שכבתי על גבי מפלסת את דרכי בתוך המים הקרירים, כשמעליי שמי ירושלים רותחים, מתחתי פסיפס טורקיז יפיפה ומסביבי שיחי ורדים, יסמין, בוגונביליות ואשכולות אינספור של ענבים. 

על שפת הבריכה על כסאות הנוח רובצים אנשים. הם קוראים ספרים, לוגמים בירות קרות, הם מקשיבים לפכפוך המים או מדברים ביניהם בשקט. כאן אף אחד לא מרים את קולו, אף אחד לא מדבר בטלפון הנייד שלו, בטח לא עם רמקול. אף אחד לא מפר את השלווה ואת הנימוס הטוב. 

זהו יום חמישי, שעת אחר הצהריים וחם מאד, כמו שעתיד להיות בחודשיים הקרובים, אבל ההרגשה היא שהחום היבש של ירושלים נמצא מעל הבריכה ומחוץ לשערי המתחם בו היא נמצאת, בעולם אחר ורחוק כרגע, כשכל מה שמזכיר את קיומו עכשיו הוא המסוק הצבאי שחולף מעלינו וגם הוא מיד מתחלף בציפור שנוחתת על ענף של אחד העצים היפים לידנו. 

אמריקן קולוני (צילום: מיקאלה ברסטו)
מזג האוויר החם נשאר מחוץ לשערי המלון | צילום: מיקאלה ברסטו

אמריקן קולוני (צילום: מיקלה בורסטו עוזיאל)
אף אחד לא מפר את השלווה של המקום | צילום: מיקלה בורסטו עוזיאל

אמריקן קולוני, מלון בוטיק חמישה כוכבים, תמיד היה עבורי בית המלון המיוחד ביותר בארץ, לפחות מבין אלה שיצא לי להכיר. יש בתי מלון מפוארים בישראל, אבל מעטים מהם משלבים היסטוריה מרתקת עם אדריכלות יפיפייה והקפדה על הפרטים הקטנים ביותר. לכל מקום אליו עיניכם יביטו, הן ימצאו חן ויופי שלאו דווקא מנקרים עיניים, כי טוב טעם אינו בהכרח מנצנץ, אלא יגרמו לכם להרגיש נעים ונוח כמו שחייה על הגב בתוך בריכה קרירה ביום לוהט. 


המבנה הראשי של המלון נבנה ב-1860 על ידי רבאח אל חוסייני עבור ארבע נשותיו. הוא נבנה מסביב לחצר פנימית עם מזרקה וצמחייה- גננות שהיא מעשה ידי אמן, ויפה ונעים כאן גם בימים החמים. תשתו כאן קפה או תאכלו כאן את ארוחת הבוקר שלכם.

אמריקן קולוני (צילום: מיקאלה ברסטו)
הגינון כאן הוא אומנות | צילום: מיקאלה ברסטו
אמריקן קולוני (צילום: מיקאלה ברסטו)
צילום: מיקאלה ברסטו

אמריקן קולוני (צילום: שרה אייכלר)
צילום: שרה אייכלר

הנשים לא הצליחו להרות, ובתקופה ההיא אי אפשר היה להציע לאדון שהבעיה אולי אצלו, על כן הוחלט כי המקום מקולל, אל חוסייני מת ונשותיו עזבו את הארמון. חדריהן כמו גם חדרו של אל חוסייני עומדים כאן עדיין וכמו יתר המלון שומרים על הפאר והקו העיצובי של אותם הימים. 

בשנת 1881 זוג אמריקאי-שבדי, אנה והוריישו ספאפרוד, נוצרים אדוקים ילידי שיקגו הגיעו לארץ הקודש ורכשו את הארמון. הם היו זוג עשיר ומוכר והם הגיעו לירושלים בעקבות אסונות שפקדו אותם - אובדן רכושם בשריפה הגדולה של שיקגו, מותן של ארבע בנותיהן בטביעת האונייה עליה הפליגו יחד עם אנה (היא שלחה אז מברק לבעלה ובו שתי מילים בלבד - saved alone), מות תינוקם החדש במגפה. הם איבדו את אמונתם בדרכי הכנסייה אליה השתייכו והחליטו להקים קהילה משלהם, אבל בירושלים, בעיר העתיקה. יחד עם קבוצת מאמינים שנסחפו אחרי הזוג (בעיקר אחרי אנה) הם הגיעו לכאן, קנו את הארמון אותו הפכו לקומונה דתית. הם לא היו מיסיונרים ועסקו בפעילות פילנתרופית ועל כן היו אהובים על כל הקהילות החיות בעיר העתיקה - יהודים, מוסלמים ונוצרים.

אמריקן קולוני, סביבות 1930 (צילום: ארכיון אוספי המושבה האמריקנית בי-ם)
מבנה המלון בשנת 1930 | צילום: ארכיון אוספי המושבה האמריקנית בי-ם

מומלץ מאד לעשות סיבוב בין הקומות של ארבעת הבניינים של המלון, שהם גם מוזיאון עם תצלומים ישנים של חברי הקהילה המתעדים את חייהם ואת חיי העיר והארץ הזאת בשנים הרחוקות ההן. 

בשלב מסוים החליטו חברי הקהילה לנסות להרחיב את פעילותם ולהתחיל לארח תיירים במקום. כך התחילו חייו החדשים של הארמון כבית מלון. 

עד היום חברי הדיריקרטיון של המלון הם הנינים של חברי הקבוצה השבדית והם מתכנסים כאן כל כמה חודשים, כאשר לנין של הזוג ספאפרוד יש כאן יחידת דיור יפה וצנועה עם כניסה משלו, לא רחוק מגינת הירק הנפלאה בה אוהב לשבת אחד המבקרים הקבועים של המלון- ריצ׳רד גיר.

אמריקן קולוני (צילום: מיקאלה ברסטו)
מומלץ לעשות סיבוב בין הקומות | צילום: מיקאלה ברסטו
אמריקן קולוני (צילום: מיקאלה ברסטו)
צילום: מיקאלה ברסטו

אמריקן קולוני (צילום: מיקאלה ברסטו)
צילום: מיקאלה ברסטו

בכלל, לאורך השנים מבקרים מפורסמים רבים הגיעו לאמריקן קולוני. בוב דילן, ווינסטון צ׳רצ׳יל, מיכאיל גורבוצ׳וב, אדמונד אלבני, ג׳יין פונדה, לונרס איש עורב, ועוד רבים אחרים. 

מאז ומתמיד אמריקן קולוני הקפיד לשמור על זהות בינלאומית ועל כן היה פופולרי מאד בקרב העיתונאים הזרים והפוליטיקאים מחו״ל והוא קיבל בחום פוליטיקאים פלסטינים ואורחיהם ועל כן היה זה רק טבעי כשבשנת 1992 התקיימו כאן המפגשים בין הישראלים לפלסטינים שהובילו לחתימת הסכמי אוסלו. 


מעל שנה עמדה הבועה היפה הזאת ריקה. אורחים לא באו ולא יצאו, העובדים שוחררו לחל״ת ורק הגנן הגאון הסתובב כאן, מתחזק את יצירת האמנות שלו. עד אז 90 החדרים, מתוכם 13 סוויטות (לא משנה איזה חדר או סוויטה תיקחו - אתם תמצאו את עצמכם בנוחות וסטייל כך או אחרת), היו מלאים בעיקר באורחים מחוץ לארץ כאשר רק שמונה אחוז מתוכם היו ישראלים.

אמריקן קולוני (צילום: מיקאלה ברסטו)
כל חדר בו תבחרו יספק נוחות וסטייל | צילום: מיקאלה ברסטו
אמריקן קולוני (צילום: מיקאלה ברסטו)
צילום: מיקאלה ברסטו

אמריקן קולוני (צילום: מיקאלה ברסטו)
צילום: מיקאלה ברסטו

לפני כחודש אמריקן קולוני פתח את שעריו ולראשונה מאז קיומו יש כאן יותר אורחים ישראלים מתיירים מבחוץ. באופן מוזר, למרות השפה העברית הנשמעת כאן יותר מאי פעם, האווירה היא של חו״ל - רק לא ברור איזה. 

האורחים הם זוגות, כמעט ואין ילדים כאן. זה מקום להיות בו בשקט, להזמין קוקטייל מהבר (אנחנו התמכרנו לאפלטיני שמיימי), לאכול ארוחת ערב בחצר בין הצמחייה והתאורה הנעימה, לעשות סיבוב בגינה או לטבול שוב בתוך הבריכה. 

ואל תצאו החוצה מכאן אלא כשאתם עוזבים את המלון וחוזרים לשגרה. אין טעם לצאת החוצה ולהפר את החלום הנעים והיפה הזה. 

בריכה בלילה (צילום: מיקאלה בורסטו)
לא לעזוב לעולם. בריכת המלון בלילה | צילום: מיקאלה בורסטו

מחיר: באמצ״ש החל מ-1,045 ש"ח לזוג כולל לינה וארוחת בוקר, בחדר מסוג קומפורט | בסופ"ש המחיר מתחיל ב-1,390 שקלים לזוג כולל לינה וארוחת בוקר, בחדר קומפורט.

אמריקן קולוני, לואי ונסן 1, ירושלים. לפרטים: 02-6279777 או באתר

*הכתבת היתה אורחת המלון