מה הדבר הראשון שהיה קופץ לכם לראש למשמע המילים "תערוכת צילום ישראלית"? יש להניח כי אלו יהיו אסוציאציות הקשורות לצילומי עיתונות, המתעדים את היומיום הישראלי העמוס באירועים.
אך לצידם מתקיים ענף צילום מרתק - צילומי טבע. כן, אין צורך להרחיק לכת עד הג'ונגלים של אפריקה או שמורות הטבע הפראיות של מרכז אמריקה כדי לתפוס רגעים עוצרי נשימה בחסות חיות הבר המסקרנות. ישראל שופעת נופים יוצאי דופן ושטחים פתוחים המהווים בית קבוע או זמני כאחד לבעלי חיים, המאפשרים צילומי טבע יפהפיים בכל עונות השנה.
הערבה, המשתרעת בין דרום ים המלח למפרץ אילת, נחשבת ללא כל ספק לאחד מאותם מקומות, בין אם בזכות השילוב בין הקניונים והמחצבים לגידולים החקלאיים, בין מאגרי המים למדבריות, או בין הגמלים והחמורים לציפורים הנודדות.
בפסטיבל פלאנט ערבה הראשון בשנה שעברה (2018) היה רגע מרגש בהענקת הגרנד פרי-2018 לצלם ארז הרנשטט, שזכה הפרס בשווי 5,000 יורו ובאותו מעמד הודיע שאת הפרס הוא מחלק ל-10 עמותות נזקקות.
אקורד הסיום של פסטיבל פלאנט ערבה הראשון היווה את אות הפתיחה לתחילת ההכנות לפלאנט ערבה השני שיתקיים בתאריך 7-9/11/19 ויעמוד בסימן של ״יש חיים במדבר״. תפסנו לשיחה את אחד מזוכי השנה שעברה הצלם אביב עציון.
"תחילה ברצוני להודות לצוות ההפקה והמועצה האזורית ערבה דרומית ,על היוזמה הנהדרת והפקת אירוע שאין כמוהו בארץ, המשלב בין צילום, טבע והמדבר שלנו", אומר אביב.
כאחד הזוכים בפרס בפסטיבל פלאנט ערבה-2018 ספר על רגעי הזכיה והתמונה הזוכה.
"זו הייתה הפעם ראשונה ששלחתי ושיתפתי צילומים שלי בתחרות כלשהי. ההפתעה הייתה מרובעת כשהכריזו על 4 צילומים שלי כזוכים בקטגוריות שונות. הצילום הזוכה שלי בקטגורית המאקרו הוא של שממית הנקראת ישימונית תמנע, מין הנמצא בחולות הערבה. שממית עדינה ויפה שתמיד מאתגרת בצילום".
"יש חיים במדבר" מה הוא עבורך המשפט הזה?
"מאז שהתחלתי לצלם במדבר אני מגלה שמתחת לחזות השוממת של האזור (במיוחד בקיץ) יש סביבה מלאת חיים ומגוון עצום של יונקים, זוחלים, בעלי כנף וצמחיה. אני פוגש תיירים ואורחים שאינם מודעים לסביבה המיוחדת והמגוונת שבחלקה קיימת רק כאן ומשתדל להסביר ולהעביר את היופי של הטבע המקומי שלנו והסיפור שלו דרך הצילומים".
השנה תוגברו הסדנאות וההרצאות וכן שונה הרכב המרצים והמנחים
18 סדנאות, 10 הרצאות, 4 סיורי צילום מחכים למשתתפים וכמובן גולת הכותרת תחרות צילום הטבע עם פרסים בשווי 20 אלף שקלים.
בנוסף לכריס גומרסל מאנגליה שגם השנה בשמחה רבה קיבל את הזמנה לחזור לפסטיבל, נוספו עוד מרצים מחו״ל - תומס קרומנקר, סגן עורך מגזין ציפורים בגרמניה, כותב הספר ציפורי ארץ ישראל, לין מרגוליס מאנגליה. אליהם הצטרפו אמיר בלבן, אביטל אנגל, יוסי אשבול, שחר כהן, איציק כהן, חן טופיקיאן וטל לייזרוביץ׳, עו"ד.
בין שופטי התחרות - דורון ניסים, צלם טבע ותיק ועטור פרסים, איש רשות הטבע והגנים. נועם ווייס דירקטור המרכז הבינלאומי לצפרות ומחקר באילת, והצלם האגדי אלכס ליבק. איש צוות נוסף, הצעיר בחבורה, הוא ליאור קסטנברג צלם מקרו. תפסנו אותו לכמה שאלות.
איך אתה רואה בעיניך את רעיון הפסטיבל כאן בערבה?
"הערבה היא מקום מדהים, שלמרות התנאים הקשים והמדבריים שבו הוא שוקק בצורות חיים יחודיות ובעלי חיים שאין כמותם בשום מקום אחר בארץ. פסטיבל צילום טבע בערבה בעיניי זו חגיגה אמיתית של חיבור לאיזור המיוחד הזה בארץ הקטנה שלנו, ואני חושב שזו יוזמה מבורכת גם כי היא מעמיקה את החיבור שלנו כישראלים עם האיזור וגם כי מדובר בתכנית המאחדת ומגבשת את קהילת צלמי הטבע הישראליים באופן שעוד לא נראה כמותו בארץ".
מה אתה מכין למשתתפי הפסטיבל השנה?
"כצלם מאקרו, אני מתכוון לחשוף את המשתתפים בפסטיבל לעולמם המרתק והמופלא של שוכני הערבה הקטנים אך המעניינים ביותר- פרוקי הרגליים. בסדנה שלי נלמד להסתכל ולצלם מקרוב את הצד המניאטורי של הערבה שמתעורר לחיים עם רדת החשיכה".
תיירות בערבה הדרומית באמצעות החברה הכלכלית חבל אילות ומפיקי הפסטיבל מיכאל אליגולשווילי ודודי אזולאי יצרו עבור הצלמים סוף שבוע מרתק הכולל אירוח בקיבוצי הערבה על בסיס חצי פנסיון והשתתפות בפסטיבל.