מערכת החורף בימים האחרונים צבעה בלבן את אזור צון רמת הגולן, הרי הגליל וירושלים, אך בנוסף לאלה, יש עוד אזורים שהחורף עושה להם רק טוב. עם בוא הגשם, אזורים אלו מתעוררים לחיים ופורחים (תרתי משמע) במלוא הדרם ואכן, זה הזמן האידיאלי לנסוע ולטייל בהם. 

רק אל תשכחו שזה חורף, אז יש להקפיד בעיקר באזורים הנמוכים ובנחלים, להאזין לתחזית מזג האוויר וכמובן לא להיכנס לנחלים אם יש חשש לשיטפונות, עומסים בדרך או סכנת החלקה. וכמובן, תביאו בגדים ארוכים וחמים, כי בשעות החשיכה קר מאוד, גם בצפון וגם בדרום.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם 

> מצאנו 15 פעילויות מומלצות בחורף הישראלי

החרמון

החרמון (צילום: אתר החרמון)
נפתח למבקרים ביום ראשון. החרמון | צילום: אתר החרמון

שלג בקיבוץ אורטל (צילום: אופיר בלאו)
גם מסביב לחרמון יש עכשיו שלג. קיבוץ אלרום | צילום: אופיר בלאו
שעתו היפה ביותר של החרמון, אתר הסקי הישראלי, מתרחשת מן הסתם בחורף, כשהוא נפתח אחרי השלגים, והבשורות הטובות הן שזה קורה ביום ראשון (21.2), לאחר שהאתר קיבל אישור לפתוח את שעריו ולהפעיל את הרכבל תחת הנחיות התו הסגול.

אמנם למטפסי ההרים ואוהבי האתגרים, החרמון מוכר גם במהלך הקיץ, אבל הוא יחסית פחות מתוייר, לעומת זאת, בחורף נוהרים אליו אלפי ישראלים, משפחות וילדים, צעירים שמגיעים להפליא בביצועי הסקי ומטיילים חובבי נופים מושלגים. הרכבל שנמנם בקיץ, הופך להיות כלי התעבורה העיקרי באתר החרמון (מלבד המגלשיים כמובן) והנופים ממנו מספקים את מנת החורף הטובה ביותר.

אם כבר הגעתם עד לכאן, תקפצו גם למפל סער – בעיקר לאחר גשמים חזקים. אפשר גם לצאת למסלול הליכה סובב נחל סער או מסלול הבניאס, ברכת רם, אוכל במג'דל שאמס או ביישוב נמרוד המושלג.


רמת הגולן

סתם תמונת נוף יפה לחיצונית (צילום: ארנון שוורצמן)
לא רק לבן, גם ירוק ופורח. רמת הגולן | צילום: ארנון שוורצמן

בימי הקיץ החמים, רמת הגולן עמוסה במטיילים המגיעים למצוא פיסת צל ומעיין קריר לרחוץ בו וכן, לעיתים, אין מקום לזוז במעיינות הרלוונטיים, שאינם גדולים מאוד, אבל מהווים אלטרנטיבה משגעת לרמה הצחיחה והלוהטת.

ובחורף? רמת הגולן כולה הופכת לגן עדן ירוק (ולבן לכמה ימים), עם מפלי מים, מאגרים מלאים ונחלים זורמים. תוסיפו גם את עדרי הפרות החומות והשמנמנות ובכלל, קיבלנו אירופה. אחד האזורים המרהיבים לטיול בחורף, כל פינה שתבחרו, תהייה מיוחדת ומינה.

מסלולים שקשה להלך בהם בקיץ הלוהט, כדוגמת : מסלולים של שביל הגולן, שמורת גמלא, אתרי מורשת והיסטוריה – תל סאקי, עמק הבכא ועוד והנה יש לכם טיול מושלם לחורף, גם טיול בטבע הירוק והשופע מים וגם אתרי מורשת, שהשהייה בהם בחורף יותר נעימה ומאפשרת.

אחת השמורות היפות לפריחת החורף, היא שמורת אחו נוב. בתחילת החורף ניתן למצוא שם שפע של נרקיסים יפים וריחניים, מאוחר יותר תוכלו למצוא גם את אירוס הביצות המיוחד. שמורה שבקיץ עומדת שוממה ויבשה, הופכת לקסם טבע, המושך אלפי מטיילים במהלך החורף.

אם כבר הגעתם עד לכאן, תקפצו גם לנחל עורבים, אחד הנחלים היפים ומלאי המים ולקנח ברחצה במאגר עורבים בבריכה החמה, בתקווה שהגעתם בזמן הנכון של פתיחת הצינור החם.


רמת הנדיב

 

רמת הנדיב (צילום: יחסי ציבור)
ימים מושלמים לפיקניק. רמת הנדיב | צילום: יחסי ציבור
שמורת טבע רחבת ידיים, כולל גני הנדיב המטופחים. שמורת הטבע תמיד זמינה לטיולים, אולם בקיץ יחסית יבש במסלולים ופחות אטרקטיבי. עין צור, למשל, מהווה נקודת עצירה יפה גם בקיץ , אבל שאר המסלולים מרהיבים בעיקר לאחר הגשמים הראשונים. אז הם מוריקים ועמוסים בפריחה, כל פעם על פי העונה בשנה.

ניתן לטייל בגני הנדיב עצמם, שהם גנים מטופחים תמיד (בכל עונה) ובמרכז המבקרים – בימי קורונה יש לבדוק את ההנחיות לגבי המרכז ובשמורת הטבע תוכלו לבחור מבין מספר מסלולים שמוצעים לציבור. הכל יפה ומרשים, גם ברגל וגם באופניים.

מכיוון שהשמורה קרובה יחסית למרכז (זכרון יעקב ובנימינה) והכניסה היא חינמית, תוכלו לבוא בשבת לטיולים, לפיקניק, לתצפיות נוף ולמצוא שפע של פינות מיוחדות ויפות, שבחורף ובאביב הן בשיאן.

אם כבר הגעתם עד לכאן, תקפצו גם לעשות פיקניק בפארק ז'בוטינסקי (ליד מבצר שוני), אפשר ללכת לטיול עצמאי או סיור במדרחוב המייסדים בזכרון יעקב, להלך בין דפי ההסטוריה וליהנות ממקום קסום, חנויות, מסעדות, יקבים ושפע של חן מקומי.


שפלת יהודה

 

מרבדי כלניות בשמורת פורה (צילום: Zachi Evenor, Flickr / CC BY 2.0)
מרבדי כלניות בפורה | צילום: Zachi Evenor, Flickr / CC BY 2.0
לא כולם מכירים את האזור המיוחד הזה, אשר יופיו מתגלה בעיקר בימי החורף, לאחר הגשמים ובתוספת מזג אוויר קריר, האזור כולו הופך להיות פנינת טבע מיוחדת במינה. בקיץ חם מאוד, האדמה צחיחה ויבשה ובחורף האדמה שותה את המים בשקיקה, השדות החקלאיים מוריקים, שפע של ירוק ושל פריחה לכל עבר.

ויותר מכך, הכל נגיש גם למגיעים מהמרכז מתל אביב וגם למגיעים מבאר שבע, נקודת מפגש מצוינת לטיולי שבת. תל לכיש, יער אמציה, יער המלאכים, תל צפית ויער חרובית, כולם מסלולים מקסימים שתוכלו להגיע אליהם רק למסלול קצר ופיקניק, או לשלב מסלול ארוך יותר.

כל אזור שפלת יהודה שופע מחלבות, יקבים, מוצרים חקלאיים, היסטוריה וארכיאולוגיה, מגוון עצום של אפשרויות. בעיקר כאשר הכל ירוק והשבתות חמימות, זמן מושלם להתארגן ולנסוע לבקר בשפלת יהודה המתעוררת בחורף.

אם כבר הגעתם עד לכאן, תקפצו גם לטיול בשמורת פורה. בעונה, סביב פברואר, השמורה כולה מנוקדת בכלניות אדומות , תוכלו לטייל וליהנות מהשילוב המושלם בין האדום והירוק. חשוב להקפיד ללכת בזהירות בינות לפרחים וכמובן לא להיכנס עם רכבי שטח, טרקטורונים ואופנועים שיכולים לפגוע בשדות החקלאיים, בצמחיה ובפרחים.


בקעת הירדן

שער (צילום: עמרי מסיקה)
אפילו ים המלח יפה יותר בחורף | צילום: עמרי מסיקה

בקעת הירדן ניחנה בנופים מיוחדים ואילולא היה מורכב לטייל בה מבחינה ביטחונית, סביר להניח שמסלולי הטיול היו פורחים בעיקר בעונת החורף. בימי הקיץ חם מאוד בבקעה ואין אפשרות כמעט לטייל, בעיקר בשעות הבוקר המאוחרות והצהרים. גם החקלאים מתחילים את יומן מוקדם מאוד, בכדי לא לעבוד בשטח בשעות החום הכבד.

מצד שני, לאחר הגשמים מתחילה להתכסות הבקעה בדשא ירקרק ופריחה עדינה, הנחלים זורמים והקסם עושה את שלו. לצורך טיול בבקעת הירדן, יש לבדוק היכן נדרש אישור בטחוני מיוחד ולהיערך בהתאם.

אם כבר הגעתם עד לכאן, תקפצו גם לביקור בים המלח כמובן. בקעת הירדן ממשיכה עד לים המלח בצפון, כך שאם תכננתם חופשה באזור, מומלץ להגיע גם לאחד מחופי ים המלח, ליהנות מהיופי, לצאת לאחד מהמסלולים באזור, או לבקר בגלריה מינוס 430, בה ניתן לראות גרפיטי יוצאי דופן, על מבנים ירדנים נטושים (בסמיכות לחוף קלי"ה).

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם