כשבוע עבר מאז החל המתווה שמגדיר כמעט את כל מדינות העולם ככאלה שאסור לטוס אליהן או שהחזרה מלהן מחייבת בידוד, מלבד מספר מדינות מצומצם. נכון לעכשיו עדיין לא ברור מתי בדיוק יתקיים הדיון הבא בו יחליטו אם להחמיר או להקל בהגבלות על חלק מהמדינות, והמתווה הנ"ל צפוי להימשך עד 11.9. מדובר ב-9 ימים לפני סוכות, אז אם יהיו שינויים, הישראלים יוכלו להתכונן.
חוסר הוודאות לגבי השינויים הללו, בעיקר בזמן תקופת השיא של החופש הגדול והחגים, מקשה מאוד על מי שמתכנן חופשות לחו"ל וכמובן על חברות התעופה והתיירות שמקשות לעמוד בקצב התחלופה של היעדים אליהם ניתן או לא ניתן לטוס.
"עם כניסת ההגבלות האחרונות למעשה השמיים נסגרו כמעט לחלוטין. מתווה חדש הובטח בשבועות האחרונים אך למיטב ידיעתנו אין דיון בנושא ואין שום צפי לפרסום כזה בשבועיים הקרובים", אומר ניר מזור, סמנכ״ל קשרי תעופה.
ניסינו להבין האם ניתן לצפות תזוזות כלשהן במדינות השונות בדיון הבא לכשיתקיים:
ברשימת המדינות האדומות, אליהן אסור לטוס כלל (אלא באישור חריג של משרד הבריאות) נכון לעכשיו ישנן 6 מדינות: בולגריה, ברזיל, גאורגיה, מקסיקו, ספרד וטורקיה. מתוך הרשימה הזו נראה שרק ספרד מראה כרגע נתונים מעודדים עם ירידה בתחלואה בתקופה האחרונה (כ-10 אלף ביום לעומת 25 אלף לפני כחודש) וחולה אחד שנמצא אתמול וחזר ממנה ב-10 הימים האחרונים.
בולגריה לעומת זאת, שהכניסה שלה לרשימה האדומה הפתיעה לא מעט אנשים, עומדת על כ- 1,104 חולים ביום והנתונים ממשיכים לעלות לאט (לפני כשבוע היו 700 חולים). זאת בנוסף לעובדה שבימים האחרונים היא שנייה רק לטורקיה בכמות החולים שחזרו ממנה מתוך המדינות האדומות (שבת: בולגריה - 2 חולים, טורקיה - 5; בחמישי: בולגריה - 5, טורקיה - 11).
מהצד השני של הסקאלה נמצאות המדינות הצהובות (אין מדינות ירוקות כרגע) שמוגדרות כמדינות בסיכון, הטיסה אליהן לא דורשת אישור מיוחד והחזרה מהן לא מחייבת בבידוד. ברשימה הזו נמצאות 10 מדינות אך רק ארבע מהן מאפשרות כניסה של ישראלים: אוסטריה, צ'כיה, הונגריה ומולדובה. למעשה אלה 4 המדינות הכי מבוקשות כרגע אצל הישראלים לחופשות בחגים.
מתוך רשימה זו, נראה שאוסטריה נמצאת במצב התחלואה הכי גרוע כרגע עם ממוצע של 1,081 חולים בשבוע האחרון (לפני כשבוע המספר עמד על 800). בנוסף, בימים האחרונים היא המדינה מהרשימה הצהובה ממנה חזרו הכי הרבה חולים. אומנם מדובר על מספרים מאוד נמוכים (כ-4 חולים ביום), אך עדיין הם הכי גבוהים מבין המדינות הצהובות. במולדובה ממוצע החולים השבועי עומד כרגע על 300 חולים ביום (3 חולים שחזרו ממנה נמצאו אתמול). צ'כיה עם 184 חולים ביום (3 חולים שחזרו ממנה ב-10 ימים האחרונים נמצאו אתמול), והונגריה עם 66 חולים בממוצע ביום (2 חולים הגיעו ממנה).
רעות, שטסה כמו לא מעט ישראלים עם משפחתה לאוסטריה, גילתה שאחרי שנה וחצי בהן לא נדבקה בארץ, היא נדבקה דווקא במהלך הטיול מעבר לים. "משיחה עם משרד החוץ נאמר לי שיש עוד ישראלים שנמצאים באותו המצב כרגע", היא אומרת. "כרגע המדינה פתוחה כרגיל ולא מסתמן שיהיו הגבלות כלשהן. כרגע כל המשפחה נמצאת באייר בי אנד בי ואנחנו מנסים להבין מה אומרות ההנחיות, כי זה לא לגמרי ברור, אך כנראה שנאלץ להישאר כאן כשבועיים עד שנחלים ורק אז נוכל לחזור לארץ".
מרבית החולים שחוזרים מחו"ל מגיעים ממדינות שנמצאות ברשימה הכתומה. ברשימה זו נמצאות כאמור מרבית המדינות בעולם, והטיסה אליהן אפשרית ללא אישור מיוחד, אך בחזור צריך להיכנס לבידוד של 7 ימים. המדינות ברשימה זו יכולות להפוך לאדומות, אם רמת התחלואה וכמות החולים שחוזרים מהן עולה, או לעבור לרשימה הצהובה, בעלות תחלואה נמוכה וללא בידוד בחזור.
מדינות כמו פולין (ממוצע יומי של 188 חולים), סלובניה (262 חולים), קרואטיה (361 חולים, חולה 1 שחזר ב-10 הימים האחרונים נמצא אתמול) ועוד, מציגות כרגע נתונים טובים יותר מאשר כמה מדינות צהובות וקיים סיכוי שיעברו לרשימה המקלה יותר בעדכון הבא.
יחד עם זאת, ארה"ב, שגם היא נמצאת ברשימה הכתומה כרגע, היא המדינה ממנה חזרו הכי הרבה חולים לארץ בימים האחרונים עם כ-30 חולים ביום (אתמול, שבת, 16) ובנוסף רמת התחלואה בה עולה (151 אלף חולים ביום לעומת 60 אלף לפני חודש). על פניו, מתוך הרשימה הכתומה היא המדינה בסיכון הכי גבוה לעבור לרשימה האדומה, אך נראה שהחלטה כזו תהיה קשה.
עוד מדינות כתומות שמובילות בכמות החולים שחזרו מהן בעשרה הימים האחרונים ניתן למצוא את רומניה - 16 חולים ביום חמישי ו-4 אתמול; יוון - 14 ביום חמישי ו-8 אתמול, מצרים - 10 ביום חמישי ו-9 אתמול, ירדן - 9 חולים בחמישי ו-3 אתמול, אוקראינה - 8 חולים ביום חמישי ו-8 אתמול. בסך הכול, למרות ההגבלות המחמירות בשבוע האחרון, אתמול (שבת) נמצאו בסך הכול 107 חולים שחזרו בעשרה הימים האחרונים מחו"ל (בחמישי נמצאו 167 חולים). זאת לעומת 46 חולים שהגיעו מחו"ל לפני כחודש, אז מרביתם היו מיוון שהייתה אז ירוקה.