זה לא סוד שהאפשרויות לחופשה זולה בישראל מצומצמות למדי: בתי מלון וצימרים רבים מבקשים כ-1,000 שקל ללילה, במיוחד בסופי שבוע; המלונות בחו"ל אמנם זולים יותר בחלק מהמקרים, אבל עלות הטיסה הופכת את החופשה ליקרה עוד יותר - ולא לכל אחד מתאים לבלות את הלילה באוהל בחוף בלי שירותים נלווים.
בשנים האחרונות התפתחו בישראל חניוני לילה רבים, שהוקמו בדיוק עבור הקהל שמחפש חופשה זולה, נגישה, קרובה לטבע - אבל לא יקרה. "בעלי מיזמים תיירותיים הבינו שיש קהל שמוכן לשלם כסף על מתחמי קמפינג עם תשתיות טובות", אומר אמיר הלוי, מנכ"ל משרד התיירות. "על קמפינג טוב אנשים יהיו מוכנים לשלם גם אם יש להם אפשרות לעשות קמפינג בחינם בכנרת ובמקומות דומים. יש כאן שינוי מגמה, פעם זה לא היה ככה. פעם אנשים לא רצו לשלם על קמפינג, ואילו כיום הם לא בהכרח רוצים להגיע לבית מלון ושהילדים שלהם ימשיכו לשבת מול מסכים, ולכן הם בורחים לטבע. אנשים רוצים שקט, בלי הטכנולוגיה והסלולר. אנחנו רואים קהל חדש שבוחר בנופש הזה, שלא היה בעבר", אומר הלוי.
בהתאם להחלטת הממשלה, שהתקבלה לפני חמש שנים, לעידוד היציאה לטיולים הכוללים לינות שטח, הוקם אתר "אורחן לילה", המאגד את המידע לגבי עשרות חניוני הלילה ברחבי ישראל. רשות הטבע והגנים הפעילה את האתר וריכזה את הפרויקט כולו, אך בינואר האחרון הוא הגיע לסיומו, וכעת מגישה הרשות בקשה להמשיכו. כתוצאה מכך, בימים אלה האתר אינו מתעדכן, אך המידע בו עדיין זמין ברשת.
"אם הממשלה תחליט על המשך הפרויקט - הרשות תמשיך לנהל ולרכז אותו", אמרו ברשות הטבע והגנים. ממשרד התיירות נמסר: "המשכו של הפרויקט ייבחן במסגרת תקציב המדינה החדש שיאושר השנה".
עוד ב-mako חופש:
דרמה בטיסה: ילדה במטוס בלי לדעת שהיא בהריון
השכירו את הדירה דרך Airbnb וחזר למאורת סמים מטונפת
אוהל צף וגג שקוף: הצימרים הכי יפים בעולם
"כבר לא יוצאים לקמפינג כדי לחסוך"
לפני כשנה החליט משרד התיירות להקצות באופן חד פעמי 4.3 מיליון שקל לתוכנית סיוע למקימי חניוני לילה וקניוני קרוואנים, שבה ניתנים מענקים של 20% מההשקעה. אחד התנאים לקבלת המענק היה כי היזם יחויב לפתוח את החניון בתוך 36 חודשים. 12 יזמים הגישו בקשות לסיוע, מתוכן אושרו עשרה לקבלת המענק.
ההחלטה לתת מענקים התקבלה כחלק מהאסטרטגיה של משרד התיירות לפתח את תחום הקמפינג - כדי להוזיל את הנופש בישראל ולהרחיב את המגוון וההיצע של סוגי האכסון התיירותי העממי המוצעים כיום. ועדיין נראה כי המחירים למשפחה לקמפינג לא תמיד נמוכים. המחירים ללינה במתחמי קמפינג באוהלים מוכנים ובנויים, שלא דורשים מהמטיילים להביא ציוד מהבית, מתחילים בכ–300 שקל למשפחה של ארבע נפשות ויכולים להגיע גם ל–800 שקל, בהתאם למקום.
חניונים רבים אמנם מתמחרים את הלינה באוהל לפי מספר האנשים שיישנו בו, אך גם קובעים סכום מינימום להזמנה ובכך עלולים להקפיץ את המחיר. אמנם מדובר במחירים נמוכים מאלה שמציעים צימרים ובתי מלון במרבית מהמקרים, אבל עדיין מדובר בהוצאה של מאות שקלים שיש להביא בחשבון. מטייל ותיק, שיוצא כבר שנים לקמפינג ברחבי הארץ, אמר לנו: "לקמפינג לא יוצאים כדי לחסוך כסף, אלא מתוך אהבה לטבע".
לדברי תום עמית, מנהל תחום חניוני הלילה ברשות הטבע והגנים, "הרשות משקיעה רבות בכל תחום החניונים ומכשירה רבים מהחניונים לא רק למשפחות מיטיבות לכת, אלא גם לאותן משפחות שאינן נוהגות ללון בשטח בדרך כלל. כך למשל, מלבד אוהלי הקמפינג הסטנדרטיים והמסורתיים, משפחות אלה יכולות למצוא בחניוני הרשות גם טוקולים אפריקאיים ובונגלוס, אוהלי אירוח ואף ביתני אירוח שמותאמים לשש נפשות. אלה מאפשרים למשפחות להגיע כמו שהן, ללא צורך בניסיון קודם בהקמת אוהלים - רק להגיע, להניח את הראש וליהנות משמים מלאים בכוכבים. בנוסף, בחניוני הלילה אפשר למצוא שרותים נוספים, כמו מקלחות ושירותים, תאורה, מתחם לבישול עצמי, שקעי חשמל ואביזרים שמקלים על ההתנהלות בשטח למי שאינם מורגלים ללון בחיק הטבע".
בשלב זה, האפשרות להגיע לאחד מ-22 חניוני הלילה של הרשות ולקבל אוהל משפחתי מוכן ופשוט, קיימת רק במספר מצומצם של אתרים. ואולם לדברי עמית, עד סוף השנה הם צופים כי השירות הזה יהיה קיים ב-90% מהחניונים.
לפני שאתם בוחרים את מתחם הקמפינג המתאים לכם כדאי לוודא כמה דברים: האם השירותים והמקלחת הם פרטיים או משותפים לכלל המטיילים שהגיעו למקום, באיזו מידה המטבח מאובזר, האם יש אוורור או מיזוג באוהל (כן, זה קיים), על מה ישנים - מזרונים, עץ או מחצלות, ואם המחיר כולל כלי מיטה או אם יש אפשרות לשכור אותם במקום.
כדאי לברר גם כמה אוהלים יש במתחם ואילו סוגי אוהלים מוצעים. זה יכול להיות מאהל בדואי גדול, אוהל מונגולי, אוהל אינדיאני (טיפי) או אוהל משודרג שדומה יותר לסוכה או ביתן.
אוהלים מונגוליים
בחברותא
איפה: ביישוב קלע, בצפון־מערב הגולן, בסמוך לנחל עורבים, מעל קיבוץ גונן. האתר משקיף על החרמון ורכס הרי נפתלי, עמק החולה והרי השוף בלבנון.
במקום יש רק שני אוהלים, אך הם גדולים יחסית, (כ–30 מ"ר) וכל אחד מהם יכול לארח עד 12 איש. השינה היא על מזרונים, והאוהלים ממוזגים. בנוסף, באוהלים יש מטבחון מאובזר, ושירותים ומקלחת פרטיים בקרבת מקום.
פעילויות: אפשר לצאת לפעילויות שונות במרום גולן, כמו טיולי סוסים, טיולי ג'יפים וטרקטורונים, לבקר במרכז המבקרים של מפעל בראשית, המציג את הדרך של הפירות מהעץ לחנות, או לצאת למסלולים כמו נחלי הזוויתן והבניאס.
מחיר: 130 שקל למבוגר ו–100 שקל לילד עד גיל שנתיים, עם מינימום של 800–850 שקל להזמנה.
ג'ינגס חאן
איפה: גבעת יואב, בדרום רמת הגולן. נוף הכנרת, טבריה והתבור נשקף מהמקום.
בחאן יש חמישה אוהלים שמתאימים לאירוח של עד 10 אנשים, ועוד אוהל נוסף שיכול לאכלס עד שישה אנשים. הלינה על גבי מזרונים, ויש ליד כל אוהל שירותים ומקלחת. האוהל עם מטבח מאובזר ומזגן, למי שירצה להרגיש פחות בטבע ויותר בבית.
פעילויות: אפשר לצאת למסלול מעגלי של כ–3 ק"מ לאורך מצוק עורבים, להשתתף בקטיף עצמי של פירות העונה וסיורים במטעים ובבתי אריזה. אפשר גם להגיע למג'רסה ולצאת למסלול מעגלי של 4 ק"מ הכולל הליכה במים.
מחיר: 100 שקל לאדם (מגיל שנתיים). יש מינימום של 600 שקל לאוהל הקטן (עד שישה אנשים), ומינימום של 900 שקל לאוהל הגדול (עד עשרה אנשים).
קמפינג אלרום
איפה: קיבוץ אלרום בצפון רמת הגולן, שממוקם כ–2 ק"מ ממערב להר חרמונית.
במתחם הקמפינג יש עשרה אוהלים, כששבעה מהם מונגוליים. לא בכולם יש מזגן, אלא רק בשלושה מהם. השינה היא על מזרונים ובכל האוהלים יש חשמל ותאורה. השירותים והמקלחת משותפים לכלל האורחים, וכך גם המטבח, שמאובזר במקרר וכירת גז.
פעילות: סמוך לאתר יש חנות להשכרת אופניים. במרחק 20 דקות נסיעה יש אפשרות לאטרקציות שונות, כמו טיולי ג'יפים, רכיבה על סוסים וקטיף עצמי של דובדבנים ופירות יער.
מחיר: 300 שקל באוהלים הממוזגים, עד ארבעה אנשים. כשמספר המתארחים באוהל עולה, המחיר יורד ל–80 שקל למבוגר ו–70 שקל לילד (2–13); אוהלים לא־ממוזגים - 280 שקל עד ארבעה אנשים. כשמספר המתארחים באוהל עולה, המחיר יורד ל–70 שקל למבוגר ו–60 שקל לילד.
אוהלים לקמפינג
החאן הנבטי
איפה: בגן הלאומי ממשית, בחלקו הצפוני של הר הנגב, סמוך לדימונה.
לצד האפשרות לבוא ללינת קמפינג עם אוהלים פרטיים מהבית, החאן, שנמצא באחריות רשות הטבע והגנים, מספק אוהל משפחתי סטנדרטי ודואג להקמתו. השינה היא על גבי ארבעה מזרונים ומחצלת.
בחאן יש מטבח שדה משותף שכולל מקררים ופינת בישול עם גז. במתחם יש שירותים ומקלחות חמות משותפות לכלל הלנים בשטח, וכן תאים לטעינת טלפונים ניידים.
פעילויות: ממשית הוא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בגן הלאומי נראים שרידי העיר הנבטית, ואילו בנחל ממשית נותרו הסכרים הנבטיים המרשימים שאגרו את מי השיטפונות. אפשר לבקר באתר הארכיאולוגי במקום וליהנות מסיור בחדר פרסקאות, מפסיפסים עתיקים ומרהיבים, מביקור בשוק הנבטי, אורוות סוסים קדומות, בית מרחץ הבנוי על פי כללי האדריכלות הרומית ומסכרים שנבנו במאה ה–2 לספירה, ובהמשך גם לעשות מסלול מעגלי בנחל ממשית.
מחיר: 75 שקל למבוגר, 65 שקל לילד.
חניון תל ערד
איפה: בסמוך לערד.
מעבר לאפשרות לשכור אוהלים פרטיים שיוקמו על ידי צוות החניון, יש אפשרות ללון תחת כיפת השמים או בביתני אירוח מאובזרים. לקבוצות גדולות מוצעת לינה במבנה כנעני סגור, שמתאים עד ל-250 איש וכולל מזרונים וחימום. במקום יש מטבח משותף, הכולל מקררים, שירותים ומקלחות. בנוסף, אפשר להתחבר במקום לחשמל (יש צורך בכבל מאריך) ולהשתמש בתאים לטעינת טלפונים.
פעילויות: אפשר לצאת למסלול של כשעתיים בתל המצודות, שכולל את העיר מתקופת הברונזה הקדומה, הבית הערדי, מפעל המים הקדום, שרידי מקדש מימי בית המקדש הראשון ומצודה ישראלית.
מחיר: 75 שקל למבוגר, 65 שקל לילד.
חניון מצדה
איפה: גן לאומי מצדה.
הגישה לחניון המערבי מצדה הוא דרך העיר ערד. מעבר לאפשרות לישון באוהל סטנדרטי, יש אפשרות ללון בשישה ביתני אירוח, שמתאימים לעד חמישה אנשים, או באוהלים גדולים מחוממים, כולל מזרונים. מי שיבחר באוהלים הרגילים יכול גם לשכור מזרונים או שקי שינה בעלות של 10 שקלים לאדם. גם כאן יש מטבח שדה מאובזר במקררים ופינת בישול וגז, ויש אפשרות להניח את הסלולרי בתאים לטעינתו או להתחבר לשקע חשמלי באמצעות כבל מאריך.
פעילויות: החניון נמצא בסמוך לסוללה הרומית, שמאפשרת גישה רגלית נוחה למצדה. במתחם המזרחי של הגן הלאומי תוכלו לבקר במוזיאון מצדה על שם יגאל ידין או לעלות על הרכבל לשער הנחש שבפסגת ההר. למצדה אפשר לעלות גם בשביל הנחש, שנמצא גם הוא בחלק המזרחי. בנוסף, אפשר לצאת למסלול רגלי משולב בנסיעה של שש שעות בין מצדה לעין גדי - שמתחיל בגן הלאומי מצדה וממשיך ברכב אל שמורת הטבע הטבע עין גדי, וליהנות מסיור רגלי במעיינות והבריכות בשמורה.
מחיר: 75 שקל למבוגר, 65 שקל לילד.
אוהלי טיפי
הכפר האינדיאני
איפה: בדרום רמת הגולן, בשמורת נחל אל על, מעל המפל השחור, עם תצפית אל פסגות החרמון. ממול אפשר ליהנות מהנוף של ערוץ הנחל.
במתחם יש 18 אוהלים אינדיאניים הממוקמים מעל ערוץ הנחל. האוהלים בנויים מבד טבעי, שנשען על כלונסאות עץ גבוהות, בצורת קונוס או ספירלה גדולה.
מלבד אוהלי הטיפי יש במתחם צימרים, יורטים, שמתאימים למשפחות עם שני ילדים, ואוהלים מונגוליים קבוצתיים לעד 40 איש. ישנים על מזרונים ומחצלות באוהלים שבהם יש רק תאורה - בלי מזגן או חיבור לחשמל.
כל שני אוהלים מקבלים מפתח לתא פרטי של שירותים ומקלחות, והמטבחון משותף לכלל האורחים.
פעילויות: אפשר לטייל במפל השחור או בנחל אל על. מכיוון שהמושב הצמוד לכפר הוא בעל אופי דתי, בשבת בדרך כלל האורחים יוצאים לפעילויות כמו רכיבה על סוסים וטיולי ג'יפים במושבים הסמוכים.
אפשרויות לפעילויות נוספות הן ביקור בסדנאות שוקולד בגליתא בדגניה או בדה קרינה שבעין זיוון.
מחיר: 110 שקל מגיל שנתיים (מינימום 440 שקל להזמנה).
אפשר להזמין ארוחת בוקר ב-60 שקל למבוגר -35 שקל לילד.
אינדיאני ג'ונס
איפה: מושב שעל שבצפון רמת הגולן.
שישה אוהלים אינדיאניים, בנויים על רצפת עץ, במתחם שנמצא בלב חורשת אורנים. שלושת האוהלים הגדולים (28 מ"ר) יכולים לאכלס עד תשעה אנשים, ובשלושת האוהלים הקטנים (12 מ"ר) יכולים לישון עד ארבעה אנשים. באוהלים יש מקרר, מיקרוגל ושני פוטונים הנפתחים למיטות ומזרונים, לפי מספר האורחים באוהל. לכל אוהל, גדול או קטן, צמוד אוהל אינדיאני נוסף עם שירותים ומקלחת, ויש גם פינת מטבחון מאובזרת לכלל האורחים.
פעילויות: האזור מוקף בשמורות טבע, שנמצאות במרחק נסיעה קצר, כמו שמורת טבע נחל חרמון (הבניאס), שמורת טבע החולה, שמורת טבע נחל שניר (חצבני), שמורת טבע תל דן וגן לאומי מבצר נמרוד.
מחיר: 120 שקל לאדם באוהל גדול, על כל אדם נוסף 100 שקל (מינימום 600 שקל); באוהל קטן - 120 שקל לאדם, ועל כל אדם נוסף 100 שקל (מינימום 360 שקל). מי שירצה תוספת של מצעים, שמיכות, כריות וכלי אוכל במטבחון ישלם עוד 20 שקל לאדם.
חי נגב
איפה: קיבוץ רביבים, כחצי שעה מבאר שבע.
המקום הוא חאן אירוח המבוסס על עקרונות אקולוגיים. בכל אוהל אינדיאני יכולים לישון עד שש נפשות. השינה היא על מזרונים ומחצלות. באוהלים יש תאורה ושקעים חשמליים. לא רחוק מהאוהלים נמצאים השירותים והמקלחות, ובאזור מרכזי המשותף לכולם, נמצא מטבחון עם מקררים משותפים.
פעילויות: אפשר להשתתף בפעילויות יצירה אקולוגיות ובסדנאות בנייה טבעית. אפשר לבקר בגן הזואולוגי שבמקום, להשתתף בבנייה בבוץ, לאפות פיתות, לצאת למסלולי הליכה באזור נחל צין, בשדה בוקר ובשמורת עין עבדת או לבקר באתר המרחצאות והספא נוה מדבר, שנמצא במרחק נסיעה קצרה מהכפר האקולוגי.
מחיר: 350 שקל באוהל טיפי משפחתי עד שלוש נפשות. כל ילד נוסף - 75 שקל.
עוד ב-TheMarker:
סין לא מתרסקת, היא עוברת מהפכה
בכמה תעלה הדירה שלכם בשנה הקרובה?