כבר דובר לא מעט על הפלא שהפך את הר הזבל הכי גדול בארץ – חירייה, לפארק המטרופוליני הכי גדול בישראל - פארק אריאל שרון. אך לא הרבה יודעים שבעתיד הוא אמור להשתדרג בצורה משמעותית ושבימים אלה מבוצעים ומתוכננים בו לא מעט פרויקטים חדשים שיהוו מוקד משיכה למי שגר בסביבה ובכלל.

הפארק, שמהווה ריאה ירוקה ל-7 ערים מרכזיות שנמצאות סביבו (ר"ג, תל אביב, אזור, גבעתיים, אור יהודה, חולון ויהוד), משתרע על פני 8,400 דונמים ומקבל מעל למיליון מבקרים בשנה. הוא הוקם באופן רישמי בשנת 2007 ומאז ועד היום עבר לא מעט מהפכים ושידרוגים על מנת שכמה שיותר מבקרים יגיעו אליו, על אף שלא נמצא בפועל באף תחום של עיר מוניציפלית.

הפארק מחולק לשני אזורים: אזור ההר – תל שיושב במקום שבו היה הר הזבל, בו ניתן למצוא את מתחם ההופעות "קו רקיע" (שחזר לעבוד), עמדת תצפית לגוש דן, מדשאות רחבות ידיים עם שולחנות פיקניק, אגם אקולוגי עם דק עץ ומתחם לאירועים ומחלבת עברי שכבר הפכה לשם דבר אצל תושבי האזור. הכניסה למתחם ההר הינה בחינם וניתן להעביר באזור כמה שעות.

פארק אריאל שרון (צילום: שלומי זנאתי)
מתחם ההר | צילום: שלומי זנאתי
פארק אריאל שרון (צילום: אורי אהרון)
תצפית לאזור גוש דן, מתחם ההר | צילום: אורי אהרון
פארק אריאל שרון (צילום: אילן ארנון)
מחלבת עברי, אזור ההר | צילום: אילן ארנון

פארק אריאל שרון (צילום: פארק אריאל שרון)
גן משחקים, המתחם הצפוני | צילום: פארק אריאל שרון

המתחם השני בפארק – המתחם הצפוני, הינו השטח המישורי שנמצא מתחת להר, בו ניתן למצוא פארק שעשועים ענק לילידם, אזור פעילויות בו יש לא מעט הצגות ילדים, המתחם ההיסטורי של חוות שלם, מרכז צפרות ונחל כופר שעובר בתחומו. גם הכניסה כאן היא חינמית.

השלב הבא: אזור ניקוז, טיילות וירידים

כבר תקופה ארוכה, בזמן שלא מעט אנשים מגיעים לבלות ברחבי האתר בכל יום, טרקטורים ושופלים עובדים ללא הפסקה להביא את הפארק למדרגה הבאה שלו. כך, בימים אלו מבוצעים כמה פרויקטים, בעיקר במתחם הצפוני, שאמורים לשדרג את המקום ואת האזור כולו. לדברי מנכ"ל פארק אריאל שרון, דן ליכטמן: "מדובר בפרויקטים שיהפכו את הפארק למתקדם וידידותי יותר למבקרים, ויצעידו אותו לעתיד כפארק מטרופוליני מודרני ומתקדם".

פרויקט הדגל בימים אלה הוא "פשט ההצפה" – אזור שינקז את ההצפות בנחל איילון וימנע הצפות באזור. כחלק מהמיזם נחפר האזור שירכז את המים, נבנה סכר ענק שיוכל לשלוט בעצירת המים וקצב הזרימה שלהם לנחל ותעלת מעקף שתוביל את המים בנחל עד לסכר ותחזיר אותו משם אל אזור הניקוז.

פארק אריאל שרון (צילום: אילן ארנון)
אזור פשט ההצפה כעת | צילום: אילן ארנון
פארק אריאל שרון (צילום: פארק אריאל שרון)
כך האזור צפוי להיראות בסיום התהליך | צילום: פארק אריאל שרון
פארק אריאל שרון (צילום: אילן ארנון)
הסכר שנבנה בימים אלה | צילום: אילן ארנון
פארק אריאל שרון (צילום: פארק אריאל שרון)
יהפוך לאזור ירוק ומרשים | צילום: פארק אריאל שרון

פארק אריאל שרון (צילום: פארק אריאל שרון)
טיילת תחבר את האזור לתל אביב והערים שסביב | צילום: פארק אריאל שרון

וכדי לשדרג את הפרויקט עוד יותר, לאורך אזור ההצפה ותעלת המעקף יבנו טיילות, אחת מכל צד, בהן יהיו מסלולי הליכה, ריצה ואופניים ואף אזור מסחרי בו יהיו דוכנים וירידים. הטיילת תחבר את הפארק לאזור תל אביב ולערים הסמוכות, בחלק מהמקומות על ידי גשרים. לאזור אמורה גם יום אחד להגיע רכבת המטרו. ומתי פרויקט הענק הזה יהיה מוכן? אם הכל יתקדם בלי תקלות ועיכובים – בתוך כשנה, אם נהיה יותר ריאליים – בתוך כשנתיים.

חוץ מפרויקט פשט ההצפה, בפארק מבצעים בימים אלה את שלב ב' של מתחם הכניסה הצפוני הכולל יריד אמנים, שוק איכרים ועוד, מתחת לפרגולה ענקית. בנוסף, משקמים ואוטמים את אזור ההר ויבנו עד 6,000 חניות חדשות, כולל מערך שאטלים פנימי שיוכל לחבר בין מתחם ההר למתחם הצפוני, היות וכיום הכניסה לכל אחד מהם נעשה ממקומות נפרדים ומרוחקים ומי שמגיע צריך למעשה לבחור באיזה מתחם הוא מבלה.

פארק אריאל שרון (צילום: אילן ארנון)
מתחם הכניסה כיום | צילום: אילן ארנון
פארק אריאל שרון (צילום: פארק אריאל שרון)
מתחם הכניסה, כפי שצפוי בסיום התהליך | צילום: פארק אריאל שרון

פארק אריאל שרון (צילום: פארק אריאל שרון)
הפארק צפוי לעבור מהפך בתוך כשנתיים | צילום: פארק אריאל שרון

בעתיד הרחוק יותר יוקם גם אגם מלאכותי בגודל 90 דונם עם טיילת מסחרית סביבו, יבוצע שחזור אתר "בני ברק העתיקה", יוקם מתחם קמפינג וקרוואנים בגודל של 40 דונמים, יבנה בית מורשת אריאל שרון שיכלול מרכז מבקרים ואודיטוריום ויקימו מתחם הופעות ל-35,000 מושבים ואמפי מקורה ל-5,000 מושבים.