את החדרים הריקים שנותרו בבתי מלון רבים בישראל בקיץ הקודם, מעדיפים המלונאים לשכוח. ביוני 2014 הם התכוננו לקיץ עמוס בנופשים עם עלייה בנתוני הלינות, אך בתוך חודש המציאות טפחה על פניהם והוכיחה כי בענף התיירות בישראל קשה לצפות את העתיד. מבצע צוק איתן שפרץ ביולי, בתקופת הביקושים הגבוהה ביותר בבתי המלון, גרם לרבים מהישראלים ומהתיירים לוותר על הנופש בישראל. כך, מתפוסות של כ–72% בחודשי הקיץ של 2013, צנחו בתי המלון לתפוסות של כ–61% ביולי־אוגוסט האחרונים.
בבתי המלון בישראל מקווים שבקיץ הקרוב הם יזכו לתיקון. בשלב זה, עדיין אפשר להזמין ברוב המלונות כמעט כל חדר שתרצו לאוגוסט - חודש שבו הביקושים צפויים להגיע לשיא - אפילו חדרים משפחתיים, שלרוב נגמרים ראשונים. בחלק מהמלונות המחירים באוגוסט עלו לעומת שנה שעברה, אך חלקם מציעים כיום מחירים נמוכים יותר.
כך למשל, המחירים של בתי המלון לאונרדו והולידיי אין באשקלון ירדו בהשוואה ל–2014. בלאונרדו אשקלון, לינה על בסיס חצי פנסיון לארבעה לילות לזוג עם שני ילדים עולה כיום 7,225 שקל, לעומת 7,790 שקל לפני שנה, ואילו בהולידיי אין אשקלון המחיר כיום 5,630 שקל, לעומת 6,842 שקל.
המחירים כמובן אינם תקפים לנצח. ככל שבית המלון יתמלא מהר יותר, כך המחיר של חדריו צפוי לעלות. ואולם זה לא אומר שצריך למהר ולהזמין חדר. מלון שחדריו לא יתמלאו, עשוי להוריד מחירים ואף לפרסם מבצעים.
יש כמה דרכים להזמין חופשה בישראל: ישירות דרך אתרי המלונות או מוקד ההזמנות הטלפוניים שלהם; באמצעות סוכן נסיעות מקומי; או באמצעות אתרי הזמנות בינלאומיים, שבהם גם בתי המלון הישראליים משווקים את חדריהם. עם האתרים הפופולריים נמנים אגודה (agoda) ואקספדיה, אבל האתר המוכר ביותר בקרב הישראלים הוא בוקינג (booking.com).
לפני שאתם מזמינים את החופשה הבאה שלכם בישראל, הנה כמה טיפים שימושיים שאספנו עבורכם.
עוד ב-mako חופש:
קרוב וזול: הכל כלול זה אושר גדול
טיול משפחות בחו"ל בכלום כסף
50 החופשות המשפחתיות השוות בארץ
1. אל תתעצלו, השוו מחירים
לפני ההזמנה, כדאי לבדוק מה המחיר שכל אחד מערוצי המכירה מציע לכם. ברגע שאתם כבר יודעים באיזה מלון ובאילו תאריכים אתם מעוניינים, מלאכת ההשוואה היא קלה יחסית ולא תגזול הרבה מזמנכם, אבל היא בהחלט יכולה לחסוך לכם לא מעט כסף.
מבדיקה שערכנו, המחיר הנמוך ביותר שניתן להשיג לחופשה באוגוסט בישראל הוא לרוב ישירות דרך בתי המלון עצמם, ולא דרך מתווכים למיניהם כמו סוכני נסיעות. בעבר, בתי המלון בישראל התלוננו כי אתר בוקינג, בזכות כוחו ועוצמתו הבינלאומיים, מצליח לגרום להם להציע בו מחירים נמוכים יותר מאלה שהם מציעים באתר שלהם, אך כיום זה לא המצב.
בדקנו מחירים של כ–20 בתי מלון בישראל באופן אקראי, ובאף אחד מהם בוקינג לא הציע את המחיר הנמוך ביותר. בהזמנת חופשה למשפחה, פערי המחירים בין ערוצי המכירה השונים מתחילים במאות שקלים ומגיעים עד ל–1,000–2,000 שקל, תלוי במלון.
2. שקלו להצטרף למועדוני המלונות
הסיבה לכך שההזמנה ישירות דרך בתי המלון נמצאה לרוב כאפשרות המשתלמת ביותר מבין ערוצי המכירה, היא המבצעים וההנחות שהמלונות מציעים לחברי מועדון הלקוחות שלהם. רבות מרשתות בתי המלון מציעות הצטרפות למועדון נאמנות, חלקן בתשלום וחלקן בחינם, שמקנה ללקוחות הנחה בשיעור משתנה של 5%–15% בכל הזמנה. כשסכום העסקה גבוה יחסית, כמו במקרה של הזמנת נופש למשפחה באוגוסט, אם החברות מעניקה הנחה של 10% כבר מההזמנה הראשונה, גם אם ההצטרפות כרוכה בתשלום של 200–300 שקל לשנה - משתלם להצטרף למועדון.
אם תבצעו את ההזמנה דרך המוקד הטלפוני של בית המלון, סביר להניח שנציג המלון ידאג לעדכן אתכם לגבי המועדון וההנחה שמגיעה לכם אם תצטרפו. לעומת זאת, כשאתם בודקים את המחירים באופן עצמאי באתר, עליכם לעשות זאת בעצמכם. בכל אתר של רשת מלונות מובילה יש קטגוריה של מועדון לקוחות, שבה מופיעים התנאים הרלוונטיים - עלות ההצטרפות, שיעור ההנחה והגבלות החלות על קבלת ההנחה (במלונות ישרוטל, למשל, מציעים הנחה לחברי מועדון רק החל בהזמנה השנייה).
שימו לב שאם מלכתחילה המחיר בתאריך שבו אתם מתכננים להזמין את החופשה הוא מחיר מבצע, אז ההנחה תחול רק על מחיר העסקה המקורי, ולא על זה שאחרי הנחת המבצע - כלומר, אין כפל מבצעים. לכן, במקרים כאלה, לא תמיד ההצטרפות למועדון משתלמת.
3. טיסה לאילת משתלמת יותר בחבילת נופש
הנסיעה לאילת ארוכה יחסית, ורבים מהנופשים המגיעים לעיר בחודשי הקיץ בוחרים לעשות זאת באמצעות טיסה. שתי החברות היחידות שמפעילות קווי טיסה לאילת הן ישראייר וארקיע. אם רוצים לטוס בשעות נוחות, מחיר כרטיס למבוגר מסתכם בכ-300 שקל וכרטיס לילד בכ–250 שקל.
בדקנו את מחירי הטיסות שממריאות לאילת בבוקר וחוזרת משם בערב, ומצאנו כי בישראייר טיסה לזוג עם שני ילדים עולה 1,046 שקל בהלוך ו–1,144 שקל בחזור - כלומר, בסך הכל 2,190 שקל לטיסה הלוך־חזור; בארקיע, טיסות בשעות דומות עולות 2,046 שקל בסך הכל.
ואולם מהבדיקה שערכנו עולה כי אם בלאו הכי תגיעו לאילת בטיסה, משתלם יותר להזמין חבילת נופש מובנית מישראייר או מארקיע, ולא להזמין את המלון ואת הטיסה בנפרד. לכן, לא מומלץ להזמין חדר במלון באילת, לפני שאתם בטוחים איך תגיעו לעיר.
במלון פרימה מיוזיק באילת, לינה של משפחה לארבעה לילות באוגוסט עולה כ–6,150 שקל, אך אם נוסיף על כך את עלות הטיסות של ארקיע (2,190 שקל), עלות החופשה תסתכם ב–8,340 שקל. לעומת זאת, חבילת נופש מובנית לאותו מלון, בהזמנה מארקיע, עולה 7,300 שקל בסך הכל, כולל טיסות. גם בישראייר המצב דומה: לינה משפחתית במלון הרודס לארבעה לילות עולה כ–9,000 שקל, אך אם תרצו לטוס לאילת עם ישראייר, תצטרכו לשלם עוד כ–2,050 שקל, ואז עלות החופשה תסתכם בכ–11 אלף שקל. חבילה של מלון עם טיסה בהזמנה מישראייר, לעומת זאת, תסתכם בכ–10,070 שקל בלבד.
בארקיע מציעים חבילות נופש משולבות לאילת שכוללות מגוון רחב של בתי מלון, אך בישראייר החבילות באוגוסט באילת כוללות את מלונות רשת פתאל בלבד. בישראייר מסבירים כי בעתיד החבילות שלהם יכללו בתי מלון נוספים, אך עד אז, אם אתם לא מעוניינים לנפוש דווקא במלונות פתאל, החבילות המשולבות של ארקיע יכולות להתאים לכם יותר.
4. מבחר החדרים גדול יותר בהזמנה ישירה מהמלון
בבדיקה שערכנו מצאנו כי סוכני הנסיעות לא מציעים את אותם חדרים שהמלונות מציעים בהזמנה ישירה. בכל אחד מערוצי המכירה, מגוון החדרים המוצע שונה. במקרים מסוימים, המלון וסוכן הנסיעות מציעים חדר שמתאים לזוג עם שני ילדים, ואילו באתר בוקינג מציעים רק חדרים שמתאימים לעד שלושה אנשים בחדר. המשמעות היא שבהזמנת חדרים דרך אתר בוקינג לזוג עם שני ילדים, צריך להזמין שני חדרים זוגיים - ואז המחיר כמובן עולה.
כך למשל, במלון הרודס פאלאס באילת הציע אתר בוקינג למשפחה רק את סוויטת קאסל, בעוד ששאר החדרים המוצגים לא מתאימים לארבעה נופשים. סוויטה זו הוצעה בבוקינג ض תמורת כ–13 אלף שקל, על בסיס ארוחת בוקר, ואילו באתר של חברת איסתא המחיר היה 11,932 שקל ובאתר של רשת פתאל - 11,040 שקל.
סוויטת קאסל היא החדר היקר ביותר במלון זה, ולעומתה יש בו עוד חדרים שמתאימים לארבעה אנשים, שמחירם נמוך יותר ואפילו כולל ארוחת ערב. כך למשל, חדר גרנד דלקס בהרודס פאלאס, על בסיס חצי פנסיון, מוצע באתר איסתא תמורת 11,362 שקל, ובאתר פתאל, למצטרפים למועדון הלקוחות המחיר אף נמוך יותר - 10,520 שקל. המסקנה ברורה: אל תסתפקו בחדרים שיש לאתר בוקינג להציע לכם. נוסף על כך, יש מקרים שבהם אצל סוכן הנסיעות מוצע רק החדר הסטנדרטי, ללא אפשרויות שדרוג לחדרים גדולים יותר שמתאימים למשפחה.
5. מחירי המלונות באתר בוקינג לא כוללים מע"מ
אמנם אתר בוקינג מציג מידע בשפה העברית, אבל מדובר באתר בינלאומי, שפונה בעיקר לתיירים ממדינות אחרות. יש לשים לב לכך שהמחיר המוצג באתר אינו כולל מע"מ, מכיוון שהתיירים הזרים אינם נדרשים לשלם מע"מ בהזמנת חדר בישראל.
מלונאים רבים טוענים כי ישראלים שמזמינים נופש באתר הבינלאומי, לא שמים לב שהמחיר המוצג אינו כולל מע"מ בשיעור של 18%, ולאחר מכן מתלוננים שהטעו אותם ושנגרמה להם עוגמת נפש, כי אם היו יודעים על העלות הנוספת הזו, כבר היו מזמינים במקום אחר. בפועל, ניתן לראות באתר בוקינג שמתחת למחיר הסופי מופיע, באותיות גדולות יחסית, משפט שמסביר שהמחיר אינו כולל מע"מ. המשפט הזה מוצג באתר באופן אוטומטי לגבי כלל בתי המלון בישראל - אפילו מתחת למחירים בבתי המלון באילת, אף שבאילת סכום זה אינו נגבה גם מאורחים ישראלים.
6. המחיר בשקלים באתר בוקינג הוא הערכה בלבד
הגולשים באתר בוקינג יכולים לבחור באיזה מטבע יוצג להם המחיר, כמו למשל דולר, יורו או שקל. ואולם גם אם תבדקו מחירים של מלון בישראל, המחיר הקובע הוא הסכום המוצג בדולרים. כלומר, גם אם לצורך הנוחות שלכם אתם עורכים חיפוש כשהמחירים מוצגים בשקלים, זכרו שמדובר בשערוך בלבד. בסופו של דבר, הסכום שייגבה מכם יחושב לפי שער הדולר ביום התשלום. בדומה לעניין המע"מ, גם במקרה הזה מופיע משפט מתחת למחיר, שמציין כי "הסכום המוצג בשקלים הוא הערכה על בסיס שער החליפין של היום".
השער שלפיו נגבה התשלום משתנה ממלון למלון. כך למשל, ברשת מלונות דן מסרו כי הם פועלים לפי ״שער מלונאי״. רפי בארי, סמנכ"ל המכירות בדן, הסביר כי זהו "שער ממוצע, שמעודכן אחת לכמה ימים, לפי ממוצע של הימים האחרונים של השערים היציגים של בנק ישראל. הממוצע הזה מועבר בצורה אחידה לכלל המלונות".
לעומת זאת, ברשת פתאל מסרו כי הם פועלים לפי שער יציג, ואילו ברשת רימונים השער נקבע על פי שער יציג, כפי שהוא רשום בשעת התשלום באתר בלומברג. אם אין שינוי משמעותי בשער החליפין מרגע ההזמנה לרגע התשלום בפועל, הפער בתשלום המשוערך בשקלים עשוי להסתכם בשקלים בודדים, אבל יש מקרים שבהם הפער יכול להגיע גם ל-20–30 שקל.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker