החוויה המרגיעה ביותר במרחבי עין גדי, היא לשבת בנקודה כלשהי ולבהות בנופי ים המלח, ואפשר לעשות זאת מראש הר ישי, מבריכת המלון בקיבוץ, מגב חלון או מהמקדש הכלכוליתי בנחל דוד, כל נקודה מספיגה בגוף אנרגיה ומעמיקה את השלווה, בואו לנסות.

> טיול התאווררות מפתיע בערד 

דר' סוס טען בספרו ש"אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים", ואני מאמינה גדולה במנטרה שמוכיחה את עצמה. באביב אני אוהבת לצאת לים המלח כי רוחות החורף המרגיזות חלפו, לא חם מדי אך חמים כדי לטבול, ואם הייתה עונה גשומה, יש גם מופעי פריחה מרהיבים. חול המועד פסח הוא תזמון נהדר לשוטט באזור, להתפעל מעוצמת ההרים הגולשים בחדות אל הים ויוצרים דרמה טבעית, להתרגש מהנקודות המוריקות למרגלות ובתוך מצוק ההעתקים המעידות על נוכחות מעיינות, לטייל במסלולים המשרטטים את השטח ולתת לגוונים המונוכרומטיים של הבריאה להשרות נחת. לצבעים, כך על פי גישות שונות, יש משמעויות עמוקות ויכולת להשפיע על הנפש. החום השולט במדבר, כשמו, מעניק חמימות ומתקשר ליציבות וביטחון מתוך החיבור לאדמה, והאנרגיה שלו מעודדת התחדשות, בדיוק כמו האביב.

נווה המדבר עין גדי הוא חלקת אלוהים שכל כולה דברים טובים מיום טיול ועד שבוע לגוף ולנשמה: מעיינות מתוקים, מסלולי נחלים שופעי מים, חופים מלוחים, תצפיות נוף, בית כנסת עתיק וקיבוץ אחד עם מלון וגן בוטני נדיר ופנינים נוספות. בליבת האואזיס שני מסלולי קלאסיקה ישראלית משפחתיים ואהובים, נחל דוד ונחל ערוגות. בנחל דוד נעשו עבודות הסדרה בשבילים, בעקבות מפולת הסלעים הטרגית בקיץ שעבר. השביל קל ונוח עם בריכות ומפלונים לרחצה, ואורכו כ-1.5 ק"מ למפל ובחזרה. מפאת קוצרו בחרנו להגדיל את הטווח ובחזרה מהמפל פנינו ימינה (ודרומה) לשביל לא מסומן המעפיל בשלוחה. חלפנו ליד עין שולמית. בהמשך התמזגנו שמאלה למקדש הכלכוליתי, תוספת של קילומטר לכל כוון. אחרי שתצפתנו אל הים הרוגע וחוף עין גדי המיתולוגי שניטש בגלל הבולענים בחרנו להמשיך הלאה פגשנו שביל שחור וירדנו דרך מעין עין גדי לכביש ושבנו לחניון - מסלול מעגלי, כארבעה קילומטרים ובונוס, כי על הדרך אפשר לבקר בבית הכנסת העתיק, ולהתרשם מפסיפס וממצאים מרתקים.

נחל דוד עין גדי (צילום: shutterstock Tutti Frutti)
צילום: shutterstock Tutti Frutti

נחל דוד המסלול הבינוני (צילום: ארז דגן)
נחל דוד | צילום: ארז דגן

נחל ערוגות לעומתו, ארוך ומישורי יותר. כשני ק"מ עד למפל הנסתר וכ-3.5 ק"מ לבריכות העליונות (לכל כיוון). זהו מסלול כיפי גם בקיץ, כי ברובו צועדים במי הנחל הקרירים, עוצרים למנוחה, רביצה במים, או נשנוש ומתמוגגים מהשילוב הבלתי נתפס של מים במדבר – פלא של הטבע. שמורת הטבע עין גדי משתרעת על פני תא שטח רחב שמגדיל את רדיוס הטיולים, מנחל סלוודורה בצפון, מסלול כמעט מעגלי שמטפס במעלה קצר וקורע אל עין סלוודורה עם תצפית מעלפת, ועד אזור נחל רחף גבול הגזרה הדרומי, מסלול המשולב סנפלינג. נחל משמר המשגע הוא אלטרנטיבה קרובה, מסלול מעגלי שכולל טיפוס בשלוחה הצפונית (סימון אדום) וגלישה בנקיק הקניוני (כחול) המתחתר במצוק. פחות משמונה ק"מ של מדבר פראי רווי אקשן. (לעוד פרטים).

נחל ערוגות המסלול הקצר (צילום: ארז דגן)
נחל ערוגות | צילום: ארז דגן

נחל משמר (צילום: אורלי גנוסר)
נחל משמר | צילום: אורלי גנוסר

את שלב המנוחה מכל הטוב שלעיל, כיף להשלים במלון עין גדי, שמפרוץ המלחמה אירח מפונים, ורק לאחרונה, נפתחו מרבית חדריו לטובת מבקרים ומטיילים. אחרי תקופה כל כך ארוכה ואינטנסיבית, זה זמן טוב להפוגה משפחתית, לנשום מדבר ולתת לשקט להרגיע. המלון משתרע על שטח רחב ומקבצי החדרים פזורים בנינוחות ובאווירה קיבוצית המתנגנת עם ההוויה, וכיאה לאזור מצוקי יש סיכוי שתפגשו ביעלים משוטטים בשאנטי. החדרים משפחתיים, בגודל משתנה ומצוידים בערכת קפה ובחלקם מרפסות. בסופי שבוע יש פעילויות למשפחות כמו מעגל מתופפים ומועדון ילדים עשיר בתוכן והפעלות וטיולים מודרכים לנחל דוד ולבית הכנסת העתיק שמוסיפים ממד של ערך וידע.

סוד הקסם של המקום טמון בצמחייה המעטרת כל חלקה, שבילים, גינות ושטחים פתוחים, והקיבוץ הוא בעצם גן בוטני הטובל כל כולו בירוק. מה שגדל כאן קשה עד בלתי אפשרי לטפח במקומות אחרים, כי לצד עצי ארץ ישראל מבוסס הגן על מינים טרופיים ויובשניים, מרביתם סוקולנטים שהתנקזו לכאן בשל המפגש הייחודי בין אזורי אקלים. הבאובב הוא מהמפורסמים שבהם ואולי גם פסאודובומבקס הודי אבל יש גם דקלים, אשלים, מורינגה ועוד. אורחים יכולים לשוטט חופשי וללקט מידע מהשלטים, אבל יש סיורים מודרכים לחובבי בוטניקה לסקרנים ואפילו לחובבי צפרות שמגלים אילו ציפורים אוהבות קקטוסים ומה יש להם להציע בתמורה.

מלון עין גדי (צילום: מקס קובלסקי)
צילום: מקס קובלסקי
מלון עין גדי (צילום: דר יואב פלמה)
צילום: דר יואב פלמה
מלון עין גדי (צילום: באדיבות המלון)
צילום: באדיבות המלון
מלון עין גדי (צילום: מקס קובלסקי)
צילום: מקס קובלסקי
מלון עין גדי (צילום: דר יואב פלמה)
צילום: דר יואב פלמה

בריכה (צילום: איה בן עזרי)
צילום: איה בן עזרי

לטבע ולצמחייה יש יכולת מופלאה של הרגעה וריפוי, אבל גם לאתרי ספא תכונות דומות וכזה הוא ספא סינרגיה – היכל המקדש את הגוף והנשמה, מנתק מהחוץ ומשנה תודעה. הוא נועד לגילאי 16 ומעלה ובטבורו בריכה מחוממת עם מי ים המלח, שחוסכת נסיעה לחוף מרוחק, ומחזירה את חדוות הציפה השלווה. בספא גם חמאם וחדרי טיפולים ובחוץ בריכה מחוממת ומיטות הצופות להרים או לים. בז'אנר הרוחני יש גם שיעורי יוגה לאורחים, וצמודה לו בריכת הקיבוץ, אטרקציית הקיץ החשובה ביותר ומהבריכות עם הלוקיישן והנוף היפים בארץ. אגב נוף, מהספא נמתחת הגדר ההיקפית של הקיבוץ המגיעה עד סמוך לחדר האוכל ועוד הלאה. כשיוצאים לשוטט מגלים באמת פינות חן נפלאות, ומהטיילת הקטנה התצפיות לנחל ערוגות ומצוקיו מהפנטות, יש גם עמדת הנצחה עם כסילופון ענק, נדנדה לבהות ממנה והפתעות נוספות. (לעוד פרטים והזמנות).


המלון מארח על בסיס חצי פנסיון, וזה נוח כי מגוון האפשרויות באזור די מוגבל. ליד הקבלה יש אמנם מזנון חלבי, אך ההפתעה היא בכניסה לקיבוץ, הכירו את פודטראק 'ארטוס'. את התופעה הזו הקימו שני חברים שותפים מהקיבוץ איציק רומדי וקובי מלול, ואומרים עליהם שבתוך תוכם מסתתרות שתי מאמות שרק רוצות להאכיל ולהשביע. הם מאכילים את העוברים והשבים משני עד חמישי בשעות הצהריים עד הערב ובסופ"ש בצהריים בלבד. מה בתפריט? האוכל מושתת על מיני בשרים כגון המבורגר, שניצל בחלה, כריך אנטריקוט וכד' אבל יש גם פיצות, שקשוקה, סלט עם/בלי בשר/עוף, בסופ"ש 'סביחלומות'. לצד הפודטראק הונחו שולחנות פיקניק, משחקים ויצירה לילדים ולקיץ אוהל ממוזג. בגדול הפודטראק הוא מבנה זמני שעתיד לעבור למבנה קבע סמוך בסוף הקיץ. כל אלה פונים אף הם אל הים המופלא, יש אוויר טוב כי הכל פתוח והנה הזדמנות נוספת להפנים את השלווה הסטואית.

אלה מארטוס (צילום: קובי מלול)
צילום: קובי מלול

אלה מארטוס (צילום: קובי מלול)
צילום: קובי מלול