ברוח חקלאית. שביל הבשמים והתבלינים "וגם הנגב עוד יהיה פורח", שר פעם אריק איינשטיין ב"שיר השיירה", וגם הבטיח שידאג ש"הזקן יהיה שמייח". מים רבים זרמו מאז בטפטפות ובממטרות של חקלאי המדבר, בן גוריון כבר מזמן לא איתנו, ולמרבה הצער גם מאיינשטיין נפרדנו השנה, אבל חקלאי האיזור בהחלט הגשימו את החזון ויצרו חקלאות מדברית מתקדמת, שעשתה לעצמה שם בכל העולם. בימים אלו, כשחצי מהעולם הופך לצמחוני ו/או טבעוני, והחצי השני מעדיף לעבור לתזונה אורגנית, מומלץ יותר מתמיד לצאת למסע של גילוי אחר המסלול שעוברים הירקות והפירות שלכם בדרך אל הצלחת, וגם הדגים, הפיצוחים והפרחים. רובם ככולם גדלים בנגב, באיכות ייצוא.
החקלאות בנגב כיום שמה דגש על שיטות גידול מתוחכמות שנשענות על מחקר ופיתוח ומנצלות את היתרונות של המדבר: יובש, שמש חזקה, קור חריף (שמיטיב עם חלק מהגידולים) מים מליחים ושטח נרחב ומבודד, שמקטין את הסיכוי להידבק במזיקים. ענף הפרחים, אולי תתפלאו לדעת, הוא כיום ענף היצוא החקלאי החשוב ביותר בישראל. זהו גם ענף תחרותי מאוד, שמחייב התחדשות מתמדת המבוססת על מחקר ופיתוח.
גם גידולי התמרים, הזיתים וענבי היין הפכו לאימפרייה משגשגת, ותוכלו למצוא בדרום – בעיקר באיזור רמת נגב ומצפה רמון - עשרות ייקבי בוטיק ובתי בד, המייצרים יינות משובחים ושמני זית באיכות עילאית. בהמשך, באיזור הערבה, תוכלו למצוא גם משקים חקלאיים המגדלים עגבניות השרי, פלפלים, רימונים, שקדים, תאנים, מלונים ועוד. כשחושבים על כך שכל הטוב הזה גדל באדמה המדברית החרבה – מדובר בנס קטן, לא פחות.
המשרד לפיתוח הנגב והגליל השקיע בשנים האחרונות, באמצעות הרשות לפיתוח הנגב, במיזמים חקלאיים-תיירותיים מתוך הבנה שמדובר בענף תיירות מתפתח המציג את ההתיישבות בנגב שהולידה טכניקות ייחודיות וטכנולוגיות מתקדמות אשר היו חלוצות בתחום החקלאי בעולם והיוו מודל לחיקוי במדינות אחרות.
"המשרד לפיתוח הנגב והגליל מייחס חשיבות רבה לפיתוח תיירותי-תרבותי-כלכלי אשר מהווה מנוע צמיחה לאזור הנגב כולו", אומר השר לפיתוח הנגב והגליל ושר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, סילבן שלום. "דווקא בחורף, הנגב הוא אזור אטרקטיבי להגיע לסוף שבוע, ליהנות מהשפע ומגוון אפשרויות הבילוי והלינה ולהתרשם מתנופת הפיתוח באזור".
ארץ המכתשים
חוות הבודדים הממוקמות לאורך כביש 40 הוקמו במקור בכדי לייצר רצף התיישבותי לאורך כבישי הר הנגב, וכדי לעודד פיתוח חקלאי ותיירותי באיזור. כיום, 25 מתוך החוות האלו מייצרות יין, שמני זית וגבינות עזים משובחות, ומומלץ לעצור בהן. החוות יוצרות מפגש נעים עם בעליהן, אוהבי המדבר אשר בחרו לחיות בו ולהתפרנס מעמל כפיהם, לצד הכנסת האורחים הלבבית הנהוגה אצל אנשי המדבר.
מה עושים?
בינות הכרמים בחוות רוטה - חוות רוטה היא חווה חקלאית אורגנית, המגדלת כרמי יין ומייצרת יינות בוטיק משובחים. המקום מציע סדנאות יין (כולל טעימות), סיור בכרמים והסברים על אופן הגידול, כשבאותה הזדמנות תוכלו גם להתענג על גן הפסלים המרהיב במקום. לפרטים ולהזמנות : 054-4968703.
בין הבוסתנים: סיור וטעימות ביקב כרמי עבדת - חוות כרמי עבדת היא מהחוות הראשונות שהוקמו בדרך היין בנגב ובבעלותה יקב הבוטיק משגשג. הסיור כולל טעימות יין ביקב, תצפית מרהיבה על השקיעה וטיול עצמאי ברחבי החווה באמצעות מפה מאויירת. לפרטים ולהזמנות: 08-6535177, www.carmey-avdat.co.il
איפה ישנים?
חוות רוטה - בלב חוות רוטה, ממש בין הגפנים המבשילות, ממוקם גם חאן מדברי מאובזר, המציע שלל אפשרויות אירוח לזוגות, קבוצות קטנות ומשפחות המטיילים באיזור. לפרטים ולהזמנות: 054-4968703.
חווה אורגנית ליצור יינות משובחים. חוות רוטה
כרמי עבדת - בחוות כרמי עבדת תמצאו צימרים מבודדים ומפנקים, המתאימים לזוגות ולמשפחות המבקשים חוויית אירוח מדברית יוצאת דופן. לפרטים ולהזמנות: 08-6535177.
איפה אוכלים?
טעם הבריאה - ארוחות מושקעות המתבססות על תוצרת מקומית ועל הכנה ביתית חמה ונדיבה. לפרטים ולהזמנות: חלי מלכה 052-4260882.
דברי טעם - קייטרינג בוטיק המספק ארוחות ייחודיות ברמה גבוהה לצימרים באזור, כמו גם לארועי שטח, לארועים פרטיים ולמטיילים. אם חשקה נפשכם בארוחת שף בליבו של המדבר – זו הכתובת עבורכם. לפרטים ולהזמנות: איריס שגיא – פולטון: 054-8111863.
ירוחם
נכון לשנת 2012 האוכלוסייה הבדואית בנגב מונה כ-200 אלף נפש - יותר ממחציתה מיושבת בעיירות שהוקמו במיוחד עבורה על ידי הממשלה, ואילו החלק השני פזור בשטח, בכפרים הלא מוכרים. הבדואים בנגב משתייכים לשלושה שבטים עיקריים, שמקורם בערב הסעודית: אל-עזאזמה, תראבין ותיאהא, רובם היגרו אל הנגב מכיוון מדבר סיני, בתהליך שהסתיים לפני כ-250 שנה, והם מתפצלים לעשרות רבות של שבטים ופלגים. תחומי העיסוק והפרנסה המסורתיים שבהם עסקו הבדואים לאורך השנים היו גידול עדרי צאן, ייצור מוצרי בשר וחלב, וגידול ירקות וצמחי מרפא מסורתיים.
מה עושים?
הצצה אל התרבות הבדואית - קבוצת "עתיד במדבר" בירוחם, הפועלת להעצמת תושבי ירוחם וסביבתה, עומדת מאחורי הפעילות הזו: במסגרת הסיור, תוכלו להתוודע לחייהם של הבדואים המתגוררים בישובים הלא מוכרים, להיחשף לסיפורם האישי ולאפות ביחד פיתות בדואיות על הסאג' .הפעילות מיועדת לקבוצות של עשרה אנשים ומעלה. לפרטים ולהזמנות: שי בן טל – 0505914174.
בת המדבר - בשיפוליו של הישוב תל שבע ממוקמת חוות בת המדבר, שם תוכלו ללמוד את סודותיהם של צמחי המרפא. החווה מגדלת צמחי מרפא מהם מיוצרים תמציות מרפא אורגניות וכן מוצרי קוסמטיקה ובריאות. אורחי החווה יוכלו לצפות בתהליך הייצור של מגוון מוצרי קוסמטיקה ובריאות המבוססים על מסורת בדואית משפחתית, בת למעלה מ- 400 שנה. כל המוצרים עשויים מרכיבים טבעיים ואורגניים. לפרטים ולהזמנות – מרים 050 -4445232.
בשיפוליו של הישוב תל שבע. חוות בת המדבר | צילום: תומר ושחר צלמיםאיפה ישנים?
אירוח כפרי - צימרים בירוחם - במקום בו נפגשים נופי בראשית ושלוות אלוהים, מציעה ירוחם אפשרויות לינה פשוטות אך נעימות, נקיות ומאובזרות. תמצאו במקום צימרים מצויידים ולצידם פינות ישיבה ועמדות מנגל, המיועדים לזוגות ולמשפחות. לפרטים ולהזמנות.
איפה אוכלים?
המבשלות של ירוחם - נשות ירוחם מבשלות במטבחן הפרטי ארוחות בסגנון עדות טריפולי, מרוקו וטוניס. האורחים מוזמנים לאכול סביב השולחן בחדר האוכל המשפחתי, בבתיהן של המבשלות, והחוויה קולינרית מאפשרת גם להתיידד ולהכיר את המארחים. הארוחות מיועדות למינימום 12 סועדים, 100 שקל לסועד, בהזמנה מראש בלבד. לפרטים ולהזמנות: אילן 050-7227062.
באר שבע
בסוף ינואר 2013 החלה עמותת שבועת האדמה בפרויקט חדש ונרחב של הקמת חווה עירונית בשכונה ג' בבאר שבע, שמטרתו להוות מודל לחיזוק החקלאות העירונית ופיתוח קהילתי כלכלי מקומי. החווה תוקם כמרכז הדגמה והדרכה לחקלאות עירונית, תיפרש על פני שטח של כ-6 דונם, ותכלול גידולי שדה, חממה, מערכת השקייה הידרופונית וכן עצי פרי, תבלינים וצמחי מרפא. התוצרת החקלאית תימכר לתושבי הסביבה במסגרת שווקי איכרים המתקיימים בעיר, וכן תימכר למסעדות מקומיות, לקהילות ולפרטים. העבודה בחווה העירונית תעשה על ידי עובדים מקצועיים, בשיתוף עם הקהילה המקומית. הקהילה שתפעל בחווה תוכל לרכוש את התוצרת במחירים מוזלים ולהמיר את שעות העבודה בקבלת שירותים משלימים, הנדרשים להם ושלרוב אין באפשרותם לממן, כגון: שיעורי עזר לילדיהם, השתתפות בחוגים, כרטיסים להופעות, עזרה בשיפוץ הבית ועוד. בנוסף לפעילות החקלאית-קהילתית, יתקיימו בחווה העירונית סיורים לימודיים ופעילות חווייתית ויצרנית לילדים ולמשפחות.
מה עושים?
מקור מים בלב באר שבע - בשערי העיר העתיקה תמצאו את באר אברהם - מרכז חוויתי אינטראקטיבי, המספר את סיפורו של אברהם אבינו ושל באר המים המפורסמת. משם תוכלו להמשיך לטיול במקורותיו של נחל באר שבע, המחבר בין החלק המזרחי של פארק נחל באר שבע לבין חלקו הדרומי, שם ממוקם גשר הצינורות. בחורף, במיוחד אחרי הגשם, מי הנחל שוצפים וגועשים - והשמחה גדולה.
איפה ישנים?
מלון לאונרדו נגב - "לאונרדו נגב" הוא המלון המושלם לשילוב בין נופש, רומנטיקה ועסקים. המלון, מרשת "פתאל", ממוקם בלב בירת הנגב ומתאים לזוגות, לאנשי עסקים ולתיירים. בנוסף, משמש לאונרדו נגב כבסיס מצוין לטיולים בסביבה. לפרטים ולהזמנות: 08-6405444, אתר המלון
בית יציב - בית הארחה שקט בלב העיר, הכולל 67 חדרי הארחה נעימים, נוחים ומאובזרים. לכל קבוצת חדרים ישנו לובי מרכזי משותף, העומד לרשות האורחים במקום. לפרטים ולהזמנות: 08-6277444. לאתר בית יציב
איפה אוכלים?
חוויה קולינרית בבירת הנגב - זו לא באמת בעייה למצוא משהו טעים לאכול בבאר שבע. בין אם מדובר בשדרת האוכל בעיר העתיקה (מומלץ), או במרכזי הקניות "ביג", "השדרה השביעית",ONE ו-Mall7 ואף במגוון הקניונים בעיר – תמיד תוכלו למצוא מגוון מסעדות המציעות חוויה קולינרית רחבה. לפרטים והזמנות: www. themenu.co.il, www.new.rol.co.il, www.rest.co.il
ים המלח
הההצלחה הכלכלית של החקלאות בים המלח נשענת על האקלים: התוצרת בחבל ים המלח מבשילה הרבה לפני אזורים אחרים בעולם, ומאפשרת אספקה לשווקים במחירים אטרקטיביים. בין הגידולים שהאזור גאה בהם במיוחד נמצאים תמרי המג‘הול, הנחשבים לתמרים הטובים בעולם, וכאן הם צומחים במרקם נימוח ונטול סיבים. כאן מייצרים מהם את כל סוגי הקינוחים: ממרחים, עוגיות ואפילו קרמבו מתמרים.
מה עושים?
סודות במדבר - סיורים חקלאיים חווייתיים, שיפגישו אתכם עם סודות החקלאות המדברית ועם הפתרונות היצירתיים המאפשרים לייצא אותה לכל העולם. הסיורים מתאימים לכל המשפחה ומתבצעים בעברית, באנגלית וברוסית. לפרטים ולהרשמה: ג'ני 052-3951095.
סיורי חקלאות עם חקלאים מקומיים - אף סיור חקלאי אינו שלם באמת אם הוא לא כולל גם קטיף עצמי וטעימות מן התוצרת. זו ההזדמנות שלכם ללמוד מקרוב איך מגדלים תמרים, רימונים, תאנים, שקדים, עגבניות, פרחים ועוד המון גידולים מצטיינים. לפרטים ולהזמנות: משה מדיני - 050-7809672, רז צבר 052-3687442.
איפה ישנים?
צימרים וחאני שינה בכיכר סדום - כיכר סדום מרכזת בתוכה מבחר אפשרויות לינה המיועדות לזוגות, משפחות וקבוצות. תוכלו למצוא במתחם צימרים מפנקים, כמו גם חאני אירוח מצויידים ומאובזרים - שניהם קלאסיים להתרגעות בסוף יום מלא אקשן. לפרטים נוספים ולהזמנות: www.deadsea.co.il, מרכז המידע - 08-9975010.
איפה אוכלים?
מסעדות ואוכל ביתי - אזור ים המלח מציע למטיילים מגוון אפשרויות הסעדה - החל ממסעדות יוקרה ועד אוכל ביתי, המוגש עד לפתח חדר האירוח . את מגוון ההיצע והאפשרויות תוכלו למצוא באתר, או במרכז המידע - 08-9975010.
ערבה
יוצאים לסיור חקלאי ואז לנים בחאן. הערבה | יח``צ: שלומית בן, יחסי ציבור איזור הערבה הוא אימפריית החקלאות של ישראל, לב ליבה של ההתרחשות החקלאית. מדי שנה מתקיימת באיזור התערוכה החקלאית הגדולה בארץ, והחודש ממש היא תתקיים ב-15-16 בינואר בחצבה. מעל 200 חברות חקלאיות מהארץ ומהעולם כבר הבטיחו את השתתפותן, והם יציגו את החידושים הכי מסקרנים מתחום החקלאות והמים, גינון, מיכון, אנרגיה סולארית, התפלה, זנים חדשים של פירות, ירקות ופרחים ועוד. אם תתכננו את הסופ"ש שלכם נכון – אולי גם אתם תצליחו להציץ, וזה מומלץ בחום. התערוכה פתוחה לקהל ללא תשלום, ובצמוד אליה מתקיימות גם הופעות מוסיקליות שוות. אל תחמיצו.
מה עושים?
משק אליפז - סיור חקלאי חוויתי - מתי בפעם האחרונה למדתם מה בדיוק עושה משק חקלאי? זו ההזדמנות שלכם להציץ מקרוב בענפי המשק המסורתי – החל מהרפת, עבור במטעי התמרים העסיסיים והפרדסים המתוקים וכלה בענפים מודרניים ומתקדמים כמו טורבינות רוח לייצור חשמל. לפרטים ולהזמנות: 08-6356230.
חדשנות וחקלאות: סיור חקלאי חוויתי בערבה - הזדמנות מצויינת להכיר את החקלאות של הערבה, הנחשבת לאחת המתקדמות בעולם (כן, כן). סרט בתלת מימד, משולב בחווייה אור קולית, יספר לכם על ההיסטוריה החקלאית של האיזור; סיור בחממות הניסיוניות יחשוף בפניכם זנים חדשים של פירות וירקות, וביקור בחממות הפרחים המיועדים ליצוא ובבריכות דגי ה"נמו" יהפכו אתכם למאמינים נלהבים בתוצרת כחול-לבן. לפרטים ולהזמנות: 077-5681608.
איפה ישנים?
אי שם מושב צופר - חמש בקתות עץ יוקרתיות ומושקעות, מאובזרות ומעוצבות, המיועדות לאירוח מדברי מושלם וממוקמות בליבו של נוף עוצר נשימה. ליד הבקתות תמצאו גם מדשאה גדולה, מגרש משחקים לילדים, חדר אוכל ומטבח מרכזי המיועד לבישול עצמאי. לפרטים ולהזמנות: 052-4260528.
אליפז - חופש וחוויה בערבה - 25 חדרי אירוח מפנקים ומאובזרים, המיועדים לזוגות ולמשפחות. חבילת האירוח כוללת גם ארוחת בוקר, שכחלק מחוויית האירוח מוגשת היישר לחדר בסל פיקניק מקסים. לפרטים ולהזמנות: 08-6356230.
איפה אוכלים?
בית התה בלוטן - מבנה אקולוגי מרהיב, הבנוי מבוץ ומשמש כבית תה וכגלריה עבור יצירותיהם של אמני האזור. בתפריט תמצאו ארוחות חלביות קלות, העשויות ממוצרים אורגניים וכוללות מגוון גבינות ויוגורטים מהמחלבה המקומית, ירקות אורגנים ומגוון סוגי תה מגן התבלינים הסמוך. לפרטים ולהזמנות: 050-9799030.
גן ירק מושב צופר - בגינת ירק אורגנית, הממוקמת בקצה מושב צופר, תמצאו את גן ירק - מסעדה אורגנית, המציעה ארוחות עשירות שכולן מתוצרת מקומית. ארוחת הבוקר מתאימה לבודדים ולקבוצות של שישה סועדים ומעלה, והיא כוללת גם סיור וטעימות בגן האורגני. לפרטים ולהזמנות: 052-3666819.
ערד וחבל יתיר
חבל יתיר התברך בשפע חקלאי: מטעים שופע פרי, צמחים ייחודיים לאיזור, עצים עבותים ואדמה פורייה. במהלך עונות השנה פורח השקד בלבן, עצי הנקטרינה לובשים סגול, על עצי הדובדבן מניצים פרחי וורוד-אדמדם-לבן מטריפים ביופיים, וגם התפוח והמשמש לא נשארים מאחור. באביב, פורח גם האירוס השחום בבקעת ערד, ואליו מצטרפים גם הצבעוניים ושלל הכלניות, אשר בגלל מזג האוויר המשוגע השנה, התחילו ללבלב מוקדם מתמיד. כדאי.
מה עושים?
סיור חוויתי בכפר הציורי דריג'את - חוויה אותנטית ומרתקת, הפותחת צוהר למורשת העשירה של הכפר הבדואי הציורי דריג'את. מדובר בסיור בן כמה שעות, הכולל חשיפה לראשיתו של הכפר, אז התגוררו תושביו במערות מגורים עתיקות מאבן. הסיור ממשיך בתצפית מרהיבה על האזור, ומסתיים בביקור בכפר כיום, כולל הסבר על תהליך אפיית לחם הטאבון המפורסם (הנאפה אל מול עיניכם), קפה משובח ומריר ותה הררי מתוק וטעים. לפרטים ולהזמנות – ג'אבר - 054-7969576.
בוסתן אלעמר - על שטח רחב ידיים ביישוב לקייה, בראש גבעה המשקיפה על נוף מסחרר ביופיו, שוכן בוסתן אלעמר:מיזם חקלאי המשמר את התרבות והמורשת הבדואית באמצעות עשייה חוויתית ורב תרבותית המשלבת בין אמנות ומוזיקה. במקום מתקיימות סדנאות שונות לכל המשפחה. לפרטים ולהזמנות: שיפע 054-4254597.
איפה ישנים?
צימרים - המערה שבהר - בלב השקט המדברי, למרגלות הר עמשא, ממוקמים שלושה חדרי אירוח אותנטיים המשלבים בין תרבות כפרית הררית וחווייה מדברית משכרת. יחידות האירוח הממוקמות אל מול נופי הפרא המדבריים, ומתאימות לאירוח זוגות ומשפחות השואפים לחוות חוויה אותנטית יוצאת דופן. היחידות מעוצבות במיטב האמנות הבדואית ומאובזרות לנוחות המבקרים. לפרטים ולהזמנות: ג'אבר - 054-7969576.
גן הכרמים: לינה והארחה בקיבוץ כרמים - בתי עץ ואבן מרווחים ומפנקים, הצופים לנוף הכרמים ולפארק יערות להב. בצמוד לחדרים תמצאו מדשאות ירוקות, פינות ישיבה ופינות מנגל.
איפה אוכלים?
ארוח בדואי מסורתי – בוסתן אלעמר - ארוחות בדואיות מסורתיות, ארוחת ניגובים, משקאות חמים ומתוקים. לפרטים ולהזמנות: שיפע - 054-4254597/ ג'אבר - 054-7969576.
צפון הנגב
לראות מקרוב את פריחת האפרסקים הוורודה-זרחנית, את השזיף הצחור ואת הארטישוקים העצומים בגודלם, לבקר במכוורות הדבש, לושלוף תפודים טריים ומופלאים היישר מהאדמה – אלה רק חלק מהתענוגות שימתינו לכם בצפון הנגב.
מה עושים?
סיור חקלאי בקיבוץ גבולות - סיור לכל המשפחה במצפה גבולות, המציע הצצה מקרוב אל האתגרים שעמדו בפני החלוצים הראשונים בנגב. לאחר החשיפה להיסטוריה החקלאית, תוכלו להמשיך משם לסיור חקלאי חוויתי בקיבוץ עצמו ולהכיר מקרוב את החקלאות המודרנית של ימינו. לפרטים והזמנות - 08-9987914 או 054-7919000, www.tayarutgvulot.org.il.
"שביל הסלט" - מאיפה מגיעים הירקות אל הסלט שלכם? סיור שילמד אתכם על החקלאות החדשנית ופורצת הדרך של חבל הבשור: תוכלו לקטוף פירות וירקות, לגלות באיזה שיטות משתמשים לגידול העגבנייה, המלפפון, הפלפל והחסה שלכם, ולבסוף לזלול את הקטיף הטרי בזמן אמת. לפרטים והזמנות – 08-9982225 , 052-8535442.
מאיפה מגיעים הירקות אל הסלט שלכם? מכאן! שביל הסלט | צילום:
באדיבות המקום
איפה ישנים?
אירוח גבולות - בין נוף ירוק לצהוב תמצאו 26 חדרי אירוח צמודי קרקע, המיועדים לזוגות ולמשפחות ומאובזרים מאלף ועד תו: מדשאות רחבות ומשחקים לילדים, בריכה מחוממת ועוד שלל פינוקים. תוכלו לכלול בחבילת האירוח גם ארוחות בוקר, צהריים וערב עשירות ומלאות. לפרטים ולהזמנות - 08-9987914 או 054-7919000
צימרים ואורחנים בצפון הנגב - ברחבי צפון הנגב פרושות אורחנים, חאנים ויחידות אירוח שונות, המתאימים לזוגות ולמשפחות ומבטיחים חווייה של רוגע ושלווה. לפרטים ולהזמנות.
איפה אוכלים?
מגוון מסעדות בצפון הנגב - צפון הנגב וחבל הבשור עשירים בסוגים שונים של חוויות קולינריות - ממסעדות שף ועד חדרי אוכל בקיבוצים באזור, המציעים למטיילים שלל אפשרויות לסעוד במחירים שווים לכל כיס. לפרטים ולהזמנות.
למידע נוסף על פעילויות תיירותיות בנגב ניתן למצוא באתר התיירות של הרשות לפיתוח הנגב.