אולי זו הפיתה בטאבון ואולי זו האותנטיות והחיבור לטבע אבל אי אפשר להתחמק מהעובדה שבשנים האחרונות חל גידול ניכר במספר הישראלים המשלבים בילוי בדואי בטיול שלהם. חשוב להדגיש שהטרנד הזה הוא לא ספונטי. בשנים האחרונות עמלים במשרד התיירות על מיתוגה ושיווקה של התיירות הבדואית כחוויה מעשירה ומענגת. ביישוב דרג'את, לדוגמה, הוקמו תצפית, אוהלי אירוח, בתי אוכל ועוד מיני אטרקציות בניחוח מדברי. אז אם עוד לא התנסיתם בחוויה הבדואית – קבלו שבע מקומות להתפנק בהם על מחצלת עם קפה שחור אמיתי ופיתה עם לבנה:
"אוהל השלום", רהט
מה בדואי בזה: כבשים וגדיים לליטוף, פיתות בדואיות שנאפות על סאג' (הטבון הבדואי), אוהל מצמר עזים ירדני, מחצלות מקוריות, קפה מר, תה מתוק, טקסי חינה, להקת רקדני דבקה מסורתיים, רכיבה על חמורים וגמלים והכוכב המקומי, אבו סלימן, שמנגן בסמסומיה ורבביה וילמד אתכם לשיר את שיר האודישנים של רהט. מי שלא חזה ולא שמע לא ידע מוסיקת מדבר מימיו.
למה דווקא פה: שלום וכל זה, יוזמה חגיגית, קירוב לבבות ודו-קיום וגם כי הכניסה חינם.
איפה זה נמצא: מזרחית לרהט, סמוך לצומת להבים, רבע שעה צפונית מבאר שבע. דברו עם איברהים אלהפינש, הבעלים, הוא כבר יסביר לכם איך להגיע: 050-5253782. פרטים באתר.
"חאן השיירות", בין שדה בוקר למצפה רמון
מה בדואי בזה: אוהלים, מחצלות, טיולי גמלים (כן, בשיירות), המדבר, חאפלות במדבר, סעודת ניגובים ו"מארח בדואי חכם", כדברי אתר האינטרנט שלהם.
למה דווקא פה: כי יכריחו אתכם לאכול בידיים וליהנות כמו שייח' אמיתי, כי הם עושים גם בר מצוות וימי גיבוש, כי החאן ממוקם ממש קרוב לנחל חוורים, עין עבדת ועין עקב - ואתם חייבים לטייל שם.
איפה זה נמצא: על כביש 40, בין שדה בוקר ומצפה רמון, 08-6535777. פרטים באתר.
"חוות הגמלים", נחל שלמה
מה בדואי בזה: חאפלה בדואית, לינה באוהלים, עזים, רקדניות בטן וטיולי גמלים ונאקות בכמה וריאציות הכוללים סעודת גבינות אל מול השקיעה.
למה דווקא פה: כי נחל שלמה מהמם, כי אתם חייבים לעצמכם שקיעה במדבר, כי התנאים הכי מערביים וזה שיש גמלים לא אומר שאין תקליטן או ערב גבינות ויין. למי שמודע לאיכות הסביבה - חוות הגמלים נבנתה מחומרים טבעיים בלבד, עם דגש על מיחזור.
איפה זה נמצא: בנחל שלמה, אליו תגיעו מכביש אילת-טאבה, 10 דקות מאילת. 08-6370022, 057-7772000. פרטים באתר.
מערות, דארג'את
מה בדואי בזה: זה יישוב בדואי אסלי כך שהכול בעצם. בדארג'את תמצאו פלאחים שמחוברים לאדמה בלי לעבור בשנטיפי, ומערות שעד לפני כמה עשרות שנים שימשו למגורים וכיום הן פתוחות לתיירים.
למה דווקא פה: כי יש להם מערכת חשמל סולרית שמאירה את הכפר בלילות.
איפה זה נמצא: בדארג'את, על כביש באר שבע-ערד, בערך 15 ק"מ מערבית לערד. דברו עם אבו חמאד ג'אבר: 054-7969576 או עם תומר כהנא, מדריך טיולים שמסתובב שם הרבה: 054-4925888.
חאן בארות, מכתש רמון
מה בדואי בזה: אגדות על בדואים עם תה מתוק או קפה מר, סדנאות אפיית פיתות לילדים, סדנאות בניית כלים מחימר, "חפלה מדפונה", מארחים בלבוש מסורתי, ערבי שירה בליווי נגינה בכלים אותנטיים (כל הקופסאות האלה עם המיתרים), טיולי גמלים במכתש, מאהלים בדואיים עם מחצלת.
למה דווקא פה: כי יש איפה לישון, כי המכתש מהמם, כי הם יעסיקו את הילדים כשאתם יוצאים לטייל עם הגמלים ליום או יומיים, כי בין כל הפיתות יש גם קורנפלקס בבוקר.
איפה זה נמצא: חניון בארות ("אל-ביאר"), נחל ציה 3, מצפה רמון. 08-6586713, פרטים באתר.
"אלדיוואן", אירוח בדואי מתגלגל
מה בדואי בזה: ה"אהלן וסהלן" בכניסה, האווירה הכללית, האוכל, סדנאות הגישוש, הכבש השלם על גחלים, הלינה על מזרונים, פינת השאנטי והנרגילות וכמובן המחצלות.
למה דווקא פה: כי יש להם מאכלים שקוראים להם "שרבטה", "מנזלה" ו"עואמה", כי יש חאפלות הכוללות חלילן ורקדנית בטן וכי יש סדנאות גישוש והישרדות.
איפה זה נמצא: איפה שתרצו באזור הגליל. הם יקימו לכם אוהל משערות עזים וילינו עד 60 איש במקום שתבחרו, כולל אוכל. 04-6781312, 052-2846515, פרטים באתר.
"רקמת המדבר" ו"אריגת הנגב", לקייה
מדובר בשני מרכזים שבהם משתמשות נשים בדואיות ברקמה בכדי לצאת מהאבטלה הכפויה והמתמדת.
מה בדואי בזה: תיקים, ציפיות, סימניות, נולים עתיקים, שטיחים תוצרת יד וכרטיסי ברכה וגם סדנאות רקמה עבור אלה מבינינו שלא הייתה להם אמא בדואית שתלמד אותם איך עושים את זה.
למה דווקא פה: עצם העובדה שיש גוף שנקרא "העמותה לשיפור מעמד האישה בלקייה" היא צעד אחד בכיוון נכון שקל לשכוח ממנו באזור 03. העמותה מלמדת נשים בדואיות מהיישובים הסמוכים קרוא וכתוב, מפעילות ספרייה ניידת ומתפעלות עסקי סיוע קטנים רבים נוספים באזור. אפשר גם לעזור וגם לצאת עם תיק רקום.
איפה זה נמצא: בלקייה, כ- 15 ק"מ מבאר שבע וכ-3 ק"מ מערבה מצומת שוקת.
08-6513208, 08-6519883