפר שמואלפלד, טיולי קיאקים בים המלח)
צילום: עפר שמואלפלד, טיולי קיאקים בים המלח

הגעה: מכביש 90, בין עין גדי למצפה שלם. הבאים מצפון יעברו את מחסום מצוקי דרגות, הבאים מדרום יעברו את קיבוץ עין גדי ויפנו בשלט המפנה לנחל קדם. מהחניה (בשולי הדרך) חוצים את הכביש וממשיכים מזרחה בשביל האבנים המוביל למעיינות.

ואם אתם כבר שם: המפלים והמעיינות של נחל דוד, כמובן, שהם חלק משמורת הטבע היפה, הסמוכה לקיבוץ עין גדי. אם תיסעו דרומה יותר, לאזור המלונות, תפגשו את המעיין הנהדר של עין בוקק.


בור הסבחה, פתחת ניצנה (מדרום לעזוז) 

בור הסבחה (צילום: תיירות הר הנגב)
צילום: תיירות הר הנגב

סבחה הוא לא בדיוק מעיין אלא בור מים נסתר המתמלא במי תהום ומי שיטפונות, ויש האומרים שהטבילה בו היא סגולה לאריכות ימים, ואם לא נזכה לאריכות ימים לפחות הרווחנו חווית טבע מרתקת. דרך עפר מובילה לבור ובהגיעכם תזהו מיד את מיקומו - מסביב נוף חווארים צחיח וסבך ירוק שיעיד שהגעתם לנווה מדבר קטן. פתחו של הבור קטן ובכך מבטיח שהמים ישמרו היטב. בכניסה אליו תרימו את המכסה, תדליקו פנס, תרדו בסולם ואז תתגלה ההפתעה - בריכה בגודל 5X9 מטרים מלאה במים צלולים וקרים. הבור, ככל הנראה, הוא שריד מהתקופה הביזנטית והרועים הבדואים נהגו להשקות בו את העדרים.

הגעה: ממצפה עזוז (בסמוך לכביש 10) נוסעים דרומה כ- 7ק"מ, עד לשלט 159, פונים שמאלה בשביל, נוסעים מזרחה עד ללעמדה הצה"לית, פונים שמאלה וממשיכים עד לצמחיה הירוקה. דרך עפר מתאימה לאופניים ורכבי שטח, אבל אם תגיעו ברכב רגיל תחנו ליד הכביש וצאו להליכה של כ-800 מטר עד לבור.

ואם אתם כבר שם: כאן אין עוד מעיינות אבל כן חווית גלישה, אבל על חולות - גלישה על הדיונות בבאר מילכה ואתנחתא של קפה, מאפה ומשהו קר במדבר, בזולה של קפה עזוז.


עין אום צלאח, מזרחית למכתש רמון

אום צלאח 2 (צילום: עודד שיקלר)
צילום: עודד שיקלר

נתחיל מהסוף: אום צלאח הוא מעיין רחוק ומבודד ומתאים למאותגרים ולבעלי רכב שטח 'קשוח'. אם אתם עונים על שני הפרמטרים האלה, צאו לדרך וצפו שהיא תהיה קשה אבל שווה. ההגעה אל המעיין היא משימה מפרכת מאחר והציר המוביל אליו רצוף במדרגות אבן שדורשות מיומנות נהיגה איטית, וסבלנית, אך הבונוס הוא נוף מרהיב שחולש על אזור הר הנגב והולך ונפתח ככל שעולים בשביל, או אז מתגלים מכתש רמון ובקעת צין במלוא הדרם.

אום צלאח הוא לא מהמעיינות היפים בנגב, אבל כן מהמפתיעים שבהם. המעיין נובע בתוך גב קטן, שקוע בוואדי סלעי, ואם תעמדו מעליו לא תנחשו שמתחת לרגליכם מסתתרת הפתעה רטובה. הבריכה הגדולה מתמלאת מנביעת המעיין וממי שיטפונות, שהשנה הטיבו איתה. המים צוננים, עומקם בין גובה מותניים לכתפיים, ועכשיו עד האוזניים. לדברי המקומיים המעיין הוא מקור המים היציב והיחיד בטווח קילומטרים, וחיות המדבר תלויות בו להישרדותם, אז הקפידו לא להדליק אש בקרבתו, לאסוף את האשפה ולהתרחק ממנו בשעת לילה.

אום צלאח (צילום: עודד שיקלר)
צילום: עודד שיקלר

הגעה: ממצפה רמון נוסעים מזרחה לאורך גן הפסלים ושפת מכתש רמון ולאחר כ-20 ק"מ מגיעים לשלוט המפנה לעין אום-צלאח ובקעת צין.  מהשלט ממשיכים בכביש עד לבקעת אבו-טריפה ובמרכז הבקעה מתפצלת דרך עפר שמטפסת מעלה עד לחניה שמעל המעיין.

ואם אתם כבר שם: במסע ג'יפים ממצפה רמון לערבה, או ממצפה רמון לבקעת צין חפשו את גב זרחן ואת עין אום תינה.

*אין לצאת לדרך ללא הכנה והיכרות עם המסלול. פרטים תוכלו לקבל בבי"סש שדה בוקר ובעמוד הפייסבוק של "תיירות הר הנגב", או להצטרף לאחת מחברות טיולי הג'יפים באזור הר הנגב ומצפה רמון.

המעיינות הכי יפים (ומוכרים) בארץ

הסחנה - גן השלושה, עמק המעיינות

הגן הלאומי, גן השלושה  (צילום: באדיבות הגן הלאומי, גן השלושה )
הגן הלאומי, גן השלושה | צילום: באדיבות הגן הלאומי, גן השלושה

כמה פעמים שכשכתם בבריכות, עמדתם מתחת למפל, שחיתם בנחל האסי, התפעלתם מצבע המים, וחשבתם כמה כיף שיש לנו את הגן היפה הזה. אז מסתבר שאנחנו לא היחידים שחושבים שהסחנה הוא המעיין היפה בארץ, ומהיפים בעולם, כי גם במגזין TIME חשבו כך ובחרו בו לאחד מ-20 האתרים היפים ביותר בעולם. ליופיו של הגן מוסיפים הנביעות, המפלים, הסלעים הגדולים, גשרוני האבן המדשאות והגינות המטופחות, וכן העובדה שהמים, שנובעים בטמפרטורה של 28 מעלות, מזמינים לשחות בהם גם בחורף, מה שמוסיף לו עוד נקודות.

הגעה: מקיבוץ ניר דוד בכביש 669.


עין יהודה (וגם עין הנצי"ב),  קיבוץ עין הנצי"ב

עין הנציב (צילום: MENAHEM KAHANA - AFP)
צילום: MENAHEM KAHANA - AFP

מעיין ובריכה טבעית גדולה, מהיפות בארץ, שמימיה בוהקים בטורקיז מהפנט. אם תגיעו בשעת בוקר מוקדמת, כשהמים עוד צלולים, תוכלו לראות את הנביעה מתפרצת בקרקעית הבריכה. המקומיים תלו חבלי טרזן על העץ, הכניסו מזרנים למים והחגיגה גדולה, רק לא בשבת, כי הקיבוץ דתי וסוגר את הגישה למעיין.

הגעה: מכביש 6678. משער הקיבוץ נוסעים כ-100 מטרים עד למעיין, המסתתר בסבך הצמחייה.


עין יזרעאל, למרגלות הגלבוע

עין יזרעאל (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

חורשת אקליפטוס סוככת על המעיין, הנקבה (אם תביאו פנס תוכלו לזחול בתוכה) ותעלת הבטון שמובילה את המים לבריכה הגדולה. במרכז הבריכה בית משאבות מימי הבריטים ועל העץ תלויים חבלים לקפיצת למים. על שפת המעיין שולחנות לפיקניק ועצים לתלות ערסל. ואם תרצו קצת להשכיל, זה המעיין בו חנה צבאו של שאול המלך לפני צאתו לקרב בגלבוע.

הגעה: מכביש 675 בסמוך לצומת יזרעאל ודרך נוף גלבוע.


עין איוב, כפר נחום

עין איוב 2 (צילום: רשות הכנרת)
צילום: רשות הכנרת

האגדות מספרות שזה המעיין אליו ברח איוב כדי לטבול ולהירפא מהצרעת ומכל הבשורות הרעות, וראו זה פלא, זה עבד, ויש האומרים שזה עובד גם היום. כך או כך, מדובר באחד מהמעיינות והמפלים היפים והנגישים בארץ, הממוקמים על שפת הכנרת.

המים פורצים מתוך הסלעים וסבך צמחי התות ונופלים מגובה 7 מטרים וממלאים בדרכם לכנרת את בריכות הסלע הקטנות. המים קפואים אך אם תהיו אמיצים ותעמדו תחת זרימתם החזקה תזכו לעיסוי מענג לכתפיים וגם להיטהרות, כמו שעשה איוב.

הגעה: מצומת כפר נחום פונים, בכביש 87, נוסעים כ-500 מטר ופונים שמאלה לחנייה שעל הגבעה. חוצים את הכביש, יורדים במדרגות ואתם שם.


עינות צוקים, צפון ים המלח

עיינות צוקים (צילום: רשות הטבע והגנים)
צילום: רשות הטבע והגנים

נווה מדבר שופע מעיינות מתוקים שמסתתרים בתוך שמורה טבע. השמורה מחולקת לשלוש – הצפונית, החבויה והלא נגישה, האמצעית, הפתוחה, והדרומית, החצי פתוחה שהכניסה אליה מבוקרת ובליווי מדריך. החצי פתוחה נראית כפיסת גן עדן כאשר החי והצומח מזינים זה את זה בהרמוניה. במרכז השמורה בריכה גדולה בה שוחים דגי אמנון, סרטנים וקרפדות ומסביבה עצי אשל, רותם דקל ותפוח סדום. מעל הבריכה מגדל תצפית המשקיף על השמורה. בשטח מסתובבים עדרי יחמורים, שועלים וחתולי מדבר שפעילותם מתרכזת בלילה.

הכי כיף ומשמח היא השמורה הפתוחה, עם הנביעות המתוקות שזורמות בפלגים שממלאים את בריכות השכשוך ואת בריכת השחייה גדולה. מסביבה שולחנות לפיקניק גם בתוך המים.

הגעה. מכביש 90. הכניסה בתשלום.