ראשון לציון היא כנראה לא העיר הראשונה שעולה לכם לראש כשאתם חושבים על יעד תיירותי לבקר בו עם המשפחה או בכלל. אך מסתבר שהגיע הזמן לתת לעיר הרביעית בגודלה בארץ (ויש מי שטוענים שלא רחוק היום שתהפוך לשלישית בגודלה) יותר כבוד. יצאנו לסיבוב בין שתי קצוות העיר שמתפשטת בקצב מסחרר: במזרח - האזור הוותיק וההיסטורי, ובמערב - האזור החדש והחדשני. חוץ מהסופרלנד והקניונים, גילינו בה כמה נקודות שחייבים להכיר ומומלץ לבקר:

במזרח: מוזיאון ראשון לציון

ככל הנראה שלא ידעתם שבראשון לציון, שקמה כמושבה קטנה בשנת 1882, נכתב לראשונה ההמנון, הוקם בית הספר והגן העברי הראשונים, בן יהודה החייה כאן את השפה העברית, הוקם היקב הראשון, נבנתה המחרשה החקלאית הראשונה והונף כאן דגל המדינה בפעם הראשונה.

את פיסת ההיסטוריה המדהימה הזו ניתן לפגוש וללמוד במוזיאון ראשון לציון, שהוכרז כאתר מורשית לאומית, ולא סתם. הסיפור של המוזיאון, הוא למעשה סיפור הקמתה של המדינה, וכן, הוא קרה בראשון לציון.

מוזיאון רשלצ  (צילום: אילן ארנון)
מוזיאון ראשון לציון | צילום: אילן ארנון

המוזיאון עצמו ממוקם בנקודה בה קמה המושבה לפני 140 שנה, הוא מתפרש על פני 5 דונם ומורכב ממבנים היסטוריים ומשומרים שבכל אחד מהם מוצגת תערוכה אחרת: החל מהמרתף בו כתב נפתלי הרץ אמבר את ההמנון, דרך תערוכה שמוקדשת לאליעזר בן יהודה שחידש כאן את השפה כאמור, תערוכת בעלי מלאכה, תערוכת המייסדים ועד לתערוכה חדשה שתפתח בקרוב על פועלה של שושנה דמארי בזמר העברי.

מסביב למתחם המרכזי של המוזיאון פזורים עוד לא מעט בניינים היסטוריים בהם עוברים במהלך הסיור, כמו בית הספר העברי הראשון שנמצא מעבר לכביש, בית הכנסת הגדול שהוקם בשנת 1884 והנקודה בה הוקמה הבאר הראשונה של העיר בשנת 1883, בה יש גם מיצג אור קולי שמתעד את הדרכים והקושי לחפור לעומק של 48 מטרים באותם השנים (מומלץ!). בנוסף, רחוב רוטשילד המשופץ, על שמו של הנדבן שתרם כאן לא מעט, נמצא גם הוא מחוץ למוזיאון ועוברים בו בדרך מהמוזיאון לבאר. מחוץ לבאר נמצא גם פארק גן העיר הגדול והנעים.

תערוכת בן יהודה (צילום: אילן ארנון)
התערוכה על אליעזר בן יהודה | צילום: אילן ארנון

תערוכת שושנה דמארי  (צילום: אילן ארנון)
התערוכה על שושנה דמארי שתפתח בקרוב | צילום: אילן ארנון

סיור במוזיאון וסביבתו עורך כשעה עד שעה וחצי וכל מבקר יכול לקבל הדרכה צמודה. כיום מגיעים למוזיאון כ-100 אלף מבקרים בשנה, מרביתם בקבוצות מאורגנות, אך ניתן להגיע גם לביקור מזדמן. לילדים שבנינו ולצעירים ברוחם, ניתן לתאם משחק משימות - "מי מגיע ראשון?" שעובר ברחובות המושבה ההיסטורית, בו צריך לאסוף כמה שיותר נקודות.

המוזיאון מפתיע, מלא בהיסטוריה וכל אחד יכול למצוא בו ובסביבתו את הפעילות והדברים שמעניינים אותו.

בית הספר  (צילום: אילן ארנון)
בית הספר חביב, בית הספר העברי הראשון. נמצא בסמוך למוזיאון | צילום: אילן ארנון
בית הכנסת הגדול (צילום: אילן ארנון)
בית הכנסת הגדול | צילום: אילן ארנון

סולם באר  (צילום: יחצ)
הבאר ההיסטורית של המושבה. בלעדיה העיר לא היתה קמה | צילום: יחצ

מוזיאון ראשון לציון, אחד העם 2, רשל"צ | שעות פתיחה: א’-ה’ 14:00-09:00, שישי ושבת 14:00-10:00 (בהרשמה מראש), ניתן לתאם ביקורים במועדים נוספים בתוספת תשלום ובתאום מראש | מחיר כניסה כולל סיור: מבוגר - 25 שקלים, ילד - 22 שקלים, עד 25 אנשים - 500 שקלים, הנחות לתושבי ראשון לציון.  כניסה רק למיצג האור קולי של הבאר - 10 שקלים | אירועים מיוחדים קרובים: שישי ישראלי 11.11, לעוד פרטים והזמנות: 03-9598862 או באתר


עוד נקודה מומלצת במזרח העיר: גן בעברית

במקום שהיה פעם מחנה צריפין, הוקם גן שמתפרש על פני על שבעים דונם. הגן מוקדש כולו לשפה העברית ותמצאו בו בריכות ביולוגיות גדולות עם דגי נוי, מזרקות, מגרשי כדורגל, כדורסל וקט-רגל, שבילי אופנים היקפיים, מתחם המיועד לפיקניק, מתחם מתקני פעוטות מקורים, מתקני כושר ומדשאות רחבות ידיים.

ומה כאן בעברית? לילדים ממתין מבוך, בעברית כמובן, בו צריך לצאת לחפש את דרכם בין מילים וסיפורים; גבעת אלפון - הקטנים יכולים לטפס על גבעה קטנה כשהם נעזרים בטיפוס באותיות שפזורות על המדרון כמדרגות; קלאס ענק, בו מדלגים מאות לאות וכך מרכיבים משפט ועוד.

גן-בעברית (צילום: באדיבות מוזיאון ראשון לציון)
גן בעברית | צילום: באדיבות מוזיאון ראשון לציון

> לעוד דברים מומלצים בראשון לציון


במערב: מוזיאון אגם

כדי להבין עד כמה ראשון לציון התקדמה והתחדשה מאז הקמתה לפני 140 שנים, מומלץ להגיע לצד השני של העיר ולבקר במוזיאון יעקב אגם.

המוזיאון, שנפתח בשנת 2017, מוקדש כולו לאומן המצליח שנולד בעיר ושמוכר בארץ בעיקר בזכות המזרקה בכיכר דיזינגוף וכמי שאחראי על המראה החיצוני של מלון דן בנמל תל אביב. מדובר במוזיאון היחיד בעולם שנפתח לאומן חי, שגר כיום בצרפת ויחגוג בקרוב 95. לסגנון של אגם קוראים אומנות קינטית - וזהו מוזיאון ייחודי בעולם המוקדש לאומנות זו.

הביקור במוזיאון מתחיל עוד בחוץ, כשרואים לראשונה את העמודים הצבעוניים - "עמודי כלילה" (על שם אשתו שנפטרה) ואלה מלווים את האורחים פנימה. כשנכנסים לתוך החלל הגדול, הצבעוניות הרבה ישר תוספת את העין, ואז כשמתחילים לשוטט ומתקרבים לכל יצירה, מתחילים לחקור אותה, לסובב אותה, להתעמק בה ומגלים שרב הנסתר על הגלוי. ממש כמו אש, אפשר להסתכל על כל יצירה של אגם במשך המון זמן.

מוזיאון אגם  (צילום: אילן ארנון)
מוזיאון אגם. ייחודי מכל כך הרבה סיבות | צילום: אילן ארנון
מוזיאון אגם  (צילום: יחצ)
התערוכה מתחילה עוד לפני הכניסה. עמודי כלילה | צילום: יחצ

מוזיאון אגם  (צילום: אילן ארנון)
מרגע שנכנסים קשה מאוד לצאת | צילום: אילן ארנון

אגם נודע באומנות הייחודית שלו בה היצירות שלו משחקות ומתעתעות בנו, ועל מנת לראות כל יצירה בשלמותה צריך לנוע סביבה. ככל שזזים ומתמקדים בכל יצירה, כך מגלים עוד דברים. המטרה של אגם היא שכל החושים שלנו יפעלו בזמן שאנחנו מביטים ביצירות שלו - וזה עובד. 

כל מי שמגיע למוזיאון מקבל הדרכה קצרה על מנת להבין את הקונספט ולאחר מכן ניתן לשוטט בין היצירות באופן חופשי וליהנות מהתעתועים השונים. למי שרוצה, מומלץ גם להתהלך עצמאית עם הדרכה קולית דרך אפליקציה בנייד או להצטרף להדרכות פרונטליות מלאות שלוקחות כשעה וחצי. במוזיאון יש גם הדרכה מותאמת לילדים, אך אין ספק שהסגנון של אגם יצליח להפנט אותם כך או כך.

בנוסף, במוזיאון ישנו אולם חוויה בו מתקיים אחת לחודש הופעה או פעילות ייחודית בתנועה. ב-24.11 תתקיים במקום הופעה של נתנאל גולדברג.

מוזיאון אגם  (צילום: אילן ארנון)
כמו להביט באש. כל מיצג דורש הסתכלות מעמיקה | צילום: אילן ארנון

אם צריך לתאר את הביקור במוזיאון במילה אחת: מהפנט. ובמשפט: הביקור במוזיאון הוא חוויה ייחודית ומהנה מהרגע שמגיעים ועד שיוצאים.

מוזיאון אגם, מיש"ר 1, קרית הלאום, רשל"צ | שעות פתיחה: ב'-ד' 16:00-10:00, ה' 20:00-16:00, שישי ושבת 14:30-10:00, בחופשות וחגים השעות משתנות | מחיר כניסה: מבוגר - 35 שקלים (50 שקלים כולל סיור), ילד - 20 שקלים (30 שקלים כולל סיור). הנחות לתושבי רשל"צ, סטודנטים ותושבים מבוגרים. כניסה חינם לילדים עד גיל 5, חיילים ושירות לאומי | אירועים מיוחדים קרובים: לילה מטורף במוזיאון 17.11, נתנאל גולדברג בהופעה 24.11 | לעוד פרטים והזמנות:  03-5555900 או באתר


עוד נקודה מומלצת במערב העיר: אגם הנקיק

דרומית לאגם הנקיק שכנו בעבר בריכות ההחדרה של השפד"ן ואחרי שיובשו נהפכו לכר מרעה פורה לבעלי חיים כגון צבאים ועופות. בהמשך ניטעה סביב אגם הנקיק חורשת איקליפטוסים הוקם שביל אופניים ופארק נוסף בתהליכי הקמה.

אמנם הכניסה למי האגם, השחייה והשתייה ממנו אסורה. אך אפשר להגיע עם הרכב וליהנות מהנוף או לעשות פיקניק. הדיג באגמים מותר וישנם דגים מסוגים שונים כמו אמנונים ושפמנונים.

אגם ראשון 1 (צילום: עידן גרוס)
מאגם לאגם. אגם הנקיק | צילום: עידן גרוס