בהנחה שאוטוטו נצא מהסגר השלישי בטרילוגיה, הנה כמה המלצות לחגוג את היציאה לחירות דווקא במדבר. לפני שהחורף ייעלם, לפני שהטמפרטורות יזנקו, לפני שנחזור למרוץ החיים, תבחרו את היעד המתאים וצאו להתמלא באנרגיית שלווה ובתחושת חופש ללא גבולות.

שני שלישים מהשטח של ישראל מכוסים במדבריות. בין מדבר יהודה, לנגב ולערבה, מחכים לכם נופים פלאיים. לכל אחד מאפיינים שונים, הבדלי אקלים ושונות בגוונים ובתצורות, אבל בכולם יש היצע אדיר של מסלולים נהדרים לחורף, צאו מהר לפני שייגמר.

פריחה - בורות לוץ

פריחה ומדבר נשמעים כמו הפכים גמורים, אבל כשהמדבר הישראלי פורח, הוא עושה את זה ביג טיים ובבורות לוץ המחזה מעתיק נשימה. זהו אחד המסלולים הצבעוניים שיש ובסוף החורף משתוללת בשטח פריחה מרהיבה. שמורת בורות לוץ נמצאת בהר הנגב, בפאתי מכתש רמון המערביים, ומיקומה באזור רווי גשם ביחס למדבר, הביא לכך שהתפתחה בו חקלאות מדברית עתיקה. ראשוני המתיישבים התיישבו באזור לפני אלפי שנים אבל העדויות שנותרו בשטח ובהם בורות לאיסוף מים, לצד תעלות ניקוז, טרסות חקלאיות קדומות, שרידי מגורים  ועוד הן כבנות 3,000 שנה.

מחניון הלילה יוצאים שני מסלולים מעגליים. שביל אדום קליל, כארבעה קילומטרים, החולף בין מתקני המים השונים כולל בבור לוץ המרשים. ושביל ירוק בינוני, כשישה קילומטרים, מתפצל מהאדום ומציב אתגר טיפוס (קצר וקורע) אל ראש אלות (סימון אדום), נ.ג. של 973 מטרים עם תצפית שכולה וואו! אגב שביל הגישה הכחול ממשיך כדרך ג'יפים בנחל אלות היפה בעבירות בינונית עד קשה.

בסוף החורף ובאביב, מתכסה האזור במרבדי פריחה מרגשים בכל גוני הקשת ובהם צבעוני ססגוני, מין שצומח רק באזור הר הנגב ומכתש רמון, ריבס המדבר, עיריוני צהוב, שמשון השלחופית ובמרץ גם צבעוני ההרים ועוד רבים ונאים. השמורה נמצאת בשטח אש, אין להיכנס באמצע שבוע ללא תיאום (08-9902926/7).

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

פסטיבל – נגב מערבי

מסתבר שהכלניות לא שמעו על הקורונה, גם לא על הסגר ובטח לא על התו הסגול, והטבע כהרגלו במחזור החיים, מתעורר בנגב המערבי בפריחה אדמונית חיננית. ראשונות הכלניות כבר פורחות ומנקדות את המישורים המוריקים בכתמי אדום בוהק, הודות לגשמי הברכה האחרונים. תיירני האזור משוועים לאורחים ולמבקרים וכבר הכינו לכם גרסה מותאמת להנחיות של פסטיבל 'דרום אדום'.

כבכל שנה יתקיימו אירועי הדגל ובהם צעדת הכלניות ומרוץ הכלניות, אבל עם טוויסט. לא עוד אירוע אחד לכווולם, אלא המשתתפים קובעים את הזמן לפעילות ויכולים להגיע ביום ובשעה הנוחים להם. ההמלצה הגורפת היא להגיע באמצע השבוע כדי ליהנות מהמרחבים וללא עומס, ויש גם בונוס למי שצריך לשלב ביזנס ופלז'ר –השנה יוקם לראשונה מתחם עבודה בטבע, כולל עמדות עבודה, פינות ישיבה, קפה ואפילו Wi-Fi אז זו ההזדמנות להכיר את Red Space.

עוד יתרון הם הסיורים הפתוחים ללא תשלום בכל האזור, לצד הפעילויות שהן בתשלום ובהן סיורים בשדרות וברהט, סיורים חקלאיים, אירוח ביתי, טיסה בכדור פורח, קטיף עצמי, סיורי ליקוט, סלי פיקניק, משחקים ועוד. כל הפרטים באתר הפסטיבל.

חניון ורמלין (צילום: מיכל דובינסקי)
צילום: מיכל דובינסקי

חניון ורמלין (צילום: מיכל דובינסקי)
צילום: מיכל דובינסקי

מים - הקניון הלבן, נחל שגיא

אירועי הגשם בתחילת החורף הנוכחי, העלו על מפת השיטפונות, נחלים ששמם לא נודע עד כה, רק משום שזרמו בעוצמות תחת הממטרים הכבדים. אחד הנחלים הידועים באיכויותיו הוא נחל שגיא במישורי הפארן שבו מקטע מהפנט המוכר כקניון הלבן. הדרך אל הקניון לא קלה ואפשרית רק לרכבי שטח, אך היא מתגמלת ומאפשרת לחובבי הז'אנר לגנוב יומיים בשטח. נתחיל מזה שהקניון הלבן נוצר מהתחתרות הנחל בסלע הקירטון הרך שצבעו לבן צח. הוא צר אבל לא קצר, למעלה ממאה מטרים של קירות לבנים זקופים שאחרי אירועי גשם מתמלאות הבריכות שלאורכו במים כך שאם מזג האוויר מאפשר מומלץ גם לטבול. דרך נוספת מובילה מעל לקניון, ומזמנת נקודת מבט נוספת אל המקום הקסום, תרגישו קצת כמו רחפן.

איך מגיעים? שביל שחור יוצא מכביש 40 ממש לפני נחל חיון ובהמשך פונים ימינה לשביל כחול ושוב ימינה לשביל ירוק. או בשביל אדום שיוצא מכביש 12, דרומית לפנייה לעובדה, ובהמשך פונה שמאלה אל אותו שביל כחול וממנו ימינה לירוק. אורך שני השבילים כ-43 קילומטרים, לכן עדיף טיול דו יומי עם לינת שטח בחניון הלילה הסמוך. לחילופין, כשכביש 10 נפתח לתנועה (פסח, סוכות וחנוכה), ממשיכים מהמפגש עם כביש 171 דרומה, פונים שמאלה לשביל הכחול ושמאלה לירוק – סה"כ כ-53 קילומטרים, כ-13 מהם בשטח.

3 (צילום: גל טוויג)
צילום: גל טוויג

נאות הכיכר

כשמגיעים לנאות הכיכר יש תחושה של סוף העולם שמאלה – אבל בקטע הכי טוב שיש. האזור הוא ביתם של שני המושבים הנמוכים בעולם, עין תמר ונאות הכיכר שנהנים מריחוק ומניתוק המאפשרים להתנקות מרעשי השגרה ולהתחבר לאנרגיות מדבריות מטהרות. כדי להתוודע לאזור, כדאי להכיר את האנשים המיוחדים שחיים בו, כל אחד תורם בדרכו לחוויה. חובבי טבע ישמחו לטייל לאורך נחל אמציה המוכר גם בקרב רוכבי אופניים. אם תצטרפו לטיול ג'יפים של ירון ניטקה נקש 'איש טיולים', תגלו את המלחות הטבעיות של האזור, את תוואי נחל ערבה ותיהנו מהליקרים שהוא רוקח.

עם רונן שושני תוכלו לצאת לסיור חקלאי מרתק בין מטעי התמרים לגידולי השדה כולל כמה סודות מעניינים, מיכל לוזון 'אוכל שבא מאהבה' תפנק בשלוש ארוחות ביום כל אחת מרגשת בדרכה. בחאן שקדי תשימו ראש ביחידה זוגית, משפחתית או קבוצתית – ובעיקר תספגו את אווירת המדבר, תיהנו מהעיצוב המתכתב עם הסביבה והמתקנים המיוחדים שהוא בונה ויש גם אוטובוס מיוחד.

מזג האוויר באזור חם רוב ימות השנה, אז תוכלו גם לטבול בעין פלוטית הקסום, ותנו קפיצה לג'וג'ו האמן הבינלאומי שמתחזק גלריה מרהיבה גדושה ביצירות ייחודיות לו. קחו בחשבון שבעונות המעבר הזבובים מטרידים, אבל אפילו לזה מתרגלים מהר.

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
חאן שקדי | צילום: אורלי גנוסר
מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
הגלריה של ג'וג'ו | צילום: אורלי גנוסר
מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
נחל ערבה | צילום: אורלי גנוסר

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
עין פלוטית | צילום: אורלי גנוסר

מסלול גיאולוגי - מכתש ירוחם

מכתשי הסחיפה הם תופעה ייחודית לישראל, והיווצרותם נעוצה בצירוף תנאים גיאולוגיים מסוימים, שהתרחשו לפני מיליוני שנים. מכתש ירוחם הוא אחד משלושה מכתשי סחיפה והבינוני שבהם, וטיול לאורכו ולעומקו, מזמן חלון גיאולוגי לשלל תופעות מרתקות שהותירו בו חותם עד היום. נתחיל בחניון החולות הצבעוניים שהוא אטרקציה ססגונית לכל המשפחה, כמו גלריה של כל סוגי החול שנסחפו באזור. הכי כיף להביא בקבוקים קטנים ולמלא מהמגוון. בשולי המכתש נותרו מצלעות סלע גבוהות ומרשימות ואפשר לטפס אליהן במסלול ירוק שיוצא מול חניון החולות הצבעוניים, הדרך עולה אל 'הסנפיר הקטן', מצוק בעל דמיון לסנפיר של כריש ממנו יש תצפית נהדרת אל המכתש.

בצד המערבי מתנשא הר אבנון הידוע במרפסת תצפית מופלאה שנותנת תחושה של מעוף ציפור. בלב המכתש סמוך לנחל חתירה המנקז אותו, יש דרך מסומנת אדום לרכבי שטח שמסתיימת במעלה אברהם בדרום המכתש. ויש גם נקודה הסמוכה לכביש, עם עצים מאובנים – סלעים גליליים בגוונים מיוחדים שקשה להאמין שפעם היו עצים. ובכלל, היכן שלא תעצרו תגלו משהו מעניין - נוף קדומים, מדבר רחב ידיים, סלעי חול מיוחדים ועוד. בואו לגלות. 

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

 חווה חקלאית - חוות כרמי הר הנגב (ליד מצפה רמון)

מרחבי הנגב מוכרים בין היתר בזכות חוות הבודדים שמנקדים אותם ומוסיפים המון עניין למטיילים. בפאתי מצפה רמון יש כמה חוות שכאלה, כל אחת מתמקדת בתחום חקלאי שונה. יוסי ויהודית קשקש מחוות כרמי הר הנגב, משלבים חקלאות ותיירות עם טוויסט. בשטחי החווה ובסביבותיה, נותרו שרידי מבנים ומתקנים חקלאיים מתקופת הנבטים (בית ומזווה, בור מים, טרסות, מובילי מים ועוד), ויוסי מבסס את החקלאות המודרנית על החוכמה הנבטית ושומר על עקרונותיה.  

נתחיל מזה שבחווה מציעים מגוון אפשרויות אירוח החל מאוהלי בדואים גדולים, דרך חניון קמפינג ועד חמישה צימרים משפחתיים. את הכל בנה יוסי במו ידיו והמקום מטופח לעילא. בין לבין ניטע בוסתן גדול ועשיר שהאורחים מוזמנים ליהנות מפירותיו. למבקרים מציע סיור חקלאות נבטית שבו הוא קושר את הממצאים בשטח, לימינו אנו, ודרך סיפורים והסברים מחבר עבר להווה. את הסיור מסיימים במרכז המבקרים עם טעימות. בחווה נמצא בית הבד היחיד באזור ויוסי מייצר שמן זית ומוצרי טיפוח כמו סבונים על בסיס שמן זית. מכרמי היין הוא מייצר שני סוגי יין ואף עורך סדנת טעימות. משאריות הפרי מכינים ריבות כך שאין בזבוז. לילדים יש פינת חי קטנה ואם תזמינו מראש תוכלו ליהנות מחוויות אקסטרים כמו טיולי אופניים, ג'יפים,  סנפלינג ועוד.

View this post on Instagram

A post shared by חוות כרמי הר הנגב מצפה רמון (@kashkashim)

View this post on Instagram

A post shared by חוות כרמי הר הנגב מצפה רמון (@kashkashim)


תצפית כוכבים - שמורת שיזף

כשערב יורד במדבר, זה הזמן למצוא פינה מרוחקת וחשוכה, להרים ראש אל על ולאפשר לקסם לפעול. זיהום האור שמאפיין אזורים אורבניים, כמעט ולא קיים באזורי המדבר, וגרמי השמיים מפליאים בשואו משלהם. כולנו מכירים את מטר הפרסאידים מדי אוגוסט, אבל כשאין עננים, שמי הערבה פרוסים לשירותכם כל השנה.

כדי להעשיר את החוויה אין כמו הדרכה מקצועית בשטח, ואלון גולדשטיין מעין יהב, עורך תצפיות כוכבים למשפחות באחת השמורות המרתקות באזור - שמורת שיזף. כשפגשנו אותו בכניסה לשמורה בשעת ערב מוקדמת (שעון חורף כמובן), הוא כבר פרש מחצלת, מזרונים וכמה כסאות וגולת הכותרת הייתה שני טלסקופים משוכללים ומשקפות. תה חם נמזג מהקומקום, ובזמן שלגמנו בשקיקה החל המסע. אלון, חובב אסטרונומיה ידוע, שמח להעניק מהידע שלו ובהדרכה שלו שמתחילה בסקירה היסטורית, הוא מספר כיצד בני האדם, לפני אלפי שנים, נישבו בקסם ובכישוף שהטילו הכוכבים. אט אט ומתוך סקרנות וחקירה, שמענו כיצד נעזרו בהם כשזיהו מחזוריות בתנועה השמימית, איך נתנו לקבוצות כוכבים שמות, למדו למדוד מרחקים ועוד. במהלך התצפית צפינו בנוגה שמרוחק 'רק' 4 דקות אור לעומת אחרים שמיקומם אלפי שנות אור מאתנו. התצפית בתיאום ונמשכת שעה עד שעתיים: 054-5234197.

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

מדבר יהודה באקסטרים

למדבר יהודה יש מאפיינים מיוחדים משלו והוא טומן בנתיביו שלל אוצרות והרפתקאות. מלבד מרחבי אינסוף ותצורות נופיות יש בו המון מסלולים ברגל, באופניים או בג'יפים. אחד האתגרים החביבים עליי הוא כזה שכרוכה בו 'עלייה לשם ירידה', או בקיצור סנפלינג. חובבי אקשן ואקסטרים יודעים שבשנים האחרונות התרחבה הפעילות למגוון גדול של נחלים במורדות המזרחיים של מדבר יהודה, מסיבות טופוגרפיות. מדבר יהודה הוא רמה הגולשת מזרחה לים המלח דרך מצוק ההעתקים הגבוה. הפרש הגבהים יוצר בתוואי הנחלים מסלולים תלולים והמון מפלים שכיף לצלוח בגלישה אחד מהשני.

הדרך לכל סנפלינג מוצלח, מתחילה בטיפוס רגלי אל נקודת גובה ממנה משתלשלים מטה ממפל למפל, ממצוק למצוק. תענוג צרוף. הטיפוס משתנה בין הנחלים ובחלקם מגיע לכמה שעות. בחלק מהנחלים גולשים כשתוואי הנחל יבש, כמו בנחל קומראן, באחרים כמו נחל רחף, כל הכיף הוא לגלוש אחרי שיטפונות (רצוי בסתיו ובאביב בלבד), אז מתמלאים גבי המים שלמרגלות המפלים ועל הדרך נהנים מחוויה רטובה ומרעננת. נחל דרגה נועד למיטיבי לכת, זהו מסלול ארוך הדורש רישום מראש בשל מגבלת תפוסה. שלומי לובטון מדריך סנפלינג מוסיף שאפשר לגלוש גם בנחל טור, עליון ותחתון, בנחל תמרים ובנחל חצצון שבו המפל הגבוה ביותר לגלישה - 120 מ' גובה. גם ילדים יכולים ליהנות מהפעילות, אך גיל המינימום משתנה בהתאם לרמת הקושי של המסלול.

והמלצה אישית - חשוב לבחור מדריך עם רישיון וניסיון וגם ביטוח, המחירים נעים בין 250-300 שח לאדם ליום טיול.

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

נאות סמדר - אומנות אקולוגיה ומדבר

בלב בקעת שיזפון, אזור בו שולטים גוני הצהוב והחום המדבריים, יש נקודה מוריקה שאם מביטים בה עמוק פנימה מגלים קשת של צבעים. ברוכים הבאים לקיבוץ נאות סמדר. בקיבוץ שאט אט פתח שעריו לתיירות, מתגלות כמה שכיות חמדה מסקרנות עד נדירות. המבנה הבולט והמיוחד ביותר הוא בית האומנויות, מבנה צבעוני וגבוה שנראה למרחוק אשר בנוי על עקרונות אקולוגיים. הצורה הספירלית נעה סביב כונס רוח ייחודי אשר שואב את האוויר החם כלפי מעלה וכך שומר על טמפרטורה נעימה, גם כשבחוץ לוהט.

במבנה פזורים חדרי סטודיו של אמנים ויוצרים במגוון סגנונות ותחומים, יש גלריה עם תערוכות מתחלפות ומגג המבנה תצפית מעלפת. כאן מציעים סדנאות חד פעמיות או סיור מודרך שפותח את הלב. גם חדרי אירוח יש במתחם נפרד ומטופח המעניק פרספקטיבה על הסביבה. הפשטות כובשת והמקום נעים ונוח. הקיבוץ מבוסס על חקלאות אורגנית עם משק צאן ומחלבה יצרנית ויקב מקומי. מהתוצרת ניתן לטעום ולרכוש בפונדק סמדר המוכר בצומת הסמוך. בקיבוץ עורכים סיורים אשר משלבים אומנות, חקלאות אורגנית וטעימות וכך נהנים מכל פניני החן, מבריכת הנוי הנאה מהגינון היפה ומהאווירה הפתוחה.  054-9798957.

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
פונדק נאות סמדר | צילום: אורלי גנוסר