תקופת הקורונה שהחלה אי שם לפני קצת יותר משנתיים, כפתה על רובנו מציאות חדשה ושינתה את כל מה שידענו בעבר על חופשה בחו"ל. במשך שנתיים שלמות נאלצנו להתמודד עם הנחיות שונות ומסובכות שהפכו את חלום החופשה לסיוט בירוקרטי מתמשך. בדיקות קורונה לפני הטיסה, אחרי הטיסה, אישורים בשלל שפות, תנאי כניסה מורכבים וישיבה במטוס צפוף במשך שעות ארוכות עם מסכה חונקת על הפנים - כל אלו עומדים להשתנות.
החל מיום שישי הקרוב (20.5) מתבטלת החובה על ביצוע בדיקת קורונה בעת הנחיתה בנתב"ג וביום שני (23.5) מוסרת חובת עטיית המסכות בנתב"ג ובמהלך הטיסה. כך שאפשר להוריד את המסכות, לנשום לרווחה ולחזור לשגרת הטיסות שהיינו רגילים אליה בימים התמימים והיפים בהם קורונה הייתה מותג בירה אהוב ותו לא.
לקראת החזרה המיוחלת לשגרת טיסות ורגע לפני "עונת החופשות", הכנו עבורכם את הצ'ק-ליסט הבירוקרטי "הרגיל" שצריך לבצע רגע לפני שיוצאים לשדה התעופה בדרך לחופשה הבאה בחו"ל:
למלא הצהרת נוסע נכנס לישראל
ההצהרה הזו היא השריד האחרון של בירוקרטיית הקורונה, אולי כדי להזכיר לנו שהקורונה עדיין כאן מסתובבת בינינו. ישראלים רבים שוכחים למלא טופס הצהרת נוסע נכנס דרך אתר משרד הבריאות ומוצאים את עצמם מתמודדים עם פקידים זרים בשדה התעופה, רגע לפני החזרה לארץ. אז הנה מה שאתם צריכים לעשות: להיכנס לאתר 48 שעות לפני מועד טיסת החזור, למלא את הפרטים וזהו. תקבלו מיד אישור למייל, אותו תצטרכו להציג בדלפק הצ'ק-אין בשדה התעופה.
לוודא את תוקף הדרכון
חובה לוודא מראש שהדרכון שלכם בתוקף לפני שאתם מזמינים כרטיס טיסה. מרבית המדינות דורשות שהדרכון יהיה בתוקף 6 חודשים ממועד הטיסה, בעוד מדינות מסוימות באירופה דוגמת יוון, איטליה, צרפת וגרמניה, דורשות תוקף של 3 חודשים בלבד.
אם גיליתם ברגע האחרון שהדרכון שלכם לא בתוקף ואתם רוצים לחדש אותו, סביר להניח שלא תצליחו לעשות זאת בזמן בשל העומסים הכבדים בלשכות רשות האוכלוסין וההגירה והזמינות הנמוכה לקביעת תורים לחידוש. אפשרות אחרת היא להיפרד מ-845 שקלים עבור הנפקת דרכון זמני בנתב"ג, סכום (וזמן) אותו תוכלו למנוע אם רק תציצו בדרכון שלכם רגע לפני ההזמנה.
המרת כסף
זוכרים שבחו"ל לא משלמים בשקלים, נכון? כדאי ומומלץ להמיר מראש כסף מזומן ולהגיע לשדה התעופה עם מטבע זר. כיום קיימים מספר שירותים להזמנת מטבע חוץ שימתין לכם בשדה התעופה ואפשר להזמין את כל סוגי המטבעות (בהתאם למדינה אליה אתם נוסעים). החיסרון בשירות הזה? התורים הארוכים שצפויים להיות לכם בדלפק קבלת הכסף. מה עושים? ממירים לפני, בתחנת החלפת הכספים (Change) הקרובה לביתכם, וכך תוכלו להיות בטוחים שלא תטוסו לחו"ל בלי כסף מזומן.
כדאי לבדוק מראש באיזה מטבע משתמשים במדינת היעד. טסים לאירופה אבל המדינה עדיין משתמשת במטבע מקומי? אפשר לטוס עם אירו ולהמיר במדינת היעד. כדאי גם לוודא שכרטיס האשראי שברשותכם הוא בינלאומי וניתן באמצעותו לגהץ או למשוך כספים בחו"ל. מומלץ לברר מה העמלות הכרוכות בכך, ובמידת הצורך להשתמש באשראי רק בקניות גדולות או במשיכות של סכומי כסף גדולים.
חבילת סלולר לחו"ל
לא מסוגלים להתנתק מהאינטרנט במהלך החופשה ולא יכולים לחכות עד שתגיעו לאינטרנט האלחוטי שבמלון? מרבית הישראלים שטסים היום לחו"ל דואגים לרכוש חבילת סלולר הכוללת גלישה (ולעיתים גם שיחות) שפועלת בחו"ל ולהישאר מחוברים בכל עת.
כל רשתות הסלולר הישראליות מציעות היום חבילות גלישה ושיחות בחו"ל בהתאם למדינת היעד. טיפ: מומלץ לחסוך את עלויות החבילה הגבוהות בארץ ולרכוש סים מקומי עם גלישה בלבד מיד עם הנחיתה בשדה התעופה. רוצים לדבר בטלפונים עם הקרובים והחברים בארץ? אפשר לבצע שיחות אינטרנט ב-Whatsapp או Viber באיכות גבוהה. טיפ נוסף: עזבו את הטלפון והאינטרנט, אתם לא טסים לחופשה כל יום.
משקל המזוודה
כמעט עשור שלם עבר מאז אושר הסכם "השמיים הפתוחים" שהביא לישראל את ענף טיסות הלואו-קוסט הזולות שאינן כוללות מזוודות. עם זאת, ישראלים רבים עדיין מוצאים את עצמם נבוכים מול החוקים המשתנים של חברות התעופה השונות, ולא באמת יודעים איזו מזוודה מותר להם לקחת לטיסה ועל מה הם ישלמו קנס בשדה התעופה.
בואו נעשה סדר: מרבית חברות התעופה, לואו קוסט וסדירות כאחד, מציעות במחיר הבסיס כרטיס טיסה הכולל כבודת יד בלבד. ברוב המקרים מדובר במזוודה שמשקלה אינו עולה על 8 ק"ג לכל היותר ויש להעלות אותה אתכם למטוס. החלטתם להוסיף מזוודה גדולה או שהטיסה כוללת מזוודה? ברוב המקרים מדובר במזוודה שמשקלה המקסימלי הוא 23 ק"ג לכל היותר, והיא נשלחת לבטן המטוס בעת הצ'ק-אין.
שני טיפים חשובים שיכולים לעזור בהמשך הדרך:
1. מומלץ לשקול את המזוודות לפני היציאה מהבית או מהמלון כדי להימנע מקנסות מיותרים בשדה התעופה.
2. אם אפשר, כדאי לטוס עם כבודת יד בלבד ולחסוך כסף עבור מזוודה גדולה וגם את התורים הארוכים בדלפקי הצ'ק-אין, היות וניתן לעבור במעבר W, ובהמתנה למזוודה לאחר הנחיתה.
ב'טיסות סודיות' פירסמו לאחרונה את כל הסיבות לטוס עם מזוודה קטנה בלבד. ובקהילה שלהם גם עלו כמה טיפים פרקטיים - איך עושים את זה נכון.
מה אסור לקחת במזוודה?
אם אתם טסים עם כבודת יד (טרולי) העולה אתכם למטוס, לא תוכלו לקחת חפצים חדים כמו מספריים, אולר או פצירה. אם אתם מתכוונים לקחת נוזלים כמו בושם או איפור נוזלי, כדאי לדעת שמותר להעלות למטוס נוזלים שנפח האריזה שלהם לא עולה על 100 מ"ל סך הכול, ויש לאחסן את כולם יחדיו בתוך שקית ניילון ארוזה ואטומה.
אם אתם שולחים מזוודה לבטן המטוס תוכלו לשלוח בה כמעט הכול, למעט חומרים דליקים או מסוכנים, כלי נשק או מוצרים הנראים כמו נשק דוגמת רובה מים. בנוסף, מומלץ לא לשלוח במזוודה הגדולה חפצים בעלי ערך סנטימנטלי, כסף מזומן, כרטיסי אשראי, תרופות במרשם, מסמכים חשובים, מטען לטלפון ועוד.
שימו לב: מרבית חברות התעופה ובעיקר חברות הלואו-קוסט מתייחסות לשקיות מהדיוטי פרי בתור כבודת יד לכל דבר, לכן אם אתם מתכוונים לקנות מוצרים בדיוטי, מומלץ לאחסן אותם בטרולי או בתיק היד שלכם מראש. במרבית הטיסות מחו"ל לישראל נערך בידוק ביטחוני נוסף בכניסה לשער העלייה למטוס ושם יכולים לגבות מכם עלות נוספת עבור "מטען נוסף" בדמות שקית מהדיוטי פרי, וחבל.