הסיורים הקולינריים השתלטו על המדינה ונדמה שהם אורבים בכל דוכן או קרן פודטראק. כולם טועמים, נוגסים, מנשנשים ובולסים וכל ישוב שמכבד את עצמו מתהדר במסע של שכרון טעמים, משל היינו מעצמה גסטרונומית. המטיילים צועדים (ופועלים) מהבטן ומתרגלים את אומנות הנשנוש וסצנת האוכל רוחשת ובוחשת בסירים.

גם אם אינכם פודיז בהגדרה, בשלני הארד קור קלאסיים או גרגרנים מוסמכים אך אוהבים להתנסות דרך החך, קבלו חמישה מקומות מיוחדים לטעום, ללהג, לגלגל עיניים מעונג ולהתפקע. לצד סיורי טעימות קצרים ישנם מסעות עומק לאכלנים כבדים שמאתגרים את הקיבה. המסלולים עליי, הקלוריות עליכם.

מטעמים צפוניים

חיכמת אבו ג'בל רוכן מעל שולחן נירוסטה עמוס שערות קדאיף. בערבית הוא מסביר, מכנים זאת בצק שערות, כדי להבדיל בין סוגי הבצקים בקונדיטוריה. הוא מדגים את שלב ב' בהכנת הכנאפה, שעליה נאמר שהיא הטובה בארץ, מרים חופן שערות ומנער בעדינות בין אצבעותיו, כמו ריקוד, מאוורר ומפריד, מפזר על המגש, מהדק קלות בתיפוף אצבעות, מוודא שהשכבה אחידה וישרה ושולח אותנו לבצע את אותה משימה בדיוק.

סדנת הכנאפה במפעל המשפחתי במג'דל שאמס, היא תחנה אחת בסיור קולינרי של אפרת מוסקוביץ, תושבת הגולן ובלוגרית אוכל, שמתמקדת בכפרי הדרוזים בצפון הגולן, כשהבלוג נולד, כך היא מספרת, די במקרה. נפגשנו שעתיים קודם במפקדה הסורית, ואת פנינו קידם מגש עוגיות דמשקאיות של סנייה, קונדיטורית מוכשרת. עם כוס תה עתיר קינמון ביד, שמענו את סיפורה האישי וסיירנו במפקדה תוך שהיא מוסיפה סיפורים היסטוריים וגיאופוליטיים בתצפית מהגג. הבחירה במטבח הדרוזי התבררה כמוצלחת ובהיעדר חשיפה נאותה, נוצר ביקוש.

חיכמת אבו ג'בל (צילום: אורלי גנוסר)
חיכמת אבו ג'בל רוקד עם בצק השערות | צילום: אורלי גנוסר
עוגיות דמשק סנייה (צילום: אורלי גנוסר)
עוגיות דמשק של סנייה | צילום: אורלי גנוסר

בחמש שעות פקדנו חמש תחנות אבל העמקנו ברזי החברה הדרוזית, בקונפליקטים, במנהגים ומסורות וגם בסודות מהמטבח ובחשיבות חומרי הגלם. בבוקעתא טעמנו פטאייר, בצק דקיק ממולא תרד, לבנה או זעתר, ומנקיש – שהוא פטאייר פתוח עם פלפלים או סומק.

בשוק ברכת רם התוודענו למיני מזונות שהם מכינים כמו חצילים כבושים וריבות. במג'דל שאמס נמסנו מהכנאפה של אבו ג'בל וסיימנו בארוחה צמחונית דשנה בכפר מסעדה. ספא אברהים המארחת סיפרה על חשיבות הבורגול במסורת כשאת השולחן עיטרו מרק קישק, מקלובה, מג'דרה, פאטי מכרובית וחציל מטוגן עם קרעי פיתה וכמובן עלי גפן וסלט שרי עם חציל כבוש.

חיכמת אבו ג'בל כנאפה (צילום: אורלי גנוסר)
הכנאפה המדהים של אבו ג'בל | צילום: אורלי גנוסר
דוכנים בשוק ברכת רם (צילום: אורלי גנוסר)
דוכנים בשוק ברכת רם | צילום: אורלי גנוסר
אוכל דרוזי של ספא אברהים (צילום: אורלי גנוסר)
אוכל דרוזי של ספא אברהים | צילום: אורלי גנוסר

עלות סיור לאדם 310 שקלים | לפרטים ותיאום בטלפון 052-8348489



אוכל נהדר ואורות מנצנצים

הלהיט התורן של הסיורים הקולינריים הוא ללא ספק הכפר רג'ר שהיה סגור שנים ונפתח בחודש ספטמבר ללא מגבלות. אוהד רוט מדריך סיורי קולינריה הארד קור, שבע שעות של בליסה בתחנות, מלווה בסיפורי ההיסטוריה של הכפר, המצב הביטחוני והפוליטי, האוכל וחשיבות מוצרי החלב והבורגול במטבח העלאווי ועוד. מתוך רחמים כלפי קיבתי, הצטרפתי לסיור ערב קליל קצת יותר ועדיין עתיר קלוריות.

בערב מואר הכפר בשלל אורות מנצנצים והאווירה רגועה. את סיפורי אלף לילה של הכפר אשאיר לרוט, אבל אספר שיש כאן הרגשה של חו"ל. הכפר המטופח מעורר קינאה ותושביו שותפים מלאים. הכפר נקי מסודר ומטופח להפליא עטור פרחים ואדניות משגשגות.

כפר רג'ר (צילום: אורלי גנוסר)
הלהיט התורן של הסיורים הקולינריים. כפר רג'ר | צילום: אורלי גנוסר
מזרקה בכפר רג'ר (צילום: אורלי גנוסר)
הכפר מטופח והאווירה של חו"ל. מזרקה בכפר רג'ר | צילום: אורלי גנוסר
אוהד רוט מדריך סיורי קולינריה כפר רג'ר (צילום: אורלי גנוסר)
אוהד רוט מדריך סיורי קולינריה בכפר רג'ר | צילום: אורלי גנוסר

במחלבה של אחמד ומונה פתאלי, אוכלים בבוקר ארוחה מלאה, אנחנו טעמנו ג'יבנה מטוגנת סטייל חלומי ופיתה עם חמאה מחלב עיזים וכבשים. במסעדת בלו ליין סעדנו ארוחת ערב מסורתית שופעת עם פאטי מחומוס טחינה ויוגורט שכמעט גרם לי לעילפון, סלט שנקליש – כדור יוגורט מיובש בתהליך מיוחד, קובה משוויה צלויה על האש במילוי בשר או בצל, קובה מיני מאפים מתפוחי אדמה ובורגול או בשר, קובה קלאסית ומיני בשרים. כל מנה העלתה גניחות וגרגור עונג מהמסובין ורוט התחנן שנשאיר מקום לקינוח בממתקי חטיב.

כפר מג'ר פאטי מחומוס טחינה ויוגורט (צילום: אורלי גנוסר)
פאטי מחומוס טחינה ויוגורט | צילום: אורלי גנוסר

אחמד חטיב, צעיר שפרץ לתודעה בתכנית ריאליטי יוצר בקונדיטוריה קינוחים שהם קומבינציה בין ערב ומערב, מחליף בין חומרי גלם ושומר על המקור בחילוואת אל ג'יבן למשל, גלילות בצק מסורתיות, החליף את המילוי בקרם מסקרפונה וכך המשיך גם בטרילצ'י, לילות בירות וב"מדלוקה" (הפוכה). בחלל עמד ניחוח עז של שמן זאהר שיובא מירדן ובוויטרינה מגשי בקלאוות שהוגשו גם כלאחר כבוד, כאילו לא הושחתנו דיינו וחטאנו בחמאות ופחמימות. בבוקר הוא עורך סדנא נפלאה.

 

אחמד חטיב כפר מג'ר (צילום: אורלי גנוסר)
אחמד חטיב בקודניטוריה שלו בכפר רג'ר | צילום: אורלי גנוסר

עלות סיור לאדם 375-420 שקלים | לפרטים ותיאום בטלפון 052-883-6262


סיפורים וטעימות

בשדרות מציע אגף התיירות סיור קולינרי בן שעתיים, שמשתלב בהווי ובתרבות המקומיים ונוטף נופך נוסטלגי מעברה של המעברה. אותנו הובילה חנה מלול, תושבת העיר. נפגשנו בבית המייסדים החדש וצעדנו למרכז העיר.

בתא שטח קטן הסובב את המרכז המסחרי הוותיק, יש כמה פצצות קולינריות שבאמצעותן עולות אנקדוטות מחיי הקהילה והעיירה וחנה הפליאה לספר עליהן. יש מאפיה עם סיפור גבורה מצמרר, דוכן פי-תסביך בבית משפחת אוליאל המפורסמת, משם יצאה בשורת המוזיקה השדרותית, חנות לפיצוחים שמתפצחים כבר 20 שנה, ערק לימונים מעלף ובדוכן 'לה בוריקה' נתנו שיניים בבוריק היסטרי. שני החברים שפתחו את המקום מתגאים באוכל של הסבתות ומציעים פריקסה למכורים קשים כמוני, ו'כפיתות' קציצות ירק מלוות ברטבים ביתיים. ובכלל צעירי שדרות השתלטו על תחום האוכל כך שהאווירה קלילה, המרכז עבר מתיחת הפנים והחוויה כיפית.

פי-תסביך שדרות (צילום: אורלי גנוסר)
פי-תסביך שדרות | צילום: אורלי גנוסר
פריקסה בוריק וקציצות ירק של לה בוריקה שדרות (צילום: אורלי גנוסר)
פריקסה, בוריק וקציצות ירק של לה בוריקה שדרות | צילום: אורלי גנוסר
ערק לימונים שדרות (צילום: אורלי גנוסר)
ערק לימונים מצוין | צילום: אורלי גנוסר

עלות סיור לאדם 130 שקלים | לפרטים ותיאום בטלפון 054-9444405

באותו מרחב מציעים בתיירות גם סיור עצמאי, ניתן לרכוש פנקס "ביס שדרותי" ולנוע בין שש תחנות עצמאית (עלות סיור עצמאי 110 שקלים | לפרטים ורכישה באתר). ועוד פרט חשוב, הקרדיט לסיורים הקולינריים בעיר מגיע ליזמת עדי רוזן שהחלה אותם לפני כארבע שנים ועדיין מובילה את המסעות במתחם המרכז המסחרי וסביבותיו, עם תחנות שונות כמו החומוס של טחינה, פיצה מעולה וביקור במאפייה ועוד, תוך שהיא משלבת סיפורי עבר והווה, יורדת לשורשים קולינריים ומרתקת.

עלות סיור עם עדי רוזן 220 שקלים | לפרטים ותיאום בטלפון 0542212646


קיבוץ גלויות אילתי

בנקודה הדרומית ביותר של המדינה, מובילה יעל לרנר סיורים קולינריים באילת, המבטאים את קיבוץ הגלויות האילתי. הסיור לוקח את הרעבתניים לאזור התעשייה של אילת, לשיטוט בעקבות הביס המושלם. במשך שעתיים מגלים שבאזור הלואו-טק העירוני נטול האפיל, בין מוסכים, סדנאות ובתי מלאכה, מסתתרות שכיות קולינריה מפתיעות עד מושחתות.

קחו למשל את הפטיסרי של אבי אלימי, שף קונדיטור שמייעץ גם בצרפת ופתח לפני כמה שנים קונדיטוריה שכל עוגה שם דוגמנית אינסטגרם. ראג' ושרון קומר, השכנים מ"טיקה מסאלה" מוציאים ממטבח קטן מנות גדולות ואוהבי הודו יעלו שם זיכרונות מטעמים מוכרים. על חומוס אליהו לא צריך להוסיף מילה ומסיימים במבשלה, מבנה גדול עם בר ומסעדה לטעימות של מיני בירות. אגב השנה יש סיור נוסף בחלק הדרומי של אזור התעשייה, שניהם נמשכים שעתיים ומתקיימים בימי השנה ב-12. הסיורים הם חלק מפסטיבל החורף בעיר, מהרו להירשם.

הפטיסרי של אבי אלימי אילת (צילום: אורלי גנוסר)
הפטיסרי של אבי אלימי באילת שווה טעימה | צילום: אורלי גנוסר
טיקה מסאלה אילת (צילום: אורלי גנוסר)
מוציאים ממטבח קטן מנות גדולות. טיקה מסאלה | צילום: אורלי גנוסר
מבשלת בירות אילת (צילום: אורלי גנוסר)
הדרך המושלמת לסיים את הסיור. מבשלת הבירה | צילום: אורלי גנוסר

סיורים ללא תשלום | לפרטים והרשמה באתר