אחד המקומות הכי נפיצים בחופשה בישראל זה הבריכה במלון, ובשנים האחרונות נראה שכל כמה חודשים ישנה קטטה המונית בין אורחים במלונות השונים בארץ. הקטטה הזכורה האחרונה, שדווקא לא התרחשה בבית מלון, היא זו שהקיימה בימית 2000 בין האורחים בפארק המים לבין המאבטח שמנע מהם להיכנס לאחד המתחמים.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
לפניה היו גם לא מעט קטטות בבריכות במלונות באילת. אחת הזכורות שבהן היא זו שהתרחשה בשנה שעברה, לאחר שמשפחה תקפה מציל שהעיר לאחת הרוחצות שתפנה מקום לשאר המתרחצים. במקרה נוסף באילת, התפתחה קטטה לאחר ששני ילדים החלו לריב ביניהם על מקום משחק במים. עדויות לאלימות בבריכה ניתן למצוא גם בים המלח ובטבריה. בדקנו איך זה יכול להיות שדווקא בחופשה, כשאנחנו אמורים להיות הכי רגועים שיש, יוצאים מאיתנו כל האמוציות הללו, ולמה זה קורה דווקא בבריכה?
כיום, התקן הבינלאומי קובע שכמות האורחים המקסימלית שנמצאת בבריכת המלון צריכה להיות מחושבת לפי שלושה מטרים לכל רוחץ. הנתונים הללו נכונים למלונות ארבעה וחמישה כוכבים בעוד שבמלונות שלושה כוכבים אין תקן כלל. בעולם אידיאלי, למלון עם 150 חדרים שנמצא בתפוסה מלאה (שלוש נפשות לחדר), צריך להיות בריכה בגודל של 50 מטר על 25 כדי לחרוג רק בקצת מהתקן. מדובר בגודל אולימפי שלא ניתן למצוא בבריכות בארץ.
אם זה לא היה מספיק, מסתבר שהתקן בישראל מחמיר הרבה פחות מהתקן הבינלאומי וההנחיה לבנייה קובעת שבמלון חמישה כוכבים חייבת להיות בריכה חיצונית בגדול מינימלי של מטר רבוע לכל יחידת אירוח במלון. כלומר, במלון של 200 חדרים צריכה להיות בריכה של 16 מטרים על 12.5 בלבד. בתפוסה מלאה מדובר ב-0.3 מטר לכל אורח במלון, עשירית מהתקן הבינלאומי הצפוף גם ככה.
בפועל, הצפיפות בשיא העונה גדולה כמובן הרבה יותר. כך, מלונות גדולים עם מעל 200 חדרים יכולים להגיע גם ל-600 אורחים ויותר בתפוסה מלאה, בעוד שגודל הבריכה המקסימלי בארץ יהיה לרוב כ-25 מטרים על 25. על פי התקן הבינלאומי, בנתונים כאלה רק כ-200 אנשים יכולים לנפוש בבריכה בו זמנית, שליש מכל אורחי המלון. עכשיו תדמיינו איך זה יראה במלון עם 300 חדרים או במלון עם 375 חדרים, בו הבריכה לרוב לא תהיה הרבה יותר גדולה.
ומי מפקח? "גודל הבריכות במלונות בישראל הינו נגזרת של שטח המלון", אומרים ברשות התאחדות המלונות בישראל. "מי שקובע את גודל המגרש המלונאי ואת היקף הבניה המותר הינם רשויות התכנון, מנהל מקרקעי ישראל (שמשווק את המגרשים) ומשרד התיירות שאחראי על התקנים הפיסיים. למלונאים נותר פשוט לבנות לפי מה שקבעו להם".
רוברטה מסיקה, מכפר יונה, שהתארחה באוגוסט שעבר עם משפחתה במלון באילת וחוותה את הצפיפות הזו על בשרה מתארת: "היה לנו מאוד צפוף ואחרי 5 דקות יצאתי כי אין מקום לנשום. היה לנו ממש זוועה. לא רק שהמלון היה יקר, גיליתי שם שאני צריכה להצטופף עם עוד מלא אנשים בבריכה קטנה, שבניתי את כל החופשה סביבה. רציתי לחזור הביתה. פשוט סבלתי. אנשים מחכים לחופשות הללו, חוסכים אליהן כל השנה ובסוף מתבאסים, כי בתמונות הכל נראה יפה אבל המציאות שונה לחלוטין".
"בחודשי הקיץ אנחנו מחזיקים איש ביטחון נוסף בבריכה"
מלי ביצור פרנס, מנכ"לית תפן (Tefen), חברה לייעוץ ניהולי ואסטרטגי, ערכה בשנת 2018 סקר אודות בתי המלון וגילתה תמונת מצב קשה. "ברוב בתי המלון באוגוסט יהיו יותר אנשים ממה שמותר וצריך להיות בבריכה", היא אומרת. "יתרה מזאת, רוב בתי המלון בונים בריכות מחולקות כדי לייצר תחושה של גודל ומרחבים גדולים יותר אך בפועל מקטינים את שטח הבריכה. בניגוד לחו"ל ששם לרוב, מבנה הבריכה יהיה שטח אחד ולכן תהיה פחות בעיית צפיפות".
בתי המלון בארץ כמובן לא ימהרו לבנות בריכות גדולות מהתקן המינימלי המאפשר להם זאת. חיסכון בגודל הבריכה, הוא גם חיסכון בשטח המלון וחיסכון בתפעול השוטף שיכול להיות מאוד יקר.
"לא הגבילו את המלון בגודל בריכה כזה או אחר", אומר בעל בית מלון באילת. "כדי להימנע מבעיות בחודשי הקיץ אנחנו מחזיקים איש ביטחון שנמצא כל הזמן בבריכה ומטרתו לעזור לשמור על הסדר, בנוסף למציל אחד שנמצא במקום".
"במלון יש 147 חדרים" מסביר בעל בית המלון. "בדרך כלל בימי הקיץ מגיעים משפחות ולעיתים המלון יכול להיות עם תפוסה מקסימלית של עד 420 נפשות. גודל הבריכה אצלנו היא 15 מטרים על 12, וברגע שנמצאים בה 150 אורחים (35 אחוז מהכמות המקסימלית) כבר נהיה צפוף. בחופשת הפסח למשל, כשהיה חם מאוד ולא היה לאן לצאת, רוב האורחים היו בבריכה".
הרצל דהן, בונה בריכות באילת, מכיר את הבעיות הרבות שנובעות מגודל הבריכות בארץ: "לפני שלוש שנים בניתי בריכה למלון קטן בעיר. בניתי בריכה יפה, אבל כשהמלון מלא בצעירים, ונהיה צפוף, יכול להיות מגע בין גברים לנשים, או מריבה על כיסא ואז בהחלט יהיו מקרי אלימות. לא סתם האלימות גואה בלא מעט בריכות".