למזכרת בתיה הגעתי במקרה בשישי אחד בו יצאנו לטייל בעינות גבתון, שמורת טבע ששופצה ונפתחה בינואר האחרון. ווייז הוביל אותנו דרך רחובותיה היפים של המושבה, בין המבנים אשר עברו תהליכי שחזור ושימור ומציגים מתחם שלם של יישוב מתקופת העלייה הראשונה. בעודנו עוברים ברחוב, החלטנו לעצור במרכז ההיסטורי של המושבה וללכת לטייל ברגל. כך התגלו לנו נפלאות המקום והגיע הזמן שגם אתם תיחשפו אליו:

> לכל הערים השוות בארץ

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם 

מעט היסטוריה לפני שמתחילים

בעקבות חזונו של הרב שמואל מוהליבר, הקמת אגודת ״חובבי ציון״ וכמובן החיבור לברון רוטשילד, הוקמה המושבה ב-7 בנובמבר 1883, עם רכישת הקרקעות במקום. בתחילה נקראה ״עקרון״, משום שהמתיישבים הראשונים חשבו שזה היה מקומה של העיר המקראית עקרון, לאחר מספר שנים שונה השם ל ״מזכרת בתיה״, על שם אמו של הברון רוטשילד.

מה הדבר הראשון שצריך לעשות במזכרת בתיה?

ההמלצה שלי היא להחנות את הרכב במרכז ההיסטורי של המושבה, ברחוב רוטשילד, רחוב המייסדים, או באחד מהרחובות הסמוכים, לקחת תיק קטן ולצאת לשוטט בין הבתים אשר שומרו ושוחזרו. תוכלו לקרוא את השלטים אשר הוצבו לאורך הנקודות החשובות ובכך, לא רק ליהנות מיופייה של המושבה, אלא גם לטייל בתוך ההיסטוריה שלנו.

הנקודה הראשונה שהייתי מתחילה ממנה, הינה פעמון המושבה, אשר הוקם בשנותיה הראשונות ושימש להשכמה לחליבה, לאזעקה בזמן שריפה והתנכלויות בשדה, מתן עזרה למושבות סמוכות, ציון כניסת השבת ואירועים נוספים. בזמן מלחמת השחרור שימש צלצול הפעמון כאות אזעקה לירידה למקלטים.

פעמון המושבה (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

 הרחוב שחייבים ללכת בו במזכרת בתיה

הרחוב המומלץ ללכת בו (לא רק, אבל תתחילו ממנו), הוא רחוב רוטשילד. ברחוב תוכלו לראות בתים היסטוריים וחלק מהווי החיים בעלייה הראשונה, עם הקמת המושבה. בין נקודות הציון : בית המרקחת אשר שימש גם כמרפאת המושבה. הרוקח גר בקומה הראשונה והטיפול היומיומי בתושבים היה תחת אחריותו, רופא היה מגיע פעם בשבוע מראשון לציון , מטעם הברון רוטשילד.  בית משפחת מרדכי נימן, אשר נבנה ב-1883, תוכלו לראות את הבית המיוחד, חלונות העץ הכבדים וכמובן תהליך שימור מיוחד. תא טלפון אדום בדיוק כמו שתוכלו לראות בלונדון, אז הנה הזדמנות לצילום מסורתי.

רחוב רוטשילד (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

מה חייבים לראות במזכרת בתיה?

אני ממליצה לבדוק את שעות הפעילות ולהגיע לביקור במוזיאון המושבה ע״שׁ ערן שמיר. הבניין בו ממוקם המוזיאון, הינו בניין אשר נבנה ב-1885 והיה אחד משני הבניינים הציבוריים הראשונים ביישוב. בתחילה ישבו פה פקידי הברון וחלק מהבית אף שימש למגוריהם. בקומה השנייה, ניתן לראות את לוחות העץ הרחבים של הרצפה המקורית העשויה מעץ שהובא מאירופה. לאורך השנים, שימש הבניין למטרות רבות ומשנת 1987 הוא משמש כמוזיאון המושבה ע״ש ערן שמיר. במוזיאון עצמו תוכלו לראות תצוגות קבע ותצוגות מתחלפות, עליית המייסדים על הקרקע, הצצה לחיי היומיום של אנשי העלייה הראשונה, בעלי מלאכה ושחזור חדר מגורים, תערוכת כלים חקלאיים ועוד.

ניתן ומומלץ לבקר גם במוזיאון הרב מוהליבר, המוכר כאתר מורשת לאומית אשר הוקם על ידי ״ציוני דרך״, מרכז סיור ולימוד במזכרת בתיה.

מוזיאון המושבה (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

באיזו מסעדה לאכול במזכרת בתיה?

רובידה rubida – אשר ממוקמת ברחוב המייסדים בתוך חצר משגעת ובכלל, ברגע שתעברו את השער במבנה בן כ-100 השנה, תרגישו שנכנסתם לתוך סיפור אגדה. כל פרט מעוצב בהתאם והתפריט עצמו נותן כבוד גדול לחקלאות, עבודת כפיים ותוצרת מקומית. השף, עמוס חיון משלב במטבח המסעדה מנות מאגן הים התיכון ותוכלו ליהנות מתפריט ארוחת בוקר מיוחד, כמו "טיול בשוק רמלה", ארוחות ערב עם תפריט מיוחד של דגים, מנות ראשונות, סלטים ופסטות , קינוחים, יין וקוקטיילים. אם אתם שואלים אותי, רק המקום והאווירה כבר עושים תיאבון.

מסעדת רובידה (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

מקום לצאת אליו בערב במזכרת בתיה

אם במקרה לא הייתם ברובידה מהפסקה הקודמת לארוחת בוקר, אז שווה לצאת לפה בערב. אבל בואו נניח שהייתם, אז אני ממליצה על מקום לא בתוך מזכרת בתיה, אבל ממש קרוב. צאו לביסטרו "סזאר" cezar, בפארק המדע ברחובות. ביסטרו מקומי עם אווירה שמחה, מנות ראשונות, מנות בשריות איכותיות, מאכלי ים ויש גם מנות ילדים.

View this post on Instagram

A post shared by Sarit Ettinger Greenberg (@saritettinger)

התמונה שצריך לצלם למזכרת

אני הכי אהבתי את ההליכה הרגלית במרכז ההיסטורי (וברור שיש עוד מקומות שלא הספקתי לראות ולבקר), חומות אבן שנשתמרו מימי העלייה הראשונה וראשית היישוב, עציצים פורחים בכל פינה, עצי דקל עבותים המשתלבים ברחוב, גדרות עץ ששוחזרו כמו פעם, רחובות מרוצפים ופנסי רחוב אירופאים. לאורך הרחוב שתלו גם עצי הדר, המתאימים לאדמה ולחקלאות המקומית.

צילום של הרחוב על סך חלקיו, הוא בהחלט תמונה שצריך לצלם למזכרת. ולבוא שוב כמובן.

איפה לשים את הראש במזכרת בתיה?

במזכרת בתיה יש לכם אופציות למתחם אירוח עם 9 חדרים - חדרי אירוח – למזכרת. אם תרצו ללון בחדרים עם אווירה מיקומית – אירופאית, מטופחים וללכת לטייל ברגל בתוך המושבה, אפשר גם להמשיך לטיולים באזור, בהליכה רגלית או עם נהיגה קצרה ברכב, זו גם אפשרות.

עוד מקומות שווים במזכרת בתיה וסביבתה

תוכלו לטייל גם בפארק הנחלים בתוך מזכרת בתיה, מסלול קל ולא ארוך שעובר בתוך המושבה לאורך הנחל. מתאים להליכה נינוחה במזג אוויר שאיננו חם מידי, לפיקניק או טיול בין ערביים.

כמו כן, תוכלו בנסיעה ממש קצרצרה, לצאת לטיול משגע בעינות גבתון, שמורה חדשה שנחנכה בינואר האחרון (נמצאת בתחומי מועצה אזורית גזר). ניתן להחנות את הרכב ליד תחנת הרכבת של מזכרת בתיה, או ליד בית העלמין יציץ. ההליכה בשמורה נינוחה מאוד ומתאימה לכל המשפחה, קחו בחשבון הליכה על גשר עץ וטיפוס במדרגות למגדל תצפית, בו ניתן לראות את בתי הגידול והבריכה המרכזית. השימור של השמורה נעשה כך שהיא לא תיפגע ועל כן אין לרדת מהשבילים המסומנים. ממליצה להביא משקפת לזיהוי ציפורים ( ויש הרבה), מגדיר ציפורים אם יש, מים ואוכל לפיקניק בחורשה הסמוכה.

שמורת מעיינות גבתון (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

שמורת מעיינות גבתון (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

 

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם