לא מזמן כתבנו כאן על ירושלים האחרת, זו שמציעה המון כיף ושיגועים לילדים. הפעם, הגיע הזמן להקדיש קצת זמן לעצמכם, ולמסור את הקטנים למשמורת זמנית אצל הסבתא והסבא. עדיין אין לכם ילדים? אז הנה, פתרנו לכם את נקיפות המצפון וחרדות הנטישה.
עכשיו הגיע הזמן להתמסר לירושלים במיטבה – מחנות ספרים שהיא גם בית קפה מעורר השראה ועד גן בוטני נפלא שנחנך מחדש לפני כמה חודשים. ובין לבין, גם לא מעט קדושה עתיקה.
9:00 – קדוּשה מעל ומתחת לאדמה
את היום הזה מומלץ להתחיל באחד המקומות הכי מרתקים, מפעימים ומסתוריים שהעיר רבת-הפנים הזו מציעה: מנהרות הכותל. אך אליה וקוץ בה – כדי להשתתף בסיור תת-קרקעי זה, יש לתאם את העניין כמה שבועות מראש. אם עשיתם זאת – זכיתם בחוויה ארכיאולוגית החושפת את ירושלים של מטה. זוהי מערכת תת-קרקעית מסועפת העוברת לאורך הכותל, חוצה קטע מרחוב רומאי, חולפת ליד תעלת מים מימי החשמונאים ופוגשת באולמות גדולים. התחושה היא שהנה, אוטוטו, תעבור כאן שיירה קולנית של נביאי זעם, מלכים וכובשים אכזריים.
הסיור המודרך אורך כשעה וחצי. פרטים ותיאום מראש באמצעות אתר הכותל.
הייתם ספונטניים ולא תיאמתם מראש? תמיד יש את הכותל הישן והטוב. עם זאת, לצדו מסתתרת פנינה לא מוכרת: הגן הארכיאולוגי ומרכז דוידסון. הגן מכיל אבני ענק שנפלו מהכותל הדרומי בעת חורבן בית שני, ובין לבין – שלל שרידים ארכיאולוגיים. המרכז הסמוך הוא מתחם תיירותי סופר-משוכלל, עם אמצעי המחשה מלהיבים המתארים את תולדותיה של העיר הזו. אל תחמיצו.
פרטים בטלפון 02-6277550.
10:30 – עושים שוק
ונתחיל באזהרה: שוק העיר העתיקה, כמו גם הביקור בכנסיית הקבר הסמוכה, לא מתאים לכולם. אם מבחינה מוסרית, דתית או ביטחונית. אם מצאתם את עצמכם באחת הקטגוריות הללו, לכו על תוכנית ב', המופיעה בהמשך.
ועכשיו לשוק. נכנסים בשער יפו, ממשיכים ישר, והגעתם לעולם שלם של מתנות ודברי סדקית שאתם לא צריכים אבל נורא כיף לקנות. בין המוני המג"בניקים והתיירים (שמשום מה ממשיכים להגיע), אפשר לגלות מציאות של ממש. יש סיכוי לא רע שתצאו מכאן עם ג'ינס מזויף, צעצוע לילד בחמישה שקלים (לא עבר את מכון התקנים) או נרגילה מפונפנת. אם משום מה אתם תקועים בסבנטיז ואין לכם פחד ממשטרת האופנה – תוכלו לרכוש כאן גם כאפייה שתשמש אתכם כצעיף. זה טיפשי – אבל אפשרי.
11:30 – המנוחה של ישו
חצי שעה לפני שסוגרים אותה להפסקת צהריים, קפצו לכנסיית הקבר הסמוכה, והרגישו שאתם חלק מסצנה ב"צופן דה וינצ'י". זהו אחד המקומות המסתוריים בחלק זה של העיר, ואחד הקדושים בעולם. כאן, באפלוליות המוארת פה ושם בעזרת נרות, מצוי ערב-רב של צליינים עצומי-עיניים ושאר נוצרים אחוזי ריגוש שהגיעו מכל רחבי תבל. צפו לחוויה רב-חושית, רב-דתית ומאוד שונה ממקומות קדושים אחרים. הגעה: חוצים את השוק לכיוון מזרח ופונים שמאלה אל רחוב הנוצרים. פנייה שלישית ימינה לרחוב סנטה הלנה, והגעתם.
ועכשיו, לתוכנית ב' – שוק מחנה יהודה במרכז העיר יספק חלופה מרוככת לשוק העיר העתיקה. מה יש כאן? כל מה שתצפו למצוא בשוק: פירות וירקות, תבלינים, ממתקים, מעדנים ומה לא.
13:00 – אוכל
קשה, קשה עם כל הקדושה, המסורת, ההמולה, האבנים העתיקות. עכשיו מגיע לכם להתפנק על אמת. נסו את "צ'אקרה" הטרנדית ברחוב המלך ג'ורג', המציעה מנות מתוחכמות ומקוריות כגון חזה עוף בקרמל וערמונים או סקלופיני סינטה על רוקט ופרמז'אנו. אופציה נוספת היא "אדום" - מסעדה ובר יין השוכנת בחצר פיינגולד הגדושה באווירה היסטורית נינוחה. בין המנות היותר מעניינות: אוסבוקו טלה בבישול איטי, שקדי עגל מושחמים על שעועית שחורה טחונה ושמן כמהין, או תבשיל בקר בבירה כהה וירקות שורש.
לא בא לכם לשבור תוכנית חסכון? חפשו באזור השוק חומוסייה טובה (יש כאלו, רק צריך למצוא), מה שיאפשר לכם להמשיך את השהייה במתחם הכמו-אקזוטי-אוריינטלי.
14:30 – לזכור
ל"יד ושם" אפשר (ורצוי) להקדיש יום שלם. יום לא קל, מאוד מורכב, ומאוד מעורר מחשבה. אם אתם סבורים שאתם יכולים לעכל את הנושא הבלתי ניתן לתיאור הזה של שואה בזמן קצר הרבה יותר, כדאי מאוד להגיע למוזיאון, שהתחדש לפני זמן לא רב. כאן, סיפור השואה מוצג בדרך חדשנית, מעוררת מחשבה ורגישה מאוד. והכל, בעזרת חפצים מקוריים, מסמכים, עדויות, סרטים, יומנים, מכתבים ויצירות אמנות, עם דגש רב על סיפורים אישיים.
מבחינה אדריכלית – הן חיצונית והן פנימית – המוזיאון המרכזי מהווה יצירה מפעימה: מבנה בטון החותך את ההר בסמליות רבה. בפנים, נמתח מעבר ישר גדוש במכשולים המאלצים אתכם לפנות אל חללי המשנה. זוהי הליכה המשולה לרצף האירועים ההיסטוריים, לפי סדר כרונולוגי.
פרטים באתר יד ושם.
17:00 - תמול שלשום
מורידים הילוך, נכנסים למצב נינוח יותר, נרגעים. ואין רוגע גדול יותר בירושלים מאשר ב"תמול שלשום" – חנות ספרים מיתולוגית שהיא גם בית קפה ססגוני, נעים ומזמין. זוהי משאת ליבם של עולי רגל ואוהבי ספר מכל רחבי הארץ. מביני עניין נוהגים אף להתרווח על כורסת הבורדו הגדולה שעליה נהג לשבת יהודה עמיחי, או להתרווח לצד השולחן עליו כתב נתן אנגלדר חלקים מספרו "גלגול בפארק אווניו". אפשר לתזמן את הביקור כך שתגיעו הישר לערב משוררים, ערב קריאה או שאר פעילויות תרבותיות. אפשר להעביר כאן ערב שלם, עד השעות הקטנות של הלילה (קצת אחרי חצות, ליתר דיוק). פרטים באתר .
21:00 - לילה פרוע
אומרים שבשנות השבעים, ירושלים היתה בירת הבוהמה האמיתית של ישראל. היום, איך לומר, היא נוטה להיות מעט יבשושית בלילות. עם זאת, פה ושם יש ניצנים של חיי לילה, חלקם אפילו סוערים. קחו למשל את מתחם הרכבת הישן שהפך למרכז לילה שוקק.
אפשרות מעניינת היא ביקור ב"המעבדה" - הכלאה של בר, תיאטרון שוליים, מסעדה ומרכז תרבות גדוש באווירה. נסו ליפול על מופע כזה או אחר. פרטים באתר .
כבד לכם עודף של תרבות אלטרנטיבית על הלילה? לכו תורידו כמה דרינקים טובים ב"מיה בר", המעוצב והכיפי.
23:00 – לילה טוב
אופציות לינה לא מעטות יש בירושלים. המיוחדות יותר כוללות את "דן בוטיק" החדש, מלון "הר ציון", שאף פעם לא מאכזב – לא באווירה ולא בנוף שהוא מציע, וגם "אמריקן קולוני" , שמזכיר מלונות של פעם ומציע יוקרה בניחוח אוריינטלי מפנק.
09:00 – בוטניקה של בוקר
הגן הבוטני בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית חידש לפני כמה חודשים את פניו, בהשקעה של מיליוני שקלים. זו סיבה מצוינת להגיע ולנקות את הראש לפני החזרה לשגרת היומיום. הגן, שעוד מעט חוגג 80 שנה להיווסדו, מוקדש לצמחי הבר של ארץ ישראל וסביבתה. שטחו כ-25 דונם ומצויים בו כ-950 מיני צמחים. תפסו פינה, קחו לכם שעה ארוכה, והתמסרו לכל הירוק-ירוק הזה. פרטים בטלפון 02-5882596.
בא לכם 24 שעות במקום אחר? לחצו כאן לכל הכתבות
עוד ירושלים ב-mako חופש: ירושלים ממעוף הציפור, טיול בירושלים עם הילדים, יום ירושלים שכולו מים, טיול לילי במאה שערים, מסלול אופניים בהרי ירושלים ועוד מגוון מסלולים ואטרקציות בכל הארץ.