הדלקת הנרות במנזר המרסבא קורה בכמה לילות בודדים בשנה, כשהנזירים במקום מציינים את יום מותו של מרסבאס, מייסדו של המנזר שנמצא במדבר יהודה.
ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", מוציא טיולי לוקיישנים למקומות נסתרים בארץ. לעדכונים בזמן אמת, אתם מוזמנים לעקוב בעמודי האינסטגרם והפייסבוק של ארז
ביום קדוש זה, שחל ב-17 לדצמבר, נזירי המנזר ועמיתיהם מדליקים מאות נרות בכוכי הסלע שמול המנזר, סמוך לנחל קדרון, והנרות דולקים מספר ימים ברציפות. המראה המרהיב של המנזר והנוף הנשקף מכל כיוון מוסיפים למנזר אווירה של קדושה.
לוחות זמנים של הדלקת הנרות במנזר מרסבא 2021
16/12 - טרום החג, בשעות אחה"צ מתחילים להדליק מאות נרות סביב המנזר.
17/12 - ערב החג, בגלל גשם שצפוי אחה"צ ובערב, לא יהיו הרבה נרות דולקים בשעות הערב (וגם לא יהיה מי שידליק אותם במידה והם יכבו מהגשם).
18-19/12 - יום שבת ויום ראשון, ימים נהדרים להגיע, לא צפוי גשם, ניתן לראות בבירור את מאות הנרות שדולקים בכוכי הסלע מול המנזר.
20-23/12 - ימים אחרונים של החג-צפויים להיות נרות בודדים.
צילום: גל טוויג | עריכה: ארז דגן
איך מגיעים ומה חשוב לדעת?
וויז: מנזר מרסבא | אחרי שפונים מכביש 1 לנבי מוסא נוסעים לפי התיאור הבא: 10 דקות בכביש ישר, 10 דקות בכביש משובש עד שרואים בטונדה שרשום עליה "רולצור" ועליה סימן כחול, שם פונים ימינה ונוסעים 10 דקות בדרך עפר.
בסוף דרך העפר יש עליה תלולה, אפשר לצלוח אותה עם לחיצה ארוכה על דוושת הגז, או שמחנים למטה והולכים ברגל. רכבים גבוהים וג'יפים יכולים להגיע עד לחניה למעלה ומשם לצעוד כ-20 דקות לתצפית מרסבא, לרדת לנחל, לחצות אותו בגשר ולטפס כ-300 מדרגות לתצפית על הנרות שתהיה ממול המנזר (מאיפה שבאתם).
חשוב מאוד! מהתצפית על המנזר לא רואים את הנרות. יש לרדת לנחל קדרון בירידה תלולה שרובה מדרגות ולעבור על גשר לצד השני סמוך למנזר.
במידה ומגיעים באמצע שבוע, יש לתאם בטלפון של מוקד הבקעה במספר 0505804258
המנזר נמצא בשטח C שבו שליטה ביטחונית ואזרחית ישראלית (בדומה לצפון ים המלח).
בשבועיים הקרובים יש איסור להיכנס למנזר וניתן להגיע רק כדי להסתכל מרחוק על הנרות.
לאחר השבועיים הללו, המנזר פתוח למבקרים כל יום בין השעות 09:00-14:00, מלבד ימי רביעי ושישי שמשמשים כימי מנוחה לנזירים.
מה הסיפור של מנזר המרסבא?
לפני כ-1,500 שנה התגוררו כ- 5,000 נזירים בלב המדבר בין ירושלים ליריחו. הם בחרו באזור זה משום שחיפשו מקום רחוק, מבודד ומנותק מההמון. לרוע מזלם, הם נהרגו על ידי הפרסים שכבשו את האזור.
שנים לאחר מכן הגיע לישראל נזיר כבן 18 בשם סבאס, יליד קפדוקיה שבטורקיה. סבאס היה תלמידו של הנזיר אבטימיוס ויחד הם נהגו לצאת למסעות תענית במדבר יהודה. חזונו של הנזיר סבאס היה להקים מנזר בלב המדבר, סמוך לנחל קדרון, בו התגוררו בעבר הנזירים. הוא השתמש בחומרי הגלם הזמינים ביותר במדבר והקים מנזר מרשים וייחודי שחצוב אל תוך ההר.
גם בימים אלה המנזר היווני אורתודוכסי פעיל ואם אתם לא מאמינים לי, אתם מוזמנים לבוא בכל יום בשעה 9 וחצי ולשמוע את צלצול הפעמון שמבשר על ארוחת הבוקר- ארוחתם היחידה ביום.
סדר יומם של הנזירים במקום
שגרת יומם של 12 הנזירים שחיים שם כיום מתחילה בחצות ב-5 שעות תפילה, שבסיומה זוכים לכוס קפה עם פרוסת עוגה. גם בהפסקת הקפה, אותה עושים בשתיקה, נזיר תורן מקריא סיפורים על קדושים נוצריים, שלא יפספסו אף שניה.
לאחר ההפסקה מתחילים הנזירים בעבודות המנזר, שכוללים את ניקיון המקום, עבודה במטבח, שמירת הכניסה וגזבר אחד, שרק לו מותר לגעת בכסף ובאחריותו לתקשר עם הספקים השונים. בסיום משימותיהם הנזירים אוכלים את ארוחת הבוקר.
לקראת הצהריים מתכנסים הנזירים שוב לתפילה קצרה של שעתיים. לאחר התפילה, מתפזרים הנזירים ומתפללים פעם נוספת, הפעם עם אלמנט נוסף של לימוד וקריאה בכתבי הקודש. בימי ראשון ובערבי חג זוכים הנזירים גם לארוחת ערב קלה ולתפריט הארוחה העיקרית מתווספת פרוסת דג.
בתוך המנזר אין חשמל ובוודאי שלא אינטרנט וברוב האזור גם אין קליטה לטלפון סלולרי. בדומה למנזרים אחרים, אחד מחוקיו הנוקשים של המנזר הוא איסור על כניסת נשים למקום. אפילו אמו של סבאס לא הורשתה להיכנס ולכן הוא בנה לה מתחם פרטי מול המנזר.
איסור נוסף הקיים במנזר הוא על הכנסת תפוחים. אני לא בטוח מהי הסיבה האמיתית ושמעתי כבר שלוש סברות אפשריות:
- באחת הארוחות מחוץ למנזר, סבאס כמעט נחנק מגרעין של תפוח.
- באחד הצומות, הבחין סבאס בתפוח שכמעט פיתה אותו לאכול ולשבור את הצום.
- בשל החטא הקדמון ואכילת התפוח האסור מעץ הדעת.
כך או כך, כשתגיעו לשם, תשאירו את התפוחים מחוץ לשער.
גופתו החנוטה של סבאס שוכנת בלב המנזר אחרי שהובאה מוונציה ב-1964 בעת ביקורו של האפיפיור פאולוס השישי ומיתגה את המנזר כמנזר קדוש וכאחת התצפיות היפות בארץ ישראל. משמעות השם "מרסבא" הוא תואר כבוד לסבאס: "מר-סבא".
אוכל והדרכה באזור
מהיכרותי את האזור, אין היצע רב מלבד אירוח אצל חמודי ויחיה שגרים בסמוך למנזר. דברו איתם והם ילוו אתכם בטיול המרתק, שבסיומו תזכו לארוחה בדואית אותנטית נהדרת. אם יתמזל מזלכם, תוכלו לשמוע את חאסן, אב הבית, מנגן על רבאבה (כלי מיתר בדואי).
יחיה - 058-7846075
חמודי - 052-3647065