"אימת המסלול הירוק" מוכרת כמעט לכל מי שאי פעם חזר מחו"ל לארץ: החשש שמא אנשי המכס "יתלבשו" עלינו, יבקשו מאתנו לפתוח את המזוודות ואולי יגלו פריט אחד או שניים שרכשנו בחו"ל בעלות של מעל 500 דולר, ועל כן יש לשלם עליו מס ייבוא. חושבים שרק אתם על הכוונת? כולנו הרי ישראלים, וגם דיילים מדי פעם מנצלים את השהות שלהם בחו"ל כדי להגניב לארץ פריט אחד, שניים או אפילו עשרה, מבלי לשלם מסים.
רונית (שם בדוי), דיילת ישראלית ותיקה העובדת באחת מחברות התעופה הזרות, מכירה טוב מאוד את כל הטקטיקות להברחת פריטים מתחת לאפם של פקידי המכס בנמל התעופה בן גוריון. היא יודעת כיצד להתנהל מבלי לעלות חשד בעיניהם של אנשי המכס. היא לעולם לא תצחק, לא תעלה חיוך על הפנים, תלך בצורה ישר ובטוחה מבלי למצמץ לצדדים ומבלי לשוחח עם איש בסמארטפון עד ליציאה מבית הנתיבות.
"זה נכון שכדיילים הכי קל לנו להבריח פריטים יקרי ערך לישראל", היא מודה. "כמעט ולא עושים לנו בדיקות במסלול האדום. אני כבר 20 שנה עובדת בתחום ועברתי חלק - אף פעם לא תפסו אותי ואת מזוודת הטרולי הקטנה שלי". רוני מספרת שבשנים האחרונות היא עצמה הבריחה 20-30 גרם של קוקאין עבור חברים בישראל, אך טוענת שלאחרונה הפסיקה עם זה.
"הברחות סמים זה הימור גדול מאוד", היא מודה. "יש דיילים שמסתכנים כי הם חושבים שלעולם לא יערכו חיפוש עליהם, אבל זה אף פעם לא נעים שדייל נתפס על חם ואפשר לחטוף על זה כמה שנים בכלא. היום יש לי משפחה וילדים, אז החלטתי להפסיק".
עצור, יש לך קוקאין בנעל
גם עודד (שם בדוי), דייל ותיק אחד שעובד בחברת תעופה ישראלית, טוען כי היתרון הכי גדול של הדיילים שפקידי המכס נמנעים מלערוך עליהם חיפושים. "בשנים האחרונות אולי חמישה או עשרה דיילים, לכל היותר, נתפסו כשהם מבריחים בעלי חיים ויקרים כמו כלבים גזעיים מלטזיים או נחשים, וגם זה קרה רק בגלל הלשנות או מידע מודיעיני", הוא טוען. "בגדול, רוב הדיילים מבריחים דברים כי הסיכון להיתפס קטן עד אפסי. גם טייסים מבריחים, אגב, אבל אותם כמעט ולא בודקים".
דיילים אחרים שהתראיינו לכתבה טוענים כי פקידי המכס אכן עורכים להם בדיקות מעטות, בעיקר בטיסות הנוחתות מניו יורק או מפריז, מתוך הנחה שהם יבריחו מוצרים יוקרתיים כדי לא לשלם מכס. "לי עשו חיפושים כמה פעמים כשנחתתי מניו יורק", סיפר דייל אחר שעובד בחברה ישראלית, "ובאחת הפעמים אפילו שילמתי מכס על אייפון ומצלמת גו-פרו שקניתי".
גורם במכס דווקא טוען כי לא פעם מתקיימות בדיקות יזומות לדיילים: "אנחנו לא מהססים לעיתים לבדוק את כל צוותי הטיסה, לא רק את הדיילים, ולא פעם מוצאים דברים מעניינים כמו כלבים קטנים וגזעיים ששווים אלפי שקלים, נחשים נדירים ותוכים".
רונית טוענת שמי שכן נתפס, וגם זה די נדיר יחסית, אלה בעיקר דיילים צעירים. "הם חסרי ניסיון", היא מסבירה, "ולא יודעים כיד להתנהל כשהם עושים את דרכם החוצה מנתב"ג. הם זחוחים, מפגינים ביטחון מופרז, צוחקים וזה מדליק נורות אדומות אצל פקידי המכס שעוצרים אותם לבדיקה ומגלים שהם מבריחים המון דברים, בעיקר אייפונים חדשים, לחברים בארץ".
אבל גם את הבדיקות אפשר לעבור בשלום: דיילים אחרים סיפרו כיצד הצליחו להבריח קוקאין או תכשיטים בתוך התחתונים, בתוך הנעליים, ואפילו בתוך כפלי המכנסיים והגרביים. "תמיד משכללים את השיטות", אומר עודד, "אבל הכי חשוב זה להיות ערני ולא להבריח כמויות גדולות של פריטים - להגיע לארץ עם מזוודה קטנה, לא להכניס ידיים לכיסים ולשחק עם הסמארטפון, ולא פחות חשוב - להכיר את פקידי המכס".
אז מה הבריחו הדיילים בשנים האחרונות לארץ מתחת לאפם של פקידי המכס?
1. אייפונים ואייפדים: כל השקה של מכשיר של חברת אפל בחו"ל היא סיבה למסיבה עבור הדיילים, שירכשו מיד את המכשירים החדשים עבורם או כמתנה לבני משפחה וחברים קרובים. כדי להימנע מאפשרות שייתפסו הם משאירים את המכשיר הפרטי שלהם בארץ כדי שלא יווצר חשד שהם מסתובבים עם שני מכשירים, וזורקים את האריזות או כל סימן היכר שמסגיר את המכשירים החדשים. במקום השני נמצאים מכשירים חדשים של סמסונג, בעיקר מסוג Note, הנחשב ליותר יוקרתי.
2. בגדי מותגים , תיקי עור ונעליים יוקרתיים: הפער בין החנויות שמוכרות בגדי מותגים בארץ לחו"ל יכול להגיע לפעמים למאות אחוזים, ודיילים מנצלים זאת כדי לרכוש בגדים יוקרתיים, בעיקר בחנויות בניו- יורק או בפריז, מבלי לשלם מכס. "אין דייל שלא עושה שופינג באלפי שקלים בניו יורק", הסבירה אחת הדיילות, "זה גן עדן של מותגים שאפשר לקנות במחירים לפעמים מצחיקים לעומת מה שדורשים בישראל. פרט לכך, יש להם קולקציות בגדים ונעליים שלא נמכרים בארץ. יש כאלה שקונים לילדים שלהם בגדים איכותיים וחוסכים מאות ואלפי שקלים". את הבגדים והנעליים, אגב, דוחסים הדיילים עמוק בתוך המזוודה או בתוך תיקי הגב שלהם.
3. מצלמות גו-פרו ואוזניות יקרות: מוצרים אלה נחשבים ליקרים יחסית בישראל, ומרבית הדיילים חובבי הג'אדגטים מבריחים אותם וחוסכים כמה מאות שקלים ואף יותר. לא מעט דיילים, אגב, רוצים לחסוך בעלויות ובתשלומי מס, אז הם רוכשים מוצרים רבים באינטרנט ומבקשים לקבל את המשלוח לבית המלון בו ישהו. "זה חוסך לנו להגיע פיזית לחנויות כדי לרכוש את המוצרים, וגם לא משלמים משלוח לארץ ולא מס", הסביר אחד הדיילים.
4. תכשיטים ושעוני יוקרה: בעיקר טבעות יהלומים, שרשרות זהב ופנינים, שעונים של מותגי יוקרה כגון רולקס והמילטון.
5. קוויאר, דגים וגבינות גורמה: אלה נחשבים למוצרי גורמה שעולים בישראל לעיתים אלפי שקלים, וניתן לרכוש אותם בחו"ל במחירים זולים יחסית. את המוצרים מבריחים הדיילים בתוך תאים כפולים בטרול הקטן.
6. קוקאין, חשיש הודי-מרוקאי: בעקבות עליית מחירי הקוק והחשיש בארץ, יותר ויותר דיילים מבריחים את הסמים בשיטות שונות, לרוב בקופסאות מסטיקים וסוכריות, או בכפלי מגבות ובכיסים מוסתרים במכנסיים שנתפרו.
7. סיגריות ואלכוהול: ויסקי (ריגל שיבאס), סיגריות אמריקאיות וסיגרים קובנים.
8. בשמים ומוצרי קוסמטיקה: בשמים יקרים, קרמי לחות ופנים של חברות מובילות בעולם. פער החיסכון לעומת ישראל נע בין 30 ל-40 אחוזים.
9. בעלי חיים: למשל תוכים מדברים או נחשים ואיגואנות. זה נשמע מוזר, מעט הזוי, אבל בשנים האחרונות היו כמה תפיסות של דיילים שהבריחו בעלי חיים יקרים ונדירים מאוד שאותם התכוונו למכור בארץ ולגזור קופון של אלפי שקלים.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש