בשבוע שעבר הכריז השירות המטאורולוגי על מה שחשנו כולנו בעורנו הרטוב והדביק: חודש יוני 2024 נפתח עם הטמפרטורות הגבוהות ביותר שנמדדו במהלכו אי פעם. הצרה האמיתית היא שאין לאן לברוח: הצפון, שהיה פעם האופציה המתבקשת להתרעננות סבירה, נסגר למבקרים; המדוזות כבר צורבות את מי הים התיכון; אירופה רותחת. מי נותרה לנו, עיר מקלט קרובה שבה הייאוש נעשה קצת יותר נוח? ירושלים. לא שאוויר ההרים צלול כיין, אבל לפחות הוא לא לח כבירה.

ירושלים לא תמיד מתאימה לחופשת קיץ ישראלית מסורתית: אין בה את הבריכות של אילת, את החופים של יוון או את החו"ל של חו"ל (אם כי זאת העיר הישראלית הקרובה ביותר להעניק לישראלים תחושת תיירות); אבל היא אופציה מושלמת למי שמחפש חופשה עירונית קצרצרה עם קצת מנוחה, קצת תרבות, קצת קולינריה, הרבה היסטוריה – ומזג אוויר כמעט-סביר.

אם כבר הסכמתם לצאת מהקופסה של "כל חופשת קיץ צריכה בריכה", במלון ממילא מציעים לכם ללכת עוד כמה צעדים קדימה: חופשה באמצע השבוע ולא בסופו; לילה אחד – אבל כמעט שני ימים מלאים; ואם תרצו – לא צריך אפילו לצאת מהמזגן.

בחוץ (צילום: עמית גירון)
חבילת "פאוזה נועדה על מנת שלא תצטרכו לצאת מהמלון | צילום: עמית גירון

לחבילה החדשה שתפרו בממילא קוראים "פאוזה", וזה בדיוק מה שהיא מבקשת לאפשר לאורחיה: פסק זמן בחיים. הפאוזה מתחילה עם צ'ק-אין מוקדם וארוחת בוקר, ממשיכה עם סדנאות שנערכות במתחם המלון ועם שימוש חופשי במתקניו, מתעוררת למחרת לארוחת בוקר נוספת ומסתיימת בצ'ק-אאוט מאוחר. על האוטוסטרדה הישראלית הבלתי-אפשרית שעליה אנחנו מסיעים את חיינו במהלך השנה האחרונה, "פאוזה" מבקשת להיות תחנת רענון.

המקום

כשהושק מלון ממילא סיפרו בחברת אלרוב (של אלפרד אקירוב) כי בבנייתו הושקעו כ-300 מיליון שקלים. בתכנון ובעיצוב המלון השתתפו שניים מהשמות הגדולים בתחום: משה ספדיה הישראלי ופיירו ליסוני האיטלקי (שתכננו יחד את מתחם ממילא כולו). גם 15 שנים מאוחר יותר, המוניטין העיצובי וההשקעה הכספית עדיין ניכרים בפרטים הגדולים והקטנים כאחד: מריהוט הלובי ועד הסבונים של "בולגרי" בחדר האמבטיה. העיצוב של ממילא מתיימר לשלב בין הקלאסיות העתיקה, הייחודיות ומלאת ההדר של ירושלים לבין מודרנה וקוסמופוליטיות – וזה עובד. הלובי המפואר, התקרה הגבוהה בחדר האוכל, המרתף הקריר שבו מסתתרת בריכת השחייה (הקרירה גם היא, קרירה מדי), המסעדות שצופות אל שדרת הקניות ואל העיר, השימוש באבן (ירושלמית, אבל לא רק) וניצול האור – הכל משדר יוקרה בטעם טוב.

לובי (צילום: עמית גירון)
עיצוב המלון משדר יוקרה | צילום: עמית גירון

החדר

ממילא איננו מלון משפחתי באופיו. חדריו מומלצים לזוג מבוגרים עם תינוק או ילד קטן, לכל היותר, ויקרים עבור השכרתם כחדרים לילדים בלבד. יש בו 194 חדרים – מהסטנדרטיים (כלומר, בסטנדרט הגבוה מלכתחילה של ממילא) דרך הסוויטות המפוארות ועד הסוויטות האולטרה-מפוארות.

החדר שבו ישנו היה מדגם אקזקיוטיב – רמה אחת מעל זו הבסיסית – והיה נוח בכל פינה. ראויים לציון במיוחד: מיטת הקינג-סייז עם המזרן המפנק וכריות הענק, מקלחת ראש הגשם המעולה, האמבטיה המזמינה – ובכלל, חדר האמבטיה כולו, שמשקיף אל החדר דרך זכוכית שקופה שהופכת אטומה בלחיצת כפתור פלאית. החסרונות הקלים שנמצאו בחדר נגעו להיעדרם של שקעים פנויים בקרבת המיטה, והנוף שנשקף מהחלונות הפונים צפונה: רחוב שלמה המלך האפור והסתמי, לא נוף אטרקטיבי במיוחד בהתחשב בעובדה שכמה מעלות מזרחה נמצאת העיר העתיקה על חומותיה, מגדליה וצריחיה.

אקזקוטיב (צילום: עמית גירון)
חדר אקזקוטיב | צילום: עמית גירון

סוויטה (צילום: עמית גירון)
סוויטה | צילום: עמית גירון

מה עושים?

הקונספט של "פאוזה" מבקש, בראש ובראשונה, לאפשר לכם להעביר יותר מיממה מבלי לחצות את סף המלון אל הרחוב. זו הסיבה שבלו"ז ננעצו שתי סדנאות: האחת קולינרית (קינוחים או דגים נאים) והשנייה תרבותית-אלכוהולית (בדגש על יצרני אלכוהול מקומיים קטנים). הסדנה הראשונה שבה ביקרנו הייתה סדנת הקינוחים בהדרכת איילה בורשטיין, סו-שף הקונדיטוריה של המלון. בורשטיין, בוגרת ביה"ס הצרפתי לבישול פרנדי היוקרתי ויוצאת מטבחי מישלן, הדגימה בסדנה בידענות ובנועם איך מכינים פנקוטה, אפשרה להתנסות בהרכבת המנה ובצלחותה האלגנטי, ובעיקר – נתנה ליהנות מקינוחיה המעולים. מאוחר יותר התקיימה בבר הרצאה (שכללה טעימות, כמובן) של שי פישביין מעין עירון: טייס, מהנדס, איש חינוך ו"איש הפסיפלורה" – יצרנו של משקה אלכוהולי מצוין, עדין ומתקתק. במועדים אחרים תוכלו למצוא הרצאות של אנשי "בירתנו" (בירת בוטיק ירושלמית) ושל מזקקת הולנדר מבית מאיר.

בנוסף לסדנאות, בממילא מציעים לאורחים שימוש חופשי במתקני המלון: בריכת השחייה הנעימה הממוקמת באולם מרתף סגור, חדר הכושר המאובזר, והשתתפות בחוגים כמו יוגה, עיצוב וסייקלינג. לצד זאת אפשר להירשם (בתשלום) גם לטיפולי ספא במרכז הבריאות אקאשה שמציע חמאם, ווטסו בבריכה, עיסויים וטיפולי יופי. החל ב-12 ביולי תתארח במלון גם התערוכה הקבוצתית "גוונים של תקווה" שאצרה גלית צימבליסט, אשר בה מגיבים אמנים שונים ל-7 באוקטובר.

הספא (צילום: עמית גירון)
הבריכה במלון | צילום: עמית גירון

הספא (צילום: עמית גירון)
מתחם הספא זכה בלא מעט פרסים | צילום: עמית גירון

אם בכל זאת תבחרו לצאת מהמלון, בממילא יעניקו לכם שובר לביקור באחד ממוזיאוני העיר. מוזיאון ישראל הוא תמיד מקום מומלץ לביקור, וגם במוזיאון ארצות המקרא הסמוך לו תמצאו תערוכות מעניינות, אבל כדאי לנצל את הקרבה הגיאוגרפית (כעשר דקות הליכה) ולקפוץ למוזיאון מגדל דוד שחידש פניו לפני כשנה והפך למוזיאון ירושלים. פרויקט שיפוץ ושימור המוזיאון, שבו הושקעו למעלה מ-50 מיליון דולר, הוליד מוזיאון עירוני יוצא מן הכלל שמשלב אתר היסטורי מרשים, תערוכת קבע אינטראקטיבית עשירה ומרתקת על תולדות ירושלים ותצפית נפלאה על העיר העתיקה ועל העיר החדשה.

ולבסוף, החוויה שאף חופשה ישראלית לא שלמה בלעדיה: קניות. מלון ממילא נהגה ונבנה כחלק משדרות ממילא – מתחם בילוי ושופינג שביקש להעתיק לישראל את מודל מדרחוב הקניות האירופי המצליח. שיטוטים אקראיים בשדרות לאורך שעות היום והערב מרמזים שהניסיון צלח: המדרחוב הומה למדי גם באמצע היום ובשעות השיא של יום העבודה, גם ב-35 מעלות וגם בטרם נפתחה עונת הסיילים, והתור לפני הקופה ב"זארה" משתרך כמעט עד דלת החנות.

ממילא (צילום:  Seth Aronstam, shutterstock)
מתחם ממילא | צילום: Seth Aronstam, shutterstock

מה אוכלים?

חבילת "פאוזה" כוללת, כאמור, שתי ארוחות בוקר – הראשונה שבהן מוגשת כבר ביום הראשון לביקור, ומומלץ להקדים ולהגיע אליה (חדר האוכל נסגר ב-10:30). התפריט בנוי על המרכיבים המסורתיים של ארוחת בוקר ישראלית – מאפים, סלטים, ביצים, פירות ועוגות – אבל עשיר (באופן שלא תמיד אפשר למצוא במלונות בוטיק) ועשוי ברמה גבוהה. לצד האופציות השגרתיות (והמצוינות), כמו סלט ירקות טרי, מיץ תפוזים סחוט וחביתה לפי דרישה, תוכלו למצוא, למשל, גם סופלה גבינות, יוגורט עם זרעי צ'יה וכמה מתבקש – בייגלה ירושלמי. גם השירות היה יעיל ואדיב.

אם אין לכם כוונה להתרחק מהמלון, תוכלו למצוא אופציות לארוחת צהריים בשדרות ממילא (בעיקר בתי קפה, אבל גם המבורגרים ב"ברלין", איטלקי ב"לוצ'נה" וחומוס ב"חומוס ברכה") או להיעזר ב"וולט" כדי לטעום מאכלים רחוקים יותר (משוק מחנה יהודה, למשל). במרחק של כרבע שעה הליכה תמצאו את החומוסיות המדוברות של העיר העתיקה, כמו לינא וערפאת, ובכיוונים אחרים: עוד מסעדות, בתי קפה ומזון מהיר נהדרים, בהם "טאקו לואיס", "בארוד" ותחנת החובה למבקרי העיר – "קדוש".

בערב – מעבר למסעדות המצוינות ברחבי העיר (כמו "מונא" והמסעדות של קבוצת מחניודה ושל קבוצת טלביה) – תוכלו שוב להישאר במתחם המלון ולסעוד באחת משתי מסעדותיו: "הפי פיש", מסעדת דגים ים-תיכונית שצופה על שדרות ממילא; ו"רופטופ", ששוכנת על גג המלון וצופה אל העיר העתיקה. אנחנו סעדנו ב"הפי פיש", וספקנותנו הראשונית נוכח מסעדה חלבית וכשרה למהדרין התפוגגה מיד בזכות המנות המעולות שרקח השף רן נחמיה, כמו סביצ'ה ושווארמת דג נפלאים. בערבי שלישי חוגגת המסעדה "שלישי יווני" עם הופעה חיה ותפריט מיוחד (אל תפספסו את קבב מוסר הים).

מסעדת האפי פיש (צילום: דניאל לילה)
האפי פיש | צילום: דניאל לילה
מסעדת רופטופ (צילום: דניאל לילה)
מסעדת רופטופ | צילום: דניאל לילה

מסעדת רופטופ (צילום: דניאל לילה)
מסעדת רופטופ | צילום: דניאל לילה

כמה זה עולה?

מחירה של חבילת "פאוזה" מתחיל ב-1,840 שקלים (לחדר רגיל) – כמחירו של לילה רגיל במלון ממילא. החבילה מוצעת בתאריכים ספציפיים במהלך חודשי הקיץ: 15, 22 ו-25 ביולי; 6, 9, 21 ו-29 באוגוסט. עדיין לא ידוע אם היא תימשך לאחר מכן.


בשורה התחתונה

ממילא איננו מלון לכל כיס, אבל החבילה של "פאוזה" מאפשרת ליהנות ממנו קצת יותר מהרגיל: צ'ק-אאוט מוקדם וצ'ק-אאוט מאוחר מותחים את חווית האירוח ל-30 שעות בקירוב, וגם זורקים פנימה עוד ארוחת בוקר. גם העובדה שהחבילה מוצעת באמצע השבוע בלבד איננה בהכרח חיסרון כשמדובר בירושלים, שממילא נסגרת ברובה במהלך השבת; דווקא חופשה כזאת מאפשרת לבקר גם במסעדות, במוזיאונים, במוקדי תיירות ובשדרות השופינג. עבור מי שיכול להרשות זאת לעצמו – וזה, כאמור, לא כל אחד – זאת בהחלט פאוזה במקומה.


 מלון ממילא, שלמה המלך 11, ירושלים. לפרטים והזמנות: 02-548-2222 או באתר

* הכתב היה אורח המלון