ארצנו למודת המלחמות עשירה לא רק בנופים מרשימים ובאנשים מעניינים, אלא לצערנו, גם באתרי הנצחה ומורשת קרב רבים. לקראת יום הזיכרון ויום העצמאות החלטנו להמליץ לכם על כמה נקודות שרוב הטיולים השנתיים לא עוצרים בהן, אבל הן בהחלט שוות ביקור בשל המיקום המיוחד או הסיפור המעניין שמאחוריהן. אתם מוזמנים לצאת, לטייל, להשתאות מהנוף ולזכור גם את אלה שנשארו מאחור.
אנשי הדממה: לזכר נופלי השייטת
רק הצוללנים, אנשי הדממה, יכולים להגיע אל האנדרטה לזכרם של שניים עשר החללים שנפלו באסון השייטת בספטמבר 97 בלבנון, משום שהיא מצויה כשלושים מטרים מתחת לפני הים, על הקרקעית.
שניים עשר כסאות עם שמות הלוחמים שנפלו קובעו אל גופה של ספינת טילים ישנה, שהוטבעה מול חוף שבי ציון שבגליל המערבי. למרות ששרידי הספינה התפרקו, האתר עדיין נחשב לאהוד על צוללנים חובבים והוא מאכלס גם אוכלוסיית דגים מעניינת.
על החוף עצמו מצויה גם אנדרטה הנגישה לאלה המעדיפים שתי רגליים על הקרקע: שניים עשר לוחות סלע שעונים זה על זה, נוטים ליפול.
איך מגיעים: מכביש 4 לכיוון נהריה פונים לישוב שבי ציון, וחוצים אותו עד לחוף הים.
מצפה אבנר
אבנר אלתר, בן קיבוץ אשדות יעקב, נפל באסון המסוקים. לאחר מותו הקימו חברי הקיבוץ לזכרו את "מצפה אבנר", שמהווה נקודת נוף מרשימה וייחודית בגבול המזרחי של עמק הירדן. הרי הגלעד נראים מהמצפה קרובים, ממש כאילו אפשר להושיט יד ולגעת בהם, ובימים יפים אפשר לראות משם את החרמון. במקום עמדת תצפית וירי משנות השלושים ושולחנות פיקניק בעיצוב מקורי, עשויים חלקי מכונות.
איך מגיעים: מכביש 90 לכיוון צפון פונים לקיבוץ אשדות יעקב איחוד, וחוצים אותו עד לשער המזרחי. נסיעה של כקילומטר נוסף תוביל אתכם אל המצפה.
יד לחללי הקיבוצים
האנדרטה לחללי הקיבוצים היא אתר חדש יחסית, שהוקם על ידי התנועה הקיבוצית לזכרם של כ-2000 חללים מכ-200 קיבוצים, שנפלו בכל מערכות ישראל. בגלל רגישויות כאלה ואחרות, אין באתר לוח עם שמות הנופלים, אבל יש בה פסל מרשים בדמות מגדל שמירה, שהטיפוס אליו מוביל אל נקודת תצפית יפה לנוף העמק.
איך מגיעים: מכביש 6953 ממשמר העמק לכיוון מערב פונים שמאלה בכניסה לדרך עפר, וממשיכים אחרי השילוט ליער הקיבוצים.
לזכר נופלי תקרית תל מוטילה
בשנת 1951 התרחשה תקרית תל מוטילה, הזכורה מאז בעיקר כמערכה כושלת של צה"ל. כוחות סורים חדרו אל שטח מפורז שהיה בריבונות ישראלית מעבר לירדן, ובחמישה ימים של קרב אכזרי הצליחו לוחמי גולני להדוף אותם, ושילמו מחיר כבד של 41 הרוגים. לזכר הנופלים הוקמה אנדרטה יפה המשקיפה אל הירדן שמתחבר אל הכנרת.
איך מגיעים: נכנסים לישוב אלמגור, הנמצא על כביש 8277 (כניסות מכביש 90 בצומת ורד הגליל או מכביש 87 בצומת כפר נחום), וממשיכים לנוע עוד שלוש דקות אחרי הישוב.
הגבורה של דור תש"ח
ביד מרדכי תוכלו להתרשם מסיפור הגבורה של דור תש"ח, בהמחשה ויזואלית מיוחדת באתר שחזור הקרב. באתר המקורי שומרו התעלות בהן לחמו חברי הקיבוץ והפלמ"חניקים, ואפשר לראות גם את כלי הנשק הדלים בהם השתמשו מול כוחות אדירים של 2500 לוחמים מצרים. כדי להעצים את המראות נוסף הסבר קולי מוקלט במספר שפות. בסמוך מוצב פסלו של מרדכי אנילביץ', מנהיג מרד גטו ורשה שעל שמו נקרא הקיבוץ, ומאחוריו ניתן להבחין במגדל המים של הקיבוץ, שנפגע בקרבות מפגזים מצרים וקרס.
איך מגיעים: מכביש 4 לכייון דרום פונים ימינה לקיבוץ יד מרדכי, ועוקבים אחרי השילוט לאתר.
הנצחה לחייל הבדואי
רק בסוף שנות התשעים נחנך באופן רשמי אתר ההנצחה לחלל הבדואי. היום מדובר באתר ממלכתי הנתמך על ידי משרד הביטחון, ובו אנדרטה מרשימה בצורת כנף אוהל בדואי, גן צמחי תבלין ושביל גששים.
מסורות ההנצחה של הבדואים שונות מאלו הנהוגות אצל היהודים, וכך לדוגמא מרבית חללי צה"ל מהעדה הבדואית קבורים בקבורה אזרחית ולא בחלקות צבאיות, מה שמונע מההורים השכולים להתייחד בטקסים ממלכתיים עם יקיריהם שנפלו. מאז שנחנך האתר הוא מהווה מוקד לטקסים רשמיים, ואלפים מבני העדה מגיעים אליו ביום הזיכרון מכל רחבי הארץ.
איך מגיעים: מכביש 77 לכיוון צפון פונים שמאלה אחרי צומת המוביל.