המשפט ששמעתי הכי הרבה פעמים מתושבי ערד שפגשתי בזמן שהגעתי ל-24 שעות בעיר, היה: "אנשים רק צריכים להגיע פעם אחת, יבינו מה קורה כאן ואחרי זה הם כבר יחזרו". אעשה לכם ספוילר - הם צודקים.

העיר, שחוותה הכרה מקומית גדולה בסוף שנות השמונים ובתחילת שנות ה-90, בעקבות פסטיבל ערד המפורסם, עברה שנים לא טובות, נעלמה ממפת התיירות המקומית והיתה ידועה בעיקר ליודעי ח"ן מקומיים ולתיירים מחו"ל שהגיעו במטרה לגלות מקומות מיוחדים במדבר, שקרובים למצדה (במרחק 20 ק"מ על כביש 3199) וים המלח.

 -  (צילום: Seth Aronstam, shutterstock)
ערד. אתם לא באמת מכירים אותה מקרוב | צילום: Seth Aronstam, shutterstock

בשנה האחרונה, כשהתיירים מחו"ל לא יכלו להגיע, בעיר החלו למנף עצמם מחדש בפני הישראלים, ויש להם מה למכור: מתוך העיר יוצאים מסלולי טיול רבים ממש מתוך הרחובות שבה. המקומיים אוהבים לציין שכדי להגיע לחלק מהמסלולים שמים בווייז כתובת של בית שהתחלת המסלול נמצאת בסמוך אליו. 

עוד סימן מסחרי של ערד הוא האומנים שבה, מה שהפך אותה להיות מוכרת כ"עיר האומנים". נפחים, קרמיקאים, שוזרים, רוקמים, ציירים, שוקולטיירים, ציירים ואנחנו יכולים להמשיך כך עוד הרבה. רק תגידו שם של אומנות ותוכלו למצוא סדנא בעיר שמתמחה בה.

גם מקומות לינה לא חסרים כאן. 1,500 מיטות ליתר דיוק, בצורות אירוח שונות ובעיקר בצימרים. זה החל בכמה משפחות בודדות שלוח התפוסה שלהן היה מתמלא במהירות והפך ל"תופעה" מקומית. בנוסף, בעיר תמצאו את מלון הבוטיק יהלים המוכר והמוצלח ועוד אופציות מפתיעות, אבל נגיע אליהן עוד רגע. 

ערד (צילום: אילן ארנון)
המדבר והנופים הם רק נקודת ההתחלה | צילום: אילן ארנון

ערד (צילום: אילן ארנון)
"מצפור ערד" של יגאל תומרקין | צילום: אילן ארנון

בסיור שעשיתי עם ענבל ארזי, מורת דרך מקומית, שנולדה בערד וחזרה לעיר עם בעלה והילדים לפני כמה שנים, היא מתארת תהליך חיובי שקורה כאן בשנים האחרונות. לטענתה, לא מעט צעירים חזרו וביחד עם התיירנים הוותיקים, תחום התיירות המקומי התגבש, התעצב וכעת הוא פועל בסינרגיה על מנת למנף את כל מה שיש לערד להציע. כך, בעלי הצימרים מחברים את האורחים למורי הדרך, שיודעים להמליץ על מסלולי טיול וסדנאות מיוחדות. הוותיקים מפרגנים לצעירים שמפרגנים האחד לשני. בשורה התחתונה - כולם נהנים מהמצב החדש שנוצר כאן וכעת כל מה שנשאר הוא להפיץ את הבשורה.

עוד מציינת ענבל שבאופן טבעי ערד "פורחת" בחורף, בגלל מזג האוויר המדברי הנעים והאפשרות לצאת לטיולים בנחלים שמתמלאים אחרי הגשמים. יחד עם זאת, גם בקיץ, למקום יש מה להציע, גם למי שמגיע ולא מתכנן ללכת יותר מדי. בדיוק בשביל זה אנחנו הגענו לכאן.

מצדה (צילום: יוני גרינצר​)
מצדה. מרחק של 20 דקות נסיעה | צילום: יוני גרינצר​

דבר אחד שחייבים לעשות 

"שמיים במים" - טיפול וואטסו

אם בחוויות קיץ בערד עסקינן, כנראה ש"שמים במים" זהו החוויה המושלמת לעונה הזו, ובעצם לכל עונה. סיוון כהן, שעבדה בעבר כמטפלת ילדים, החליטה לשנות כיוון, הקימה בריכה בחצר ביתה (שבדיוק בימים אלה עברה שיפוץ שמשדרג את המקום), ומעבירה בה טיפולי וואטסו.

למי שהמילה הזו עדיין זרה לו, מדובר בטיפול במים לכל הגוף, מעין מסאז' משודרג, בו במשך שעה עוברים טיפול נעים, מרגיע, משחרר וחווייתי שמתרחשת בציפה במים בבריכה שמחוממת בטמפרטורה מושלמת. סיוון מציינת שהטיפול במים מתאים לכולם - אתם רק צריכים לתאם הגעה מראש, לספר קצת על עצמכם ועל הגוף שלכם והיא כבר תדע לעשות את כל השאר. 

View this post on Instagram

A post shared by שמיים במים heavenly water (@shamaim_bamaim)

"שמיים במים" - עירית 12 | שעות פעילות: בתיאום מראש | מחיר: 350 שקלים לטיפול של שעה | לעוד פרטים והזמנות


מקום אחד שחייבים לראות

 גן הפסלים של אמן המתכת - איציק גמליאל

את גן הפסלים של איציק, אחד המקומות הכי מפורסמים בעיר האומנים, אי אפשר לפספס. כבר כשמתקרבים לבית ברחוב הענבלים 34, רואים את הג'ירפה שמתנשאת לגובה של ארבעה מטרים וחצי ואת הדרקון יורק האש. וזה לא נגמר כאן, ברגע שנכנסים לחצר עצמה מגלים את שלל היצירות של אמן המתכת: צב על הרצפה, נשרים על הגג, כבשים מאבנים, יעלים, ינשופים, עקרבים, עורבים ועוד. מוזיאון פתוח בבית האמן.

איציק ואשתו יפה, מארחים את מי שמזדמן לחצר ביתם ולוקחים אותם לסיור בין מיצגי האומנות של איציק, אותם עשה במשך שנים רבות. לא מעט מהיצירות שלו הן היחידות מסוגן בעולם וכולן נעשו בחוכמה וחן, תוך שימוש בחומרים ממוחזרים. כך למשל, זוג כנפיים אותן יצר ממפתחות שאסף מתושבי המקום. אל תפספסו את הסיור בגן החיות המרהיב הזה ואפילו תוכלו לרכוש יצירה למזכרת. 

אמן המתכת (צילום: לילך גרינבלט)
גן החיות בחצר ביתם של איציק ויפה | צילום: לילך גרינבלט
אמן המתכת (צילום: לילך גרינבלט)
איציק גמליאל, משמאל | צילום: לילך גרינבלט

ערד (צילום: אילן ארנון)
העורבים שיצר איציק משקיפים אל המדבר | צילום: אילן ארנון

"גן הפסלים של אמן המתכת" - ענבלים 34 | שעות פעילות: 09:00-20:00 | מחיר: בחינם לבודדים, סיור לקבוצות גדולות במחיר סמלי | לעוד פרטים


המקומות שחייבים לאכול בהם

אירוח בבית מרוקאי

עליזה בן נר, בעלת הבית, היא תיירנית וותיקה בעיר. היא מעביר בביתה, המעוצב בסגנון מרוקאי שבמרכז החצר האחורית שלו ניצבת מזרקה מרשימה, סדנאות טקסטיל לקבוצות ומספרת את סיפורה האישי.

אבל אנחנו באנו לכאן כדי לאכול, וכיאה לסטייל המרוקאי, עליזה מכינה קוסקוס מושלם בהזמנה מראש (וגם מעבירה סדנאות בישול), עם סלטים, מאפים ותה ועוגיות לקינוח. אין דרך טובה יותר להכיר מקום ואת האנשים שבו מאשר להיכנס לביתם, לשמוע את סיפורם ולטעום מהאוכל שלהם. ואת עליזה, הצנועה והנעימה ואת האוכל שהיא מבשלת - אתם בהחלט רוצים להכיר.

עליזה בן נר (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

"אירוח בבית מרוקאי" - פלמ"ח 54/3 | שעות פעילות: בתיאום מראש | לעוד פרטים


מסעדת מוזה

מסעדת מוזה היא מוסד בערד. נפתח בזה שהיא קיימת עוד משנת 1985, נתבל בעובדה שהיא נמצאת במיקום אסטרטגי בכניסה לעיר, נוסיף שזו המסעדה היחידה שפועלת כאן גם בשישי-שבת ונקנח בתפריט האוכל העשיר והטעים שמתאים לכולם - אוהבי הבשר (המבורגר החל מ-44 שקלים, סטייק 300 ג' 130 שקלים), הפסטות (החל מ-44 שקלים), הפיצות (החל מ-38 שקלים) והסלטים. 

גם האופי של המסעדה משתנה ומורכב משני חלקים: בחוץ - אזור פתוח יותר ונעים, בו ניתן לשבת עם כל המשפחה או בזוג ולאכול בלי סוף, ובפנים - להרגיש כאילו נכנסתם לפאב אנגלי המעוטר בצעיפים של קבוצות כדורגל ומסכי טלוויזיה בהם שידורי ספורט.

כיאה למסעדה שהיא מוסד מקומי - אם אתם רוצים לסגור פינה לארוחה גדולה למשפחה או סתם לקפוץ לדרינק בקטנה, אתם כבר תסתדרו כאן. 

View this post on Instagram

A post shared by מוזה ערד (@muza_arad)

"מסעדת מוזה" - מתחם תחנת הדלק אלון | שעות פעילות: 12:00-24:00 | מחירים:  | לעוד פרטים והזמנות

המקום שחייבים לישון בו

 NOF 64

במילה אחת: וואו! בקצת יותר: מה שקורה בוילה NOF 64 זו חוויית אירוח מיוחדת. בעלי המקום, איתי לוין, שהגיע מתל אביב כדי ליצור את חווית האירוח שהכי מתאימה לנוף המדברי של ערד, שיפץ את הבית שקנה ברחוב הנוף 64 ואין ספק שהוא חשב כאן על הכל. החל משביל הכניסה, דרך המזרקה שבנויה מאבן ערד ועד לעיצוב חדרי השינה המושקעים (4 בסך הכל) והבריכה שמשקיפה למדבר (בימי ראות טובים אף ניתן לראות ממנה עד ים המלח).

הרעיון כאן הוא להגיע ולא לדאוג הרבה. המיטות נוחות בצורה בלתי רגילה, יש חדרים בגדלים וסגנונות שונים שכל אחד יוכל למצוא את החדר שהכי מתאים לו. יש גם מיטת תינוק למי שצריך, ספות נפתחות, סלון שיכול להיסגר ולהפוך לחדר נוסף, יחס של מקלחת ושירותים לכל חדר והכל בעיצוב, גימור וסטנדרט סופר פיין. 

נמשיך? הבריכה הפרטית בחוץ והג'קוזי נותנים את הטאצ' הסופי לאירוח ברמה אחרת וארוחת הבוקר, בה מגישים במטבח הווילה גבינות מקומיות, דגים, עלי גפן, לחמים טריים וקינוחים, כבר נותנים את הגושפנקה הסופית לכמה שטוב כאן. 

נוף 64 (צילום: מתוך האתר של נוף 64)
צילום: מתוך האתר של נוף 64
נוף 64 (צילום: מתוך האתר של נוף 64)
צילום: מתוך האתר של נוף 64

נוף 64 (צילום: מתוך האתר של נוף 64)
צילום: מתוך האתר של נוף 64

את עמוס עוז, שגר לתקופה בערד, תמצאו כאן בספריו על המדפים השונים בווילה. איתי מציין שהוא אחת הסיבות שגרמו לו להתחבר למקום ולפרויקט. ב"סיפור על אהבה וחושך" עמוס עוז מתאר את הרחוב בו נמצאת הווילה: "כל בוקר, קצת לפני או קצת אחרי הזריחה ,אני רגיל לצאת לבדוק מה חדש במדבר. המדבר מתחיל כאן בערד בקצה הרחוב שלנו…"

N0F 64 -  נוף 64 | מחירים: החל מ-1,800 שקלים ללילה לסוויטה בודדת ועד 5,700 לכל הוילה (עד 13 אנשים), ארוחת בוקר בתוספת 95 שקלים לאדם | לעוד פרטים והזמנות

 

*לעוד מידע, מסעדות, אירועים ומקומות לשים בהם את הראש, היכנסו לאתר של תיירות ערד