חג הסוכות וחול המועד שבפתח הם תמיד הזדמנות טובה לשינה באוהלים ברחבי הארץ. גם השנה יש לא מעט אופציות בטוחות ורשות הטבע והגנים הכינה מדריך עם כל המקומות המומלצים והטיפים שיעזרו לכם להפיק את המירב מהשינה בשטח.

חניונים מומלצים לקמפינג בסוכות

בחירת המיקום היא החלטה חשובה שתשפיע על חוויית הקמפינג שלכם, במיוחד בימים אלה. ברשות הטבע והגנים המליצו לנו על כמה אופציות שיכולות להתאים לסגנונות שונים:

קמפינג משפחתי

אם אתם משפחה עם ילדים קטנים, ייתכן שתעדיפו חניון עם תנאים נוחים ושירותים קרובים. חניון הקסטל שבהרי ירושלים מציע חוויית קמפינג עם נוחות מרבית. החניון כולל שירותים, מקלחות ומטבח מאובזר, והוא מתאים גם למי שמעדיף קרבה לעיר עם גישה נוחה ושירותים מתקדמים. זהו חניון מושלם למשפחות שמחפשות קמפינג בטבע מבלי לוותר על הנוחות הבסיסית.

חניון הקסטל (צילום: רשות הטבע והגנים)
צילום: רשות הטבע והגנים

קמפינג מיוחד

אם אתם מחפשים חוויה מדברית יוצאת דופן, גן לאומי ממשית בנגב הוא המקום בשבילכם. חניון הלילה המרווח מציע לינה באוהלים פרטיים או באוהלי טוקול מחוממים, על רקע נוף מדברי עוצר נשימה. מתאים במיוחד למי שמחפש שלווה וריחוק מהמולת היום-יום, עם חוויה שמחברת בין ההיסטוריה של המקום לנופי המדבר המרהיבים.

ממשית (צילום: לימור קטן פרידמן)
צילום: לימור קטן פרידמן

קמפינג למטיבי לכת

למיטיבי הלכת, רשות הטבע והגנים ממליצה להגיע לחניון מפער פיטם, הממקום בשמורת הטבע הר הנגב, החניון מתאים במיוחד למי מאיתנו שאוהבים חווית שטח מלאה ונמצא בסמוך לשביל סובב מכתש רמון - שביל המקיף את המכתש כולו, מותאם למטיבי לכת ואורכו כ-130 ק"מ. כך שלאחר טיול באזור המדברי המרהיב תוכלו ליהנות מלילה מלא כוכבים באתר לינה נטול תאורה מלאכותית. מהיום, יוכלו המטיילים והמטיילות ליהנות מחניון מוסדר בו מחסות רוח, עיגולי מדורה ופחים מוטמנים. הגעה לחניון מתאפשרת בהליכה רגלית או באמצעות רכב 4x4 בלבד. חניון חינמי תחת כיפת השמיים, אשר שודרג לרווחת הציבור ממש לאחרונה.

חניון מפער פיטם (צילום: תומר ציון, רשות הטבע והגנים)
צילום: תומר ציון, רשות הטבע והגנים

קמפינג כפרי

למי שמחפש חניון עם אווירה כפרית וקרבה לטבע ירוק, חוות משמר הכרמל היא הבחירה המושלמת. החניון ממוקם בלב יערות הכרמל ומציע נופים פנורמיים של רצועת החוף הירוקה. ישנה אפשרות לשכור אוהלים משפחתיים או להקים אוהלים פרטיים, מה שהופך את החניון הזה למקום אידיאלי למי שמחפש קמפינג בלב יער עם נוף פסטורלי וניחוח טבעי.

התחזית לחג: סופ"ש לטיולים בטבע (צילום: לימור קטן פרידמן רשות הטבע והגנים)
צילום: לימור קטן פרידמן רשות הטבע והגנים

כל אתרי הקמפינג שפתוחים כעת בארץ

קמפינג בדרום

  1. חי בר יטבתה
  2. חאן בארות
  3. מצדה מערב
  4. ממשית
  5. תל ערד
  6. אשכול

קמפינג במרכז

  1. קסטל
  2. אשקלון
  3. ירקון

קמפינג בצפון

  1. כוכב הירדן
  2. משמר הכרמל

* יש לשים לב לשינויים על פי הנחיות של פיקוד העורף


איך להתארגן לקמפינג?

התארגנות נכונה היא המפתח לקמפינג מוצלח. חשוב לוודא שאתם מצוידים היטב על מנת להבטיח נוחות וביטחון במהלך השהייה בטבע. הכנה מקדימה, תכנון נכון וציוד מתאים יכולים לעשות את כל ההבדל בין חוויה בלתי נשכחת לבין התמודדות עם קשיים מיותרים.

מה כדאי להביא לקמפינג?

קמפינג מתחיל כמובן באוהל - לשינה נוחה, הביאו אוהל עמיד ואיכותי. שימו לב – מדינת ישראל היא מדינה חמה, אז היזהרו מלהביא את האוהל שלקחתם לטיול הגדול, ובדקו שהוא אינו אוהל המותאם לתנאי מזג אוויר קר – זה מתכון לסדנת הזעה באוהל. למי שאין אוהל במחסן, ניתן לפנות לאתר רשות הטבע והגנים ולמצוא את חניוני הלילה בהם ניתן להשכיר במחיר סמלי מזרונים ואוהלים, כך שחוסר בציוד לא צריך להיות תירוץ להישאר בבית. מי שרוצה לטייל בלי משאות כבדים, יכול להסתפק באוהל, מזרון, פנס (עם סוללות ספייר), ואולי איזו שמיכה למקרה שיהיה קר בלילה.

למי שרוצה להתפנק ולהעביר את חווית הקמפינג בנוחות מרבית, שווה להתארגן על שולחן מתקפל, כיסאות וצילייה. אלו לא מצרכים שחובה להביא אבל יכולים להוסיף לתחושת הנוחות. אם ליבכם חפץ לעשות גם מדורה ולשיר מסביבה שירים, חשוב לבדוק לפני שאכן אתם מגיעים לאתר בו מותר להדליק אש, והביאו איתכם עצים לבערה. טיפ של מקצוענים – כולם אוהבים מרשמלו במדורה, אז אל תשכחו להביא גם את זה, ואולי אפילו הביאו גם פתי-בר ושוקולד כדי להכין "סמורס".

קמפינג (צילום: ארז דגן)
קמפינג. אילוסטרציה | צילום: ארז דגן

איך מבשלים בשטח?

למדליקי המדורות, תמיד עומדת האופציה של פויקה – סיר המתכת הגדול אליו מכניסים הכל – וזה יוצא איכשהו טעים. למי שאין בחזקתו הסיר הנחשק, יכול להסתפק בהבאת צידנית מלאה בכל טוב. נסו להביא עמכם אוכל שהכנתם בבית, ואם תרצו להוסיף נגיעה חגיגית לחג הסוכות, אפשר להכניס לתפריט פירות משבעת המינים כמו תאנים, רימונים ותמרים, שיספקו לכם מתיקות טבעית וקלה לנשיאה. אם אתם אוהבים לבשל בחוץ – שווה לבדוק היכן נמצאים חניוני הלילה בהם יש מטבח חוץ. רק אל תשכחו להביא איתכם כלי בישול. המלצה חמה – אל תביאו איתכם כלל כלים חד פעמיים – רק כלים רב פעמיים. זה יוצר הרבה פחות זבל שצריך לסחוב אחר כך איתכם, וגם עוזר לנו לשמור על הסביבה. למי שאין כלים רב פעמיים לטיול – מוזמן להיכנס למוקדי השירות באתרי רשות הטבע והגנים ולרכוש את ערכת הפיקניק הכוללת צלחות, כוסות וסכו"ם. אל תשכחו להצטייד בסכין חדה מהבית – זה תמיד מצרך נחוץ בבישול בשטח.

חשוב לזכור שבסוף הלילה בטבע, מגיעה השמש, אז חשוב להצטייד במים, מסנן קרינה, כובע ולהיות מוכנים ליום שמגיע אחרי לינת הלילה. רשות הטבע והגנים הכינה עבורכם רשימה מפורטת של כל הדברים שרצוי או ומותר להביא כשיוצאים לשטח, מוזמנים להיכנס לקישור ולהרכיב לכם רשימה לפני היציאה לטיול.

בטיחות וכללי התנהגות

שמירה על בטיחות היא תנאי הכרחי לקמפינג מוצלח. בעת הבערת מדורה יש לוודא שהיא מתבצעת במתחמים המיועדים לכך בלבד, ולהקפיד על כיבוי מלא לפני עזיבת המקום. את כל הפסולת יש לזרוק בפחים, או לקחת איתכם הביתה. אסור להשליך פסולת בשטח, שכן פסולת עלולה לסכן את חיות הבר, לגרום לזיהום ואף לשריפות. בזמן השינה – את האוכל אפסנו בתוך המכונית, כך תמנעו מחיות הבר להריח אותו ולהתקרב לאוהלים.

הגיעו לחניון הלילה לפני שעות החשיכה, כך תוכלו לסדר את האוהל והדברים שלכם לפני רדת החשיכה. חשוב לזכור שחניוני הלילה ממוקמים בשטח אותו אנו חולקים עם החיות, לכן יש להימנע מיציאה לטיולים בטבע בשעות הלילה. כשיוצאים לטבע – השאירו את הבגדים שעושים רושם בארון, וודאו שכל פריטי הלבוש והציוד מתאימים לגודל ולנוחות המשתמשים, במיוחד אם מדובר בילדים – נוחות והגנה מתנאי מזג האוויר באה לפני הכל. זיכרו להישמע להנחיות עובדי ופקחי רשות הטבע והגנים, שלהם הידע וההכשרה למניעת סכנות בטבע.

לימור קטן פרידמן, מנהלת תחום חניוני לילה ברשות הטבע והגנים: "קמפינג מהווה הזדמנות מצוינת ליצירת זמן איכות עם האהובים שלנו תחת כיפת השמיים, חוויה שמאפשרת להתחבר לסביבה וליהנות מהשקט והשלווה שהטבע מציע. חניוני הלילה של רשות הטבע והגנים פרושים ברחבי הארץ ומותאמים למגוון סוגי מטיילים, בין אם אתם מחפשים תנאים נוחים או פשטות של לינה תחת הכוכבים. חשוב לנו להזכיר לשמור על הניקיון ולהקפיד על כללי הבטיחות, כדי שנוכל להמשיך ליהנות מהטבע יחד. כשאתם יוצאים לקמפינג, התארגנו בהתאם ואל תיקחו יותר מדי – הטבע יודע לספק את כל מה שצריך לחוויה בלתי נשכחת."