בזמן שהצפון מתחיל להתעורר אחרי המלחמה, ושמורת הטבע האחרונה שהיתה סגורה נפתחה בשבוע שעבר, תערוכת תמונות חדשה מוצגת בימים אלה בשמורת טבע מג'רסה, ובה תמונות שצילמו אנשי רשות הטבע והגנים לאורך השנה האחרונה ובצל הלחימה בשמורות השונות.
התערוכה מוצגת לאורך מסלול ההליכה הקצר והיבש, שמצא במקביל מסלול הרטוב במג'רסה. לאורך ההליכה פזורות התמונות שמתעדות הרס גדול שהיה כאן בשנה האחרונה תוך שהן משתלבות בטבע המרהיב של השמורה היפה, שלא נפגעה.
"בבוקר ה-7.10 עוד היו מטיילים באתרי הרשות בצפון, אחרי חג סוכות עמוס". מספרת נעמה מנספלד, מנהלת מרכז חינוך והסברה גולן. "עם הגעת הידיעות מהדרום באותה שבת נוראית, השמורות פונו ונותרו סגורות, היו שמורות שנסגרו למספר חודשים וחלקן נותרו סגורות עד להפסקת האש. אף אחד מהעובדים והפקחים לא תיאר לעצמו פרק זמן כל כך ממושך ושגרת חיים כל כך מורכבת בה השבילים המטוילים ביותר בצפון ננטשים, הופכים פראיים ונסגרים – בכל המובנים".
כפי שפרסמה רשות הטבע והגנים בסיכום שנת 2024, השנה הייתה אחת השנים הקשות ביותר שידע טבע ארצנו, לאחר שמתחילת מלחמת חרבות ברזל נשרפו כ-223 אלף דונמים. שמורת הטבע מג'רסה אמנם הצליחה לחמוק משריפות בצל הלחימה, אך שמורה סמוכה עליה – שמורת טבע יהודייה, הינה השמורה שספגה את הנזק המשמעותי ביותר משריפות – 22 אלף דונמים שנשרפו.
התערוכה תוצג עד סוף חודש מרץ, במסגרתה ניתן יהיה לראות את כל מה שעבר על הטבע בשנה האחרונה - מטבע שרוף, דרך טבע ריק, דומם וקסום ועד לבלוב הצמחייה בשוך הקרבות. הציבור יכול לראות את הצפון מנקודת מבטם של אלו שהיו שם בזמן אמת.
שרית פלצ'י מיארה, ממונת מבקרים וחווית הביקור במחוז צפון ברשות הטבע והגנים: "רוב הציבור היה מנוע מלהגיע בשנה האחרונה לגליל ולגולן בצל הלחימה, ואין טוב כדי להבין מה עבר על הטבע שלנו ממראה עיניים. לכן, נברנו באלבומי התמונות בטלפונים ובמצלמות של עובדי הרשות ויצרנו תערוכה שמתעדת שנה שלמה - שנה של מלחמה אבל גם שנה של טבע שנשאר פה לשמור על הבית. אנו מזמינים אתכם לשמורה שהקסם שלה הוא במפתיע, דווקא בחורף - שמורת טבע המג'רסה. ברחבי השמורה פיזרנו לכם כוכבים - פינות צילום מיוחדות, הוספנו תרגילי צילום של אור וקומפוזיציה, מקומות עם פוטנציאל לסלפי משפחתי וגם בשאיפה - שקט ושלווה".