מה הדבר הראשון שצריך לעשות בעיר?
מרכז המבקרים ומוזיאון הפסיפס בלוד
בשנת 1996 התבצעו חפירות הצלה על ידי רשות העתיקות, ברחוב החלוץ בעיר, כחלק מפעולות נרחבות של רשות העתיקות. תוך כדי החפירות, התגלה אחד הפסיפסים המרהיבים והמיוחדים שהתגלו אי פעם בישראל. הפסיפס שגודלו כ-180 מ"ר, נשתמר בצורה יוצאת דופן ומתוארך לסוף המאה השלישית, תחילת המאה הרביעית. ( התקופה הרומית המאוחרת).
הפסיפס היה חלק מווילה רומית ויופיו הוא בתיאורים של בעלי החיים, ספינות מפוארות וחיות ים, הכל בפירוט מושלם ודיוק אמנותי המתאים לתקופה. יתרונו הגדול הוא בכך, שהינו השלם והשמור ביותר בארץ ישראל ועל כן, חשיבותו הינה בינלאומית לחקר העולם העתיק.
פסיפס לוד נדד בין המוזיאונים הנחשבים בעולם עד ששב לכור מחצבתו, בכדי לאפשר את בניית מרכז המבקרים המיוחד בעיר (בשיתוף פעולה של עיריית לוד, רשות העתיקות ותרומתה של קרן שלבי וויט ולאון לוי) , כולל גן ציבורי ומקומות ישיבה והצללה, מרכז ומוזיאון שעתידים למשוך מטיילים ומבקרים מכל העולם.
במהלך ההתפרעויות האחרונות נגרמו למקום נזקים גדולים.
הכתובת: רחוב סטרומה 9 , לוד
לעוד המלצות שאסור לפספס בערים בדרום:
אשקלון: זה מה ששווה לעשות בעיר המפתיעה
מה אסור לפספס בעיר?
חאן אל חילו
מהמבנים אותם אנו פוגשים בלוד העתיקה, ניתן ללמוד על חשיבותה של העיר בתרבויות הקודמות ובהיסטוריה של ארץ ישראל. עיר השופעת מבנים ושרידים ארכיאולוגיים, השייכים לשלושת הדתות: יהדות, נצרות ואסלאם ומשקפת מציאות של קהילה שוקקת חיים.
חאן חילו, הינו אחד מהמפוארים והגדולים מהחאנים שנותרו בארץ ישראל, אשר שוכן במרכזה של העיר לוד העתיקה, והוא היה פעיל מימי הממלוכים ועד לשלהי תקופת המנדט הבריטי. מבנה החאן מרשים מאוד וניתן ללמוד ממנו על הארכיטקטורה של התקופה: חדרים ששימשו כחנויות הפונות אל הרחוב, וו לתליית מנורת שמן ופריטים נוספים המותאמים לתקופה זו. על פי גודלו של החאן והפריטים שנשמרו, אפשר להבין את חשיבותו כמקום אירוח בעיר לוד העתיקה. שמו ניתן לו מסיפור מקומי, על מכירת תורמוס מתוק (מתוק=חילו) ועל כן הוא מזוהה כחאן חילו.
עיריית לוד, בשיתוף משרד התיירות, באמצעות החברה הממשלתית לתיירות והחברה הכלכלית ללוד, עומלת על תכנון המבנה המרשים כמרכז ירידים מסורתיים אותנטיים של הקהילות השונות בעיר. ישנה תוכנית שלמה לפיתוח המקום כולו ושילוב אלמנטים הייחודיים לעיר העתיקה של לוד. יש למה לחכות ולצפות.
כתובת: רח' מחנות קפריסין 6 לוד
הרחוב שחייבים ללכת בו
גם ברחובות ובסממנים השזורים לאורכם, ניתן להבין כי העיר לוד העתיקה שימשה כ"עיר דרך".
רחוב מחנות קפריסין בו ממוקם חאן חילו, מוביל לרחוב סטרומה והחלוץ, בו נמצא פסיפס לוד יוצא הדופן ובו הוקם מרכז המבקרים המפואר. משם ניתן להמשיך לרחוב שדרות ירושלים, המוביל לבאר השלום ולעץ השקמה לזכרה של הנרייטה סאלד, אשר פעלה רבות להעלאת בני נוער יהודים לישראל .
במידה ותלכו ברגל, או תיסעו ברכב ברחובות אלו, תוכלו לחוות ולו במעט, את שילובה של לוד העתיקה, החל מעיר חשובה בתקופות הקדומות, עבור הקמת המדינה ושילוב הדתות השונות בעיר ועד, לתכנון ופיתוח עירוני עתידי, שייתן מענה לכל התושבים בעיר.
באיזו מסעדה לאכול ?
מסעדת "אבו מישל"
אבו מישל, מוסד קולינרי בעיר לוד, היא חומוסייה ערבית הקיימת משנת 1955 במבנה אבן אותנטי. רגע לפני שתגיעו לחומוס המשובח, תכלו לשמוע על ההיסטוריה המשפחתית הענפה של סבא שוקרי ומשפחות, שאהבו להכין חומוס מאז ומתמיד והסודות עוברים מדור לדור.
תוכלו להזמין כאן רק חומוס, חומוס-פול, מסבחה, קבב ועוד מיני הפתעות מקומיות. תגיעו רעבים..
כתובת: רחוב צה"ל 29
מקום לצאת אליו בערב
בימים אחרים, טרום הקורונה, היו בלוד פעילויות בשעות הערב כדוגמת שוק לילה, פסטיבלים ופעילויות עירוניות. נכון להיום פחות רלוונטי, אך כמובן שתוכלו לצאת לאחד מהמקומות הקרובים בערים הסמוכות במרכז הארץ.
התמונה שצריך לצלם למזכרת
בתקופה הנוכחית, אנו מחפשים לפעמים מקומות שישקפו את התקווה והאופטימיות. ההמלצה היא להגיע לפארק השלום ופסל השלום.
כאן מרוכזים שלושה אתרים החשובים מאוד לשלושת הדתות, בית הכנסת "שערי שמיים", מסגד "אל עומרי" וכנסיית "סנט ג'ורג" (כנסייה יוונית אורתודוכסית), המעידים על ייחודה ומורכבותה של העיר. כחלק מ"פארק השלום" הוצב גם פסל של הצייר והפסל יגאל תומרקין, פסל השלום נחנך לרגל הסכם השלום עם מצרים בשנות השבעים, אבל בהחלט מציין את השאיפה לדו קיום בעיר המעורבת.
כתובת: רח' אליהו גולומב 1 לוד
איפה לשים את הראש ?
כפר הסטודנטים איילים – ההמלצה כאן היא לא על מלון או מקום לינה טיפוסי, אלא על מיזם חברתי, ערכי הכולל מגורים. במרכז העיר לוד, ניתן למצוא את כפר הסטודנטים איילים, אשר כל מי שמתגורר בו, גם נהנה מקרבה למוסדות לימוד אקדמאיים באזור וגם שותף לעשייה חברתית ענפה.
כפר הסטודנטים כולל בנייה במכולות צבעוניות ובמבנים קבועים, הוא מטופח ומזמין מאוד. לדוגמא: דירת שני שותפים או זוג במכולות, תעלה לכם כ-1,300 שקלים ליחיד ( אחרי סבסוד).
אם אתם מחפשים דיור בר השגה ותרומה לקהילה גם יחד, עם חבר'ה צעירים ואכפתיים, במרכז הארץ, שווה שתבדקו בעמותת איילים, שמפעילה כפרים כאלו בעוד נקודות בארץ.
הנתון הנוסף
לא תמיד זוכרים זאת, אך אחד המקומות המוכרים בארץ, הלא הוא נמל התעופה בן גוריון, נקרא בעבר "שדה התעופה לוד". וכן, הוא ממוקם ממש בסמיכות לעיר אשר שימשה גם בתקופות קדומות, כעיר דרך, עיר חשובה במרכז הארץ.