בכל נסיעה לצפון צצה ועולה השאלה איפה הכי כדאי לאכול. מסעדות בשרים, אירוח דרוזי, מטבחים גליליים, מסעדות צמחוניות ומחלבות מפתות – לא פשוט לבחור מכל זה. אז רגע לפני פסח, שמביא איתו את בהלת טיולי הפריחה, הצימרים, המסלולים הרגליים והקמפינג בחיק הטבע – אספנו עבורכם עשר נקודות ציון קולינריות טעימות ושוות במיוחד.

בית קפה רושקה (צילום: אנטולי מיכאלו,  יחסי ציבור )
בית קפה רושקה. משלב שתי אהבות | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

רושקה: קפה, תרבות ונוף מרהיב

מעל המסגרייה של חרש הברזל יובל תלם בישוב מתת ממוקם בית קפה מיוחד, המשלב את שתי אהבותיו של בעל המקום: קפה ואמנות. כל כיסא, שולחן, מחזיק מפיות ומגש עץ בבית הקפה רושקה הוא מעשי ידיו של יובל, בעוד שעל התפריט הצמחוני הרענן מופקדת אשתו מירה. מתחת לבית הקפה ממוקמת הגלריה, שבה מוצגות עבודות האמנות של יובל, ובתיאום מראש הוא גם מעביר סדנאות נפחות.

רושקה, מתת, 054-4371414/5, שעות פתיחה: שישי-שבת 11:00-18:00.

מקום מתוק: געגועים להונגריה

אין כמו ריח של בלינצ'ס חם ממולא בגבינה וצימוקים בשביל לעורר התקף נוסטלגיה מתוקה, ואם אתם יוצאי הונגריה - ההנאה כפולה. אחרי 31 שנים שבהן עבדה כמורה, פרשה יהודית ממערכת החינוך ופתחה את "מקום מתוק", בית קפה חלבי בניחוח הונגרי. למטבח ההונגרי הגיעה בעקבות בעלה ההונגרי שאמו הפליאה לבשל, ומאז היא מתמחה בקונפיטורות תוצרת בית, עוגות הונגריות, קרם שניט, גומבוץ, שומלוי גולושקה, רוקוט קרומפלי שרבו, דובוש ומאכלים נוספים שאמנם לא מתגלגלים על הלשון, אך מושכים אליהם קהל הונגרי שורשי המגיע מכל רחבי הארץ כדי להיזכר בטעמי הילדות האהובים.
בית הקפה פתוח אך ורק בסופי שבוע, חגים וחופשות, ומגיש לצד כל הטוב ההונגרי גם אוכל ישראלי פשוט וטוב.

מקום מתוק, מושב בצת, 050-7564996, שעות פתיחה: ה' 9:00-14:00, ו' 9:00-16:00, שבת וחג 10:00-18:00. פרטים נוספים באתר www.ozrothagalil.org.il.

עמים וטעמים: אירוח דרוזי אותנטי

פרויקט "עמים וטעמים" מציע חוויית אירוח מיוחדת במינה בכפר הדרוזי עוספיא השוכן למרגלות הכרמל. כל אחת מהמשפחות הלוקחות חלק בפרויקט מקיימת בביתה ארוחה דרוזית אותנטית, כולל מנהגי האירוח והכנסת האורחים. במילים אחרות, עד שלא תגידו די האוכל לא יפסיק להגיע לשולחן. המקום הוא כשר עם תעודת כשרות ומשגיח, וניתן לארח בו 10-500 איש בהזמנה מראש. את הארוחה העשירה אפשר לשלב עם סיורים חווייתיים בכפר ובשוק של דליית אל כרמל.

עמים וטעמים, הרובע העתיק בכפר עוספיא, 04-8390125, 052-4535100

 

עמים וטעמים (צילום: אבי שלמה,  יחסי ציבור )
עמים וטעמים. ארוחה דרוזית כשרה | צילום: אבי שלמה, יחסי ציבור

בת הרים: אירוח גלילי טבעוני

בין עצי זית ותאנים, על צלע ההר בפינה חלומית ביישוב קדיתא, משלבת "בת הרים", הלא היא מור סגל, בין אהבתה לאוכל, לטבע ולאנשים, ומבשלת ארוחות טבעוניות מיוחדות בהתאם לתנובת הטבע, לחומרי הגלם המקומיים ולעונות השנה. כל אחת מהמנות הצבעוניות שמוציאה סגל ממטבחה הפרטי שואבת השראה מהטבע שסביב: הירקות והפירות מגיעים כולם ממשק אורגני מקומי, היין מכרם סמוך והפירות ועשבי התבלין נמצאים מסביב, בטבע הפראי. אפשר להתארח בחצרה של סגל לבראנץ', ארוחת צהריים או ערב, או לקחת סל פיקניק ולצאת אל הטבע המקיף את המקום. המקום מתאים גם לילדים ומציע חצר רחבה, עצים שכיף לשחק ביניהם ובעיקר הרבה אהבה. מחירים: 150 שקלים לאדם, כולל קינוח ויין.

בת הרים, קדיתא, להזמנות: 054-5951654

שף בגליל: שף אישי עד הצימר

לפני שלוש שנים עזב השף בנצי כיסאר, דור שלישי למסעדנים, את תל אביב הסואנת ועלה לגליל. כיסאר, בעליה של מסעדת תמרה המיתולוגית בתל אביב, לקח את אהבתו לבישול, שילב את אהבתו והידע המקצועי שצבר בכל הנוגע לאירוח, והחליט להביא את כל אלו אל הצימרים ומתחמי הארחה. "שף בגליל" מגיע עם כל הציוד, בונה אווירת מסעדה בצימר ומבשל לאורחים ארוחת ערב רומנטית זוגית או ארוחה חגיגית משפחתית לבני המשפחה ולקבוצות חברים. עם הזמן פתח כיסאר גם שירותי קייטרינג בוטיקיים. כל חומרי הגלם שהוא משתמש בהם הם גליליים למהדרין: משמן הזית, דרך הדגים המגיעים מעמק המעיינות ועד לבשר ולירקות.

שף בגליל, 054-4574815

טיביס: בשר גלילי מובחר

בחוות ורד הגליל, סמוך לחוות הסוסים המפורסמת, פתחו שף חיים טיבי ושותפו רועי כהן את מסעדת טיביס, השוכנת במבנה כפרי ומעוצב שבלבו אח עצים ענקי לימי החורף. התפריט משפחתי ומתאים גם לילדים, עם דגש על בשרים מובחרים מעדרים הגדלים בגליל ובגולן. אפשר לסעוד בחלל הפנימי המשלב אבני בזלת ועץ מלא, ואפשר לשבת בחוץ על דק העץ הרחב במרפסת המסעדה, וליהנות מנוף חוות הסוסים ויופיו של הגליל. במסעדה מוגשות ארוחות בוקר, צהריים וערב.

טיביס, חוות ורד הגליל, 04-6330885.

מסעדת טיביס, פילה בקר (צילום: בועז לביא,  יחסי ציבור )
פילה בקר במסעדת טיביס. מתאימה גם לילדים | צילום: בועז לביא, יחסי ציבור

לחם טנא: ממלכת הלחמים

בצד מטע הזיתים שבקיבוץ גשר הזיו שוכנת "לחם טנא", מאפייה קטנה הממוקמת במבנה קטן ומעוצב שהיה פעם לול ולאחר מכן נגרייה. באמצעות דויד ורעייתו המעצבת הפך המקום למאפייה מיוחדת, המשמשת בית למגוון סוגי עוגות ולחמים הנאפים בתנור עצים גדול הבוער יומם ולילה. מיד אחרי כניסת המאפה לתנור מכבה דויד את האש, והלחם נאפה בחום של לבני השמוט עד שהוא מקבל צבע שחום וקרום פריך. הלחמים נאפים מדי יום ומשביעים משפחות רבות מיושבי הגליל.

לחם טנא, גשר הזיו, שעות פתיחה: ב', ד' 7:00-17:00, ו' 7:00-15:00. פרטים נוספים באתר www.ozrothagalil.org.il.

עידן הפרי: הכל על פירות

מתי יצא לכם לאחרונה לטעום ליצ'י יבש ובננה אדומה אמיתית? כנראה שהגיע הזמן לבקר ב"עידן הפרי". עידן, המתגוררת עם משפחתה במושב בצת, עברה הכשרה בתחום הנדסת המזון ועסקה שנים בתחום כשכירה. לפני כשנתיים החליטה להקים עסק עצמאי לצד בעלה החקלאי, וכך נולד עידן חדש של פירות יבשים המיוצרים במקום עם דגש על שפע, בריאות וכבוד לטבע, ללא חומרים משמרים או צבעי מאכל. עשבי התבלין, למשל, גדלים בבית רשת המונע כניסת מזיקים וחוסך את הצורך בריסוס, אף אחד מהמוצרים לא מכיל תוספת סוכר או גלוטן, וגם זרחן, גופרית וצבעי מאכל הלוקחים לרוב חלק בתהליך ההכנה של פירות יבשים, הם מחוץ לתחום. במקום אפשר לרכוש גרנולות תוצרת בית, קונפיטורות של פעם, שמן זית ולימונצ'לו, ויש גם הרצאות וסדנאות.

עידן הפרי, מושב בצת, שעות פתיחה: א'-ה' ושבת 10:0-17:00, ו' 9:00-14:00. פרטים נוספים באתר www.ozrothagalil.org.il.

עידן הפרי (צילום: אבנר גדיש,  יחסי ציבור )
עידן הפרי. עושים כבוד לטבע | צילום: אבנר גדיש, יחסי ציבור

בוזה תרשיחא: גלידה גלילית מסורתית

בוזה, בערבית, היא גלידה. עבור אדם זיו, חבר קיבוץ סאסא שלמד את מלאכת ייצור הגלידה מזוג נוודים באיים הקנריים והתמקצע בתחום באיטליה, ועלאא סויטאת, בעליה הצעיר של מסעדת "אלומה" המפורסמת בתרשיחא- מדובר בהגשמת חלום. בגלידריה שהקימו יחדיו מיוצרות על בסיס יומי גלידות ביתיות המבוססות על חומרי גלם טריים. לצד גלידות שמנת במבחר טעמים נמכרים שם גם סוגים שונים של סורבה מפירות עונתיים. חלון זכוכית מאפשר הצצה על המכונות וחומרי יצור הגלידה, כך שאחרי שמסיימים ללקק כדאי לבקש הסבר על תהליך ההכנה.

בוזה תרשיחא, מעלה המסגד 1, תרשיחא, 04-8738984, שעות פתיחה: ב'-ו' 11:00-23:00; בוזה צומת הגומא (גלידרייה בלבד), צומת הגומא,04-6545416 , שעות פתיחה: כל ימות השבוע 10:00-22:00.

גלידריית בוזה (צילום: חיים יוסף,  יחסי ציבור )
גלידריית בוזה. התמקצעו באיטליה | צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור
>> מוס שוקולד חלב ואספרסו
>> מוסקה כשרה מנצחת