במשך שנים הייתה גבעתיים העיר הרדומה שצמודה לתל אביב, כשהיא סובלת מתדמית של עיר עייפה ומנומנמת. במהלך השנים צצו בה מספר הולך וגדל של מסעדות וברים שבאים לתת מענה לצעירים שעזבו את תל אביב, או בחרו בה מלכתחילה. הנה כמה נקודות שכדאי להכיר בעיר הקטנה:
מה הדבר הראשון שחייבים לעשות ברגע שהגעתם לגבעתיים?
תגידו מה שתגידו, ציון הדרך המפורסם ביותר בגבעתיים הוא כנראה "הסביח של עובד". גם אם אתם לא מחסידי הסביח או מאלה שחושבים שהמקום הוא לגמרי אוברייטד, רק הביקור במקום הוא סוג של חוויה בפני עצמה. הסביח של עובד, שנפתח בשנות ה-80 על ידי עובד דניאל, התפרסם בעיקר בזכות הלקסיקון האייקוני ובלתי שגרתי שכולל בתוכו את המילים: לחצל, לפטרל, לבצבץ, טיחון עליון והשאלה הכי חשובה – כמה כמה בדרבי? אנחנו ממליצים לשנן את המילון לפני ההגעה למקום, או בזמן שאתם עומדים בתור הארוך.
מה הדבר שחייבים לראות בעיר?
גבעתיים, כשמה כן היא, הורכבה תחילה משתי גבעות, האחת גבעת בורוכוב והשנייה גבעת קוזלובסקי. מממצאים ארכיאולוגיים שנאספו במקום, התגלה כי על גבעת קוזלובסקי התקיימו ישובים עוד מהתקופה הכלקוליתית. כיום היא מתהדרת בתואר הנחשק "הגבעה הגבוהה ביותר בגוש דן", ואכן ניתן לצפות ממנה על הרי יהודה שבמזרח והים התיכון שבמערב. על הגבעה ישנה נקודת תצפית הנקראת "מצפור שלום", שממנה נשקף הנוף האורבני העמוס של תל-אביב. בדרום הגבעה יושב מצפה הכוכבים של "האגודה הישראלית לאסטרונומיה" ובו ניתן להשתתף בסיורים מודרכים מרתקים.
באיזו מסעדה חייבים לאכול?
עם השנים הפכה גבעתיים למרכז קולינרי קטן במרחק נגיעה מתל אביב, שכרובו מרוכז ברחוב כצנלסון, אך לא רק. מסעדות קטנות ברמה גבוהה נפתחו בעיר, והן זוכות לשבחים מסועדים שמגיעים מכל רחבי גוש והסביבה. הנה רק טעימה קטנה מכמה מסעדות:
טורי – כצנלסון 62, גבעתיים: מסעדת סושי בר מלאה בסטייל שלא נופלת משום מסעדה תל אביבית. במסעדה תוכלו למצוא מגוון רחב של מאכלים אסייתיים מודרניים, עם שילוב נכון בין מזרח ומערב, עם אלכוהול מצוין וקוקטיילים מיוחדים. כדאי מאוד להזמין מקום מראש בשעות הערב.
Jems - שינקין 33, גבעתיים: בעבר הלוקיישן של קפה ויולה המיתולוגי, היום סניף נוסף של מבשלת הבירה הישראלית. המקום משלב אווירה של בר עם מסעדה, כשדי ברור שהשתייה המרכזית כאן היא בירת הבית. האוכל כולל בעיקרו פניני (סנדוויצ'ים) עם מילויים שונים, פלטות בשרים ומזאטים – או בקיצור, כל מה שהולך טוב עם בירה.
פאפסאן – כצנלסון 59, גבעתיים: עוד מסעדה מצוינת שמשלבת מספר מטבחים מדרום מזרח אסיה. המיקום של המסעדה מצוין, והיא יושבת במרכז רחוב כצנלסון העמוס. האוכל טעים והשירות נהדר, ובגלל זה גם לכאן מומלץ להזמין מקום מראש.
פאצה פיצה – כצנלסון 52, גבעתיים: בר פיצה בוטיקי במרכז העיר, שמציע פיצות עם תוספות מקוריות שכיף לאכול עם משקה ליד. אתם תרצו להזמין עוד אחת, תסמכו עלינו – תבואו רעבים.
המקום ששווה לצאת אליו בערב?
גם בגזרת הברים, גבעתיים מציעה אלטרנטיבה לגיטימית בהחלט לתל אביב. אם בעבר העיר הייתה הולכת לישון עם השקיעה, הרי שהיום הברים שצצים כמו פטריות אחרי הגשם, הפכו אותה לחיית לילה (עד 12 פחות או יותר, עדיין גבעתיים). הנה כמה מהם:
באבאגנוש – ממש על כיכר נוח, הבר הזה מתאים לכל מי שרוצה לשתות בירה טובה, קוקטיילים שווים ואוכל איכותי. מוזיקה טובה ואווירה משוחררת הם לגמרי חלק מהתפריט.
רספשן – בר קוקטיילים מעוצב בקפידה, עם תשומת לב לכל פרט, החל מהקירות, עד לכוסות הקוקטיילים ואפילו השירותים הם חווייה בפני עצמם. מתאים לכל מי שרוצה לשבת, ללגום כוס יין או קוקטייל ולשמוע מוזיקה טובה.
זוט אלור – אחד הברים הגדולים והמרכזיים בגבעתיים, שנראה כאילו תמיד בתפוסה מלאה. הבר מתחרה בברים הכי נחשבים בארץ, עם אוכל טעים ואלכוהול משובח ובעיקר מוזיקה שמרימה את האנרגיות של המבקרים.
הרחוב שחייבים ללכת בו?
הרחובות המרכזיים של העיר הם כצנלסון וויצמן וסביבם מתרחשת מירב הפעילות של העיר. בין המסעדות והברים פזורות גם אינספור חנויות מכל הסוגים: ביגוד, מאפיות, חנויות פרחים וכל מה שאפשר למצוא ברחובות הסואנים של עיר.
התמונה שאתם חייבים לצלם למזכרת בביקור שלכם
אם לא הצטלמתם כבר על גבעת קוזלובסקי כשברקע קו הרקיע של תל-אביב, אתם תמיד יכולים להצטלם על גבעת בורוכוב או בגן חיל האוויר עם מטוס "פוגה מגיסטר" של חיל האוויר שהוענק לעיר בשנות ה-80, ולאחרונה עבר שיפוץ וצביעה מקיפים.
איפה שווה לשים את הראש?
בגבעתיים אין יותר מדי מקומות לינה, למעט כמה בתי/דירות אירוח. על מלונות אין בכלל על מה לדבר. אבל לא נורא, בדיוק בשביל זה יש את האחות הגדולה רמת גן או כמובן תל אביב שנמצאת במרחק של רבע שעה נסיעה.
הנתון הנוסף: מה אתם לא יודעים על העיר?
גבעתיים הייתה אחת מהערים המרכזיות בהם פעל ארגון "ההגנה" ופעלו מתוכה מספר של סוכנים חשאיים. ברחבי העיר ניתן למצוא מרכזים ששימשו לייצור נשק וסליקים להחבאתו. אחד האתרים המעניינים הוא סליק "אלדמע", שנחפר בביתו של אברהם אלדמע בשכונת בורוכוב. אלדמע היה מחלוצי הפעילים של הארגון ואחד מאנשי התרבות הראשונים בתל אביב, בהיותו אמן ומורה לאמנות בגימנסיה הרצליה.