הם ארזו את כל הרכוש שלהם, עלו על אונייה ושטו במסע לא נודע לארץ ישראל, כל הדרך ממיין שבארצות הברית. הם היו נוצרים מורמונים, כ-40 משפחות, ומטרתם הייתה ברורה: לזרז את תחייתו של ישו. הם לא ידעו מה מצפה להם בחופי יפו שלפני 150 שנה: מחלות, מגפות, קשיים בירוקרטיים, עסקאות נדל"ן כושלות וסכסוכים. רבים מילדיהם חלו ונפטרו, הכומר המנהיג שלהם שתה לשוכרה ולא תפקד. במילים אחרות, הם אכלו כאן הרבה מאוד אבק וכולרה, כמו שפיסת הקרקע הנהדרת הזאת יודעת להעניק ליושביה.

רובם ביקשו למלט נפשם מהמקום ולחזור למולדתם, אבל לפני כן הם עוד הספיקו להקים מושבה קטנה ובה עשרה בתים, בהם בתי עץ למגורים (שאותם הביאו מפורקים באונייה), בית כנסים, מבני ציבור, חנות ומבנה אבן שבנו שני אחים ממשפחת דריסקו והוא היה אמור לשמש כמלון ושמו "לה גראנד הוטל". ב-1887, שנתיים לאחר הגעתה של הקבוצה, נותר במושבה רק מתיישב אחד – שהביא עמו כרכרה מאמריקה, ופתח סוכנות משגשת של תיירות והובלה. נשארו גם בתי העץ והאבן היפים שבנו והפכו לפנינה היסטורית בלבה הסואן של יפו.

מלון ירושלים במושבה הגרמנית (צילום: יחצ)
אכלו כאן הרבה מאוד אבק וכולרה. המושבה הגרמנית | צילום: יחצ

View this post on Instagram

A post shared by The Drisco Hotel (@thedriscohotel) on

המקום: The Drisco Tel Aviv

למרבה הצער, המלון של האחים דריסקו לא פעל אפילו יום אחד והם נאלצו למכור אותו לארנסט הרדג, בנו של אחד ממנהיגי קהילת הטמפלרים בארץ. הרדג הפך אותו למלון יוקרה, העניק לו את השם "מלון ירושלים", שינה את צביונו מאמריקאי לאירופי וקבע מעל הכניסה פסוק מספר ישעיהו, המתנוסס שם עד היום, באנגלית ובגרמנית: "וְקָרָאת יְשׁוּעָה חוֹמֹתַיִךְ, וּשְׁעָרַיִךְ תְּהִלָּה".

המלון פעל עד 1940 והתארחו בו עשירי אמריקה, אנגליה וגרמניה, בהם מארק טווין ותומאס קוק. אחר כך שימש את שלטונות המנדט הבריטי ולבסוף נזנח ומצבו הידרדר. ב-2010 החליטה קבוצת משקיעים להחזיר עטרה ליושנה ולהפוך את המבנה שוב למלון. המתחם המחודש, הכולל את גם את "בית נורטון" הסמוך, קיבל את השם "מלון דריסקו".

מלון ירושלים ביפו 1920 (צילום: יחצ)
התארחו כאן עשירי אמריקה. מלון ירושלים בשנת 1920 | צילום: יחצ
המלון (צילום: אסף פיננצ'וק)
מחבר בין הסגנונות השונים. מלון דריסקו כיום | צילום: אסף פיננצ'וק

האתגר המרכזי בתהליך השיפוץ היה לחבר בין הסגנונות השונים - הסגנון האמריקאי הקולוניאליסטי שבו נבנה והאלמנטים האירופיים והערביים שנוספו למבנה במהלך השנים, ולהכניס לכל אלה נוחות מודרנית. בפרויקט הושקעו כ-120 מליון שקל שכללו את קניית הקרקע ושיפוץ המבנים והרחבתם תחת כללי שימור קפדניים. בין השאר הושקעו שעות עבודה רבות של אנשי מקצוע ואמנים מהארץ ומהעולם בשחזור ציורי הקיר המקוריים שהתגלו, מבנה האבן חוזק, וקירות הכורכר, הקשתות, מסגרות האבן ומרפסות עץ המקוריים חודשו. גרם מדרגות סודי שהתגלה במבנה חופה זכוכית ומרתף הבירה הוסב לחדר אוכל – עדכונים מודרניים לסיפור ההיסטורי.

שימור המעטפת נערך בשנת 2010 על ידי משרד אמנון בר אור אדריכלים, ושחזר פנים המבנה והסבתו לשימוש כבית מלון נערכו ב-2017 על ידי משרד נאור מימר אדריכלות ושימור, ובתכנון פנים על ידי משרד שאלתיאל אדריכלות ועיצוב פנים.  

החדרים

במלון 42 חדרים, בהם חמש סוויטות מרהיבות, חלקן עם מרפסת גן. בית נורטון (שבו פעלה בעבר מסעדת קרן המיתולוגית של חיים כהן) - מבנה עץ נדיר מהמאה ה-19 – הפך לווילה פרטית. החדרים מאופיינים ברצפת עץ אלון מיושן, דלתות עץ מסוגננות וריהוט בסגנון ארט דקו לצד משרביות וראש מיטה בעל עיטוריים מגולפים. שטיחי משי, גופי תאורה אוריינטלים ומשטחי שיש שמזכירים חמאם בחדרי הרחצה מכניסים חום של המידל איסט. חלק מהחדרים מעוטרים בקשתות וקימורים ועל קירותיהם ציורים עתיקים וכתובות. החדרים מאובזרים במכונת קפה, מיני בר ואלכוהול שווה. אה, ויש גם משקל בכל חדר, שאם חושבים על זה אז זה די מבאס אבל מתברר שמדובר בסטנדרט של מלונות יוקרה. שתדעו.

חדר הפרמים (צילום: סיון אסקיו)
במלון ישנם 42 חדרים. חדר הפרמיום | צילום: סיון אסקיו

חדר הרחצה (צילום: סיון אסקיו)
מסתבר שמשקל בכל חדר זה הסטנדרט במלונות יוקרה. חדר הרחצה | צילום: סיון אסקיו

View this post on Instagram

A post shared by The Drisco Hotel (@thedriscohotel) on

מה עושים?

עולים לשתות דרינק על גג המלון המשקיף על השכונה וחוף הים. דקה הליכה משם נמצא מוזיאון המספר את סיפורה של המושבה האמריקאית-גרמנית, וחמש דקות הליכה נמצא מתחם נוגה העדכני, עם בתי הקפה והחנויות השוות. ברבע שעה הליכה תוכלו להגיע לנווה צדק ומתחם התחנה, לחוף הים או לשוק הפשפשים הצבעוני, שבימי שישי בצהריים מתמלא בדוכני אמנות ואקססוריז ובצעירים חסרי מנוח. אם דחוף לכם לעשות ספורט בחופשה, תשמחו לדעת שיש במלון חדר כושר קטן.

מבלים ברעמסס (צילום: עודד קרני, mako אוכל)
מלא בצעירים חסרי מנוח. אזור שוק הפשפשים | צילום: עודד קרני, mako אוכל

מה אוכלים?

ארוחת הבוקר מושלמת, לא פחות, והיא מורכבת מבר סלטים ומאפים ועוד הרבה דברים טובים ומושחתים. בנוסף, אתם מוזמנים לבחור את הביצים שלכם מתפריט מיוחד. בין המנות שמופיעות בו: אומלט חלבונים עם תוספת של עשבים ירוקים, בצל מקורמל, גבינת פטה, מוצרלה, קקטוס ופלפל חריף, או ראגו של עגבניות טריות, פלפל חריף, שום כוסברה וביצה עלומה. אכן, החיים במלון דריסקן לא קלים. הארוחה מוגשת במרתף, שמעוצב בקו נקי עם מוטיבים ערביים. התקרה הנמוכה עלולה לגרום לאנשים שסובלים מקלסטרופוביה לחץ קל, אבל אפשר לאכול גם בחצר או במסעדה שלמעלה. הארוחה פתוחה לקהל הרחב ומחירה לאדם 129 שקל.

המסעדה (צילום: איליה מלניקוב)
מעוצבת בקו נקי עם מוטיבים ערביים. מסעדת המלון | צילום: איליה מלניקוב

דריסקו סלמון וביצה עלומה  (צילום: איליה מלניקוב, יחסי ציבור)
סלמון וביצה עלומה | צילום: איליה מלניקוב, יחסי ציבור

View this post on Instagram

A post shared by The Drisco Hotel (@thedriscohotel) on

במסעדת זאדה (שנקראת על שם דמות מהמיתולוגיה הטורקית) תמצאו, לדברי המלון, מנות המתבססות על המטבח העות'מני בפרשנות ישראלית. התפריט כולל מנות דגים, פירות ים, בשר וירקות. מנות שאנחנו חותמים עליהן: גוזלמה – מאפה תרד טורקי ועלי סלק בליווי גבינת טולום (56 שקל) ושוק אווז קונפי עם ריזוטו חיטה ירוקה, תרד וצימוקים (109 שקל). עיצוב המסעדה אלגנטי עם רצפת שיש, חלונות מקושתים, עמודים מפוארים וכורסאות קטיפה, ובאווירה הזו כיף לשבת סתם על הבר לדרינק. אם אתם באים לאכול ומזג האוויר נעים, מומלץ לשבת בחצר הקטנה. המסעדה פתוחה לקהל הרחב בימים שני עד שבת, משעה 19:00 עד 23:00.    

View this post on Instagram

A post shared by The Drisco Hotel (@thedriscohotel) on

בשורה התחתונה

אומרים שאין על יפו בלילות, אבל כשהשמש עולה אל תוותרו על ביקור ברחוב אוארבך 6.

ארוחה של פעם ב-100 שנה

בשבוע הבא יערך במלון ערב ספרות וקולינריה חד פעמי – משתה חגיגי, מסע המשחזר את הארוחה שהוגשה במלון בדצמבר 1918. הערב יתחיל בהרצאה של הסופרת דורית רביניאן, שתציג את ההיסטוריה של השכונה, דרך יצירתו של מארק טווין. לאחר מכן תוגש ארוחת שיחזור בהשראת ארוחת הערב, שחזור לארוחה נערכה לכבוד הנצחת כיבוש יפו על ידי גנרל אלנבי ושיחרורה של העיר מידי הטורקים ובעלי בריתם הגרמנים. התפריט המקורי נמצא במהלך חקר המלון, והוא שמור בכספת. השף גיא הראל יצר בהשראת התפריט המקורי ארוחת ערב אלגנטית כולה הוד והדר באווירת 'גטסבי הגדול'. ארוחה בת 6 מנות.

הארוחה בשנת 1918 (צילום: יחצ)
הארוחה ההיסטורית בשנת 1918 | צילום: יחצ

מתי? 11-12 בדצמבר, ההרצאה תחל בשעה 19:30, סעודת ה-100 תחל בשעה 20:30. מחיר: 380 שקל לסועד. להזמנת מקום:  03-7410000.

מלון דריסקו, אוארבך 6, יפו. הזמנות בטלפון: 03-7410000 או באתר

* הכתבת הייתה אורחת המלון