הכנרת שלנו לא צריכה שיווק, גם לא יחסי ציבור, היא מושכת מטיילים ונופשים לרוב שאוהבים לאהוב אותה. אלא שאחרי כמעט שנה וחצי של מלחמה, ופינג פונג רגשי, עסקי ותיירותי, יש נטייה אנושית לשכוח נקודות חן ואטרקציות שנותנות מעטפת חיונית לטיול באזור.
> לא רק עמק הירדן: גם הגליל מתחיל להתעורר
באופן טבעי, גם לא תמיד זוכרים את אתרי התיירות הקטנים מלאי החן, או לא יודעים שחלקם נסגרו בנסיבות ושתחתם קמו מתוך השבר חדשים, שחקני חיזוק משמעותיים. במרחבי המועצה האזורית עמק הירדן מתמזגים לצד מסלולי הטיול גם מקומות תרבות ובילוי, קולינריה, לינה ואטרקציות ומתוכננים דברים גדולים. כדאי לזכור שזהו אחד האזורים החמים בארץ ובימים אלה נהנה ממזג אוויר נעים להפליא, משפע של ירוק שמתערבב בכחול ומשלווה סטואית.
שביל סובב כינרת, מסלול הדגל באזור, מקיף כמעט 90 אחוזים מחופי האגם, 65 קילומטרים המחולקים למקטעים בין חופים ויישובים במסלול קווי שדורש הקפצות. בעקבות הבצורת המפלס לא בשיאו אך השאיבות הצטמצמו משמעותית ואפשר ליהנות מטבע במיטבו. בדרום נפרשת טיילת מקבילה לשביל שמתאימה גם לרכיבה והתגלגלנו לאורכה עם אופני 'מעגניים' ממתחם 'המחלבה' בקיבוץ מעגן. דניאל שטיינברג הקים את העסק לפני תריסר שנים ושימר את השם ההיסטורי של המקום וכעת מציע השכרת אופניים ופיצרייה, נשמע אולי לא קשור אבל כשמשלבים אותם בסדר הנכון, התוצאה שלמה ונהדרת. המבחר כולל 50 זוגות אופנים למבוגרים ולילדים, ההשכרה יומית ויש כמה מסלולי רכיבה אופציונליים. יצאנו מהקיבוץ מזרחה וחברנו לטיילת הסלולה המלווה את הכביש בנוחות. האזור מישורי והרכיבה קלה וחולפים בשולי מטעי בננות או בין שדרות אקליפטוסים. צפונה יותר מתמזגת הטיילת עם שביל הסובב ונפרדת חזרה ותמיד אפשר להיכנס לחופים ולעצור להפוגה. אם אין לכם כוונה להקיף את הכינרת, תבחרו מתי לעצור כדי לחזור רעבים לפיצה חמה וטעימה, בשבת יש ג'חנון (75-85 שקלים לרוכב).


המרחב של עמק הירדן שונה מהסביבה הקרובה, כי עסקים רבים פועלים גם בשבת (בניגוד לטבריה ובית שאן הסמוכות). בית גבריאל הסמוך הוא מרכז התרבות של העמק שמאגד תחתיו שפע של פעילויות תרבות ואומנות. זהו מבנה אדריכלי יפה, שמשתלב עם הנוף ונח על שפת הכינרת בפסטורליה נעימה. כאן פועל הקולנוע הפרטי היחיד במרחב הצפון המזרחי, ויש הצגות לילדים ומבוגרים, תערוכות, הרצאות, סדנאות ומופעים. איה רוזן, המנכ"לית מספרת בעיניים בורקות על ההיסטוריה המקומית ומראה לנו בין היתר את 'חדר השלום' המפורסם שבו אושררו הסכמי השלום בין ישראל וירדן. אפשר לטייל בקומפלקס ולבקר בחדר (בתיאום מראש). בימים אלה הוא נמצא בשיאו של שיפוץ שיסתיים בקרוב כי הוא מתוכנן לארח כמה פסטיבלים. בסוף מרץ יתקיים פסטיבל כינרת לסרטי טבע ומסעות ע"ש מוטי קירשנבאום המיתולוגי יהיו הרצאות טיולים ואפילו שוק תוצרת הארץ (26-29.3), ובפסח פסטיבל עין גב המסורתי והוותיק ביותר לזמר עברי ו'כנרת VIBES'. ואפרופו מופעים, מי מכם שעוד זוכר את אמפי צמח המפורסם, שאירח אמנים בינלאומיים אך סגר שעריו לפני 25 שנה, ישמח לשמוע שיש תכניות להקים אותו לתחייה ולהחזיר עטרה ליושנה. זה ייקח זמן אך יש מקום לאופטימיות שהחורבה תהפוך לפרח.


חוויות משפחתיות הן מוצר מבוקש ובקיבוץ אפיקים גילינו את 'החדר של סבתא', חדר בריחה אטרקטיבי באווירה קיבוצית שמבוסס על הלינה המשותפת של פעם. יניב שמש הקים אותו לפני עשור ולמרות שאי אפשר להסגיר את הסודות, אספר שזהו מרחב לא גדול, ועם זאת מאוד מתוחכם עם חידות רב זירתיות והמון אלמנטים שמחזירים לילדות. כנהוג יש שעה לפצח את החידות ולצאת מהחדר (120 שקלים למשתתף, עד 12 משתתפים).
הצלחתם לברוח? מגיעה לכם גלידה! ממש בסמוך תמצאו את 'גליאלה ג'לטו' גלידריה חדשה ויוצאת דופן שפתחו שיר וגיא מגן. גליאלה על שם בנותיהן גלי ואלה, היא סיפור משפחתי מרתק. הם עברו לקיבוץ אורים בעוטף ב-2021, כשגיא נושא עמו את האהבה הישנה לגלידה שהתעצמה עם השנים. לא קשה לאהוב גלידה, אבל רק מעטים נדבקים בחיידק וגיא היה כזה. כילד גלידה הייתה עבורו נחמה וככל שלא היה מרוצה מהגלידות שטעם אז החליט לנסות וקנה מכונה. "אני בדרך כלל קופץ מדבר לדבר אבל זה נדבק ונשאר" הוא אומר וכך נסע לבולוניה להעמיק בלמידה והחל לייצר גלידה שמתאימה לחך הישראלי, מאוזנת, לא מתוקה מדי בדגש על איכות חומרי הגלם. כשהגיעו לאורים הוא שיפץ חורבה למטבח ייצר ומכר ואפילו פתח סניף בבאר שבע. בתחילת אוקטובר 23 קיבל פודטראק ואתו תכנן לשוטט ברחבי הארץ אבל המציאות הלמה בתכניות. במשך חצי שנה העסק היה סגור, וכשהבינו שלא יחזרו חיפשו משכן חדש. בינתיים הפעילו עגלת גלידה במתחם 'בואכה יודפת' כשהוא עדיין מייצר באורים, ולפני חצי שנה מצאו באפיקים בית ועסק ומאז הם שם. הגלידריה מתוקה, גיא מכין כ-70 טעמים, ומדי יום מוגשים 20 מתוכם וכל מה שאפשר הוא עושה במקום. משהו במרקם של הגלידה נעים, היא לא מתוקה והשילובים מפתים כמו ריקוטה תאנים, מנגו וקוקוס, קשיו קרמל ועוד.


גליאלה לא לבד, ועמק הירדן ידוע בקולינריה המגוונת שמתפתחת עם מסעדות, בתי קפה ומקומות להשביע בהם נפש רעבה. בין הוותיקים לחדשים, רבים פועלים גם בשבת ונותנים מענה למטיילים. עם זאת, בקיבוץ כינרת יש מסעדה כשרה שנפתחה רק חודשיים לפני המלחמה ולשמחת חובבי הבשר, היא עדיין פועלת. תומר טיב, בוגר ביה"ס לבישול לה קורדון בלונדון, עבד שנים במסעדות מישלן. הוא יליד פוריה וכשבחר לשוב ארצה רצה לפתוח מסעדת שף אינטימית בדגש על חומרי הגלם הכי טובים. הוא ניסה ליישם קולינריה גורמה והבין שצריך להתאים את התפריט לחך המקומי. ב'פיורטה' סגנון העיצוב קיבוצי משהו, פשטני אך נאה ולא מיופיף, הפרודוקטים תמיד איכותיים, הבסיס הוא בשרים, גם מעושנים, שמתאימים לקהל רחב והמנות משתנות מדי רבעון בהתאם לעונה. התחלנו בסלט עלים ואגוזים שבא עם פוקצ'ה נהדרת ומטבלים, המשכנו בסביצ'ה דניס ובלאדי מרי נימוחה וסיגר של אסדו מעושן על חומוס גרוס, ואז עלו ובאו פילה ברוטב יין ואסאדו מעושן ששהה שעות במעשנה. היה וואו. המקום פתוח מיום שלישי ובשישי המנות יותר עממיות כמו חלה עם בשר, פלטת מעושנים ועוד.

במרחק דקה הליכה שוכנת זוזה פטיסרי, מוסד קולינרי בעל שם שמתחיל בחצר ציורית קסומה ונמשך אל ויטרינה של שואו מרהיב המעלה מיצי קיבה. עדן משה מהמושבה כינרת התאהבה באפייה והתחילה למכור עוגות מהבית. בהמשך כשנמשכה לקינוחים הקטנים למדה קונדיטוריה ופתחה עם הוריה, כשהיא בת 25 את בית הקפה. "זה היה מתום ומחוסר הבנה למה אני מכניסה את עצמי" היא אומרת בכנות. כשצללה התחילה לבד, למדה תוך כדי תנועה, הרחיבה ופיתחה את העסק ובקרוב אף תפתח סניף בטבריה. עדן רוצה לבסס את המקום ולהמשיך להכין הכל טרי מדי בוקר. בתפריט מבחר איכותי של מאפים, עוגות, עוגיות וקינוחים, כריכים בלחמניות שנאפות במקום וסלטים שנחתכים רק בהזמנה. הקפה טוב, המגוון עצום ומתחלף, נסו את פפיון הפטל והווניל או הקשיו-קרמל, ותודו ליקום.

בקיבוץ דגניה ב', נחנך בשבוע שעבר מתחם האירוח הכפרי שבמלחמה אירח מפונים מהגליל. בחודשים האחרונים מאז שבו לביתם, שופץ בית הראשונים, מבנה היסטורי בסגנון באו האוס, שמקפל בתוכו שלל סיפורים מימי ראשית הקיבוץ וקיבל מראה חדש נעים לעין. באירוח 75 חדרים, רובם משפחתיים לצד 17 יחידות דלקס זוגיות יפות. האירוח כולל ארוחת בוקר ואפשר להזמין סיור בקיבוץ עם עידן בן שלום, יליד הקיבוץ ומספר סיפורים מרתק שמכניס לנבכי ההוויה במקום.


בערב אפשר לצאת לפאב מקומי, בדגניה זהו הפנסה, אבל במסדה תמצאו בבר את מיכאל קרופצקי, ברמן אבל גם מורה דרך. מיכאל מציע סדנאות קוקטיילים בכל מיני לוקיישנים, אפילו בשייט בכינרת, ונותן טעימה ומופע שקשוק מלבב. "קוקטייל מכינים רק לפי מתכון, אבל יש מקום ליצירתיות, והוא מכיל ארבעה מרכיבים: אלכוהול, תוספת חמוצה (לימון), תוספת מתוקה (סירופ) וסגירה של נוזל מבעבע (סודה/ביטר)" הוא מסביר ומדגים בחינניות ובמיומנות. אפשר להצטרף לסדנא או להזמין פרטי.


וחשוב לציין עונת הרחצה בכינרת תיפתח השנה ב-27.3. ב-22.3, יצויין יום המים העולמי, ולכבודו תוציא רשות ניקוז ונחלים כינרת סיור חינם לאורך מורד הירדן הדרומי, שהוכרז כפרויקט לאומי לשיקום הנחל. הסיור יתחיל בירדנית ויסתיים בגשר בית זרע בטיילת נהדרת שלאורכה ניכר שיקום אקו-הידרולוגי ופוגשים בסכר אלומות שאמנם לא זורם בשצף אבל יפה שם. המדריכים יספרו על הפעילות הקהילתית והחיבור לשמירת הטבע והסביבה גם של המטיילים המגיעים לאזור. אורך המסלול כשלושה ק"מ והוא מתאים למשפחות. לפרטים והרשמה.
עוד פרטים על עסקים ואירועים באתר התיירות של המועצה האזורית עמק הירדן
תגובות