1. נחל שניר

נחל שניר, הנחל הארוך מבין שלושת מקורות הירדן והארוך והמפותל בנחלי ישראל, משנה פניו בתקופה הקסומה הזו של הסתיו. עצי הדולב המרשימים משירים את עליהם ומרצפים את השמורה במרבד בוהק ויפיפה של הצבע המיוחד והאדמדם של עלי השלכת.

להבדיל מחבריו, נחל הדן והחרמון (הבניאס), מתחיל נחל שניר את זרימתו כמה עשרות ק"מ מצפון לגבול ישראל-סוריה-לבנון. בתחילת דרכו הוא נחל אכזב המנקז את בקעת הלבנון לכיוון מזרח (בעוד הליטני מנקז את הבקעה לכיוון מערב). בצמוד לעיירה הלבנונית אל-חצבייה פורצים המעיינות המזינים את הנחל ומתחילים את זרימתם דרומה לעבר ישראל.

בין הפלגים למפלים, רחשי המים ילוו אתכם במסלול המים הקייצי והמוכר של נחל שניר שכעת בתקופת הסתיו מקבל גוון אירופאי ייחודי ומעניין במיוחד. עוד מומלץ לבקר בפארק החושים, מסלול חוויתי לכל המשפחה בשמורת הטבע נחל שניר המשלב חוויה חושית, חיבור לטבע והצצה לעולמן של חיות הבר והמגע הפיזי במים, באדמה בעץ ובאבן.

נחל שניר (צילום: חגי שלמה, רשות הטבע והגנים)
צילום: חגי שלמה, רשות הטבע והגנים
נחל שניר (צילום: חגי שלמה, רשות הטבע והגנים)
צילום: חגי שלמה, רשות הטבע והגנים

היכן? שמורת טבע נחל שניר – חצבאני.

איך מגיעים? 5 ק"מ מצומת המצודות בקרית שמונה לכיוון מזרח כביש 99 – עד קיבוץ הגושרים ולפי השילוט.

שעות פעילות: בימים א' - ה' ושבת: 16:00 - 08:00 בימי שישי וערבי חג: 15:00 - 08:00


2. ציפורי

גן לאומי ציפורי נמצא בגליל התחתון המערבי, באזור גבעות הגיר שבין נחל ציפורי מדרום ובקעת בית נטופה מצפון. ציפורי הייתה בעבר בירת הגליל, בה ישבה הסנהדרין ובה נחתמה המשנה. בציפורי חיה אוכלוסייה מעורבת, ונותרו בה שרידים של עשרות פסיפסים יפהפיים מהתקופה הרומית והביזנטית, והם שהפכו אותה לעיר פסיפסים בין-לאומית.

בכניסה לגן הלאומי נמצאת מערכת מים תת קרקעית עתיקה, שסיפקה מים לתושבי העיר - נקודה מעולה לילדים אוהבי חקר. בביקור בגן הלאומי תוכלו ליהנות גם מסרטון הסבר קצר וכן מעשרות שולחנות פיקניק המאפשרים מנוחה.

ציפורי יושבת על דרך חשובה בין עכו לטבריה ומיקומה הגבוה הפך אותה לנקודה אסטרטגית. בתלמוד כתוב: "ולמה נראה שמה ציפורי - שיושבת בראש ההר כציפור". הנוף הנשקף ממנה מרהיב ומאפשר תצפית מרכס הכרמל עד גוש הרי מירון ועל כל הגליל התחתון והרי נצרת.

ציפורי (צילום: מיטל אהרון, רשות הטבע והגנים)
צילום: מיטל אהרון, רשות הטבע והגנים
ציפורי (צילום: מיטל אהרון, רשות הטבע והגנים)
צילום: מיטל אהרון, רשות הטבע והגנים

היכן? גן לאומי ציפורי

איך מגיעים? מכביש 79 (צומת המוביל-נצרת), בין סימני הקילומטרים 22-23 ישנו שילוט ברור לגן לאומי ציפורי.

שעות פעילות: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-16:00 | שישי וערב חג: 8:00-15:00


3. נחל עמוד

בשמורת הטבע נחל עמוד ניתן למצוא שילוב מיוחד של טבע ומורשת. בין נחל איתן, בריכות, צמחייה עשירה, טחנות קמח קדומות ומערות מגורים עתיקות – בשמורה הזאת יש הכל. בעונת הסתיו, מתמלאת השמורה בפריחה ושלכת שאסור לפספס.

השמורה מחולקת לשתי שמורות קטנות: נחל עמוד עילי, שם ניתן לצפות בחיבור של נחל שכווי ונחל עמוד היוצר ברכות קטנות ורדודות של מים צלולים, ועצי דולב וערבה הצומחים באפיק הנחל. החלק השני הוא נחל עמוד תחתי, שם ישנם ממצאים היסטוריים רבים ובראשם מערת נחל עמוד. בחפירות ארכיאולוגיות שהתקיימו במקום התגלו שרידי אדם מהתרבות המוסטרית (לפני כ-60,000 שנה), ובהמשך שלד של תינוק בעל מאפיינים של האדם הניאנדרטלי. לא רק מערות פרהיסטוריות יש באזור, אלא גם את "העמוד" – זקיף גיר סלע בגובה של 20 מטר, שעל שמו נקרא הנחל ; מצוק גדול המשמש לקינון דורסים, שם ניתן לראות קינון של נשרים, פרסים, בזי צוקים ויוני סלע ; ומצפור צ'רה, המשקיף על הגיחון שבו חוצה המוביל הארצי את נחל עמוד.

בסתיו, עצי הדולב הרבים בשטח השמורה יוצרים מרבד מרהיב של עלים בצבעי אדום וצהוב. העלים מכסים את שבילי ההליכה ואת המים הזורמים בשמורה ויוצרים מחזה יפה במיוחד. בנוסף לכך, מזג האוויר הנעים מאפשר לטייל בשטח השמורה באופן קל ופשוט יותר מהרגיל.

נחל עמוד (צילום: מוחי נאסר, רשות הטבע והגנים)
צילום: מוחי נאסר, רשות הטבע והגנים

נחל עמוד (צילום: נוחי נאסר, רשות הטבע והגנים)
צילום: נוחי נאסר, רשות הטבע והגנים

היכן? שמורת טבע נחל עמוד.

איך מגיעים? הגישה לנחל עמוד היא מכביש כרמיאל-צומת מירון, כ-1.5 ק"מ מצפון למושב כפר שמאי (כביש 866, בין סימני קילומטרים 41-40) [1]. כביש באורך 1 ק"מ פונה מזרחה ומגיע לרחבת החניה [2]. מהרחבה יורד אל הנחל שביל הליכה בסימון אדום.

שעות פעילות: בימים א'-ההשמורה פתוחה מ 08:00-16:00 | הכניסה למסלול הארוך 08:00-13:00, הכניסה למסלול הקצר 08:00-14:00 ביום ו' השמורה פתוחה מ-08:00-15:00
הכניסה למסלול הארוך 08:00-12:00, הכניסה למסלול הקצר 08:00-13:00


4. עין חמד

גן לאומי עין חמד, שבהרי ירושלים, מצוי על גדותיו של נחל כסלון. לאורכו של הנחל מספר מעיינות שעדיין נובעים וסביבם צמחייה ירוקה ומוקד משיכה לחיות בר בהן ציפורי שיר, מכרסמים ושלל מיני חרקים.

בתחומי הגן הלאומי נגלה נוף ייחודי המשמר את נופי העבר, מים זורמים, צמחי מים וגדה כמו קנה מצוי ושיערות שולמית, צמחי בוסתן, צמחים שנטע האדם כמו שקד, רימון, גפן תאנה ועוד. את הגן מאפיינים עצי חורש ים תיכוני ובמרכזם עצי אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, קטלב ולבנה רפואי. בגן הלאומי בולטים במיוחד עצי הדולב המזרחי שנטעו בימי הקמת הגן הלאומי וצמחו לגבהים מרשימים. עליהם הגדולים שנראים כמו כף יד מייצרים נוף גדול וצפוף הנותן צל רב. בעונה זו של השנה, משנים  עלי הדולב הענקיים את צבעם לחום, צהוב ואדמדם, נושרים ומכסים את רחבי הגן בשמיכת שלכת מרהיבה הנותנת למקום מראה של חו"ל. בשנים האחרונות הפך המקום לאתר עלייה לרגל לצלמי טבע שהפליאו בתמונות שלכת מרהיבות.

בעין חמד ישנו גם מבנה אבן מרשים מן התקופה הצלבנית ששימש כחווה חקלאית שנקראה "אקווה בלה", המים היפים.. הודות למי המעיינות, התאפשרה במקום חקלאות ענפה. במבנה, שהיה בנוי שתי קומות וחצר מרכזית, נותרו שני חללים גדולים וחצר ללא גג.

ימי הסתיו מזמנים למבקר בעין חמד מראה סתווי ומעניין, והודות למיקומו בהרי ירושלים הגבוהים הטמפרטורות נמוכות יחסית ונעים לטייל בעונה זו.

עין חמד (צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)
צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים

עין חמד (צילום: סתיו נוסרי, רשות הטבע והגנים)
צילום: סתיו נוסרי, רשות הטבע והגנים

ימי שישי מותאמים למבוגרים ובימי שבת ישנן פעילויות לכל המשפחה. פרטים באתר רשות הטבע והגנים.

איך מגיעים? מכביש 1 עולים במחלף חמד סמוך לאבו גוש. במחלף פונים דרומה לכיוון גן לאומי עין חמד.

שעות פעילות: א' – ה' ושבת 08:00 – 16:00. ימי שישי וערבי חג 08:00 – 15:00 (שעון חורף)