בריכת המשושים
בריכת משושי הבזלת במרכז רמת הגולן יוצרת תמונת טבע מרשימה ומיוחדת במינה. המשושים המיוחדים המקיפים את הבריכה הגדולה והצוננת נוצרו בזמן שהתרחשה במקום פעילות וולקנית. זרמי הלבה שפרצו מבטן כדור הארץ התקררו והפכו לסלע בזלתי, אך ההתקררות האיטית וההדרגתית יצרה התגבשות האופיינית לחומרים בטבע בצורת משושה. המשושים הם מפגש טבע גיאומטרי מפעים של מים, אוויר, סלע ולבה והם ממחישים בצורה יפה התרחשות של תהליכים גיאולוגיים. בנוסף, בריכת המשושים היא חלק משמורת יער יהודיה ויש בסביבתה נוף מרהיב במהלך כל השנה – בחורף השמורה מתמלאת פריחה ובקיץ אי אפשר לוותר על התרעננות בבריכה הקרירה המחייה את הגוף והנפש לפני שממשיכים במסלול.
"משושה הוא הצורה השלמה ביותר בטבע הדורשת הכי מעט אנרגיה בתהליך ההיווצרות. כזו היא גם בריכת המשושים - פשוטה ומרהיבה ביופייה. קולות הנחל הזורם, משושי הבזלת, צמחיה שופעת ובעלי חיים מגוונים הופכים את בריכת המשושים לפלא ישראלי מכל זווית אפשרית" (אבישי צוקר, מנהל שמורת נחל משושים ברשות הטבע והגנים).
>>לבחירת שבעת פלאי ישראל שלכם, היכנסו לרשימה המלאה
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
גמלא
שמורת הטבע גמלא הממוקמת ברמת הגולן משלבת טבע ונוף עם סיפור היסטורי מרתק. היא כוללת בתוכה את מפל המים האיתן הגבוה ביותר בישראל ומהווה מושבת קינון לנשרים ולדורסים הגדולה והחשובה בארץ. באתר גמלא העתיקה ממצאים ארכיאולוגים מרשימים מתקופות היסטוריות רבות ביניהם בית הכנסת הקדום ביותר בתחומי ארץ ישראל ושרידים המספרים את סיפור גבורתה הייחודי של העיר בימי המרד הגדול. גמלא מוזכרת במקורות תלמודיים כעיר מוקפת חומה מימי יהושע בן-נון והממצאים הארכאולוגיים מלמדים שאכן התקיים בה יישוב מבוצר כבר בתקופת הברונזה הקדומה. בתקופת בית שני הייתה גמלא בירת מחוז הגולן, ותושביה התפרנסו בעיקר מחקלאות. בשנת 66 לספירה הונף בה נס המרד ברומים. המלך אגריפס צר עליה שבעה חודשים ולא הצליח להכניע אותה ואז הגיע אספסינוס, והטיל עליה שוב מצור. הוא הצליח לגבור על המגנים רק בניסיון הפריצה השני לאחר שבעה חודשי מצור.
"שמורת גמלא מהווה פלא ישראלי כי היא משלבת בתוכה ערכי טבע, נוף מרהיב ומורשת. מלבד המפל הגבוה בישראל השוכן בה, היא מושבה לנשרים ועופות דורסים ומגוון יונקי ארץ ישראל עוברים דרכה. בשמורת גמלא נערך הקרב הגדול ביותר בזמן המרד הגדול ונמצא בה בית הכנסת הראשון בעולם, היחיד שהיה קיים עוד בתקופת בית המקדש שנחרב בידי הרומאים לפני חורבן הבית .שמורת גמלא בעיניי היא מקום שכל ישראלי חייב לטייל בו בכדי להבין את יופייה של הארץ, את ייחודיותם ועדינותם של חיות הבר ואת ההקרבה הגדולה שהקריבו אבותינו למען נוכל אנו לחיות כיהודים בארץ ישראל" (אלדד איתן, מנהל שמורת טבע גמלא ברשות הטבע והגנים).
>>לבחירת שבעת פלאי ישראל שלכם, היכנסו לרשימה המלאה
מצוק הארבל
גן לאומי ארבל ממוקם בגליל התחתון ומפגיש בין היסטוריה וטבע באופן בו נחשף בפני המטייל. בגן עובר נחל הארבל אשר ממנו נובעים מספר מעיינות, ובלב השמורה מתנוסס מצוק הארבל המרשים החולש על פני בקעת גינוסר והכנרת ומרשים מאוד בדומיננטיות שלו בשטח.
בין הסלעים והמצוקים ניתן להבחין בצמחים נדירים ובבעלי חיים ההופכים את המחילות שבמצוק לבית. בחודשי החורף פורחות כאן כלניות מצויות, צבעוני ההרים שצובעים את השמורה באדום לצד פרחי בר נוספים. מעבר לחי ולצומח במקום, למצוק ולסביבתו היה חלק ביישוב לאורך תקופות היסטוריות שונות: התקופה הרומית, הביזנטית והצלבנית. בשמורה ניתן לראות שרידים ומבנים בהם התחוללו קרבות היסטוריים.
"הכביש המוביל לשמורת טבע ארבל מקיף את בתי המושב ואז מתגלה דמותו הנפלאה של המצוק התלוי מעל הכנרת זקוף, חד ומרשים. מבט נוסף ועמוק יותר חושף את מכלולי המערות המרתקים שנמצאים בתוכו המגלים את סיפורי ההיסטוריה של ארץ ישראל, הורדוס, יהודים, רומאים, מרידות, בתי כנסת מצודות ודרכים, כשאת כל אלו מקיף טבע עשיר של פרחים, צבאים, יונקים וציפורים, נחל, הר ונוף".(אסף דורי, מנהל שמורת טבע גן לאומי ארבל ברשות הטבע והגנים מספר).
>>לבחירת שבעת פלאי ישראל שלכם, היכנסו לרשימה המלאה
ראש הנקרה
מפגש פוטוגני מחליף צבעים של סלע וים, הר ומים, לבן וטורקיז. הנקרות הטבעיות הן תוצאה גיאולוגית של תהליך בן אלפי שנים, תחילתו בסדקים בסלעים שנוצרו עקב זעזועים והמשכו במי גשמים שחדרו לסדקים, המסו את הסלע ויצרו מערות ימיות. הנקרות מתרחבות כל העת בגלל גלי הים המגיעים במלוא עוצמתם, מתנפצים עליהן וממשיכים את מלאכת ההרחבה. יש המעריכים את עוצמת מכת הגלים ב-250 טון על כל מטר מאורך המצוק. אחד ממראות הטבע האיקונים של טבע ישראל הוא רגל הפיל בראש הנקרה - פסל טבעי שיצר הים בדמות רגלו של פיל. חוויה מיוחדת להלך בין הנקרות בלילה אז הן מוארות באור מיוחד ושאון גלי הים מעצים את המראות ואת הרגשות.
"אין ישראלי או ישראלית שלא ביקרו לפחות פעם בחייהם בנקודה הצפונית ביותר של החוף הישראלי, בראש הנקרה. זה מה שהופך את המקום למאוד ישראלי בעיניי. זהו מקום קסום, יחיד במינו ומופלא, שבו גלי הים ליחכו בסלע נקרות מרהיבות, שהטיול ביניהן רומנטי ומרהיב. הסלעים צבועים בלבן והים צבוע בכחול - צבעי הדגל הישראלי". (שרית ישי לוי, מנהלת התוכן של מיזם 'אוצרות הגליל' בגליל המערבי. ראש הנקרה הוא אתר מרכזי במרחב הגאוגרפי אותו מרכז המיזם).
>>לבחירת שבעת פלאי ישראל שלכם, היכנסו לרשימה המלאה
הגנים הבהאיים
ב-2008 נבחרו הגנים הבהאיים בחיפה ובעכו להיכלל ברשימת אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו, בזכות היותם בעלי "ערך אוניברסלי יוצא מן הכלל" כאתרים קדושים וכאתרי עלייה לרגל עבור מאמינים בהאיים. עובדה זו בלבד מספיקה כדי לבחור בהם כפלא ישראלי שמושך ישראלים ותיירים מכל העולם ומעורר בכולם השתאות ואף תחושת התעלות רוחנית. הגנים, המשתרעים על פני 19 טראסות על המדרון הצפוני של הכרמל, מצטיינים בגינון גיאומטרי וסימטרי הכולל דשא, צמחים ופרחים ומשלבים בין אסתטיקה, נוף, היסטוריה, תרבויות ודת. מקדש הבאב בעל הכיפה המוזהבת - בו קבור הנביא המבשר של הדת הבהאית - ניצב בטראסה המרכזית וצופה על המפרץ.
"הגנים הבהאים בחיפה הם תמונת נוף ילדותם של ישראלים בכלל ושל חיפאים רבים בפרט וככאלה הם מעלים רגש מיוחד בכל ישראלי. יופיים של הגנים יוצא דופן גם בקנה מידה עולמי והם מסמלים יותר מכל גשר המחבר בין עמים, תרבויות ואמונות שונות, ממש כשם שהם מחברים בין הירוק של הכרמל לכחול של הים.(יוליה שטראיים, סגנית ראש העיר חיפה ויו"ר העמותה לתיירות ונופש חיפה).
*תודה לרשות הטבע והגנים על העזרה בהכנת הכתבה ובאיסוף החומרים.