12 שנים חלפו מאז הוגפו השערים בגדר הגבול הצפוני מאחורי אחרון חיילי צה"ל שעזב את רצועת הביטחון. בקרוב יחלפו שש שנים מאז נפתחו אותם שערים שוב, במהלך מלחמת לבנון השנייה. 12 שנים זה לא מעט זמן, אך נדמה שלא די בו כדי לגרום לי להשתחרר מהדפוס העמוק שהוטבע בי, שכשהולכים בשטח יש לשמור על רווחים.לאורך הגבול יש כמה נקודות טובות המאפשרות הצצה אל עומק לבנון ולעבר מה שהיה פעם רצועת הביטחון. באופן פרדוקסלי יכולה התצפית אל מעבר לגבול לעורר לא רק אימה וזיכרונות רעים, אלא גם תקווה לשלום. אני משוכנע שאיני היחיד שישמח לרדת אל ערוץ הליטני ללא מדים, אפוד ונשק, או להעפיל למרומי הבופור עם משפחתי.
מצפה דדו, מטולה
מעל מטולה מתנשא הר הצפייה, שכשמו כן הוא: נקודה שממנה ניתן לצפות לכל העברים: דרום-מזרחה לעבר עמק החולה, צפון מזרחה אל רמת הגולן והחרמון. מערבית למטולה נושקים לגדר בתיה של העיירה הלבנונית אל-קליעה. בהמשך אותו הרכס נשקפים בתיה המגובבים של העיירה מרג' עיון, שקרויה על-שם הבקעה המישורית והפורייה המשתרעת מעבר לגבול, צפונית למטולה. מעברו המזרחי של העמק נראית העיירה אל-חיאם, שבה היה בעבר הכלא המפורסם שהוחזק על-ידי חיילי צד"ל. נקודת התצפית נקראת על-שמו של*רב-אלוף דוד אלעזר, דדו, שהיה רמטכ"ל צה"ל במלחמת יום הכיפורים. השער בקצה הצפון מערבי של מטולה הוא השער שממנו יצאו כל השיירות למרג' עיון ולמוצבי רכס עלי טאהר ובהם בופור ודלעת.
הגעה: נוסעים למטולה. ממשיכים ישר עד הפנייה שמאלה, למצפה.
תצפית משגב עם
בקצה המערבי של המשק, ממש על גדר המערכת, ישנה נקודת תצפית שממנה ניתן להשקיף אל עומק לבנון. במקום לוחות תצפית טובים המאפשרים התמצאות בשטח. הנוף משתפל מערבה לעבר נחל הסלוקי וצפונה לעבר נהר ליטני. על הרכס שמעבר לסלוקי נראה מגדל גבוה. הוא מציין את מקומו של כפר כנא, שבעקבות הפצצתו על-ידי חיל האוויר בשנת 1996 הגיע לסיומו מבצע ענבי זעם.
למרגלות התצפית נראים בתיו הקיצוניים של הכפר אל-עדיסה. הפסגה החשופה הסמוכה היא נבי אל-עוודי, שבעבר הרחוק היה עליה מוצב צהל"י. מעל אל-עדיסה שוכן הכפר טייבה, אשר בפאותיו הדרומיות נמצא עד הנסיגה מלבנון מוצב גדול. ניתן לראות בבירור את ציר הגישה המעפיל אליו, שלאורכו הונחו כמה וכמה פעמים מטענים מורכבים. סמוך לכניסה למשק יש תצפית נוספת מזרחה, מצפה בניה, על-שם רב-סרן בניה ריין שנפל במלחמת לבנון השנייה.
הגעה: נוסעים ממטולה צפונה לעבר תל חי ופונים שמאלה, בכביש מס' 9977 במעלה רכס רמים. בסוף העלייה פונים ימינה, בכביש מס' 886 אל משגב עם.
מצפור אל"מ חוסיין עאמר
דרומית למנרה נמצא מצפה חוסיין עאמר, מפקד גדוד 12 של גולני, שנהרג בהיתקלות בפברואר .1996* המצפה, שמוחזק על-ידי קק"ל, מוכר גם בשמות מצפה פא ומנחת קרלוצ'י,* לזכר ביקורו של שר ההגנה האמריקאי. אל המצפה ניתן לעלות ברכב שטח או רגלית. ממרומיו ישנה תצפית על הכפר מיס א-ג'בל, כפר שיעי הסמוך לגדר. הכפר נקרא על-שמו של עץ המיש, שעל-פי המסורת הערבית הוא בעל יכולת לגרש שדים. מצפון נראה הכפר חולה, שבפאותיו נהרג חוסיין עאמר עם חיילים נוספים.
הגעה: ממשיכים מקיבוץ מנרה כשלושה קילומטרים דרומה, ועוקבים אחר השילוט למצפה פאר.
מצפה אל"מ איציק רחימוב
סמוך לקיבוץ ברעם נמצא מצפה לזכרו של אל"מ איציק רחימוב, שנפל בלבנון בשנת 1990. במקום ניצבת אנדרטה הבנויה מגוש בזלת ענק ומשרשרת ברזל כבדה. מכאן ישנה תצפית על הכפר ירון (שמעליו מתנשא מסגד שצריחו כחול בוהק). בראש הגבעה נראים בתי הכפר מארון א-ראס, הצופה באופן סמלי אל הכפר ירון. מנגד פרוסים יישובי דרום לבנון מארון א-ראס ורמש, ובצד הישראלי המושבים דוב"ב ואביבים וקיבוץ ברעם.
הליכה קצרה מובילה לנקודת התצפית הטובה ביותר, מתחת לאנדרטה בקצה עמדת הטנקים. הדבר הקרוב ביותר הוא מאגר מים לבנוני, ומעליו, במרחק קילומטר על הרכס הקרוב, נמצא הכפר ירון. מימין לו, על הגבעה ממול (מול אביבים) נמצא הכפר מרון א-ראס, שבו התנהלו קרבות קשים מאוד לאורך כל תקופת המלחמה האחרונה.
הגעה: הכניסה לתצפית נמצאת מול שער הכניסה לקיבוץ ברעם, על כביש הגבול הישן.
הר אדיר
הר אדיר אמנם לא נמצא על הגבול ממש, אבל בזכות גובהו מתאפשרת ממנו תצפית אל עומק השטח. נוסף לתצפית, יש כאן גם חורש אלונים נפלא שבו פשוט נעים לשבת ולהתענג על הנוף ועל הרוח. ניתן לראות מכאן את החרמון, את הרי הלבנון ואת מארון א-ראס. קרוב יותר נראים העיירה בנת ג'בל, שבתיה כמו גולשים במדרון, וכפרים כמו רמייש ודבל, ששמותיהם מוכרים בעיקר בהקשרים מדכדכים.
הגעה: נוסעים על כביש הצפון (מס' 899) מסאסא לעבר בירנית ונטועה. פונים שמאלה לעבר הר אדיר. בפניית דרך העפר שמאלה פונים, חונים ועולים רגלית.