השנה 1992. מלון הנסיכה המפואר באילת פותח את שעריו. 419 חדרים (בהם 64 סוויטות יוקרתיות) והמלון מלא עד אפס מקום. אפילו היזמים לא האמינו שזה יקרה כל כך מהר שהישראלים החשדניים יתאהבו במקום שנמצא לא רחוק ממעבר הגבול עם סיני.
"זה היה אחד המלונות המפוארים בעיר", שחזרה תמר, תושבת אשדוד שנהגה לנפוש במלון יחד עם בעלה. "האוכל היה ברמה גבוהה מאוד, השירות והיחס היו מדהימים ובעיקר המיקום שלו בדרך ל'טאבה' שגרם להרבה אורחים לקפוץ להמר בקזינו מהצד השני. הארוחות היו גדולות ומפנקות כמו שישראלים אהבו, אני ובעלי היינו נופשים רק בנסיכה עד שנסגר וחבל."
ככל שהשנים עברו המלון דרך במקום
כמעט 30 שנה חלפו מאז נפתח והמלון המפואר, שהיה הגדול ביותר בעיר הדרומית, הפך לפיל לבן. כעת, שש שנים אחרי שנסגר, לא נותר יותר בו יותר מאשר ערימה של גוש בטון אפרורית. "עצוב לראות את אחד המלונות המפוארים שהיו בעיר נטוש, מוזנח, כאב לב. הלובי וחדר האוכל מתפוררים. פיל לבן בשיא העליבות שלו", סיפר רוני, אורח שביקר באחרונה באילת וקפץ לראות איך המלון שהיה בשיא הפאר נראה כמו חורבה. "הכול פרוץ, פתוח. שקים של חול ובטון. רק לחשוב שלפני כמה שנים זה היה מלון מתפקד, זה לא להאמין. חבל. גם היום יש למקום הזה פוטנציאל אדיר. מי שיבנה את המלון מחדש ירוויח. יש מחסור בחדרי מלונות באילת ולמלון כזה, במיקום שלו, יהיה ביקוש גדול מאוד".
אז איך הפך מלון הנסיכה מהצלחה מסחררת לשק חבטות שאף אחד לא רוצה, שכולם מתנערים וזורקים את האחריות האחד על השני? בשביל להבין, צריך לחזור שנים אחורה:
משפחת טסלר הקימה את המלון ובשנים הראשונות הוא היה כאמור לסיפור הצלחה. במרוצת השנים הוקמו בתי מלון יוקרתיים ומפוארים במרכז העיר שנתנו פייט קשה מאוד לנסיכה שעם הזמן נתקעה באותה נקודת התחלה ולא חידש הרבה עבור הנופשים הישראלים שחיפשו ריגושים.
המצב הכלכלי של המלון הלך והחמיר עד שבשנת 2011 משפחת טסלר העבירה את הניהול שלו לרשת ישרוטל. זה היה אמור להיות חבל ההצלה של המלון, אבל הוא נקרע מהר מאוד. הממונה על הגבלים העסקיים הצביע על בעייתיות רבה בהפעלת המלון על ידי ישרוטל על ידי הרשת.
ארבע שנים לאחר מכן, בשנת 2015, המלון עבר הליך של כינוס נכסים מטעם הבנקים ועבר מישרוטל לשליטה של חברת נצבא (חברת נדל"ן). המלון נסגר, בנצבא העריכו בדיונים פנימיים שהשיפוצים ייחלו בקרוב ויסתיימו לקראת פברואר 2017 אבל זה לא קרה. בסופו של דבר נצבא רוכשת את מניות המיעוט של משפחת טסלר ולמעשה מחזיקה בשליטה מלאה של המלון. בכל הזמן שמלון הנסיכה סגור ועתידו לוט בערפל הוא מאבד את הכתר הנוצץ והממלכה לטובת מלונות אחרים שהוקמו בעיר אילת.
"כל מה שקורה עם מלון הנסיכה זה ביזיון אחד גדול
בשנת 2018 נדמה שיש תקווה למלון ושהוא בדרך קאמבק מפואר לאחר שהיה נטוש ועזוב במשך כשלוש שנים. זה קרה כאשר רשת ניהול טורקית בינלאומית בשם 'סוונדור' הכריזה שהיא מתכוונת לשכור את המלון לתקופה של עשר שנים. הסיכום היה שהחברה הטורקית תפעיל את המלון מאמצע שנת 2019 או לכל היותר ממארס 2020. ההסכם קבע שהרשת תשלם מידי שנה שכירות של כ-7.5 מיליון יורו. אבל הבטחות לחוד ומעשים לחוד.
ואם כל זה לא הספיק - בשנת 2019 פרצה שריפה במלון וחברת נצבא הכריזה שהיא דוחה את השיפוצים. ביולי 2021 צצו דיבורים על כך שחברת סוונדור הטורקית מנהלת מגעים מחודשים עם נצבא לסיום השיפוצים אבל גם זה לא קרה והמלון נותר עזוב.
בעיריית אילת לא אהבו את המצב הקיים וניסו לגרום לכך שנצבא תשפץ את המלון ותפעיל אותו מחדש אבל גם לחצים מצד בכירי העירייה לא שינו את המצב. "כל מה שקורה עם מלון הנסיכה זה ביזיון אחד גדול", טוען חבר מועצת העיר, שמוליק שלם. "דיברתי עם מנכ"ל העירייה ואנחנו פועלים בשלושה מישורים: הארנונה, בתכנון ובנייה ודרך החוף. על פי חוק, בשלוש השנים הראשונות מגיע לבעלי המלון פטור מלא מארנונה שהסתיים כבר בשנת 2018, ואחר כך שהוא אומר שהמלון לא שמיש להפעלתו הוא צריך לשלם תעריף של כעשרים אחוז. המלון יכול לפעול אבל בעלי המלון לא רוצים להפעיל אותו מסיבותיו הוא. אנחנו נדרוש מהבעלים לשלם 100 אחוז ארנונה. גם על החוף הבעלים ביקש הקצאת חוף. אנחנו מודיעים לבעלים כי במידה והמלון לא יופעל מחדש נפקיע מידיו את רצועת החוף גם אם יהיה לו מלון של 20 כוכבים".
לדברי שלם, המצב הקיים הוא אבסורדי שכן הדבר פוגע בנוף העיר אילת. "עלות השיפוצים של המלון, כעשרים מיליון שקל, ולא נראה לי שעיריית אילת יכולה להוציא סכום כזה גדול על מבנה בבעלות פרטי. אנחנו נפעל בכל האמצעים המשפטיים שלנו נגד בעלי המלון", הדגיש שלם. "המצב הקיים לא יכול להמשיך".
מעיריית אילת נמסר בתגובה: "מלון הנסיכה הינו בבעלות פרטית והאחריות למקום הינה של הבעלים. לצערנו עבודות השיפוץ נמשכות זמן רב למרות דרישות העירייה להשלים את העבודות כולל הטלת חיובי ארנונה בהתאם. העירייה מצדה תפעיל כל אמצעי העומד לרשותה כדי להביא אותם לפעול במהירות במיוחד על רק העובדה שהעיר אילת משוועת לחדרי מלון נוספים ופועלת בכל דרך לעודד בנייה של מלונות חדשים במסגרת הסכם גג ותוספת חדרים במלונות הקיימים".
פנינו לתגובת חברת נצבא אך זו בחרה שלא להגיב לטענות שהועלו בכתבה.