החמוקיים של דרך השלום, בין עידן לחצבה

ה'חמוקיים' של דרך השלום הם מפתיעים, בוהקים ונראים כנוף ירח. הם ממוקמים על דרך השלום – קטע נסיעה מרתק, שעוקף את כביש 90 ומכניס עוד עניין ויופי ששוברים את החד גוניות והנסיעה הארוכה.

אורכה של הדרך 25 ק"מ, ותחילתה בכניסה למושב עידן וסופה בצומת חצבה. הכביש עובר לאורך הגבול עם ירדן, ובדרכו חולף על פני עשרות חממות של פלפלים ועגבניות, מאגרי מים, נקיקים, מערות, ביתרונות, חווארים וחמוקיים - סלעי גיר לבנים, שהכי מרתק לעצור על אם הדרך ולטייל ביניהם במסלולי הליכה קצרים ומרתקים.

אחת מנקודת העצירה המרכזיות והמעניינת היא במצפור השלום – מרפסת תצפית שמשקיפה אל הפנורמה הייחודית של ביתרונות החווארים, אל עשרות החממות ומזרחה אל הרי אדום והערבה הירדנית. החמוקיים פרוסים למרגלות ומסביב למרפסת וניתן לרדת, לטייל ולטפס עליהם. סלעי הגיר יפים בכל שעה של היום אך עיקר קסמם הוא לאור ירח אז הם בוהקים יותר בלובנם.

טיולים בדרום: דרך השלום בערבה (צילום: איל שפירא)
דרך השלום בערבה | צילום: איל שפירא
דרך השלום ג'אבל חופירה  (צילום: מועצה אזורית ערבה תיכונה)
דרך השלום ג'אבל חופירה | צילום: מועצה אזורית ערבה תיכונה

איפה: תחילת המסלול בכניסה למושב עידן וסופו בצומת חצבה.

>> פרטים נוספים באתר 


הערבה התיכונה

נחלי הערבה יפים בכל עונות השנה, ומיוחדים במיוחד בתקופה הגשומה, כאשר המים ממלאים בדרכם את הנחלים, הוואדיות, הבריכות הטבעיות וגבי המים, וכך נוצרת חגיגת טבע אמיתית למקומיים ולמבקרים. רוב המקומות הבאים מומלצים לטיול גם בשאר ימות השנה, אך יש לשים לב להערות ולימים שהם חמים ופחות מתאימים לטיול בהם:

עין ירקעם: מעיין עונתי הנחשב לענק בשל מידותיו - 10X15 מטרים. הגישה לגב קלה והיא נעשית באמצעות מדרגות חצובות או דרך מגלשת אבן.

עין ירקעם (צילום: דב גרינבלט)
עין ירקעם | צילום: דב גרינבלט

נחל שרף: לאורך הנחל יש ארבעה גבים קטנים ויפים – הראשון הוא המוצל ביותר והאחרון הוא הנקי ביותר. משך הטיול כשעתיים וההגעה לנחל היא בהליכה קלה ונוחה, בדרך מישורית ופתוחה, המתאימה גם למשפחות.

נחל מזר: אחרי הליכה של כחצי שעה בדרך מאתגרת, תלולה, המוגדרת כבינוניתעד קשה, תגלו את אחד מהגבים הכי יפים בערבה. הגב התמקם בתוך מכתש סלע גדול, שנוצר בסלע הגיר. מסביב לגב, שיש הקוראים לו בריכה, תמצאו משטחי סלע,לשבת עליהם לאחר הטבילה במים.

נחל מסור: עצי שיטה מלווים את מסלול הנסיעה לערוץ הנחל והם מאפשרים טיול בדרך מוצלת. בסוף המסלול מגיעים להר ממנו נשקפת תצפית מרשימה ביופייה. על הדרך מטווח של חיל האוויר ובו שלדי מטוסים היסטוריים. משך הטיול כ-3-4 שעות בדרגת קושי קלה המתאימה גם למשפחות.

הערבה, הבוקר (צילום: החדשות)
נחל מסור בערבה | צילום: החדשות

נחל עקרבים: אחד מהמסלולים המאתגרים באזור ששווה כל מאמץ. משך הטיול כ-5 שעות, דרגת הקושי בינונית ואפשר לעשות אותו בירידה או בעליה. המסלול כולל  הליכה המשלבת סולמות, יתדות ומדרגות, וכן שחיה אם וכאשר הגבים יהיו מלאים.

נחל פרס: בטיול לאורך הנחל מתגלים קוביות ענק, מפל מרשים ותצפית לים המלח. המסלול מוגדר כבינוני ומשך הטיול כ-3 שעות.

 

נחל פרס (צילום: נגה משל, mako חופש)
נחל פרס | צילום: נגה משל, mako חופש

>> פרטים נוספים באתר


רוכבים בשניים, סובב מושב פארן

אם אתם בעניין של אופניים, רכיבה ורומנטיקה, שביל 16 הק"מ של סובב פארן הוא המסלול בשבילכם. המסלול הוא ברמת דיווש קלה והרכיבה עוברת לאורך נוף מרהיב ומרחבי טבע אינסופיים, שמשדרים רוגע, שלווה ואינטימיות, ומזמינים לפרוס מחצלת ולפתוח פיקניק כהלכתו.

שביל אופניים סובב מושב פארן (צילום: תיירות ערבה תיכונה)
שביל אופניים סובב מושב פארן | צילום: תיירות ערבה תיכונה

תחילת המסלול בשער הכניסה למושב משם רוכבים צפונה, בצמוד לגדר, עד השער הצפוני. הלאה בשביל הסלול בכיוון מערב, בסמוך ללולים, לרפתות ולחממות. בסוף הלולים פונים צפונה ורוכבים לאורך סוללת העפר המגנה על החממות מפני השיטפונות בנחל פארן. הלאה עוד כ-4.3  ק"מ, פונים צפונה, חוצים את הנחל היפה, רוכבים במקביל לכביש הערבה לכיוון נחל ברק. ממשיכים עם דרך העפר המסומנת בכחול, פונים שמאלה עד לסימון האדום, שם פונים דרומה וחוצים את הנחל לעבר 'השער'- פתח המוביל לתלם עשת. לאחר הכניסה לתלם, פונים מזרחה (שמאלה), רוכבים לכיוון מתקן מקורות, וממשיכים במסלול הירוק עד לנקודת ההתחלה בנחל.

>> פרטים נוספים: 1-800225007 | או באתר   


קניון ברק, צפונית למושב פארן

ציר המעיינות הדרומי ממוקם בעומקו של קניון ברק ולאורכו של נחל עשוש (ואדי עששיאת בערבית, שפירושו נחל הקניונים) המצטלב עם נחל ברק, שהוא חלק ממניפת הנחלים המנקזים את דרום ומרכז הנגב אל הערבה ומשם לים המלח.

בברק אפשר לטייל בשני מסלולים מעגלים, קצר או ארוך, שמלווים במעוק (נקיק צר) קניוני מרהיב ונוף שמשקיף לערבה התיכונה ולהרי אדום. משך הטיול הקצר כ-3-4 שעות והוא כולל טיפוס תלול אך קצר, ומנגד ירידה אתגרית ומהנה שכוללת סולמות וחבלים. מהמסלול הקצר ממשיכים לארוך, עניין של עוד כ-8 ק"מ ו-5-7 שעות של הליכה. בחלק הנוסף אין עליות משמעותיות, אך כמעט ואין צל, ולכן מומלץ שלא לטייל שם בקיץ ובימים חמים.

בריכת הפלמינגו בעברונה  (צילום: נועם וייס)
קניון נחל ברק | צילום: נועם וייס

ה-הפתעה של הטיול הוא הקניון היפה של הנחל, שמתפאר בקירות זקופים ומרשימים, ואם תרימו ראש תוכלו לראות את העופות הדורסים, שנוהגים לקנן בנקיקים ועל  פסגת המצוקים. בחורף ובאביב יש סיכוי שהגבים לאורך המסלול יהיו מלאים לאחר הגשם והשטפונות ואז הרווחתם טיול רטוב, ואם יהיה גם חמים הרי שזכיתם בבריכת הטבע הכי יפה ומהנה בערבה.

קניון נחל ברק ערבה התיכונה (צילום: ענבל הרפז)
קניון נחל ברק ערבה התיכונה | צילום: ענבל הרפז

הערה: המסלול מומלץ מגיל 5, אלא אם יש לכם נינג'ות שיודעים לטפס בקלות.

 את חלק מהמסלול תוכלו לעשות ב-4X4, כולל אפשרות לעלייה המאתגרת במעלה עשוש. המסלול הרכוב מדורג ברמה בינונית עד קשה, ובחלקו מצריך ניסיון בנהיגת שטח והתמודדות עם אתגרים - עליות, ירידות וקפיצות, ממש לונה פארק של הטבע. על הדרך ההר השחור, זכר להתפרצות הוולקנית שהייתה באזור לפני מאות שנים, וכן נופים בראשיתיים ושקט מדברי. זה רק אתם והטבע.

הגעה: מכביש הערבה, כ-7 ק"מ צפונית לפארן

>> פרטים נוספים באתר 


חוויה מוטורית, עין יהב

גלי וינון לוריא אוהבים את הערבה ואת המדבר ואת האהבה הזו הם מעבירים הלאה למטיילים שמחפשים קצת עניין ואקשן בטיול שלהם. השניים מחזיקים בצי של רכבי תומקאר, ומנגישים לנו את המדבר באמצעות חוויה מוטורית שמותאמת לנסיעה בתוואי השטח המדברי.

מגוון מסלולי הטיול המוצעים עוברים באתרים ונופים מרשימים, ביניהם בנחל נימיה, בציר המעיינות, בגב ספיר, בנקרות שנוצרו ממי השיטפונות, וכן בעקבות דרך הנבטים העתיקה. אפשר לבחור בטיול קצר של 50 דקות ועד לטיול ארוך של יום או יומיים שלמים. על הדרך עצירות להסברים, תצפיות ופריסת שטח עם קפה תה ועוגיות.

חוויה מוטורית בערבה-טיולי תומקאר בשטח (צילום: דימה שבצנקו)
חוויה מוטורית בערבה | צילום: דימה שבצנקו

למי: הרכבים מותאמים לעד ארבע נוסעים בהם גם משפחות עם ילדים וזוגות שמחפשים חוויה של טיול רומנטי.

מחיר: מ-110 שקלים לאדם

>> פרטים נוספים: 052-3223626 | או באתר 


בין מואה לעשוש

הישוב צוקים ממוקם למרגלות שרשרת ההרים שגולשת לנחלים צופר ועשוש. בסמוך לישוב מסלולי טיול ברגל ובאופניים, בהם שביל ישראל וסינגל צוקים, שעוברים בין נופי מדבר פראיים.

כדי להכיר גם את השטח הצטרפנו אל איתי אמיר, מורה דרך ממושב ספיר שמוביל טיולי ג'יפים באזור, ובכלל. יצאנו לדרך בשעת הדמדומים, שהעצימו את יופיים של המדבר והמצוקים של שמורת עשוש. לאיתי ידע נרחב בהיסטוריה וטבע והוא ליווה את הטיול בהסברים וסיפורים על המסלול, על הצומח, בעלי החיים ועל ההתיישבות בערבה. הנסיעה עוברת בתוך נחל עומר, בין נופי מדבר ומצוקים אדירים כשהעצירה הראשונה היא בחורבת מואה, ששימשה כתחנה מנוחה לשיירות על  דרך הבשמים הנבטית.

ערבה מסלול מואה ונחל עשוש  (צילום: אריאלה אפללו)
ערבה מסלול מואה ונחל עשוש | צילום: אריאלה אפללו

בראש התל שרידי חאן, אמת מים, בריכת אגירה, בית בד ותצפית החולשת על האזור. מהחאן המשכנו דרומה בדרך המעיינות, בתוך ערוץ נחל עשוש ולאורך השמורה המרהיבה ביופייה ובצבעיה, המתעצמים על רקע השקיעה. עצירה נוספת בצל עצי שיטה סוככנית הנדירים, ולמרגלות המצוק המסולע של הר נשפה, המחורץ והמרשים בגובהו ועוצמתו.

מסלול מואה ונחל עשוש בערבה  (צילום: אריאלה אפללו)
עץ שיטה במסלול מואה ונחל עשוש | צילום: אריאלה אפללו

הגעה עצמית: השמורה ממוקמת מערבית לצוקים והכניסה אליה מכביש 90, בפניה למואה, במעבר בין הקירות עליהם נכתב דרך הבשמים.

>> פרטים נוספים: איתי אמיר - 054-5818272 


חולות כסוי, שמורת צוקי שיירות

חולות הזהב של כסוי הם הלונה פארק של הטבע, שהמקומיים והמטיילים הכי אוהבים לטפס, לרוץ, להתגלגל ולגלוש עליהן מטה. הדיונה הענקית יפה בכל ימות השנה, אך עונת הגשמים מטיבה עם יופיה הטבעי אז היא מתקשטת במרבדים של פריחות עונתיות.

מעבר לדיונות החול, שהוכרזו כשמורת טבע, בשטח יש את אחד ממסלולי הטיול הרגליים היפים באזור - מהר עיט לאורך ערוצו של נחל כסוי (ואפשר גם הפוך), ועד בואכם לדיונות, שפרושות על תוואי נחל כסוי. אורכו של המסלול 13 ק"מ כשעל הדרך חוצים את הנחלים גרופית ואיה, מטפסים אל פסגת איה, מראשה פנורמה מרשימה שחולשת על הערבה הישראלית והירדנית, יורדים לתוך קניון וממשיכים לאורך קו צינור הנפט של קצא"א עד לדיונות. המסלול, יש לציין, חביב על שביליסטים, מותאם למטיבי לכת ואם תרצו יש גם חניון לילה בסמוך לחולות.

חולות כסוי  הערבה דרומית  (צילום: כרמי וירמי)
חולות כסוי הערבה דרומית | צילום: כרמי וירמי

הגעה לדיונה: יש לנסוע על כביש שחרות

הגעה לתחילת המסלול: מצומת קטורה פונים לכביש 40, חולפים על מצפור הר עיט, ממשיכים עוד כ-2 ק"מ ופונים שמאלה לדרך העפר הכחולה.

>> פרטים נוספים באתר 


חי בר יטבתה 

בשמורת החי בר עיקר העניין הם בעלי החיים, שמסתובבים חופשי בשטח הגדול. בשמורה הפתוחה אפשר לצאת לספארי מדברי, בנהיגה עצמאית, במהלכו ניתן לראות עדרים שחיו באזור בתקופת התנ"ך. בשטח מסתובבים חופשי בעלי חיים נדירים בהם ערודים, פראים, דישונים, ראמים, צבאים ויענים, שבשעות החמות מסתתרים בצל עצי השיטה והשיחים המדברים, שניזונים ממי התהום המליחים.

חי בר יטבתה (צילום: אריק סוכר, רשות הטבע והגנים)
חי בר יטבתה | צילום: אריק סוכר, רשות הטבע והגנים

הטיול בשמורה הוא כאמור עצמאי, אך כדי להעצים את החוויה אפשר להצטרף אל פקח השמורה, לצאת איתו לסיור ולראות איך הוא מאכיל את החיות (שבת, 11:00).

עוד במקום: תערוכת פוחלצים, הקרנת סרטי טבע, תצפית כוכבים וחניון לילה מאובזר עם אוהלים, מזרנים, מטבח שדה, מקררים, עצים למדור, שירותים, מקלחות וחיבור לחשמל.

>> פרטים נוספים באתר


האגם הנעלם, בקעת תמנע

האגם הוא כבר לא כל כך נעלם ומיקומו עובר מפה לאוזן. מדובר במכרה נחושת שנסגר ב-1978 ומאז הוא מוצף במי תהום שיצרו את האגמצ'יק. מראה האגם, הקלוע בין מורדות ההרים שסוגרים עליו, והמדבר שסובב אותו, הוא מרהיב ושיאו בשעת השקיעה, כאשר ההרים החומים משתקפים במים שמתמזגים עם כחול השמים, המעצימים את יופיו. הכי ציור פסטורלי שאפשר.

האגם הנעלם  (צילום: אריאלה אפללו)
האגם הנעלם | צילום: אריאלה אפללו

מומלץ להשקיף על האגם מלמעלה אבל אם החלטתם לרדת אליו קחו בחשבון את העלייה התלולה בדרך חזרה. ולמרות הפיתוי הגדול, בעיקר בימים חמים, האגם אסור לרחצה בשל כמות המליחות והמתכתיות במים.

ואם אתם כבר שם, שימו לב גם לתופעת הסדקים במכרה נוסף הממוקם בסמוך לחניה. המכרה שיבש יצר סדקים מרשימים באדמה וביניהם נפערו בורות עמוקים. המראה מרשים אבל יחד עם זאת יש להיזהר ולא להתקרב אליהם מידי.

הגעה: כתבו בוויז האגם הנעלם והוא כבר יוביל אתכם אליו


פארק תמנע

הפארק, מאוצרות הטבע היפים והמרשימים בארץ, לא נח על זרי ההיסטוריה והטבע החבויים בו, ומתחדש ללא הפסק. הפארק משתרע על  כ-70 אלף דונם, ורק כדי לחדד את גודלו, נציין שהוא יותר גדול משטחה של תל אביב. הטיול במקום הוא מסע מרתק בזמן שחוזר 3,000 שנה לאחור תוך גילוי הסודות של המנהרות ומכרות הנחושת העתיקים בעולם, המיוחסים לתקופתו של שלמה המלך.

פארק תמנע (צילום: אורלי גנוסר)
מערות פארק תמנע | צילום: אורלי גנוסר

המנהרות הן למעשה מחילות כרייה שנחצבו על ידי המצרים כדי לאפשר להם להגיע אליהן דרך אלפי הפירים הפזורים בשטח. הגישה לחלק מהן נעשית בזחילה הרפתקנית המעצימה את חווית הטיול, בעיקר אם אתם מגיעים עם ילדים. המכרות, המנהרות, התצורות הגיאולוגיות ופסלי הטבע, שנוצרו במשך אלפי שנים על ידי הגשם והרוחות, הם שהופכים אותו לאתר מרתק.

בשטח הפארק 25 מסלולי טיול שהותאמו ליחידים, למשפחות, למיטבי לכת ולרוכבי אופניים, ותוכלו לבחור לטייל לבד, בעזרת מפה שתקבלו בכניסה, או להצטרף לאחד מהסיורים המודרכים. ברשימת הסיורים טיולי זריחה, שקיעה, סיור עששיות לעת ערב, וסיור בעקבות 12 השבטים, שכולל כניסה לאוהל מועד המשוחזר, שהוקם במקום על פי הנתונים והתיאורים בספר שמות, וכוללים את הגודל המקורי, הצבעים ומיקום ארון הברית, המזבח והמנורה.

הביקור בפארק מתחיל במרכז המבקרים – במפגש הדרכה עם רן בורנשטיין, ריינג'ר הפארק, שמסתובב בשטח עם כובע בוקרים, וממשך בצפייה במיצג "ממלכת הנחושת" - מסע אל תור הזהב של הממלכה. מהמרכז יוצאים לטיול בין נופי מדבר עוצרי נשימה ואתרי טבע מרשימים ביופיים. על הדרך עוצרים במרפסת אתר הכרייה, יורדים לסלע הפטרייה, ממשיכים לעמודי שלמה הגבוהים, המרשימים - עמודי סלע טבעיים שהם חלק מקיר המצוק שהרוחות, המים והבלייה הטבעית יצרו בהם צורות נוף מרהיבות, שמתעצמות על רקע תאורת הלילה, ומסיימים באגם.

עמודי שלמה  (צילום: אריאלה אפללו)
עמודי שלמה | צילום: אריאלה אפללו

אחד מהמסלולים המעניינים והמאתגרים בשטח הוא אתר הקשתות – מסלול רגלי קצר שכולל טיפוס על סולמות חצובים בסלע המעפילים לקשתות האבן, הליכה בקניון חולי, מעבר בנקיקים צרים וזחילה אל תוך המכרה דרך מנהרות ופיר נחושת עתיק, שעל קירותיו נטיפי טורקיז.

עוד בפארק: מסעדה, מתחם לינה עם חדרים, קרוואנים ואוהלים משודרגים על שפת האגם, שיט בסירות ברבורים ומילוי בקבוקים בחולות צבעוניים.

מתי: כל השבוע, 08:00-16:00, סיורי ערב בתאום מראש.

מחיר: 49 שקלים למבוגר, 39 שקלים לילד, כשהכרטיס תקף לשלוש ימים. הסיורים המודרכים בתשלום נוסף

>> פרטים נוספים באתר 


פוגארות ופלמינגו, עין עברונה

הפוגארות (בארות שרשרת, בערבית) הן מערכות השקיה עתיקות שמחוברות זו לזו במנהרה תת קרקעית. הפוגארות של עברונה נחפרו בתקופה הערבית הקדומה, ושימשו להובלת מים לחקלאות והיו סוג של אקוודוקט תת קרקעי. אם תגיעו למקום מצוידים בפנסים תוכלו לרדת אליהן בסולם דרך אחד הפירים, ללכת כ-40 מטר במנהרה ולצאת מהפיר השני.

פלמינגו בבריכות המלח בעברונה הערבה תיכונה  (צילום: נועם וייס)
פלמינגו בבריכות המלח בעברונה הערבה תיכונה | צילום: נועם וייס

עוד במקום: דקלי דום, עצי דקל מיוחדים ונדירים לאזור, שרידי חוות חקלאיות, ומצפור המשקיף אל בריכות המלח. בבריכה הגדולה חיה בהרמוניה מדברית להקת פלמינגו ורודה ואפורה, שראשיתה כאורחת והמשכה כדיירת קבע. הפלמינגו הם תיירים עונתיים שנוחתים בכל חורף בבריכות הדרומיות והיו מי שראו כי טוב פה והחליטו להשתקע במקום ולהפוך את הבריכות לבית הקבע שלהם. אפשר להגיע לבריכות בכל שעות היום אך שעת בין הערביים, על רקע הרי אדום המאדימים עם קרני שמש אחרונות, מטיבה ומאדירה את יופיין. לעת ערב הלהקה מתארגנת לשינה וכל הפלמינגוס מתקבצים בהמוניהם, כשרגליהם בתוך המים, והמראה מרהיב ביופיו.

טיפ לדרך: מומלץ להצטייד מראש במשקפת ולהתייצב על מרפסת התצפית כדי להטיב ולראות.

הגעה: נכנסים לישוב באר אורה, לאחר כ-200 מטרים יורדים לדרך עפר נוחה ונוסעים דרומה עד המצפור.

>> פרטים נוספים באתר