מה הדבר הראשון שצריך לעשות במטולה?

בשנת 1893 רוכש הברון רוטשילד, את אדמות אום תאללה מג'ומבלט ( בעל נכסים אמיד מצידון), בשנת 1895 מתחילים להגיע ראשוני המתיישבים למושבה מטולה. לקראת 1900 מתחילים להבנות מבני האבן הקבועים במושבה ועל כן המקום הראשון שאני ממליצה הוא, מוזיאון בית האיכר.

"בית האיכר" הינו אחד מהבתים הראשונים שהוקמו במושבה ועל כן, ניתן לראות כיצד נראו פני הדברים בראשית ההתיישבות, במוזיאון ניתן לראות כלי בית וריהוט מקוריים, כלי עבודה ותיעוד ארכיוני של מטולה. המוזיאון ממוקם ברחוב המרכזי והחשוב – רחוב הראשונים.

נקודה חשובה שכדאי לדעת, שבזכות המושבה מטולה נקבע ב 1948 שקו הגבול הבין לאומי בין ישראל ללבנון, יעבור צפונית למטולה וכך, זכתה ישראל ב"אצבע הגליל" ומטולה הפכה למושבה הצפונית ביותר, חץ הצפון שלנו.

 
מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם  

מה חייבים לראות?

כפי שהזכרתי, מטולה ממוקמת באצבע הגליל, על גבול לבנון ומכך שתוכלו להנות מחופשה נעימה וירוקה, גם במהלך ימי הקיץ החמים. האזור ניחן ביופי מיוחד, מטעים ומסלולי טיולים, נופים ירוקים, נחלים זורמים, קרירות גם ביום וגם בלילה ואוויר טוב של אירופה.

אחת הנקודות השוות להגיע אליה, בכדי לראות את הסביבה כולה, היא להעלות למצפה דדו, לזכרו של דוד אלעזר ( דדו), הרמטכ"ל התשיעי של צה"ל ומשם להביט סביבכם, לצדדים ואל האופק ופשוט ליהנות מיופי הטבע. בימים של ראות טובה, תוכלו להבחין בחרמון, בנופי הגולן והתלים הגעשיים, נופי הלבנון ואולי אף לזהות את מבצר הבופור בלבנון וכמובן את עמק החולה הפרוש לפניכם. ואם הבאתם פק"ל קפה ומשקפת, בכלל זכיתם.

תצפית דדו מטולה (צילום: מירב טלמור-קשי)
תצפית דדו מטולה | צילום: מירב טלמור-קשי

הרחוב שחייבים ללכת בו

הפעם ההמלצות זה כמו סיפור שרשרת, אז למי שקרא מהתחלה, ברור שהרחוב שחייבים ללכת בו, הוא רחוב הראשונים  ( המוגדר כאתר מורשת, על ידי המועצה לשימור אתרים בישראל). זהו הרחוב הראשון של המושבה מטולה, בו התיישבו ראשוני היישוב שהגיעו ברובם מזכרון יעקב וראשון לציון ( מושבות הברון). היום זה הרחוב התיירותי, בו ממוקמים מרבית המלונות, כדוגמת : בית שלום, אלסקה אין, מלון ארזים, מלון מרשת מטיילים , צימרים, מסעדות וגלריות.

באיזו מסעדה לאכול?

מסעדת "הטחנה" היא המסעדה האהובה עליי. יש עוד מסעדות טובות במטולה, אבל אני ממליצה על "הטחנה" כי לפעמים חוויות טובות מחברות אותנו הרבה מעבר ל"רק אוכל". למסעדת הטחנה הגעתי בפעם הראשונה בחורף, האש בערה באח הגדול שבמרכז המסעדה, ריחות האוכל הטובים חדרו ללב, הכל היה מואר ומרשים, אווירה קסומה. מסעדת בשרים מעולה, שלל סלטים ומנות פתיחה, תוספות ושירות מצוין. ברור שחזרתי יותר מפעם אחת, למטולה, לרחוב הראשונים הקסום בכל שעה ולאוכל הטעים במסעדת הטחנה. אל תשכחו להזמין מקום, בוודאי בסופי שבוע.

מקום לצאת אליו בערב

אם תשאלו אותי, מבחינתי לטייל ברחובות הרומנטיים, ליהנות מהבתים שהוכרזו כאתר מורשת, לאור פנסי הרחוב והשקט של המושבה. אבל אם בכל זאת חשקה נפשכם בבילוי כהלכתו ובא לכם איזה צ'ייסר, משחק סנוקר היסטרי, מוזיקה והופעות מגניבות לאללה, ריקודים ואלכוהול, אז מצאנו לכם מקום מעולה "בחקורה של יעקב". שימו לב שהמקום נפתח משעות הערב ולפעמים יש גם אירועים מיוחדים, אז תעקבו בעמוד הפייסבוק.

התמונה שצריך לצלם למזכרת

כל אחד צריך מקום שאפשר להצטלם בו בשקט, לפרוש שמיכה, לשבת יחד עם משפחה וחברים, לגלות פינות חמד ומעיין חמוד וכן, כן, לשמור תמונה למזכרת. אז ההמלצה החמה (או הקרירה למעשה), היא פארק המעיין. מהנקודה הזו של המעיין היחיד, שהיווה את מקור המים החל מראשית ההתיישבות, צמחה מטולה. תוכלו לראות את עצי התות העתיקים ועצי התאנה המרשימים, הצומחים להם לאחר כבוד לצידו של המעיין הקטן. במקום יש מרחב דשא גדול ואפשרות למופעי תיאטרון ומוזיקה, אשר עכשיו לאחר הקורונה, יוכלו לחזור ולשמח את תושבי המקום ובכלל מטיילים ומבקרים מהאזור. פינת חמד שמתאימה לבילוי של כל המשפחה.

פארק המעיין (צילום: סוכנות גני, ארכיון הצילומים של קק"ל)
צילום: סוכנות גני, ארכיון הצילומים של קק"ל

איפה לשים את הראש?

איזה כייף שיש הרבה אפשרויות שוות במיוחד במטולה, החל מצימרים קסומים ברחבי המושבה ועבור דרך מלון אלסקה אין, בית שלום, מלון רשת מטיילים, מלון ארזים ועוד. מרבית המלונות מרוכזים ברחוב הראשונים, הרחוב הראשי והתיירותי והצימרים פזורים להם ברחבי המושבה.

מומלץ להגיע לחופשה של לילה אחד לפחות, או יותר כמובן, ולטייל בכל אזור אצבע הגליל והגליל העליון. תוכלו ליהנות ממסלולי מים, פינות מוצלות, מסעדות ובתי קפה במגוון טעמים ומחירים והכל עם נוף משגע ואווירה של חו"ל.

מלון מטיילים במטולה (צילום: איה בן עזרי)
מלון מטיילים מטולה | צילום: איה בן עזרי

הנתון הנוסף

מטולה מוקפת כולה במטעי נשירים: אפרסקים, נקטרינות, משמשים, שזיפים ותפוחים מסוגים שונים, ועל כן, עבור כל חובבי הטבע והצילומים, המראות של המטעים בפריחתם הוא מרשים במיוחד, נכון שבמיוחד בעונת האביב, תוכלו לראות את הפריחות הוורודות והלבנות, אבל גם בקיץ תחזו במטעים עמוסי הפרי, או מוריקים מהעלים החדשים והמראות מרחיבי לב.

חשוב להדגיש, הכניסה לשטחים חקלאיים וכמובן למטעים אסורה, אסור כמובן לקטוף מהפרי או לפגוע בשטחים החקלאיים, אולם ליהנות מהמראות ולברך על חקלאי ארצנו, בהחלט מותר ורצוי.

פריחת הנשירים מטולה (צילום: מירב טלמור-קשי)
צילום: מירב טלמור-קשי

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם