צפון
נחל שניר
אי אפשר לבקר באצבע הגליל מבלי לטבול כמו שצריך בנחל שניר (החצבני). המסלול של החצבני הוא טיול מים קלאסי שמשלב אזור מנוחה ופיקניק בתחילת המסלול, שביל מוסדר ומונגש עד לבריכות השכשוך, ובהמשך מסלול בטבע הפראי של ערוץ הנחל בתוך המים ולצידם, בין צמחייה ובדילוגים על סלעים ואבנים. המים הם גולת הכותרת כמובן והם קרירים (אך לא קפואים כמו מימי הדן), זורמים ונהדרים. מסלול נהדר עם ילדים ונוער שניתן לצעוד בו במסלול מעגלי קצרצר, קצר או ארוך ולשלב גם מסלולים נוספים במרחבי השמורה. כל המסלולים קלים ומזמינים.
פארק הירדן
פארק הירדן מהווה מקום אידיאלי לבילוי משפחתי שכולל מסלולי רכיבה לאופניים, פעילויות קבוצתיות ומשפחתיות של אתגרים, טבע ומים. הפארק שוכן בבקעת בית צידה, בגדה המזרחית של הנהר, לא הרחק מהמקום שבו הוא נשפך לכנרת. זהו פארק של טבע שמשלב נוף מיוחד במינו. בקיץ צובע הרדוף הנחלים את גדות הנהר בפרחים ורודים ומשוכות פטל קדוש אשר מעניקות פרי טעים. הפארק כולל מסלולים קצרים ומסומנים עבור הולכי הרגל, אתריו העיקריים של המסלול כוללים: טחנות קמח, אמות מים וגדות הירדן אשר עטורות בצמחייה ססגונית. בנוסף בפארק ישנו חניון לילה מסודר ובו משטחי לינה, אוהל בדואי גדול, חניון קרוואנים, מקלחות חמות ושירותים.
עין שוקק
עמק המעיינות, לשעבר עמק בית שאן, ידוע במעיינות הרבים והנהדרים שבשטחו. אחד המעיינות הגדולים והמיוחדים שבעמק זה עין שוקק, שמימיו יוצרים בריכה גדולה ויפה שלמרות גודלה, שומרת על אווירה שקטה ורגועה יותר, המתאימה למטיילים המחפשים לשבת בשקט על שפתה, ליהנות מהמים הצוננים ואולי לתפוס משהו טעים לאכול.
מקורות הבריכה מגיעים עד לתקופה הרומית, והיא שימשה בעבר לאגירת מי המעיין עבור טחנות קמח שנבנו באזור (עדיין ניתן לראות את שרידי אחת מהן במורד הפלג של עין שוקק) ושלושה זוגות אבני ריחיים.
בעת הביקור בעין שוקק, אל תפספסו גם את מעיין "עין מודע", המלא במים צוננים כל השנה ואת נחל הקיבוצים שנמצא במרחק של כ-15 דקות הליכה מהמקום, או את הגנים הלאומיים הפרסומים באזור – גן השלושה המפורסם לטיול מימי ורטוב, או הגן הלאומי בית שאן להכרת ההיסטוריה של האזור ושל ארץ ישראל.
ירושלים והסביבה
עין מבוע
בסמוך ליישובים כפר אדומים ואלון נמצא עין מבוע, האמצעי משלושת המעיינות הנובעים לאורכו של נחל פרת. את המעיין העגול מקיפה בריכה המקבלת את מימיה מהמעיין, וניתן להגיע למקום בכל ימות השנה. המעיין פועל בצורת "מעיין פועם", והוא מתפרץ בפעימות ונסוג באופן קבוע כל 25 דקות. הפעימה קבועה אך אורכה משתנה לאורך עונות השנה בגלל כמות המים בחללים שמתחת לפני הקרקע.
במקום ישנה חנייה מסודרת ופינות ישיבה עבור המטיילים המעוניינים ליהנות ממימי המעיין. למי שמעוניין להתחיל את היום במקום ומשם להמשיך לטיול רגלי ומאתגר, ישנו שביל טיול חד כיווני שעולה מערבה מעין מבוע – לכיוון עין פרת ויש להתחיל אותו לא מאוחר משעה 10:00 ולסיים עד השעה 17:00. זהו מסלול אתגרי וחשוב להצטייד במים, כובע, נעלי הליכה נוחות ומפת סימון שבילים. בנוסף חשוב להתעדכן בתחזית מזג האוויר ואין לצאת למסלול במקרה של התראה על עומס חום כבד.
בתקופה הביזנטית נבנו לאורכו של נחל פרת מספר מנזרים (חלקם עומדים ומתפקדים עד היום), מכיוון שהאזור התאים במיוחד לחיי הנזירים – הם יכול להתבודד במערות באזור וליהנות מהספקת מים קבועה לחקלאות ולשתייה. בעת חפירות ארכיאולוגיות באזור, התגלו שרידי פסיפס עתיק מאחת הכנסיות, המעוטר בדגמי פרחים אדומים. את הפסיפס ניתן לראות כיום במתחם הארכיאולוגי הסמוך.
בעקבות הנחיות התו הסגול, ניתן כיום אך ורק לטבול את הרגליים במי המעיין ובבריכת השכשוך.
שביל המעיינות ביער עמינדב
יער עמינדב משתרע על פני 7,000 דונם ממערב ירושלים, והוא יצירה של קק"ל. ביער ניתן למצוא בין היתר את האנדרטה המפורסמת יד קנדי, חניוני דרך, אתרי עתיקות ומסלולי רכיבה. בנוסף תמצאו את שביל המעיינות אשר במסלולו תבחינו בטרסות יפות אשר מצביעות על חקלאות הררית קדומה, כחצי קילומטר משם נראות מערות קטנות אשר מתוכן יוצאות נקבות בנויות בחלקן. מי המעיינות נאספו לשתי בריכות הבנויות משמאל לשביל, אחת מהנקבות אורכה כ-15 מ' אשר השתמרה היטב. תחנה נוספת ורטובה לאורך השביל תהיה עינות עוזי, שני מעיינות שנובעים זה בצד זה בשולי היער, אחד מהמעיינות נובע בכל ימות השנה ומימיו זורמים לבריכה נאה.
הסטף
טיול רטוב בן שעתיים בסטף הוא גן עדן לילדים: מעיינות נובעים בתוך מערות, מחילות לזחילה, בריכות מים, תעלות וצל עצי בוסתן. במרחק הליכה קצרצר מהרכב נמצא עין סטף, החוויה הראשונה המצפה לכם. מהטרסה שמעל לבריכה יורדים בזהירות למערת הנביעה, החצובה בחלקה בסלע. מהמערה יוצאת נקבה בנויה, ממנה זורמים המים לבריכה גדולה. אפשר ללכת בתוך הנקבה בקומה שפופה, לצאת מן הצד השני ולהתרגע על שפת הבריכה ובצל העצים שלידה. ממשיכים לעין ביכורה, המזמן חוויה אחרת. כאן נכנסים זקופים למערה צרה וחשוכה, מתוכה נובעים המים. מי שיבוא מצויד בפנס יבחין בנטיפים ובזקיפים.השביל חוזר דרך שרידים של כמה מבנים שנותרו מהכפר סטף אל רחבת החניה התיכונה.
דרום
עין עקב
עין עקב הוא למעשה שמם של שני מעיינות (עליון ותחתון) הנובעים מערוץ נחל עקב שברמת עבדת בנגב התיכון, באזור מדרשת שדה בוקר. בערבית שם המקום הוא "עין אם כעב", שפירושו "מעיין העקב, על שם אבן הצור, אבן שחורה השונה מאוד מסביבתה הלבנה.
ניתן להיכנס למעיין באופן חופשי, וקיימת נגישות גם למטיילים ברכבי שטח או אפילו לרוכבי אופניים, עד לחניון סמוך, משם הכניסה רגלית בלבד. מדובר בגב עמוק וטמפרטורת המים בו קרירה במיוחד, לכן חשוב להקפיד על כך שמי שנכנס למים יודע לשחות. שימו לב: הקפיצה מאמצע המדרון הסמוך אסורה בהחלט, והגישה למדרון מסוכנת ואסורה. את דפנות הגב מעטרות גם אצות רבות וחלקלקות, כך שגם הירידה עצמה אל הגב יכולה להיות מעט מסוכנת ויש לעשות זאת בזהירות המרבית. על עין עקב משקיפה גבעת "חוד עקב", המתנשאת באזור צומת המעיין ונחל צין. הנוף מהגבעה עוצר נשימה ממש, וניתן לצאת אליה במסלול רגלי.
הכניסה למקומות בהתאם למגבלות התו הסגול. יש להישמע להנחיות רשות הטבע והגנים ולשמור על התקנות.
עין עוג'ה – מגלשת מים אדירה בלב המדבר
עין עוג'ה הוא אתר מים ייחודי. באתר תמצאו את מגלשת המים הארוכה בארץ (לפחות כך אומרים) שאורכה יותר מ-100 מטרים. המים שוצפים במרץ רב במגלשה ונופלים אל בריכה ארוכה שלמרגלותיה. המים בבריכה עשויים להגיע לגובה של מטר וחצי והם ראויים ונעימים לרחצה - חובה להיכנס למים רק עם נעלים ולא יחפים. המגלשה עצמה עשויה בטון גס ובו בליטות רבות, רוחבה כחצי מטר והיא נטויה בזווית חדה מאוד, עליה המים דוהרים. יש אמיצים שנוהגים לגלוש עליה, אבל רוב המבקרים נמנעים מהגלישה מחשש לפציעות, קריעת הבגדים ומחשש מהמים השועטים בעצמה במדרון התלול. ראו הוזהרתם: כמעט כל מי שגלש במגלשה זו נפצע וקרע את בגדיו.
עין גדי – גן עדן נצחי בלב מדבר
לא משנה כמה פעמים מבקרים בעין גדי – תמיד רוצים לחזור. נווה המדבר הפלאי הזה הוא גן עדן של מים מתוקים בלב היובש של מדבר יהודה אל מול ים המלח ההולך ונעלם. המפגש עם המפלים והמים מחייה את הנפש, וכשצועדים בנחל דוד נוסף לכך מפגש כמעט 100% בטוח עם שפני סלע ויעלים. בשמורה זורמים שני נחלים – נחל דוד (שחלקו הראשון גם מונגש) ונחל ערוגות. נחל דוד הוא הקליל והקצר יותר (בחלקו גם מוצל) ובדרך עוברים בין כמה בריכות ומפלונים קטנים שמזמינים עצירה ושכשוך. סוף המסלול במפל נחל דוד הגבוה והיפה. אחרי המפל ניתן לחזור לפתח השמורה או לעלות לנחל דוד עליון (הפנייה מעלה היא מצד ימין קצת אחרי שעוזבים את המפל). המסלול מגיע למעיין שולמית ומערת דודים ומספק בילוי רטוב בחלק היפה והפחות מוכר של אחד המסלולים הכי ידועים בישראל. המסלול של נחל ערוגות רציני יותר וההליכה עד המפגש הכיפי עם המים חשופה לשמש ואורכת זמן רב יותר, אבל זה משתלם. המים עמוקים יותר ומזמנים הליכה במסלול רטוב. גם כאן, אם יש לכם כוח ואתם מצוידים בסקרנות, ניתן להאריך את המסלול, לטפס לבריכות העליונות ולגלות את גן העדן האמיתי.
עין בוקק – עין גדי הקטן
דרומית לעין גדי על כביש 90, ממש מול המלונות של עין בוקק מתחיל המסלול הקצר (פחות מקילומטר) והיפהפה של נחל בוקק שבקניון שלו נובע עין בוקק. הצעידה קלה מאוד ומהנה והמפגש עם המים הוא כמעט מיידי (הצטיידו בנעליים להליכה במים לטיול חווייתי. אפשר גם ללכת גם לצד המים). המסלול מוצל ברובו ובתחילתו עובר ב"מנהרות" קנה מצוי שממש סוגרות על הדרך. בהמשך עוברים בין אשדים קטנים, מגלשות סלע ועצי אשל ואחרי הליכה נעימה מגיעים לבריכה עם מפל רחב. המפל, גובהו כ-3 מטרים והוא מזמין טיפוס קליל על הסלע עליו גולשים המים והתרעננות לרגליו. מכאן ניתן לשוב באותה דרך, אך מיטיבי לכת יכולים להמשיך לטפס על המצוק מעל הבריכה ולעלות בעלייה התלולה אל עבר עין נואית ולסיים מסלול אתגרי במצד בוקק.