שמי הלילה זרחו באינסוף כוכבים ורוח מדברית נעימה הרגיעה את הגוף בתום יום לוהט. התפרקדנו על מחצלות בתוך מטע תמרים בפאתי מושב עין יהב, ונשאנו עינינו מעלה, מייחלים לראות כוכב נופל ולבקש משאלה. יונתן כלפה מ'כוכבים בערבה', חמוש בפנס לייזר, פצח בהסבר על מהירות האור והמרחק שבינינו לכוכבים, שהם למעשה שמשות. הכוכב הקרוב נמצא 4.2 שנות אור, אך בשמי הסתיו אפשר להיחשף לגלקסיות המרוחקות מיליוני שנות אור. כוכבים, כך הסביר הם אמצעי ניווט ובעזרתם ידעו הקדמונים לחשב את היום בשנה. אם חשבתם על כוכב הצפון, אתם לא רחוקים. זהו אמנם ה-כוכב של גרמי השמיים, אבל קבוצות כוכבי המזלות הן נדבך חשוב מראשית ימי האסטרונומיה.

> כל המקומות לראות בהם את מטר המטאורים

> מאטרקציות ועד אוכל: כל מה שיש לעשות בערבה הדרומית

גם לשמות הכוכבים יש הסברים מרתקים, כמו גם לצבעים שלהם ומידת הנצנוץ שמעידה על המרחק הגדול, ובכלל כשנשאבים לחידת היקום, קשה למוח לתפוס את הבלתי נתפס. האירוע היה מושקע במיוחד. אחרי ההדרכה צפינו בכוכבים באמצעות טלסקופים וראינו את שבתאי זורח לאיטו. אחר כך העביר כלפה מצגת מהפנטת בה הסביר על ההבדל בין מטאור, מטאוריט למטאוריד, מהו שביט, מי זו קבוצת כוכבי פרסאוס ולמה מדי אוגוסט יש מטר מטאורים. השוס היה טלסקופ רובוטי עם מצלמה איכותית, שצילומיו הועברו למסך גדול והפעימו. זכינו להצצה נדירה למערכות מרוחקות ולצילומים מרהיבים של ערפיליות ססגוניות, גלקסיות רחוקות וריכוזי כוכבים צבעוניים.

תצפיות כוכבים (צילום: עידן ערד)
תצפית כוכבים בערבה | צילום: עידן ערד

צילום מהרובוט הטלסקופי (צילום: אורלי גנוסר)
צילום מהרובוט הטלסקופי | צילום: אורלי גנוסר

 

תצפיות כוכבים הן ליבת אירועי לילות קיץ בערבה, ויתקיימו כל החודש מעין יהב ועד פארק תמנע. בשמורת הטבע הדרומית מתחולל עם השקיעה קסם, האתרים המפורסמים מוארים עד 23:00 בלילה ובתצפיות צופים בירח ובמכתשיו, וזוכים להסברים מרתקים המתאימים לכל גיל. בשעה 22:00 מחשיכים את עמודי שלמה וכששוכבים למרגלותיהם ובוהים בשמיים, נראים החיים פשוטים פתאום. האירועים האסטרונומיים מתקיימים בערבה כמעט מדי לילה ודעו שהמטר מגיע לשיאו אחרי חצות – כדאי לחכות.

תמנע (צילום: אורלי גנוסר)
עמודי שלמה בחושך | צילום: אורלי גנוסר

למרות שאוגוסט הוא חודש חם, שעות הערב והלילה מפתיעות בטמפרטורות נוחות, ורוח נעימה מנשבת, מרחיקה את זיכרון החום ומשיבה את הגוף והנפש. בין אירועי הלילה הרבים, מארח כפר האמנים בצוקים, מדי יום חמישי, הפנינג שמח. סדנאות האמנים נפתחות לקהל, יש דוכני אוכל, דמויות שמשוטטות כמו פיה מוארת ואווירה כיפית. אפשר לנשנש פיצה או אוכל הודי, יש בית קפה ובר אבל הכי כיף לבקר בחללי התצוגות ולהתרשם מהיצירתיות, שבחלקה מתכתבת עם המדבר. בין האמנים יש ציירים, פסלים, תכשיטנים, יוצר של מוביילים מאבני מדבר, צילומים ועוד.

כפר האמנים בצוקים (צילום: אורלי גנוסר)
כפר האומנים בצוקים | צילום: אורלי גנוסר

כפר האמנים בצוקים (צילום: אורלי גנוסר)
שלל אומנים ואווירה נהדרת | צילום: אורלי גנוסר

גם שעות הבוקר טובות להיכרות עם המדבר, אז פגשנו את בן פריטל ממרכז 'סיאל' למלאכות מדבר קדומות, באזור רכס עשת הידוע. תחת עץ שיטה עם תה וקפה חווינו סדנת שטח שהוא מעביר לכל המשפחה. פריטל ואחיו אורן, הקימו את המרכז במטרה להתחבר לטבע דרך מיומנויות עתיקות, לשמר את המלאכות הללו ולהעביר את הידע המסורתי הלאה. לערבה הגיע לפני חמש שנים ומצא את ייעודו. בסדנאות שנמשכות החל משעתיים ועד כמה ימים בשטח, הם מלמדים שלל מיומנויות, החשובה שבהן היא הבערת אש. פריטל טוען שההיסטוריה לא כיבדה את האש ב'מהפכה' משלה כמו מהפכת החקלאות, וביות האש שהיא כוח שמניע חיים, החל לפני למעלה ממיליון שנה (בארץ העדויות בנות כ-780,000 שנה). הוא הדגים שתי שיטות, הקדומה - חיכוך שני מקלות ע"י מקדח קשת, שיוצר פחם אתו מבעירים בנשיפה ערימת זרדים. המתקדמת היא חיכוך ברזל באבן צור חדה עם נייר פחם שהגיצים מציתים. דיברנו גם על גששות ככלי להכרת השטח וכיצד לזהות עקבות כולל חידון מדליק באמצעות יציקות ומגדיר ייחודי שהילדים התלהבו. תצוגת הכלים והמלאכות מפעם מרתקת, ולדבריו יש איזו מגמת חזרה למה שהיה אם כי בשינוי אדרת.

סדנת מלאכות מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
סדנת מלאכות מדבר | צילום: אורלי גנוסר

סדנת מלאכות מדבר (צילום: אורלי גנוסר)
בן פריטל | צילום: אורלי גנוסר

מכאן אל המדבר הדרך קצרה ועם עמוס אבירן, מוותיקי פארן, השבילים מקבלים תפנית מעניינת. אבירן מכיר את נתיבי הערבה, את רזיה ומכמניה, ובג'יפ ממוזג החוויה מוצלחת גם כשבחוץ מתחמם. התחלנו בתצפית ממצפור פארן אל ואדי נחל פארן שלצדו המושב החקלאי המעוטר בחממות ובתי רשת. המשכנו דרך תלם עשת לצד כיפת עשת ורכס עשת וחווינו גם את נחל עשת. אז הבנתם שעשת הוא השליט המקומי הבלתי מעורער. עצרנו להפוגה במפלי יהושוע ששוצפים כשנחל עשת שוטף ובתחום המים חלפנו גם על פני כמה קידוחים לאורך הנחל, שניים מהם שואבים מים משני אקוויפרים שונים הטמונים בעובי הקרקע בעומקים שונים. בדרך הפרענו את מנוחתה של חבורת צבאים שרבצה בנחת בצל שיטה, חצינו את ציר המעיינות ודהרנו במישור הפארן ושבנו דרך שטחי החקלאות שבימים אלה נשתלים בהם הפלפלים הראשונים לעונה. הטיולים מתחילים החל משלוש שעות ועד יום מלא, לבחירתכם (1,100-2,000 שקלים עד שישה נוסעים).

טיול ג'יפים (צילום: אורלי גנוסר)
הכי טוב להכיר את המדבר דרך הרגליים. או עם גלגלים | צילום: אורלי גנוסר

טיול ג'יפים (צילום: אורלי גנוסר)
מגיעים למקומות מרהיבים | צילום: אורלי גנוסר

רגע לפני שקיעה נפגשנו לסדנת כדורי דורודנגו שמותאמת בשלמות לשלוות המדבר. רותם קורן, מרותמ'ס שבפארן, בנאי טבעי ואיש אדמה, מציע טעימה מעולמו דרך כדור בוץ יפני. זוהי טכניקה שמלמדים במערכת החינוך היפנית, ומחברת את הילדים לאדמה ולמחזור החיים ויש בה ממשהו ממגנט. קורן הכין כדורי בוץ ראשוניים, וחסך לנו שלושה ימי עבודה, ואנחנו ציפינו במגוון חרסיות ונחשפנו להבדלים בין סוגי האדמה ואיכויות החומר. חרסית מורכבת מגרגרים זעירים ולכן ככל שהאחוז שלה באדמה עולה כך היא דביקה ומבריקה יותר ובלתי חדירה למים. בארץ יש מיני חרסיות בגוונים שונים, הנובעים מתחמוצות שונות באדמה, ועם אלה מצפים את הכדור. זהו תהליך הדורש דיוק ועבודה סדורה לכן חשוב להקפיד, כי התוצאה מעלפת. הרטבנו את הכדור, עיגלנו אותו היטב, מרחנו ארבע שכבות חרסית, הידקנו ומרקנו והתוצאה וואו. התהליך תרפואיטי לגמרי, אפילו לילדים ואפשר ללטף את הכדור שעות. ההדרכה של קורן נעימה ומרגיעה, הוא רגיש לילדים וקפדן כלפי כולם, והתוצאה המרשימה היא מזכרת נהדרת.

כדור בוץ יפני (צילום: אורלי גנוסר)
כדור בוץ יפני | צילום: אורלי גנוסר

כדי ליהנות מכל טוב הערבה, התמקמנו ב'רזולה' במושב פארן, יחידה נוטפת מתיקות, שבעליה, ענת בארי, חובבת וינטייג' ידועה, עיצבה אותה בסגנון המיוחד עם פריטים ורהיטים של פעם. כסא נדנדה, רהיטים  מהסבנטיז ומצעי תחרה וקווילט (עבודת טלאים) הוסיפו לאווירת הצימר המתאים לזוג או משפחה קטנה. יש בו מטבחון מצויד כהלכה עם אמצעי בישול, סלון, פינת אוכל ומרפסת עם פינת ישיבה וערסל שאפשר ליהנות מהם בעיקר מוקדם בבוקר. האירוח אינו כולל ארוחת בוקר, אפשר להצטייד ולהכין או להתפנק. עומר לוי מ'לחם עומר' אופה לחמי מחמצת, עורך סדנאות אבל גם מכין קופסת פיקניק שווה עם לחם, מטבלים, סלט, פשטידה ומשקאות. אפשר להזמין והמשלוח יגיע אליכם עד הדלת. אפשר להשתדרג ולהצטרף לארוחת הבוקר במתחם 'נוף צוקים' ביישוב צוקים השכן, הפתוח גם לאורחים מחוץ. רצוי להזמין מראש, ולהתענג במרפסת אל נוף נחל עשוש עם בריזה מחייה (75-105 שקלים לסועד).

צימר רזולה בפארן (צילום: אורלי גנוסר)
צימר רוזלה בפארן | צילום: אורלי גנוסר
קפסת פיקניק לחם עומר (צילום: אורלי גנוסר)
קופסת פיקניק של לחם עומר | צילום: אורלי גנוסר

נוף צוקים (צילום: אורלי גנוסר)
ארוחת בוקר בנוף צוקים | צילום: אורלי גנוסר

ארוחה אחת לא כדאי לכם לפספס, את זו של 'ארז ויינון'. יינון בארי, הבן של ענת, הוא שף ידוע שעבד שנים במסעדות קבוצת מחניודה בלונדון, אבל לפני חמש שנים כשהתגעגע למדבר ולירקות שמגדל אבא עודד, שב לערבה ומאז מארח לארוחות שף. לפני חודש עבר עם בן זוגו ארז אקשוטי לביתם החדש שבמשך שלוש עד חמש פעמים בשבוע הופך למסעדה. לאורחים מוגשת ארוחה בהפתעה בת שבע מנות במשך שלוש שעות, המבוססת על מה שאבא עודד מגדל וגם על דרישות הלקוח (אל דאגה יש תיאום ציפיות מראש). התפריט מגוון וכולל מנות פתיחה כגון קרפצ'ו סלק עם ענבים או גראטן תפו"א ודלורית עם פרמזן, סלט מנגו ושומר על יוגורט, מנת דג או בשר, או שניהם (יש גם צמחוני) ועד לקינוחים. האירוח מוקפד והעונג על כל ביס גדול. אקשוטי הוא מורה דרך מדריך טיולי ג'יפים ותצפיות כוכבים עם אופציה לארוחות שטח. מדי שבוע מתפרסם לו"ז פעילות (בתיאום מראש).

ארוחת שף יינון בארי (צילום: אורלי גנוסר)
ארוחת שף מעולה. ארז ויינון | צילום: אורלי גנוסר

ארוחת שף יינון בארי (צילום: אורלי גנוסר)
יינון בארי. לא לשכוח לתאם מראש | צילום: אורלי גנוסר

 

לכל הפרטים על אירועי הערבה