המקומות שחייבים לבקר בשדרות

גבעת ינצ'ק (מצפור גבעת גמל)

למגיעים לאזור מכיוון צפון, דרומה על כביש 34, תוכלו לראות מצד ימין גבעה קטנה ועליה שני עצי אורן וצללית דמותו של פרש. זהו למעשה ינצ'ק, יעקב גברי, שהיה ממקימי קיבוץ ניר עם שיושב ממול לעיר שדרות. ינצ'ק היה ידוע באזור בתור "המוכתר", והיה נוהג לרכב כל סוסו בלוויית כלבו שגם הוא מונצח בפסל.

מהגבעה ניתן לראות בבירור את חלקה הצפוני של רצועת עזה ומישור החוף הדרומי, שכולל את הארובות של אשקלון והלאה. המביטים מזרחה יוכלו לראות את שכונותיה הצפוניות של שדרות, ומדרום את קיבוץ ניר עם. ההגעה לגבעה עם רכב היא פשוטה, וניתן גם להתהלך במרחבים הפתוחים ובטבע השקט.

מצפור גבעת גמל (צילום: youtube)
הגבעה ועליה שני אורנים | צילום: youtube

 גבעת קובי

הגבעה המיתולוגית של העיר. נקראת על שם קב"ט העיר. קבוצות שונות שמגיעות לסיורים באזור נוהגות לתצפת מהגבעה על עזה, להבין כמה היא קרובה לעיר, ולדבר על המצב הביטחוני. אנחנו ממליצים לעשות בדיוק הפוך. לטפס על הגבעה ולהסתכל על שדרות – על סגנון הבניה המיוחד בעקבות הוספת המיגון לעיר, על ההתפתחות של העיר ועל המרקם הקהילתי- תרבותי המיוחד של העיר.

View this post on Instagram

A post shared by מיכאל צרויה (@michael_tzeruya) on

תרבות להמונים

סינמטק שדרות מספק תוכן תרבותי ובמה לאינספור פסטיבלים, ימי עיון, מפגשי יוצרים, אירועי תרבות ועוד. במקביל לסרטי ילדים וסרטים לכל המשפחה ישנם ערבי נושא שמביאים עימם סרטים מקומיים ובינלאומיים שלא ניתן לראות בשום בית קולנוע אחר, והדובדבן שבקצפת - בחלק משמעותי מההקרנות, בסינמטק לא מסתפקים רק בזה אלא מקיימים שיח עם היוצרים של הסרט בהשתתפות הקהל. ממש באותו מבנה של הסינמטק, תוכלו תוכלו גם למצוא כוס קפה טובה או ארוחה מושקעת שמיוצרת על ידי חבר'ה צעירים שלוקחים חלק במיזם מהמם שכל מטרתו היא תרומה לקהילה. 

>> פרטים נוספים באתר הסינמטק

מה חייבים לעשות כאן?

שדרות, מקום ששנים שמענו עליו בחדשות רק דברים שקשורים למצב הביטחוני, פיתח בשנים האחרונות תרבות אחרת וממכרת שרק מי שמגיע אליה יכול לחוות אותה. ערבי נושא בפאבים השונים, סיורים קולינאריים, פסטיבלי מוזיקה שלא יביישו את התקופה בה טיפקס וכנסיית השכל התחילו את הקריירה שלהם. 

שדרות (צילום: שניר אלחרר)
צילום: שניר אלחרר

שדרות (צילום: גולן סבג)
צילום: גולן סבג

 

 

מה חייבים לראות בשדרות?

מגורים במכולות

לפני מספר שנים, בניסיון לתת מענה מהיר לעובדה שמכללת ספיר גדלה והסטודנטים שמגיעים מכל ונבנה כפר הסטודנטים "איילים" - ממש במרכז העיר. הייחוד של כפר הסטודנטים הוא שהסטודנטים גרים במכולות שהוסבו למכולות מגורים, מודל שיובא לארץ מברלין, ונחשב למוצלח וזול עבור הסטודנטים.

View this post on Instagram

A post shared by Kfar Ayalim Sderot (@kfar_ayalim_sderot)

View this post on Instagram

A post shared by Nirit Hochman Portugez (@niritportugez) on



לשחק במקום בטוח

אי אפשר להתעלם מהמציאות הביטחונית בעיר, וכבר מהכניסה ניתן לראות שבסמוך לכל תחנת הסעה ישנה מיגונית, למקרה שהשכנים יחליטו לשבש שוב את שגרת חיינו. כדי שההורים יהיו רגועים, בנתה העירייה לפני מספר שנים משחקיה, שהיא המשחקייה הממוגנת היחידה בעולם.

במתחם, שדומה למתחמי הג'ימבורי שאנו מכירים מערים אחרות, אינספור מתקנים לילדים בכל הגילאים. מקום מרתק נוסף לילדים, הינו גן המשחקים הממוגן, שנבנה בשיתוף עם אמנים מקומיים, אשר השתמשו ביצירותיהם על מנת להעלים את צבעי האפור של המיגון ולתת חוויה נעימה ככל האפשר לילדי העיר. 

באיזו מסעדה חייבים לאכול?

סבא שמחה

מסעדה שנפתחה לפני מספר חודשים, אבל יצרה באזז סביבה שלא זכור שנים בעיר. מסעדת "סבא שמחה", שפתחו מספר שותפים צעירים מאחד הקיבוצים באזור, מאתגרת את החיך של המבקרים, מביאה מנות יצירתיות ובדומה ל"חומוס של טחינה" המקומית, נותנת אווירה שכיף להיות חלק ממנה.

View this post on Instagram

A post shared by Food Fo’Real (@foodforeal) on

המקום ששווה לצאת אליו בערב

סצנת חיי הלילה בשדרות התפתחה רבות בשנים האחרונות, בעיקר על ידי סטודנטים מספיר שבמהלך התואר או בסיומו החליטו לפתוח עסק בעיר ולהשתקע בה. אחד הפאבים המעניינים יותר הוא "פאב שדרות" שמתיימר להיות הפאב החברתי והחממה לכל האירועים עם התוכן בשעות הערב בעיר - והאמת? שהוא מצליח לעמוד בסטנדרטים. האופי המיוחד של המקום, שמתגאה בסלוגן " רוב הזמן יש הכל", מושך אליו את הקהל הסטודנטיאלי שמחזיר אהבה לצוות שמתעסק ברוב שעות המשמרת בחוויה שמחה ובשירות איכותי. 

View this post on Instagram

A post shared by פאב שדרות (@sderotpub) on

הרחוב שחייבים ללכת בו

מוזיאון הרקטות

לא ברור בדיוק למה, אך במתחם המשטרה המקומית ישנו מוזיאון שמציג את חלק מהקסאמים שהתפוצצו בעיר. המוזיאון, שרוב מבקריו הם קבוצות של תיירים, מאפשר להבין את הקלות של ייצור הרקטות. אם אתם מגיעים עד למוזיאון, שווה לבדוק את התוכנייה של "מרכז המחול שדרות אדמה" – של ניר בן גל וליאת דרור, שהגיע לעיר ממצפה רמון וממלא את העיר באינספור אירועים מרתקים שמשלבים מוזיקה, מחול ותנועה.

View this post on Instagram

A post shared by Kenneth Fjell Rasmussen (@kenrasmus70) on

התמונה שאתם חייבים לצלם למזכרת

גרפיטי על מיגוניות

במקום שהמיגוניות יהיו סמל לתקופות קשות, הן הפכו להיות סמל לאמנות, חופש ויצירתיות. ממנדלות שצויירו על ידי אמן מהאזור, גרפיטי שקורא לשלום להגיע שצוייר על ידי תיירים ועד עבודות שנעשו על ידי ילדי ונערי העיר – האמנות מחזקת, תורמת והופכת את הנוף הכל כך מפחיד לדבר שכייף לראותו.

View this post on Instagram

A post shared by Debbie (@ccrazybee) on