אם טרם הזמנתם נופש לחופשת סוכות ותרצו לעשות זאת בישראל, דעו שעדיין יש לא מעט הצעות בבתי-המלון ברחבי הארץ.
בתי-המלון שעוד לא מילאו את החדרים מציעים מבצעים בנוסח לילה שלישי חינם או בהנחה, ועם זאת, משפחה בת 4 נפשות עדיין תצטרך לשלם מ-6,000 שקל לנופש של 3-4 לילות.
איך כדאי להזמין? מבדיקת 8 מלונות עולה כי ברוב המקרים דווקא ההזמנה דרך סוכני הנסיעות (כולל אתרים מתמחים) זולה יותר מאשר הזמנה ישירות במלון (דרך אתר המלון). עם זאת, חברי מועדון המזמינים דרך אתר המלון זוכים להנחות נאות (גם בקיזוז דמי החבר).
מחד, נראה כי בתי-המלון "רעבים" יותר למכור עסקאות על רקע הירידה בתיירות הנכנסת והיחלשות שער הדולר מול השקל, ולכן מציעים הצעות טובות בעיקר לחברי מועדון (גם המצטרפים כעת); ומאידך סוכנים שרכשו חבילות שטרם נמכרו, רעבים למכור לא פחות.
בשורה התחתונה, מומלץ לבדוק בשני הערוצים בכל הזמנה ולא להסס לנהל משא-ומתן על המחיר. חדר ריק אינו משתלם לאף אחד.
"החג וחופשת התלמידים יצרו ציפייה לתפוסה גבוהה במלונות בישראל, אלא שכנראה עם ישראל מעדיף את ערב החג הזה לבלות בבית, ולכן התפוסה לא גבוהה ומוערכת בכ-70%", אומרת גלית זכאי, מנהלת שיווק אשת טורס. "ריבוי המבצעים שהוציאו המלונות בשבוע האחרון מאפשרים נופש בשיא תקופת התיירות במחירים יחסית אטרקטיביים".
כך או כך, לדברי אריאל אטיאס, מנכ"ל וואלה טורס, אילת נהנית בתקופת החגים מביקוש גבוה: "השנה הביקוש אף גבוה יותר. הסיבה היא הדיבורים על תקיפה אפשרית בסוריה, אשר הביאו חלק מהסיטונאים המציעים חבילות לחו"ל לבטל ולצמצם טיסות. לאור זאת, נרשם מחסור בחבילות ליעדים בחו"ל ביחס לביקוש. אילת נשארת האלטרנטיבה הזמינה, ולכן אני צופה שתהיה מלאה בחג הראשון והשני של סוכות. הביקוש באופן טבעי ישמור על רמת מחירים גבוהה".
ומה קרה למחירים בהשוואה לשנה שעברה? יהודה זפרני, המשנה למנכ"ל אופיר טורס, סבור כי רמת המחירים דומה לזו של שנה שעברה. "בתי-המלון בארץ לא העלו את המחירים, לאור הירידה בתיירות נכנסת בתקופה זו של השנה. המצב הביטחוני בסוריה הוביל להאטה בתיירות הנכנסת. כתוצאה מזה המלונאים מתמקדים בצרכנים הישראלים ומציעים להם מחירים יותר טובים. המחירים השנה דומים ובחלק מהמקרים אפילו נמוכים לעומת שנה שעברה, וזו בשורה משום שבדרך-כלל יש עלייה בעונת השיא".
רוני אלוני, סמנכ"ל שיווק ומכירות בפתאל, מדגיש כי המחירים השנה דומים לשנה שעברה.
האם יש הבדלים במחירים בין חג ראשון לחג שני? אלוני מאמין כי במהלך החג הראשון תהיינה תפוסות גבוהות, אולם בחג השני יש מקומות.
סיכוי אפסי לדיל בחו"ל
"נראה שמי שחיכה לרגע האחרון ינפוש רק בארץ, משום שדילים לחו"ל כמעט ולא נשארו", אומר זפרני. "מקום בטיסות בחג הראשון כמעט ואין, וחדרים במלונות בארץ עדיין יש. בשונה מטיסות לחו"ל, רוב ההזמנות למלונות בישראל עדיין נעשות ברגע האחרון. במילים אחרות, מי שלא יטוס ועדיין ירצה לנפוש בסוכות הזה - יצטרך לעשות זאת בישראל. לפחות המלונאים המקומיים ירוויחו מזה".
כשמדובר ב-6,000 שקל למשפחה עבור נופש בארץ, יש ישראלים שמעדיפים לטוס. "נכון, יש נופשים זולים יותר בחו"ל גם בגלל ששער הדולר נחלש", אומר זפרני. "ואמנם לפעמים חבילה לרודוס תהיה במחיר זהה או נמוך מאשר במלונות בארץ, אבל מדובר במלונות מסוימים ואפשר למצוא דילים טובים גם בארץ".
לדברי זפרני, מילת המפתח היא תחרות: "אם הייתה לנו תחרות ערה יותר בין בתי-המלון בארץ, כולל מלונות בדרגת 3-4 כוכבים - המחירים היו יורדים. כמו בתיירות חוץ: מדיניות השמיים הפתוחים הובילה השנה לכניסה של 20 יעדי לואו-קוסט באירופה - התחרות הוזילה את המחירים. זה מה שחסר בענף המלונאות בארץ".
חברי מועדון? מאות שקלים הנחה
בתקופה זו יש לא מעט מבצעים, דוגמת לילה שלישי/רביעי ב-50% הנחה או ארוחת ערב ללא תוספת. בדיקת "גלובס" מגלה כי אין כלל-אצבע גורף לגבי הדרך המשתלמת להזמין מלון, כך שמומלץ לבדוק הן ישירות באתר המלון והן באתרים של סכונויות הנסיעות, שכן הסוכן יכול להתגמש על חשבון העמלה או בית-המלון ששואף למכור.
דרך אחרת שבה בית-המלון מוזיל את תעריפיו היא באמצעות מועדוני חברים, שהפכו להיות נפוצים יותר ויותר בענף. תמורת 300 שקל לשנתיים ברשת רימונים או ל-18 חודשים ברשת פתאל או ב-200 שקל ברשת קראון פלאזה אפשר לקבל 10%-20% הנחה; כשמדובר בהזמנה משפחתית ההנחה הזו יכולה בקלות להגיע ל-500-1,000 שקל. במלון טמרס מועדון הלקוחות אינו כרוך בתשלום ומעניק הנחה של 12%.
המשמעות היא שתצטרכו למסור את פרטיכם ולהיות מוכנים להצעות שיווקיות בתמורה להנחה, משתלמת לכל הדעות, של כמה מאות שקלים לחופשה משפחתית. ברוב המקרים ההנחה לחברי המועדון מוענקת כבר בהזמנה ראשונה, בנוסף, במרבית האתרים תוענק הנחה של כ-5% למזמינים באתר.
הצעות הסוכנים, שכוללות לפעמים מקומות שנרכשו מראש או מתווה אחר של הסכמים, עשויות להיות במחיר זהה לזה שמקבלים חברי המועדון. בשורה תחתונה: עשו לכם מנהג לבדוק גם וגם - מול סוכני נסיעות ומול בית-המלון, ולבחון את ההצעה הכדאית.
בוואלה טורס, למשל, נופש במלון רימונים אילת ב-18-22 לספטמבר על בסיס חצי פנסיון לזוג ו-2 ילדים יעלה 5,630 שקל. הזמנה ישירות בבית-המלון לאותה חבילה עולה 5,800 שקל. חברי מועדון יקבלו 15% הנחה וישלמו כ-5,000 שקל, כלומר שגם כולל עלות החברות במועדון, ההזמנה תעמוד על 5,300 שקל - מחיר נמוך לעומת וואלה טורס (כולל לילה רביעי חינם).
מקרה אחר שבו הזמנה ישירה בבית-המלון הייתה זולה יותר נמצא במלון הולידיי אין באשקלון. דרך אתר איזי גו, המחיר לזוג ושני ילדים עומד על 6,600 שקל לחצי פנסיון בסוויטת דופלקס (18-21 לספטמבר), ואילו ישירות במרכז ההזמנות קיבלנו הצעה לנופש זהה ב-4,950 שקל, מחיר שיורד ל-4,650 שקל לחברי מועדון (כולל 200 שקל דמי ההצטרפות ו-10% הנחה).
במקרה שלישי מציעה ישראייר חופשה במלון ישרוטל ים המלח ב-22-26 בספטמבר לזוג+2 על בסיס חצי פנסיון בכ-7,500 שקל, בעוד שהזמנה דרך אתר ישרוטל לאותה חופשה בדיוק תעלה 7,120 שקל. חברי מועדון ישלמו כ-6,700 שקל (ללא דמי הצטרפות שהם 250 שקל).
במקרים מסוימים, הצעות הסוכנים היו זולות יותר: הצגת אתר איזי גו למלון נחשולים בחוף דור לזוג+2 ב-22-26 בספטמבר, על בסיס לינה וארוחת בוקר, הסתכמה בכ-4,500 שקל, לעומת מחיר של 5,000 שקל בהזמנה ישירות באתר בית-המלון; באשת טורס המחיר לנופש בקראון פלזה אילת ל-4 לילות על בסיס חצי פנסיון הוא 6,000 שקל, לעומת 6,800 שקל באתר המלון או 6,120 שקל לחברי מועדון (לא כולל 200 שקל עלות המועדון).
חבילות לאילת: חובה להשוות
היעד הפופולרי לנופשים בסוכות בישראל הוא כצפוי אילת. טיסה לעיר הדרומית עבור רבים היא חלק בלתי נפרד מהחבילה. בדקנו כמה חבילות הכוללות טיסה ומלון בעיקר הנופש הדרומית בין ארקיע וישראייר. המסקנות הן שאין כלל-אצבע לגבי מחיריהן של שתי החברות.
ב-3 מקרים קיבלנו 3 תוצאות שונות: פעם מחירים זהים, פעם הצעה זולה יותר בארקיע (נופש למלון הנסיכה לזוג ולילד), ופעם הצעה זולה יותר בישראייר (מלון דן לזוג על בסיס ארוחת בוקר).
הפערים בשני המקרים עמדו על כ-400 שקל לחבילה, סכום לא מבוטל המוביל שוב למסקנה שיש להקדיש זמן להשוואה.