נסענו לירוחם. העיר בה צילמו את "סוף העולם שמאלה". זו שנמצאת איפשהו בדרום, בין משהו למשהו, בדרך למקום אחר. זו, שאם נודה על האמת, לא דמיינו את עצמנו מעבירים בה יומיים בסופ"ש. אבל הבטיחו לנו ש"משהו טוב קורה בירוחם", אז נסענו, די סקפטיים.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

לקח לנו שעתיים להגיע וכבר מהרגע הראשון כשיצאנו מהאוטו הבנו שלא אמרו לנו סתם. מצאנו את עצמנו באמצע המדבר שצבוע בנגיעות של ירוק בעונה הזו, עם מזג אוויר מושלם וביחד עם לאה שקיבלה את פנינו בחיוך ואוכל טעים. בירוחם באמת קורה משהו מיוחד. נעים כאן. 

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
האווירה של המדבר משתלטת מהרגע הראשון | צילום: אילן ארנון

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

הגענו בגלל ההבטחות ונשארנו בגלל האנשים

מי שאחראים על השינוי בוויב הם בראש בראשונה תושבי המקום, ותיקים וחדשים כאחד.

זה לא סוד שירוחם סוחבת איתה סיפורים לא מאוד מוצלחים על הדרך שבה הוקמה בשנת 1951. מדובר היה במעברה אליה הביאו עולים שהיו בטוחים שהם מגיעים לירושלים ועשו הכל כדי לעזוב את המקום כשגילו שמישהו לא לגמרי אמר להם את האמת. מי שנשאר עשה זאת בלית ברירה. 

מאז עברו כמעט 70 שנה והמועצה המקומית החלה לחשב מסלול מחדש ובעיקר הסירה מעצמה את רגשות הנחיתות. ויש למקום במה להתגאות. שלל יוזמות חברתיות, קהילתיות ופרטיות, נפתחו בשנים האחרונות במטרה להפוך את ירוחם למוקד עלייה לרגל (אתם יכולים להרים גבה, אבל היא ממש בדרך לשם). ההתגייסות להשגת היעד הזה היתה גורפת. 

ירוחם (צילום: אור אלכסנברג)
רוצים להפוך למוקד עלייה לרגל. רוכבי אופניים באגם ירוחם | צילום: אור אלכסנברג

היוזמות החדשות הובילו לשני שינויים מרכזיים בעיר: הראשון, התושבים הוותיקים, שלא מעט מהם שינו את מסלול חייהם והחלו לקחת חלק בפרויקטים תיירותיים כמו אירוח ארוחות בביתם או אירוח דרך אייר בי אנד בי. כך למשל, לאה, זו שקיבלה את פנינו, או שולה, אצלה התארחנו לארוחת צהריים, יצרו מצב בו כל הצדדים יוצאים מנצחים - הן מצאו תעסוקה ואהבה חדשה בזמן שמי שמתארח אצלן זוכה לקבל שלל חוויות מהנות וסיפורים אותנטיים.

השינוי הנוסף, והמשמעותי יותר, הוא המעבר של תושבים צעירים שבחרו להתגורר בירוחם. חלקם הגיעו לכאן בזכות הפרויקט של מפעל הפיס - טרמינל העיצוב, שנפתח לפני מספר שנים ומזמין אנשים שמתעסקים באומנות לבוא וליצור בירוחם בתמורה למגורים במקום וליווי עיסקי. לא מעט מהמעצבים הצעירים שהגיעו בחרו להקים יוזמות תיירותיות שונות (עוד נגיע אליהם). קבוצה משמעותית נוספת אלה צעירים דתיים לאומיים שהתחברו לירוחם דרך המדרשה שנמצאת במקום וגם הם החלו ליזום, ליצור ולעורר חיים בעיירה. בנוסף, חלק מהצעירים שמפריחים כאן את השממה הם כאלה שפשוט החליטו להגיע, אחרי שסתם כך התאהבו במקום והחליטו להצטרף לחגיגה הצעירה שמתרחשת כאן. 

כל האנשים שפגשנו ביומיים הללו, מבוגרים וצעירים כאחד, רתומים להפוך את ירוחם למקום מרכזי. כולם נחמדים בצורה לא אופיינית, מזמינים וקצת מעוררי קנאה. נראה שטוב להם בחלקה הקטנה שלהם, בזמן שהם מנסים להגשים חלום קטן ולמנף עסק חדש. אחרי כל המפגשים מעוררי ההשראה הללו, גם אנחנו שקלנו לעבור לירוחם ולהצטרף לקהילה שנוצרה כאן.

אז מה עושים בירוחם?

השינוי באווירה המקומית, אותה הביאו כאמור האנשים, באה לידי ביטוי בראש ובראשונה בשלל אטרקציות שניתן לעשות כאן. ביומיים ששהינו בעיירה קיבלנו טעימה קטנה:

חוות ההר הלבן

חוות ההר הלבן, בפאתי ירוחם, היתה הפעילות הראשונה שעשינו כשהגענו לכאן. מדובר במרכז חקלאות עירונית המשותפת לתושבי ירוחם ורחמה, היישוב הבדואי הלא-מוכר הסמוך. משנת 2018 מגיעים לחווה ילדי הגנים ליום פעילות שבועי בטבע. 

חלק מהפעילויות שניתן לעשות במקום הם הכנת פיתות על הסאג', סדנת בישול מהטבע ושיחה עם סלימה סגאירה - בדואית פורצת-דרך, בת המדבר, שבילדותה היתה רועת צאן ובבגרותה – האישה הראשונה ברחמה שעשתה רישיון נהיגה ופתחה אוהל אירוח תיירותי.

היות ורק הגענו, לקח לנו רגע להשאיר את תל אביב מאחור ולהתמסר להוראות של לאה, שבישלה לנו ארוחה מהירה מהתוצר המקומי. אך ברגע ששיחררנו, התחלנו להתאהב במקום.

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
פתיחה מושלמת לביקור. חוות ההר הלבן | צילום: אילן ארנון

ויטמין שיא

אחד הזוגות שמדגימים בצורה הטובה ביותר את ירוחם המתחדשת אלה ישראל ותמר יוקל. לפני שבע שנים עברו השניים להתגורר בעיירה וחלמו להקים מקום בפארק המקומי אליו יגיעו אנשים לסדנאות וטיולים. החיבור עם אגם ירוחם היה להם כמו כפפה ליד, אך הבירוקרטיה פחות עבדה לטובתם. זה לקח לא מעט שנים של מלחמות והקמת האדסטרט במטרה לנצח אותן, עד שהבייבי  שלהם - 'ויטמין שיא', קרם עור וגידים ונפתח בשנת 2015. 

במקום שפתחו השניים מתקיימות סדנאות ODT שנועדו לגיבוש והנאה. ניתן להגיע בקבוצות ולעבור שלל מתקנים שבהם צריך לשתף פעולה, לסמוך האחד על השני ובעיקר לעמוד באתגרים. מהרגע שתתחילו במשימה הראשונה האנדרנלין יתחיל לרוץ. מניסיון.

בנוסף, השניים פתחו חנות בה ניתן לשכור אופניים רגילים, כאלה שכל המשפחה יכולה לשבת עליהם ביחד או סגוואי ולצאת לטייל במשך כשעה (או יותר) ברחבי הפארק והאגם. פתרון נוח למי שמגיע לכאן לזמן יחסית קצר ורוצה לראות את המקום בצורה קצת אחרת ונוחה. מחירים: אופניים - 45 שקלים לשעה (65 לשעתיים). סגוואי - 60 שקלים לשעה.

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
דרך נוחה לראות האגם | צילום: אילן ארנון

שירת הכוכבים

את משה גלנץ מ'שירת הכוכבים', פגשנו בחניון חולות צבעוניים שנמצא כעשר דקות נסיעה מירוחם. בחוץ כבר היה חשוך לגמרי ובקושי הצלחנו לראות את הפנים שלו, אבל זה לא מה שחשוב, העיקר ששום תאורה לא הפריעה לאלפי הכוכבים בשמיים לנצנץ בצורה שלא ראינו הרבה מאוד זמן.

משה, שחי ונושם אסטרונומיה, החליט להפוך את התחביב לדרך חיים ולהעביר את הידע המטורף שלו הלאה. במשך כשעה, אחרי שהעניק לנו שמיכות ופרש מחצלת, הוא חשף אותנו לעולם שהוא כל כך מבין בו. קיבלנו הדרכה על הכוכבים השונים, על פלנטות, אבק כוכבים, המזלות בשמים וכמובן שהכל לווה בהדגמות ותצפית בטלסקופ. זה מדהים כמה אנחנו לא יודעים כלום על העולם הזה (תרתי משמע), וכמה התחום הזה מרתק. ולא, זה ממש לא מיועד רק לחובבי הז'אנר. לא משנה מי אתם, אתם תיהנו.

ירוחם (צילום: שחר כהן)
משהו שלא רואים בתל אביב. שירת הכוכבים | צילום: שחר כהן

שביל החלב (צילום: שחר כהן)
צילום: שחר כהן

כדי להוסיף לאווירה, במהלך התצפית זכינו גם לטעום מבירה גלֶנץ, אותה מכין משה בעצמו. כוכבים ובירה זה בהחלט השילוב המנצח שלא חשבתם עליו.

משה מציין שניתן לשלב פעילות מורחבת לכל גיל ולכל גודל קבוצה, עם תוספות של שירת כוכבים סביב מדורה בליווי כלי נגינה \ אסטרו-ביר - חווית אסטרונומיה עם בר בירה בוטיק במדבר \ הטסת רקטות \ סדנאות צילום כוכבים ועוד. מחיר: החל מ-750 שקל.

ירוחם (צילום: אור אלכסנברג)
כוכבים ובירה - שילוב מדהים | צילום: אור אלכסנברג

סטודיו זואק

אחרי שטיילה עם בעלה במרוקו, הדסה הגיעה לירוחם בעקבות השקת הפרויקט של טרמינל העיצוב וחיברה את שתי האהבות שלה - מרוקו ואומנות ופתחה את סטודיו זואק לאומנות מרוקאית. בסטודיו, הדסה מעבירה סדנה שאורכת כשעה וחצי, בה יוצרים בעזרת טכניקה ייחודית שפיתחה, אריחים מצוירים בסגנון מרוקאי. כל מי שמגיע לסדנה, גם אם הוא לא יצירתי בשום צורה, יוצא עם אריח מצויר שנראה אותנטי ואסתטי לגמרי. 

כאדם לא אומנותי בפני עצמו, גם אני התחלתי קצת חסר ביטחון ומצאתי את עצמי נשאב לצביעה המדויקת שהסדנה מצריכה וממש התמסרתי לפעילות הזֶנִית שהיא מעניקה. מחיר: החל מ-100 שקל (תלוי בגודל הקבוצה וגודל האריחים).

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
גם מי שלא אומנותי יצא מכאן עם תוצר מושלם. סטודיו זואק | צילום: אילן ארנון

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

ב-5.3 יתקיים אירוע חנוכת הסטודיו, עם הופעה, בירה מקומית ונישנושים.

Suit-Case

גם קרן ודניאל סינגר מצאו את עצמם בירוחם בעקבות טרמינל העיצוב. אחרי שסיימו את התקופה בטרמינל הם החליטו שטוב להם ובחרו להשתקע בירוחם ולפתוח את סטודיו Suit-Case שנותן חיים חדשים ל"זבל". המרכאות מעידות כמובן על כך שקרן ודניאל מוצאים בכל פריט שהושלך מהבית ייעוד חדש, תוך שהם מעצבים ובונים בתהליך מיחדוש.

בסטודיו ניתן לרכוש מוצרים שהם עיצבו והכינו בעצמם או לעשות סדנה בה יוצרים לבד מוצר חדש מחומרים ממוחזרים. הסדנאות נקבעות מראש ומותאמות לאופי הקבוצה שמגיעה: ילדים, זוגות או משפחות. בסוף הסדנא, כל אחד יוצא עם יצירה אישית. אנחנו יצאנו עם עציץ (הצמח כלול) ועם חוויה משותפת של יצירתיות ודפיקות פטיש. מחיר: המחיר משתנה לפי גודל הקבוצה ותוכן הפעילות. הסדנה הזוגית שאנחנו עשינו עולה 440 שקלים.

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
אין דבר כזה זבל. Suit-Case | צילום: אילן ארנון

ירוחם (צילום: אור אלכסנברג)
צילום: אור אלכסנברג

>> לעוד אטרקציות בירוחם

איפה מטיילים?

מלבד האנשים והאטרקציות, אחת החוזקות של ירוחם היא הטבע שסביבה, ושלמעשה היה כאן הרבה לפני כולם. אם נסכם זאת במשפט: מדובר באחד המקומות היפים בארץ, לא פחות. טבע מדברי במלוא תפארתו. 

בראש ובראשונה, גאוות המקום הוא אגם ירוחם הנמצא מערבית לעיר. מדובר באגם מלאכותי שנוצר בעקבות בניית סכר בנחל רביבים וכיום משמש כמוקד תיירות שמתמלא לגמרי בעונת הגשמים (ממש עכשיו). במהלך השנים, על מנת לחזק את המקום, הוקם מסביב לאגם פארק המשתרע על כ-4,000 דונם ובו ניתן למצוא נקודות פיקניק, ספסלים, מתקני נופש, מסלול אופניים וכל מה שצריך כדי להעביר במקום כמה שעות מפתיעות ומהנות. בקרוב יוקם בפארק גם מתחם גלמפינג (אוהלים מהודרים) שיוכל לארח אנשים שיעבירו כאן לילה ברמה גבוהה בטבע.

אגם ירוחם (צילום: Alon Adika, shutterstock)
אגם ירוחם | צילום: Alon Adika, shutterstock

כחמש דקות נסיעה מירוחם נמצא הר אבנון, ממנו ניתן לתצפת על המכתש הגדול, או בשמו החדש והמתבקש שניתן לו בשנת 2015 - מכתש ירוחם (16 ק"מ אורך ו-6 ק"מ רוחב). אם לא תוותרו לעצמכם (ואל תוותרו לעצמכם), מומלץ להגיע לכאן מוקדם בבוקר ולצפות בזריחה הכי יפה שיש. ההגעה לנקודת התצפית שנמצאת למרגלות הפיסגה של הר אבנון, נעשית עם הרכב ולא מצריכה שום מאמץ, מלבד זה שצריך להתעורר מוקדם כמובן. מי ידע שירוחם יכולה להיות כל כך רומנטית?

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
הזריחה מתצפית הר אבנון | צילום: אילן ארנון

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

עוד כמה דקות נסיעה משם, אחרי שיורדים וחוצים את המכתש, מגיעים לעין ירקעם - גב מים מרהיב ביופיו שעכשיו זו בדיוק התקופה לבקר בו. מחנים את הרכב והולכים כעשר דקות קלילות, בין פריחות מרשימות, עד שמגיעים לבריכה טבעית מרשימה אף יותר. היות שהגענו למקום מוקדם, זכינו לבלות בו לבד. רק אנחנו, המים והשקט של המדבר. בשעות כתיקונן, המקום מלא במטיילים, אך ההגעה שווה בכל זמן שהוא.

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
עין ירקעם | צילום: אילן ארנון

למטיבי לכת ולאלה שמחפשים לטייל בטבע, בסביבות ירוחם יש אינספור מסלולים למשפחות, זוגות, טיילנים רציניים וכאלה שקצת פחות. 

>> לעוד טיולים סביב ירוחם

מה אוכלים?

בירוחם יש לא מעט פיצריות, שווארמות ופלאפל. אבל מי שרוצה משהו אחר, מקומי יותר, יש פתרונות נוספים שלגמרי מקפיצים את המקום מבחינה קולינרית:

מבשלות ירוחם

אחד הפרויקטים היפים שהושקו בירוחם בשנים האחרונות הוא "מבשלות ירוחם" שהוקם ומלווה על ידי עמותת 'עתיד במדבר'. הפרויקט נועד לתת מענה לשני צרכים מרכזיים: תעסוקה לנשות המקום ומקומות הסעדה למטיילים שמגיעים לכאן. 

כיום, בפרויקט משתתפות חמש נשים וגבר אחד שמארחים בביתם קבוצות גדולות וקטנות שמגיעות לירוחם ומחפשות לאכול במקום ביתי ואותנטי. על הדרך, כל מי שמגיע זוכה להכיר מקרוב את המבשלת ואת סיפורה. אנחנו למשל פגשנו את שולה, שתוך כדי שהגישה לנו אוכל בלי סוף, סיפרה לנו איך הפרויקט ממש הציל את חייה כלכלית ונתן לה משמעות חדשה.

View this post on Instagram

A post shared by Asaf Salomon Israel Tour guide (@seeisraelyourway) on

אכלנו קוסקוס, עוף, קציצות ואפונה ולחמים שנאפו במקום (כל מה שצריך בארוחה ביתית טובה) ויצאנו שבעים ובעיקר מסופקים מכל ההוויה הזו שנפלה בחלקנו. מחיר: 110 שקלים לאדם לארוחה שלמה. 

קדרה במדבר

עוד פתרון מיוחד לארוחות בירוחם והאזור הוא 'קדרה במדבר'. אורי שינדלר ויהודה לוי (ללא ההוא), שני תושבי המקום, יגיעו עם סיר פויקה מוכן לאן שתגידו להם וירימו ארוחת שטח שלא תצריך מכם מאמץ כלשהו. אחרי שנים בהם טעמנו רק "פויקה חברים", שתמיד היה לא מבושל מדי, או מבושל יותר מדי, קיבלנו חוויה מתקנת של כלי הבישול הזה. מסתבר שמי שיודע לעבוד איתו, ולא זורק פנימה הכל ומקווה שיצא טוב, יכול להוציא מעדנים ובעיקר בשר מאוד רך. 

ירוחם (צילום: אילן ארנון)
מחזירים את האמון בפויקה. קדרה במדבר | צילום: אילן ארנון

>>לעוד אוכל בירוחם

איפה ישנים?

אם רוצים להבין עד כמה ירוחם רוצה להפוך למוקד תיירותי, צריך להסתכל על כמות חדרי הלינה שנפתחו כאן בשנים האחרונות. מלון, אכסנייה, צימרים, אייר בי אנד בי - רק תבחרו פלטפורמה והיא קיימת. 

צימרים

בשנתיים האחרונות קמו בירוחם לא פחות מ-30 צימרים. ככה זה כשצריך למצוא מענה להתפתחות התיירותיות במקום והתושבים, הצעירים והוותיקים, החליטו לרכוב על הגל ופתחו מקומות אירוח רבים בביתם. והמחירים? ממש לא כמו במרכז.

במהלך הסופ"ש שלנו התארחנו בצימר 'רגעים במדבר', של ישראל ותמר יוקל, אותם כבר פגשנו במהלך הפעילויות שעשינו ב'ויטמין שיא' באגם. כך, השניים למעשה נותנים מעטפת תיירותית שלמה לכל מי שמגיע לירוחם - גם שעשועים וגם מנוחה.

הצימר עצמו מעוצב בצבעים חמים ונעימים, הוא מרווח ומאובזר בכל מה שצריך, גם אם מגיעים עם ילדים. במטבח יש כמות גדולה של כלי בישול ואוכל, המקלחת גדולה ומלבד סלון עם טלוויזיה וספות, יש בצימר עוד שני חדרי שינה. הצימר נמצא בשכונה החדשה של ירוחם, שעדיין נבנית, כך שמסביב הנוף הוא בעיקר של בטון, אך ברגע שנכנסים לצימר מצליחים להתנתק מהכל ולהרגיש בבית. מחיר: החל מ-450 שקלים ללילה.

ירוחם (צילום: תמר יוקל)
אווירה ביתית. רגעים במדבר | צילום: תמר יוקל

The White Hill Guesthouse

אחד המיזמים המסקרנים שנפתחו לאחרונה בירוחם הוא - The White Hill (על שם הגבעה הלבנה והמפורסמת בעיירה, מולה נבנה הגסטהאוס). על הקמת המקום המזמין הזה אחראים אילנה ואבישי, זוג צעיר שהחליט להגשים חלום עיסקי ולפתוח מקום אירוח בניחוח אירופאי, לאחר שטיילו לא מעט בעולם. החל מהצבעים השמחים, דרך המטבח והארוחות המשותפות ועד לעזרה במידע והקפצה לתחילת מסלולי הטיול שנמצאים מסביב לירוחם, הזוג עושה ודואג להכל כדי שהאורחים ירגישו כאן בנוח ונראה שזה מצליח להם.

אילנה מספרת שלירוחם מגיעים לא מעט תרמילאים מאירופה וגם לא מעט ישראלים שמחפשים אווירה נעימה במחירים נוחים. בגסטהאוס יש בסך הכל 23 מיטות בהרכבי חדרים שונים. מחירים (כולל ארוחת בוקר): החל מ-105 שקלים למיטה בחדר משותף (דורם); החל מ-380 לחדר זוגי עם מקלחת פרטית (320 עם מקלחת משותפת); החל מ-585 שקלים לחדר משפחתי של ארבעה אנשים. רוצים לסגור את כל הגסטהאוס לעצמכם? זה יעלה לכם כ-2,300 שקלים. 

ירוחם (צילום: אור אלכסנברג)
חלום שהתגשם. The White Hill Guesthouse | צילום: אור אלכסנברג

אירוס המדבר

במלון אירוס המדבר ישנם 47 חדרים (רובם סוויטות, עם סלון נפרד) ובקרוב המקום צפוי להתרחב. כל החדרים במלון הם חדרי קרקע שפזורים על שטח גדול. הייחוד של המלון החדש יחסית הינו שהוא מלון חברתי - כלומר, מעסיק תושבים מירוחם והסביבה והרווחים שלו הולכים לפרויקטים שונים למען הקהילה בעיירה.

במלון תוכלו למצוא חדר אוכל עם שלוש ארוחות ביום (בתוספת תשלום), ספא, חדר כושר, מועדון ילדים, בריכה ובעיקר אווירה נעימה שמרגישה כמו במלון בוטיק אינטימי. מחיר: החל מ-750 שקלים ללילה לסוויטה משפחתית.

מלון אירוס המדבר  (צילום: אסף פינצ'וק)
מלון חברתי. אירוס המדבר | צילום: אסף פינצ'וק

מדרשת ביחד

קבוצות גדולות שמגיעות לירוחם יכולות לשים את הראש בחדרי האירוח של מדרשת ביחד. במקום ישנם 92 חדרים המכילים 480 מיטות בסך הכל. 

>> למקומות לינה נוספים בירוחם