ההסלמה בצפון הכניסה גם את העיר חיפה, מעצמת תיירות צפונית, לטווח הטילים של חיזבאללה ולמעגל האש הלא פוסק ופגעה קשות בבעלי העסקים, לרבות בתיירות. ואף על פי כן, משתדלים קברניטיה לשמר שגרה תוך שמירה על אופטימיות זהירה.
> עיירת רפאים: ככה נראית קרית שמונה כבר מעל שנה
> זה לא נעים לראות גן סגור: כך נראים הגנים הלאומיים והשמורות בצפון
חיפה היא העיר השלישית בגודלה בישראל, עיר מעורבת בעלת נכסי תיירות ייחודיים שאוהבת לארח. עד לפני כמה חודשים עוד אפשר היה לבקר בחופשיות בכרמל, לשוטט בגנים הבהאיים לתור את המושבה הגרמנית וואדי ניסנאס, לבקר במוזיאונים, להתארח במלונותיה בעיר התחתית או בכרמל ולספוג את הקצב המיוחד לה. אבל התנאים השתנו, המלחמה קיבלה תפנית ואת השגרה הפרו אזעקות ונפילות מרובות. בבת אחת כבו אורות העיר העולצים ושגרת מלחמה, מושג בלתי אפשרי שהפך בעצמו למטבע לשון לא ברור, השתלטה עליה. זה הזכיר לי שבאחת מהשתלמויות מורי הדרך שעשיתי, המנחה טען שבחירת יעד לטיול תלויה בתחושת הביטחון של המטיילים כי בסוף הם רק רוצים לחזור הביתה בשלום. מכאן שבימים האלה כשחיפה והצפון, מהאזורים התיירותיים במדינה, מטווחים ללא הפסקה, אין לאף מטייל סיבה הגיונית להמר על חייו ולשים עצמו בקו האש מול חיזבאללה. למרות שחיפה אינה עיר רפאים כמו יישובים צפוניים יותר, מצבה עגום ועצוב בעיקר בשל הדיסוננס שבין העיר התוססת לרחובות השקטים.
"ניסינו לשרוד" משתפת מורן פלג, מנכ"לית מלון שומאכר. "אבל מרגע שחיפה נכנסה לטווח הירי נגמר הסיפור וכל ההזמנות בוטלו". כתושבת העיר היא מודה שאין דרך נעימה להגדיר את המצב שהתדרדר בחודשים האחרונים. "נכון שאנחנו לא על קו הגבול, אבל כעיר גדולה המצב לא פשוט בכלל. התושבים עובדים, רוב מערכת החינוך פועלת כסדרה ועל פניו יש סוג של שגרה, אבל המצב קריטי, אני רואה עסקים של חברים ומסעדות שנסגרות ואם לא יהיה הסדר בקרוב, זה לא ישתפר". פלג מספרת על אחוזי תפוסה בלתי נתפסים כ-10 אחוזים בלבד, נתון מבהיל כשלעצמו, בשני מלונות הרשת הקטנה. "ישראלים מעטים מגיעים לצורכי עבודה ואנחנו במצב בעייתי. עד אוגוסט עוד עבדנו קצת אבל מאז המצב קטסטרופלי ולא רואים אופק עסקי. אנחנו פעילים כי יש לנו אורחים עסקיים קבועים שעובדים באזור ובאים ללון אבל לדעתי כ-30 אחוזים מהמלונות סגורים".
אלירן טל, דובר עיריית חיפה, מתגאה שבימי שגרה נהנתה העיר מתיירות פנים, חוץ ועסקית, ואילו כעת רוב בתי המלון סגורים, שניים בלבד עדיין מארחים מפונים. אני תופסת אותו רגעים אחרי שסיים טיפול בזירת נפילה בעיר. עוד יום טיווח שגרתי, עוד נזק לבניין, עוד התמודדות לא פשוטה. "אנשים לא באים לחיפה והכלכלה נפגעה בצורה אנושה. בתחילת המלחמה, כשכל המדינה דיממה והסתגרה גם בחיפה הייתה פגיעה משמעותית, כל הפסטיבלים בוטלו והתיירות שמחזיקה עצמה שנה שלמה באירועים גדולים, נפגעה. אחר כך הייתה התאוששות וסוג של שגרת חירום אבל בספטמבר עם סבב הלחימה בצפון, נפגעו העסקים באופן אנוש. מסעדות, חנויות, בתי קפה ומלונות נסגרו וגם מוסדות התרבות: מוזיאונים, תיאטראות ואולמות כי אין חגיגות, אין פסטיבלים ואין אירועי חוצות. בעיר תוססת כמו חיפה עם מוקדי בילוי פנאי ותרבות זה משמעותי".
פלג מנסה לשמור את הראש מעל המים ומודה שבשל המצוקה נאלצו להוציא את רוב העובדים לחל"ת ואלה שנותרו עובדים ככוננים. "אם זה יימשך ניאלץ לפטר עובדים וגם ככה זה ענף לא פשוט כי אחר כך נצטרך לגייס מחדש ולהכשיר וזה יהיה קשה כמו המשבר שאחרי הקורונה, זה לופ. התקווה היא שבקרוב ייחתם הסדר, למרות שזה לא נראה באופק, ושהממשלה תתעורר על עצמה ונזכה למתווה פיצויים כי כרגע חיפה לא במתווה של הצפון וזה הזוי בפני עצמו".
אתם תלויים בחסדי פוליטיקאים?
"בדיוק ככה. מבחינתנו נראה שהמלחמה נמשכה לפחות שלושה חודשים יותר מדי, ובינתיים העירייה מנסה לסייע בכל מיני דרכים כמו ארנונה, אבל גם שם מודאגים, המנכ"ל דוחף בכל הכוח ולנו נשאר להתפלל ולקוות כי אחרת אני לא רואה איך שורדים את זה".
"לא יודעים כמה עסקים יחזרו לעמוד על הרגליים"
לפאן הכלכלי יש משמעות גדולה וטל מוסיף שעסקים רבים עדיין סגורים והפסידו עשרות אחוזים מהמחזור העסקי. לשאלה איך זה מרגיש להיות בעיר, הוא מספר שבעיקר בערב יש הרבה פחות תנועה, אנשים פחות בטוחים לצאת. "אנחנו רואים את זה בעיניים ברחובות, במספרי המקומות שטרם נפתחו מחדש, שומעים זאת מבעלי העסקים וזה עולה גם מנתוני האשראי. ראש העיר פנה לשר התיירות וביקש פיצוי למלונות קטנים ובינוניים ואנחנו פועלים מול וועדת הכספים ושר האוצר שהבטיחו שיהיה מתווה פיצויים. יש כאן שיבוש של שגרת החיים ואנחנו מנסים לייצר שגרת חירום. אנחנו רוצים שהורים יצאו לעבוד, זה טוב לשגרה של הילדים ולחוסן של העיר". בהיבט התיירותי הוא מוסיף: "רוב המפונים עזבו את המלונות ונותרו כ-800 בלבד ואין תיירות אחרת לעיר. מסעדות, בתי קפה ומלונות נסגרו, ונפגעו גם מוזיאונים ומוקדי תרבות ואנחנו נלחמים עליהם בלי לדעת כמה עסקים יחזרו לעמוד על הרגליים".
מי ששומר על אופטימיות חסרת תקנה הוא יותם מינץ, יו"ר העמותה לפיתוח התיירות בחיפה. "העיר לא שוממת" הוא אומר, "היא רחוקה מזה ומנסה להתנהל בשגרה. התושבים אמנם לא חיים כבשגרה אבל בסוף הנחיות פיקוד העוף יחסית מקלות אז יש איזו שגרה. בתי הספר פועלים כרגיל ואנחנו יותר קרובים למרכז מאשר לצפון מבחינת זמן ההתרעה שעומד על דקה וזה זמן מספיק באזעקות להגיע למרחב מוגן". מינץ טוען שעד תחילת התמרון בלבנון, למעט תיירות חוץ, התיירות והבילויים חזרו כמעט לשגרה, "עד סוף ספטמבר היה קמפיין סיורים מטורף בעיר, בתשלום סמלי עם הטבה למפונים ומילואימניקים והם היו מפוצצים עם רשימות המתנה. מהכניסה ללבנון עצרנו להערכת מצב ואני חושב שהיום אין שאלה, קמפיין הסיורים יפתח מחדש עם הזדמנויות וסיורים חדשים. אנחנו משקיעים מאות אלפי שקלים ומאמינים שאין סיבה לא להגיע לעיר". לצד זאת, הוא מפגין ריאליזם ומזכיר שגם השיח השתנה ועבר לגנרטורים לשעת חירום וחשש מהתגובה הלבנונית, כך שלא הכל ורוד. ועם זאת העמותה משתדלת גם היום לעשות את כל הפעילויות האפשריות. "הקסם הוא שמקומות הבילוי לא ריקים, ההפך הם מלאים והיום אין בעיה לעשות אירועים ואנחנו משקיעים כדי למשוך תיירים לעיר על שלל הגוונים והצבעים שלה. זו הזדמנות אדירה ואנחנו מאמינים שזה אפשרי ואני מזמין את כולם לחנוכה בחיפה"
בהיבט העסקי אין לעמותה נתונים סטטיסטיים בנוגע לפגיעה בעסקים ומינץ מודע לכך שיש דיפרנציאציה ברמת הפגיעה בין הענפים השונים אך לדבריו "יש שיח בין העירייה לעסקים והיא יוצאת מגדרה לסייע גם במסדרונות הכנסת, כדי לשמר אותם ושיצלחו את התקופה הקשה". ואף על פי כן, בעמותה עמלים על תכנית לחודש דצמבר עם אירועים ייחודיים כמו החג של החגים, פסטיבל הסרטים, שוק פשפשים ועוד. "יש פוטנציאל בעיר ואפילו נגביר קצב כי אנחנו מאמינים במוצר ושזה אפשרי ומקווים שבפועל אם הלחימה תיפסק ותהיה הסדרה, התייר הישראלי יחפש מקום לבלות. השאיפה שחיפה תהיה מקום מרכזי עם היצע של פעילות ופנאי ואין לי ספק שיגיעו מאות אלפי ישראלים לחגוג בירידים, במסעדות ובמלונות. כרגע עינינו נשואות למו"מ המדיני ואם זה יצליח אני מניח שהשגרה תחזור מהר כי דצמבר הוא תמיד חודש של פסטיבלים, חגים ואירועי תרבות ובחיפה תוסס ושמח".
ואיך אתם נערכים ליום שאחרי?
"מבחינתנו היום הזה ממש פה אנחנו כפסע ובתקווה לימים שקטים יותר. לטובת העסקים והתיירות אנחנו מתגברים את אירועי דצמבר והולכים לקמפיינים ופרסומים גם מתוך ציונות וגם מתוך אמירה ברורה שחשוב להחזיר שפיות למדינה ולתמוך במלונות ובעסקים בעיר. בסוף אני מתווה מדיניות וחשוב לי שנמשיך קדימה ולא נעצור ונעשה כמה שיותר כי זה ישפיע על העסקים. אם לא נתחיל להניע ולתכנן אז ברגע באמת העסקים והתיירות לא ייהנו מזה ומכאן ההחלטה שגם אם אאלץ לבטל או לדחות משהו, נמשיך ללכת קדימה עם כל החששות. זה משמעותי ונעשה כל מה שנוכל לפי הנחיות פיקוד העורף, ואנחנו נערכים ומקווים שהתכניות יצאו לפועל ושחיפה תתמלא באורחים".