טיפה לפני החג, הנה 5 מתכונים לשדרוג הלביבות המסורתיות. כולם נכתבו בכוונה להיאפות, אבל למי שלא מתאפק, כמובן שניתן גם לטגן. המתכון הבסיסי של סבתא שלי כלל בישול תפוחי אדמה במים עם מלח רק עד שסכין חדה מצליחה לחדור את התפוד לסופו ולא יותר.

מסירים מהאש, מצננים לחלוטין ומגרדים בפומפייה (אני אשתמש במעבד מזון). שימו לב שבכל מתכון קיימת אפשרות אחרת לעמילן (קמח/שיבולת שועל/ פרורי לחם/ קמח תפוחי אדמה) וניתן לשחק ולבחור כרצונכם.

לביבות משודרגות יטבתה (צילום:  vm2002, shutterstock)
לביבות משודרגות יטבתה | צילום: vm2002, shutterstock

לביבות עשבי תיבול

המצרכים:
2 תפוחי אדמה מגורדים
חצי צרור פטרוזיליה
חצי צרור כוסברה
חצי צרור בזיליקום
1 בצל סגול, קצוץ דק
2 ביצים
חצי גביע שמנת חמוצה 27% של יטבתה (או 15% במידה ואין)
4 כפות שיבולת שועל
שקית אבקת אפייה
מלח
פלפל

אופן הכנה:
1. מחממים תנור ל-190 מעלות.

2. מערבבים בקערה גדולה את כל המצרכים.

3. יוצרים מהתערובת לביבות בגודל בינוני ואופים כ-25 דקות עד להזהבה. מצננים וזוללים.

לביבות משודרגות יטבתה (צילום:  freeskyline, shutterstock)
לביבות משודרגות יטבתה | צילום: freeskyline, shutterstock

לביבות פטריות פורטובלו

המצרכים:
2 תפוחי אדמה מגורדים
1 חבילת פטריות פורטובלו
2 בצל אדום קצוץ לקוביות
40 גרם מחאה
חצי חבילת רוטב שמנת עם פטריות של יטבתה
2 ביצים
6-8 כפות קמח תפוחי אדמה
תימין
פלפל
מלח

אופן הכנה:
1. מחממים תנור ל 190 מעלות.

2. מטגנים את הבצל והפטריות, מתבלים בתימין, מלח ופלפל ומסירים מהאש אחרי שהזהיבו.

3. מערבבים את הבצל והפטריות עם תפוחי האדמה, הביצים ורוטב שמנת עם פטריות של יטבתה, ומוסיפים קמח תפוחי אדמה.

4. יוצרים מהתערובת לביבות בגודל בינוני ואופים כ-25 דקות עד להזהבה. מצננים וזוללים.

לביבות משודרגות יטבתה (צילום:  Asya Nurullina, shutterstock)
לביבות משודרגות יטבתה | צילום: Asya Nurullina, shutterstock

לביבות כרובית

המצרכים:
2 תפוחי אדמה מגורדים
1 כרובית בינונית
חצי צרור שמיר
חצי חבילת רוטב שמנת קלאסי של יטבתה
150 גרם מוצרלה מגורדת
2 ביצים
5-6 כפות קמח (איזה סוג שיש בבית)
שקית אבקת אפייה
2 כפות גרעיני חמנייה
פלפל
מלח
קורט מוסקט טחון

אופן הכנה:
1. מחממים תנור ל 190 מעלות.

2. מביאים לרתיחה סיר גדול עם מים ומלח ומבשלים את הכרובית למשך כ-8 דקות. מסננים ומצננים.

3. פורסים את הכרובית לפרוסות או לקוביות בינוניות ומערבבים בקערה עם השמיר הקצוץ, המוצרלה, הביצים, ותפוחי האדמה.

4. מוסיפים לקערה את הקמח ואבקת האפייה, הגרעינים והתיבול ומערבבים עם השמנת.

5. יוצרים מהתערובת לביבות בגודל בינוני ואופים כ-25 דקות עד להזהבה. מצננים וזוללים.

לביבות מנגולד אדומות (צילום: דב אבנור, יחסי ציבור)
לביבות מנגולד אדומות | צילום: דב אבנור, יחסי ציבור

לביבות מנגולד אדומות

המצרכים:
2 תפוחי אדמה, מגורדים
צרור עלי מנגולד
חצי חבילת רוטב שמנת עם עגבניות של יטבתה
3 כפות מים
6 כפות פרורי לחם
שקית אבקת אפיה
2 ביצים
פלפל
מלח
פפריקה (מומלץ מעושנת)

אופן הכנה:
1. מחממים תנור לחום של 190 מעלות.

2. פורסים את עלי המנגולד, מרתיחים בסיר את רוטב השמנת עם 3 כפות מים, מוסיפים את המנגולד ומאדים עד לריכוך וצמצום הנוזלים. מסירים מהאש.

3. מעבירים את השמנת והמנגולד לקערה, מוסיפים את כל יתר המרכיבים ולמערבבים.

4. יוצרים מהתערובת לביבות בגודל בינוני ואופים כ-25 דקות עד להזהבה. מצננים וזוללים. 

שדרוג אחרון וצבעוני

הפעם בחרתי בשמנת חמוצה מהערבה 27% של יטבתה (למרות שבקלות ניתן להמיר לכזו של 15%), הוספתי כף גדושה של מיונז איכותי, מלח, לימון, כפית של כורכום וקורט סומאק.

עכשיו רק נותר לחכות שיבואו אורחים רעבים צוננים עם ברק בעיניים ונעליים עם בוץ ויטרפו הכל בעמידה במטבח בידיים רטובות.

לביבות יטבתה - שמנת (עיבוד: C contetnt agency, shutterstock)
לביבות יטבתה - שמנת | עיבוד: C contetnt agency, shutterstock

לביבות משודרגות יטבתה (צילום:  Asya Nurullina, shutterstock)
לביבות משודרגות יטבתה | צילום: Asya Nurullina, shutterstock