ארגון התיירות הבינלאומי של האו"ם יזם אשתקד תחרות לבחירת כפרי התיירות הטובים בעולם. ישראל הזדרזה ושלחה השנה שלושה נציגים (מתוך 14 מועמדים בסך הכל): מושב ציפורי, כפר כמא וקיבוץ נאות סמדר. המעמד היוקרתי דורש עמידה בקריטריונים מחמירים כמו ערכי סביבה, טבע, מורשת, תרבות וקיימות בישובים עד 15,000 תושבים.

> טיול לכל המשפחה בנחל ציפורי

> סוף השבוע המושלם בגליל התחתון

> כך הולכים לשווק את הנגב לתיירים מחו"ל

מושב ציפורי התברג בתודעה התיירות ועשה קפיצת מדרגה מעוררת השראה. מאירה צור, רכזת התיירות מספרת על מודל לפיו נבנתה קהילה המשלבת 30 תיירנים הפועלים בסינרגיה במרחב רב תרבותי מקיים. יש לציפורי קסם של פעם, מושב פסטורלי טובל בשמיכה מוריקה, והרחובות הקטנים מנוקדים בעסקי תיירות ששלטים צבעוניים מקבלים פנים באנרגיה חיננית. מסביב יערות רבים, פעם נפשתי בהם בתנועת הנוער וכל ביקור מחזיר בזמן לאחור.

ציפורי (צילום: Almog, ויקיפדיה)
צילום: Almog, ויקיפדיה

אם להתחיל מהסוף, הגעתי לביקור של 24 שעות במושב, וגם למסקנה שזה מעט מדי. מסע הדילוגים הרגיש כמו טעימה והותיר חשק לעוד. ואם נחזור להתחלה, ההיסטורית, נגלה שיהודים התיישבו בציפורי בימי בית שני. הרומים כינו אותה 'עיר השלום' וביססו בה את הפקידות. סביב שנת 200 הגיע ר' יהודה נשיא, והיא הפכה לבירת הגליל. בהמשך ניסו גם הביזנטים להשתקע והותירו חותם ואפילו הצלבנים התמקמו בה, לפני קרב קרני חיטין המפורסם. מהשרידים של אלה וגם אלה אפשר להתרשם בגן הלאומי ציפורי ובו בית כנסת, וילה רומית, כנסיות, פסיפסים, ומצודה צלבנית הבולטת בנוף. העתק מוקטן שלה נבנה באתר האירוח 'כפר ציפורי', ומשמש כצימר ענק לחבורות או משפחה מורחבת, זאת לצד כמה יחידות נפרדות פשוטות למדיי אך פונקציונליות שבאחת מהן התארחנו.

רנצ'ו מניס

התחלנו בחוות הסוסים של דורון מניס, שעושה הכל חוץ ממה שאתם מדמיינים. בעדר 50 סוסים הרועים בשטח פתוח, ולחווה שעוסקת ברכיבה טיפולית נוסף מרכז סדנאות לקבוצות ומשפחות המציע מגוון חוויות. בזמן שאנחנו מסבים לשולחן שבלב המתחם, שניים מהסוסים, אריק ובנץ מתקרבים ו"מציקים". מניס מצקצק בלשונו ומניס אותם, זה לא עובד. "כשיש לסוס חיי חופש הוא גם מתנהג כך" הסביר וניסה אתנו כמה תרגילים כמו להעבירם מצד לצד. "הסדנא היא הזדמנות להעצמה אישית" הוא אומר ומוסיף שלומדים תוך כדי על שיתוף פעולה, תכנון ויצירת תקשורת. "הסוסים מלמדים המון וכאשר פתוחים יש תובנות וגם ריפוי".

לעוד פרטים: 0544-694051 או בעמוד הפייסבוק

ציפורי (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

טיול ריינג'רים

לשכנים מאחוזת ציפורי יש צי ריינג'רים לטיולי שטח, וסביבת המושב מזמינה ושופעת מסלולים. טיולי אקסטרים עושים לי טוב, ובמשך כשעה וחצי הרגשתי כמו ברכבת הרים. עלינו וירדנו בגבעות העגלגלות, חצינו חלקות יער שעם בוא הגשמים יבצבץ בהן עשב רך, עברנו בכרמי זיתים עתיקים שגזעיהם פוסלו בידי הטבע, ודהרנו בין שטחי חקלאות מטופחים ומאגר מים. החוויה מתאימה לכל גיל, הכלים בטיחותיים ויש אבק למדינה או שתיים.

לעוד פרטים: 050-808-9240 או באתר

ציפורי (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

יקב המצודה

שולחן פיקניק אחר המתין תחת עץ ביקב 'המצודה', ועליו יין, גבינות, דבש ולחם מחמצת שאפה שלומי אהרון. יחד עם חבר ילדותו אבנר בן סימון, הגשימו חלום הקימו יקב שבו הם הכורמים והייננים. בסמוך נטעו כרם חדש בשטח שבו שלפני 60 נטע סבו של בן סימון כרם יין, כך שהנכד סגר מעגל. הגענו, מבלי לתכנן, ביום האירוח הקונספטואלי הראשון שלהם, לגמנו פטיט סירה וקרניאן, ושמענו על רעיונות ותוכניות כמו למשל שהיקב הצעיר עתיד לעבור לחלקה בקרוב ומ-2,000 בקבוקים יעלו ל-5,000 בשנה. באוויר עמד ניחוח של אופטימיות מבשם ונפרדנו בברכת הצלחה.

לעוד פרטים: 0524684582 או בעמוד הפייסבוק

ציפורי (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

בחצר האחורית

כשהגענו ל'בחצר האחורית' – גראז' סייל של מאירה צור, עמדנו פעורי פה. צור מאסה במגזר העסקי וביקשה לנפשה עיסוק הכרוך בנתינה. מכירת חצר עם חברה הובילה להחלטה שזה הכיוון, ומאז היא "אוספת בשביל אחרים" כדבריה, הסבה רפת למחסן ענק רווי פריטי יד שנייה מסודרים ומדיף ניחוח נוסטלגי ממכר. החפצים נתרמו או נרכשו מעיזבונות ופינוי בתים, ועשירית מההכנסות נתרמת אף היא. צריך שעות לגלות את העושר המרהיב, בין כלי הפורצלן המצוירים, הרהיטים המושקעים, המפות הרקומות, עבודות הגובלן, הבגדים והנעליים והיד (השנייה) עוד נטויה. גם אם אינכם חובבי הז'אנר, חובה לבקר המקום פותח את הצ'אקרות והלב.

לעוד פרטים: 050-689-0998 או בעמוד הפייסבוק

ציפורי (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

תוך כדי שיטוט ובהייה בחפצים מפעם, התמקמה בסלון האירוח המרכזי ויקי גורשטיין, בשלנית ובלוגרית המתמחה באוכל לטיני וערכה שולחן על טהרת המטבח ההוא, בו התאהבה במהלך שהותה בצ'ילה. לחמניות גבינה מאקוודור, סלט קינואה מקסיקני, סלט מיקסטו ארגנטינאי, היו כמה מהמנות הססגוניות וקינוח פרואני ידוע – סוספירו לימניו ששמו מתגלגל על הלשון כמו בלדה של אהבה. העושר, הצבעוניות ושילוב הטעמים המיוחד היו ערבים לחך, וכמעט שצהלנו 'אולה'. רוצים גם? יש ארוחות ומגוון סדנאות, חשוב לתאם מראש.  

לעוד פרטים: 0526966286 או באתר

ציפורי (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

ריש לקיש

הימים היו טרום עונת המסיק, והיינו חייבים לבקר בריש לקיש, בית בד מתקדם המייצר שמן זית אורגני מעצים עתיקים. איילה נוי מאיר היא 'שמננית' במקצועה - טועמת, שופטת ויועצת ואוצר מהלך. אפשר להקשיב לה שעות וללמוד על גידול ביו דינמי וחקלאות ברת קיימא, מסיק עדין, וכיצד ממחזרים את תוצרי הלוואי, איך לצרוך שמן בתבונה ואפילו כמה פחמן דו חמצני הוא מקבע. טעמי השמנים מחודדים ומדויקים באיכותם, כולל ליין שמנים מתובלים היסטרי. זה זמן טוב לבקר בבית הבד, יש סיורים מודרכים, הדגמות וטעימות, שמן טרי ופעם בחודש ביום שישי גם ארוחת שף שאין דברים כאלה.

לעוד פרטים: 052-845-4663 או באתר

ציפורי (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

אחרי כל אלה הבלחתי להפוגה בחדר, לחוש את מגע ידה של אלה פיין מהנדסת מיפו שהפכה למטפלת במושב. יש לה קליניקה והיא מגיעה גם לצימרים. אחרי תשאול על בסיס הרפואה הסינית עברנו לדבר האמתי. בפעם הראשונה הרגשתי כמו בובת חרסינה. פיין עובדת ב'סלואו מושן' בצורה מדויקת שכולה תשומת לב לכל חלק בגוף. האיטיות וההתמקדות הן חוויה שאפשר להתמכר לה בקלות ולנדוד במשך שעה עד שעה וחצי לעולם מקביל שכולו טוב.

לעוד פרטים: 0542233305


פיציולו

סיימנו את היום אצל זיו לוי ב'פיציולו' שזה באיטלקית איש פיצה, ותיאור מדויק לאיש ולחוויה. גם לוי פרש מחיי ההייטק והפך לאופה. בסדנאות האינטימיות (עד עשרה משתתפים), הוא מעביר ידע מופלא על עולם הפיצה, הרכיבים, אופן ההכנה ושלל טיפים חשובים. למדתי למשל שבהכנת הבצק רצוי לשים קודם מים ואז להוסיף קמח, ולא ההפך כנהוג במקומותינו. כל הידע הוגש בחוברת ובחלק השני עברנו לפרקטיקה מושחתת להפליא כי מזמן לא טעמתי מגוון פיצות טעימות כל כך, שאת חלקן הכנו במו ידינו: פיצה קלאסית ולבנה, עם ריקוטה ובורטה, או ארטישוק ופטריות (בעונה אשתו יפה מגדלת אותן), והן לוו ביין וסלטים מרעננים. התפקענו מאוכל וגם מצחוק ומנדיבות לבם. למשפחות עם ילדים יש גרסה מקוצרת וקלילה, טעימה באותה מידה.

לעוד פרטים: 0526177455

ציפורי (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

קפה 79

את הבוקר למחרת אפשר להתחיל בשריפת קלוריות מתבקשת, בטיול לאורך נחל ציפורי, שזכה בשנים האחרונות לשיקום אינטנסיבי וכעת רווי שבילים שבחורף סוערים בפריחה. פקדנו את 'קפה 79' עגלת קפה מהוותיקות שיש, שבעבר שימשה בעיקר לרוכבי אופניים ועוברי אורח והיום היא זירה שוקקת בפגישות ועבודה. הבסיס נותר קפה איכותי ואוכל פשוט שמתאים לכל חך כמו מאפים, פיצות, מוזלי וכריכים. העגלה זמינה מדי יום, בחורף כדאי להתעדכן לפי תנאי מזג האוויר. הנוף אגב בחינם וגם האווירה הביתית שיצרו סמדר וירון הרשקוביץ.

לעוד פרטים: 054-433-4191 או בעמוד הפייסבוק

ציפורי (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

רגע לפני שנפרדנו ביקרנו בחוות הגודג'י ברי, המקום היחיד בארץ שמגדל את הפרי שמקורו בהימלייה באופן אורגני. ציפי דקל מספרת שהוא נחשב למזין ביותר על כדור הארץ, שיש לו סגולות רפואיות ורצוי לצרוך אותו טרי או קפוא ולא מיובש. הפרי מבשיל בשני גלים באביב ובסתיו וגדל באשכולות כתומים אדומים. בעונה יש גם קטיף עצמי וסיורים מודרכים כולל טעימות של ארטיק ואולי גם ממרחים מיוחדים שרוקחים ממש בימים אלה.

לעוד פרטים: 054-433-4191 או בעמוד הפייסבוק