קריקטורה שרצה באינטרנט בימים אלה, של נסים חזקיהו, מראה שני תל אביבים מרימים כוסית מתחת לשלט גדול של חגיגות 100 שנה לעיר, ואומרים זה לזה: "עוד תראי, לא ירחק היום ותל אביב תכונן קשרים דיפלומטיים מלאים עם מדינת ישראל!" כן, אמנם רבים אוהבים ללגלג על הבועה התל אביבית ועל ניתוקה מהעם, הכי בון טון זה לקטר על מצוקת החניה ובעיקר על התל אביבים, אבל זה לא מפריע לעם לאהוב לבוא לתל אביב, לבקר בה, לבלות בה, וגם לסייר בה.
בשנים האחרונות החיזיון נפוץ יותר ויותר: קבוצות של מטיילים שצועדים אחרי מדריך אוחז מיקרופון ברחובות תל אביב, מצטופפים בחצרות ויושבים על גדרות ועל מדרגות ומקשיבים בעניין להסברים. לבו של התל אביבי, החוזר הביתה בידיים עמוסות שקיות מהסופר, מתרחב בגאווה כשהוא מפלס את דרכו בין המסיירים שמקשיבים להסברים מלומדים על בית הבאוהאוס שבו הוא משלם דמי שכירות מופקעים. ככה התגלה לי, למשל, כשהצטרפתי כנוסעת סמויה לסיור על משוררות בתל אביב, שהמשוררת יונה וולך גרה פעם ברחוב שלי. מי ידע בכלל?
לא פעם משולבים בסיורים גם קטעים מוזיקליים, הקראה של קטעי שירה וספרות, שחקנים בבגדים תקופתיים שמשחקים קטעים נבחרים ממחזות המבטאים את רוחה של העיר האהובה והמושמצת. אתי גרגיר, מנכ"ל העמותה לתיירות תל אביב, מאשרת בסיפוק שאכן חל גידול במספר המטיילים בתל אביב. לא סתם גידול: בשנת 2008 גדל בכ-50% מספר המסיירים המגלים את העיר, לעומת 2007. לדבריה, בעקבות הפעילות השיווקית לרגל חגיגות ה-100, צפוי גידול נוסף במספר המבקרים בעיר גם השנה.
לשבחה של העמותה ייאמר שסדרת סיורי החוויה החדשים שלהם אכן עושה חשק לטייל (וזה עוד לפני שגמרנו לטעום את הקודמים, שממשיכים לרוץ במקביל, וגם הם מלאי השראה ודמיון). העמותה מציגה השנה 32 סיורים מסוגים שונים ולקהלים שונים: סיורי משפחות המתאימים לילדים ולהורים, סיורי טעימות, סיורי אמנות ותרבות, סיורי לילה, סיור בשפה הרוסית, וגם לקהל דתי ואפילו חרדי, כיאה לעיר שחרתה את הפלורליזם על דגלה.
הסיורים לוקחים את המטיילים לרחבי העיר - דרום, צפון, מתחמי בילויים ואזורי מסחר, מנווה צדק ומשדרות רוטשילד, דרך יפו, נמל תל אביב, לב העיר, פלורנטין וכרם התימנים ועד לשוק לוינסקי ולרחוב ביאליק המתחדש ועוד. אמנם אין דבר קשה לתל אביבי יותר מאשר לפרגן לעירייה שלו (הלו, ומה עם מקומות החניה שהבטחתם? איפה פחי האשפה שנעלמו?) אבל כשצריך אז צריך: תוכנית הסיורים כל-כך עשירה בתוכן, בידע ובמקוריות, בטוב טעם ובאהבה לעיר, שאין מנוס אלא לשבח מכל הלב את העושים במלאכה.
הסיורים מתקיימים בסופי שבוע, ויכולים להתאים במיוחד עם בית קפה לפני וטבילה בים אחרי, לשישי תל אביבי כמו שצריך. להלן טעימה קטנה מהמבחר הגדול. מחירים: רובם בסביבות 50 שקלים, כמה יקרים יותר עולים 60-70 שקלים, ואחד - 120 שקלים (לילדים חצי מחיר).
מסלולי הסיורים
* סיפורה של השכונה הטמפלרית שרונה: שני מסלולים שונים מוקדשים לאזור. הראשון נקרא "גרטרוד והעיר הגדולה", והוא סיור מומחז. סיפורה של השכונה ששורשיה במאה ה-18, דרך דמותה הצבעונית של גרטרוד, המורה לספורט. המסלול השני הוא סיור היסטורי בין שני פרויקטים בהתהוות - שרונה מצד אחד ומתחם תחנת הרכבת מנשייה מצד שני, שניהם נמצאים בתהליך של שחזור ושימור לקראת הפיכתם למוקדי תרבות, מורשת ופנאי (הסיור מלווה באוטובוס צמוד).
* תל אביב בסרט: עליזה מזרחי, אלכס חולה אהבה, תעלת בלאומילך, ארבינקא, חוכמת הבייגלה, הבועה ועוד - סיור בין הלוקיישנים שבהם צולמו הסרטים הישראליים.
* שכונת עג'מי - שלוש דתות, אלוהים אחד: כמו בתחילת המאה ה-19, גם היום גרים בעג'מי בני שלוש הדתות. הסיור עובר בין בתי התפילה השונים, והמטיילים נכנסים לבתים עם תקרות מצוירות ושומעים סיפורי שכנות פיקנטיים.
* אהבה וזוגיות בנווה צדק: סיור רומנטי בסמטאות נווה צדק. ש"י עגנון, נחום גוטמן, דבורה בארון ועוד דמויות מסקרנות וציוריות קמות לתחייה ומספרות את סיפוריהן. סיור המתובל בקצת רכילות ובהרבה נוסטלגיה, סיפורי זוגיות ורומנים.
* מהנעשה בעירנו, בנתיבי עלי מוהר: לגבי אנשים רבים היה עלי מוהר האיש שהגדיר עבור התל אביבים את זהותם. סיור לאורכן של שדרות בן-גוריון, בנתיב זיכרונותיו של עלי מוהר, אמן המילים, שהיה מזוהה כל-כך עם העיר, עם אופיה ועם יצירתה.
* שוטרים וגנבים: "נהיה מדינה ככל המדינות רק אחרי שיהיו לנו גנב עברי וזונה עברייה", כתב ח' נ' ביאליק. אז יש לנו. הסיור צועד בעקבות סיפורי הפשע הפיקנטיים מהקמת המדינה ועד ימינו (הסיור מלווה באוטובוס צמוד ואורכו ארבע שעות וחצי, 70 שקלים).
* דרך העיניים של גוטמן: מיצג מהלך בסמטאות הציוריות של נווה צדק, הפורש בפני המטיילים את עולמו של נחום גוטמן כילד, שחי ושחלם ברחובות השכונה. בסיום הסיור: ביקור במוזיאון נחום גוטמן.
* ביאליק - סיור לילדים ולהורים: דמותו של המשורר הלאומי דרך שירי הילדים שכתב, ואגב כך גם על לידתה של תל אביב, העיר שבה חי ויצר; סיפורים על "מחסן הצעצועים", על מלכת אסתר, על בריכת המים שבקצה הרחוב; בית העירייה הישן, ובסיום - ביקור מרתק בבית ביאליק המחודש (מבוגר - 60 שקלים, ילד - 30 שקלים).
* איך נולדת עיר? סיור לילדים ולהורים: איך בונים עיר מהחולות? כיצד הפכה אחוזת בית הקטנה משכונה של שישה רחובות ל"עיר הגדולה"? היכן נמצאים הפנס והקיוסק הראשונים, ואיך קראו לקולנוע הראשון? מסע מרתק ומצחיק ברחובות העיר העברית הראשונה, המשלב הפעלות וסיפורים. להורים ולילדים בגילים 6-12.
* בתי קובייה לבנים - סיור באוהאוס: למעוניינים להבין קצת יותר מהו הסגנון הבינלאומי, מהן "המגירות הפתוחות", מיהו פטריק גדס, ואיך קשור אונסק"ו לכל החגיגה - הצטרפו לסיור בעקבות הבאוהאוס בשדרות רוטשילד ובלב תל אביב.
* מאחורי הקלעים של התיאטרון: סיור חובה לאוהבי תיאטרון, בין האולמות, התלבושות, האביזרים, וכל הסודות הקשורים לעיצוב הבמה בנבכי תיאטרון הקאמרי.
* החיים היפים בתל אביב הקטנה: מסע אל שנות ה-20 וה-30 העליזות בתל אביב. מי היו יושבי בתי הקפה? מה כתבו גברברי העיר לבחירות לבבותיהם? כיצד אכלה מלכת חבש אספרגוס במלון הפאר של תל אביב?
* בעקבות אדמו"רים: תולדות תנועת החסידות דרך אדמו"רים שהנהיגו את חצרותיהם באזור לב תל אביב - בין רחוב דיזנגוף לאלנבי. ביקור בבית הקברות טרומפלדור, שם קבורים דיינים, רבנים, ראשי קהל ואנשי רוח.
* טעם וצבע בדרום תל אביב: מסלול טעימות ברחובות דרום תל אביב, בין סמטאות ודוכני האוכל של שוק לוינסקי: שקי תבלינים, מפעל המרציפן, דוכן הגזוז, החנות הקטנה לבורקס טורקי אמיתי, ועוד.
* תל אביב עכשיו: סיור בנמל תל אביב ההיסטורי ובמתחם המחודש בצפון הישן של העיר. הסיור מתיימר לתת תשובה לשאלות הרות גורל כגון מהן חנויות האופנה המעודכנות, איפה נמצאים המועדונים הכי שווים, ומיהם יושבי בתי הקפה.
* נערה ממש אוצר: סיור מוזיקלי בעקבות השירים שמהווים חלק בלתי נפרד מההווי של יפו. מאום כולתום, דרך סיפור אהבתם של אריס סאן ועליזה עזיקרי, ועד מחזות הזמר המפוארים של גודיק ושל תיאטרון החמאם. כל אלה בשילוב שירים המתארים את הווי התקופות השונות.
פרטים נוספים באתר עיריית תל אביב
עוד ב-mako חופש: בילוי משפחתי באגם מונפורט במעלות, מסלול אופניים אתגרי בנגב המערבי, ביקור בגן החיות התנכ"י בירושלים, טיול של 24 שעות בערבה ועוד עשרות מסלולים ואטרקציות