ירושלים, שהתיירות היא מנורת הקנים שלמרגלותיה, הומה בתיירים בימי שקט ושגרה והיום היא בתפוסה של 42 אחוזים בלבד, כאשר מרבית אורחיה הם מי שהתפנו מביתם מאז השבעה באוקטובר. מצב התיירות הנוכחי בעיר, ובארץ בכלל, מחזיר אותה 20 שנה אחורה, אף יותר משנות הקורונה, וההתאוששות נראית משימה לא פשוטה.

פה נכנסים לתמונה היזמים ופרנסי העיר שמזמינים אותנו לבוא ולטייל, לראות, לחוות, לבלות, לאכול ולנפוש, ולשם כך הרימו קמפיין מפתה - "מזמינים מלון ומקבלים המון", בין השאר כדי למצב ולחזק את תיירות הפנים בעיר. במסגרת הקמפיין תוכלו להזמין חבילת אירוח במחירים מיוחדים, ובשורה תחתונה לכיס ולכרטיס האשראי - מזמינים מלון לשני לילות ומשלמים חצי מחיר על הלילה השני, וללא תשלום על הלילה השלישי, במלונות המשתתפים בקמפיין.

פסטיבל תרבות (צילום: אודי אלפסי)
פסטיבל תרבות | צילום: אודי אלפסי

בנוסף, כל אורח יקבל ארנק דיגיטלי בשווי 100 שקלים למימוש במגוון אטרקציות בהן באקווריום ישראל, במוזיאונים (מוזיאון ישראל, מגדל דוד, המקרא, המדע, הארכיאולוגיה החדש, מרכז מורשת בגין, ועוד), בפסטיבל הסרטים ובפסטיבל הצגות לילדים בתיאטרון הקרון - שהם ממוזגים ומעולים לבילוי בשעות היום והחום, וכן בגן החיות התנ"כי, בהחלקה על הקרח, במופע הלייזרים היילייט, בפסטיבל אוטואוכל ובסיור ברים במחנה יהודה, שנערכים בשעות ערב-לילה כשהטמפרטורות יורדות ורוח נעימה מנשבת בבירה.

איפה מטיילים ומה עושים בירושלים?

המערה המכושפת

מערת צדקיהו (צילום: אריאלה אפללו)
מערת צדקיהו | צילום: אריאלה אפללו

המערה המסתורין של ירושלים נפתחה מחדש וזו סיבה מעולה לחזור ולגלות את יופייה עוצר הנשימה, ואת המסתוריות המהלכת עליה כבמטה קסם. המערה הענקית משתרעת על 9,000 מ"ר, היא ממוקמת בסמוך לשער שכם ונסתרת מתחת לחומה ולבתי העיר העתיקה. המערה המלאכותית נחשפה בראשית המאה ה-19 ויסודותיה מובילים לתקופת המלכים, לימים שמאבניה בנו את ירושלים ואת בית המקדש והמלך צדקיהו נמלט דרכה ליריחו. המערה יפה בכל שעה ביום אבל בשעות הערב יופייה מתעצם והיא הופכת למכושפת עם 1000 נרות (כמספר נשותיו של שלמה המלך) ופנסים אדומים שמאירים את החשיכה ומוסיפים לה הילה מהפנטת וייתר מסתורין. הלוקיישן והאקוסטיקה המעולה הפכו אותה לבמה ייחודית להופעות מוזיקה אינטימיות שיתקיימו במהלך הקיץ בהן של קרן פלס (22.8). ביומיום אפשר לסייר בין האולמות והכוכים של המערה, ולצאת למסע בזמן בעקבות האגדות, המיתוסים והסודות שאופפים אותה באמצעות חזיון אורקולי שמוקרן על הקירות.

ואם אתם כבר שם, ורוצים להעמיק את החוויה, עלו לטיילת החומות הדרומית וצאו לטיול שקיעה המאפשר הצצה אל תוך ומחוץ לחומות או לסיור קבלת שבת מוזיקלית. .

לעוד פרטים


360 בגובה 777

מוזיאון מגדל דוד (צילום: אריאלה אפללו)
מוזיאון מגדל דוד | צילום: אריאלה אפללו

כדי לזכות באחת מהפנורמות המרהיבות והמרגשות בעולם תצטרכו לטפס לגובה 777 מטרים. כל מדרגה ומדרגה בדרך תהיה שווה את המאמץ והפינלה שתחכה לכם בסופה – תצפית 360 שחולשת על ירושלים של זהב, מרחיקה אל הר הזיתים, הר הצופים והר הבית, אל תוככי העיר העתיקה ומנגד אל העיר החדשה. כל היופי והעוצמה מתגלים מראש מגדל פצאל במגדל דוד– מצודה מרשימה ומלאת עוצמה שבנה המלך הורדוס והיא נשמרה כמעט בשלמותה. המצודה, הסמוכה לשער יפו, ממוקמת במקום הגבוה בירושלים והיוותה נקודה אסטרטגית חשובה ששלטה על התפר בין מזרח למערב העיר. המצודה הפכה למוזיאון ולאחרונה עברה מתיחת פנים בהנגשה (יש מעליות), בנראות ובשדרוג התכנים והחוויה בהתאמה לדור הטאצ', המסכים והטכנולוגיה האינטראקטיבית בגלריות שמציגות ממצעים ארכיאולוגים והיסטוריים שאפשר להזיז ולתפעל בהתאם למידת העניין. בנוסף סיימו את שיפוץ המינרט – המגדל שהפך לסמל האייקוני של העיר, והקימו מבואה עם קפיטריה של הרים בייקרי מקרית ענבים.

עוד במצודה: "טבור עולם" - תערוכת אמנות ישראלית עכשווית שמוצגת בחפירות הקישלה, חזיון אורקולי-לילי המוקרן על חומות המצודה ומספר את ההיסטורי של העיר, פעילות ערב לילדים, ועוד.

לעוד פרטים


רובוטים ספרותיים

הספרייה הלאומית (צילום: אריאלה אפללו)
הספרייה הלאומית | צילום: אריאלה אפללו

רובוטים שולפים ספרים מהמדפים, מיצג אינטראקטיבי שמוקרן על מסך ענק, פריטים מכושפים והקלטות נדירות, הם רק חלק מהפתעות המרתקות שתוכלו לראות במשכן החדש של הספרייה הלאומית. ובואו נשים מיד על המדף, גם אם אתם לא בעניין ספרים וספריות בחופשה שלכם, לכו! ולו רק כדי לראות את העיצוב המדהים של היכל הספרים האדיר, המרשים בעיצובו ובאוצרותיו התרבותיים. המבנה החיצוני של הספרייה החדשנית מזכיר ספר פתוח ובפנים הוא משתרע על 11 קומות של גלריות ואולמות קריאה, כשהמרתק שבהם הוא אולם ענק בגובה שלוש קומות שמתפתל בצורת ספירלה בחלל פתוח. מסביב "לספירלה" עמדות קריאה ומאות מדפים המציגים אלפי ספרים נדירים, כתבי יד עתיקים, אלבומי צילומים, מפות ייחודיות, כרזות היסטוריות, ארכיונים, ואוספים של קרטוגרפיות ושל מוזיקה מגוונת. לספרים מצטרפים קיר כריות צבעוני באורך עשרות מטרים, המדמה מדפי ספרים – יצירת של האמנית גלי כנעני, מיצג "אותיות האור" שיצר הפסל מיכה אולמן, ומיצג כואב ועצוב של 118 כסאות, כמניין החטופים בעזה, כשעל כל כיסא מוצגת תמונת חטוף ולצידה הספר האהוב עליו.

עוד בספריה: סיורים מודרכים, שעות סיפור, בית קפה וגן יפה שמארח מופעי תזמורת לילדים ובערב הופעות מוזיקה בהן של מארינה מקסימיליאן (28.8) וחוה אלברשטיין (5.9).

לעוד פרטים


קומא במקרא

מוזיאון ארצות המקרא (צילום: אריאלה אפללו)
מוזיאון ארצות המקרא | צילום: אריאלה אפללו

כל ההיסטוריה האנושית של תקופת המקרא התרכזה במוזיאון אחד והיא מוצגת בדרך נגישה ואסטטית. אוסף העתיקות הוא מהחשובים בעולם וכולל ממצאים וחפצי אומנות מהמזרח הקדום ומעמים ותרבויות מאותם הימים. מדובר בתערוכות קבע מרתקות לצידן מציגים בימים אלה את "קוּמּא" - מהתערוכות המרגשות, המפעימות והעצובות, שהמציגה את יצירת המופת האחרונה של איתן רוזנצווייג, לוחם בן 21 שנפל בעזה וטרם מותו יצר באמצעות עט ציפורן ודיו שחור רישום מדהים במורכבות ובדקויות. את הרישום צייר על גבי מגילה באורך שלושה מטרים והיא מתארת אנשים, דמויות, חיות, סיפורים וסיטואציות מהמקרא, מהתלמוד, הקבלה, עולם המחשבה והשירה העברית, והם משתלבים זה בזה ויוצרים מקשה אחת מרתקת של העם היהודי.

כדי להנגיש את הממצאים גם לילדים יצרו במוזיאון פעילויות בנושא "דגני קיץ" - מסע לגילוי סודות גרגירי החיטה באמצעות סיפורים, משחקים ויצירה, ממצרים העתיקה דרך חיבור האל דגן (דגון) לחקלאות, ועד הקשר של שלושת הרגלים לבית המקדש, כולל יצירת מומיה.

לעוד פרטים


הטיילת החדשה

הטיילת החדשה (צילום: אריאלה אפללו)
הטיילת החדשה | צילום: אריאלה אפללו

בחודש שעבר השיקו בעיר טיילת חדשה שמחברת את רחוב המלך דוד (בסמוך לתחנת הדלק) לעיר העתיקה. הטיילת היא למעשה רחוב שעבר שיפוץ ופיתוח עם אבנים משתלבות, תאורה, עצים ופרגולות עם ספסלים שמזמינים למנוחה ולהתכנסות לקבוצות מטיילים. שדרוג הרחוב והטיילת הפכו אותו לציר תנועה תיירותי ולמרחב טיול שמחבר ומנגיש את אזור המלונות המלך דוד, מצודת דוד, המלך שלמה וימק"א, עם הכניסה לעיר העתיקה, בסמוך לשער יפו ולמרגלות מצודת דוד, שעובר גם דרך פארק טדי עם מופע המזרקות, ומאפשר פנורמה יפה על החומות.

איפה? רחוב אמיל בוטה


יאללה בסטה

יאללה בסטה (צילום: אריאלה אפללו)
יאללה בסטה | צילום: אריאלה אפללו

אם הייתם בירושלים ולא הייתם במחנה יהודה כאילו לא הייתם. אז נכון שכולם כבר מכירים את הושק ועדיין, אם רוצים להרגיש את הדופק האמיתי של העיר זה ה-מקום. כדי ליהנות ולהבין את סוד קסמו קחו את הזמן כדי לשוטט בין הדוכנים, החאמרות, הברים והמסעדות, לשמוע את הקולות, לראות את הצבעים, לספוג את הריחות ולהתענג על המטעמים בהפנינג אוכל בלתי נגמר. עם רדת החשיכה השוק מתעורר לסצנת חיי לילה תוססת ומאחורי התריסים המוגפים מתגלה תערוכת גרפיטי מרשימה בצבעוניותה. ברקע מוזיקה קולנית שמתמזגת עם רעש הבליינים, ובחמישי-מוצ"ש הרבה חיילים ומילואמניקים שיצאו מעזה ששותים ורוקדים את החיים כאילו אין מחר.

אפשר להסתובב לבד בשוק ואפשר עם יאללה בסטה – מיזם תיירותי קולינרי שעורך סיורים מודרכים ובמקביל מציע כרטיס טעימות למי שרוצה לטייל בין הסמטאות ולאכול בזמן ובקצב שלו.

לעוד פרטים

 

איפה אוכלים בירושלים?

אוטואוכל

אוטואוכל (צילום: אריאלה אפללו)
אוטואוכל | צילום: אריאלה אפללו

אחרי שנים שאוטו-אוכל, הפסטיבל הקולינרי של הבירה, חנה בגיא בן הינום, הוא התניע ונדד ללוקיישן חדש - בטיילת ארמון הנציב. הבונוס לאוכל, פנורמה מרשימה ופותחת תאבון בזמן שמשקיפים אל מרחבי העיר שמנצנצת בחסות החשיכה. מעבר לפודטראקס עם הכריכים המושחתים של השפית רחל בן אלול, הגודיס של השף חיים כהן, ההמבורגר של שגב והמנצ'ס צ'ורוס הספרדי, יחכה לכם בר ארוך שיגיש בירות, יין וקוקטיילים, ומתחם של קינוחים. בצד התרבותי הכינו מרחב פעילות לילדים עם מספרי סיפורים ועמדות צילום ויצירה, הופעה של ג'ין בורדו (31.7, 20:30) והיי לייט ירושלים - מופע לייזרים מרשים שיאיר את השמים בכל ערב (ב-20:30, 21:30, 22:30). וטיפ לדרך, תגיעו עם הפתיחה כי שעה אחרי התורים בלתי נגמרים והדשא עמוס בלי יכולת לזוז.

מתי: שלישי-חמישי, 18:00-23:00, עד 1.8.24.

מחיר: הכניסה והחניה ללא תשלום, 45-25 שקלים למנה.

לעוד פרטים


ורק ירושלים 02

מסעדת 02 (צילום: אריאלה אפללו)
מסעדת 02 | צילום: אריאלה אפללו

ירושלים עשתה קפיצת מדרגה אדירה בקולינריה המקומית, כך גם במסעדות טובות שממוקמות במלונות, שאחת מהן היא 02 - מסעדת שף מצוינת בניצוחו של השף אברהם פרייזן. פרייזן לא נותן לכשרות להגביל אותו ומצא פרודוקטים ותחליפים ברמה כגבוה, שבאים ליידי ביטוי בפרשנות היצירתית שלו לשלב בין מטבח ירושלמי רב תרבותי למטבח עונתי-מודרני-עילי. המסעדה ממוקמת במלון ענבל ומעבר לכניסה אליה מהלובי היא מנותקת ממשכנה, מעוצבת באלגנטיות ומשדרת יוקרה מאופקת המזמינה לשבת מסביב לשולחנות מכוסים במפות צחורות, או במרפסת המשקיפה לגן הפעמון ולמשכנות שאננים. מעבר לאלה ראויים לציון המקצועיות של צוות המלצרים, שבקיעים בכל פרטי המנות ומכוונים בבחירה, ותפריט היינות על טהרת יקבים ישראליים.

אז מה אוכלים? לראשונות פלמידה אדומה על גספאצ'ו ירוק עם חיטה והפתעה, שהיא שחוק קיצי ומרענן – ענבים קפואים, קרודו אינטיאס עם עשבים ודובדבנים, ורוסביף פיקניה עם חרדל שחור שרקח משזיפים. בעיקריות יש מפתול, סינייה, פריקה, פאטוש וקובה צמחוני, אבל קארנבורים שאנחנו בחרנו בצלעות טלה שמנמנות - מהטובות שאכלנו, ושיפוד טלה עם תרד ופטריות צלויות. גם בגזרת הקינוחים פרייזן הצליח להתגבר יפה על מכשול הכשרות והגיש בסבוסה מלבי וגלידת פיסטוק נהדרת עם שמן זית.

לעוד פרטים


דולפין בי"ם

מסעדת דולפין ים (צילום: אריאלה אפללו)
מסעדת דולפין ים | צילום: אריאלה אפללו

נכון שאין ים בירושלים, אבל יש מסעדת דגים נהדרת שלא מביישת מסעדות שהתנחלו בקו ראשון לים. ולא די בזה, מדובר במסעדה לא כשרה שמגישה פירות ים (שומו שמיים), פתוחה בשישי-שבת ונותנת מענה מצוין לנופשים בסופ"ש בעיר ונתקלים בהרבה מסעדות סגורות.

אז דולפין ים, נעים להכיר, וזה נון גדול שלנו שלא היינו עד היום כי מדובר במוסד קולינרי וותיק שנפתח ב-1967 במזרח העיר ועורר אז סערה בקרב התושבים הערבים. עם השנים המסעדה המשפחתית נדדה לעיר החדשה ועד היום היא ממוקמת במבנה עתיק במדרחוב בן שטח, הסמוך לכיכר החתולות ולמוקדי בילוי במרכז העיר. התפריט מגוון ואם תגיעו בזוג או בהרכב משפחתי כולם ימצא את מבוקשם, כולל מנות בשריות, מנות לילדים וארוחות עסקיות. היינו חבורה וחלקנו מבחר מנות שכולן, כולן, היו מעולות – החל מצלחת החריפים עם האריסה הטוניסאית והסחוג הירוק; הכרובית הצלויה בממרח שום, לימון וזעתר; סלט האנדיב עם השקדים והאגוזים, והשרימפס בלאק טייגר עם החציל והעגבניות הצלויות, שנדמה שעלו רגע לפני מרשת הדייגים. בעיקריות בחרנו בריזוטו פיטריות מצוין, בקבב רומני ובסטייק פרימיום שיושן כהלכה. ראוי לציון, דולפין הפתיעה ביג טיים והיא הכי Value for money.

לעוד פרטים

 

איפה ישנים בירושלים?

מלון ענבל

מלון ענבל (צילום: אריאלה אפללו)
מלון ענבל | צילום: אריאלה אפללו

לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן, זו בהחלט אחת מנקודות המפתח לבחירת מלון וענבל עונה על זה בול. המלון, שהוא מהוותיקים והטובים בעיר, ממוקם בסמוך לשכונות הכי יפות ומתוירות - משכנות שאננים, ימין משה, טלבייה והמושבה הגרמנית, ובמרחק הליכה מגן הפעמון, תאטרון ירושלים, הסינמטק ומרכז התערוכות בבית האנסן, צופה לתחנת הרוח המיתולוגית, לחומות ולעיר העתיקה - נוף יפה ומרגש, במיוחד בחסות החשיכה כשכל האורות נדלקים ומאירים את המונומנים.

המלון תוכנן לפני שנים על ידי האדריכל יעקב ריכטר בסגנון האופייני לירושלים, עם חיפוי אבן חיצונית. לפני כחמש שנים המלון עבר שיפוץ מסיבי ונוספו לו שתי קומות חדשות שמאכלסות סוויטות פרימיום נוחות ומרווחות, עם חדר רחצה גדול במיוחד, מרפסות שמשקיפות לעיר העתיקה מצד אחד ולשכונות מצד שני, וכן טרקלין עסקים צמוד מרפסת פנורמית, עם פינות ישיבה, עמדת עבודה ממוחשבת וכיבוד שמוגש מסביב לשעון. השיפוץ כלל גם את הלובי, שעוצב בקווים קלסיים, יוקרתיים, את כלל החדרים, את הספא, חדר הכושר ובריכת השחייה, שמקורה ומחוממת בחורף. המלון הוא חביב התיירים ובאין אותם, כמעט, הפך לחביבן של משפחות בעיקר בשל החדרים הגדולים, מועדון הילדים עם הג'ימבורי, המשחקים האלקטרוניים לנוער, בריכת הפעוטות, ההפעלות והקרנת הסרטים בחופש. בצד הקולינרי, ארוחת הבוקר עשירה ומגוונת, בערב פותחים בפטיו דוכני אוכל בסגנון שוק ירושלמי, ויש גם מסעדת שף מצוינת.

לעוד פרטים


מלון ממילא

בחוץ (צילום: עמית גירון)
צילום: עמית גירון

גם למלון ממילא יש מיקום מעולה - מול מגדל דוד והכניסה לעיר העתיקה, ומעל לשדרת השופינג היוקרתית. המלון האקסקלוסיבי עוצב על יד המעצב האיטלקי פיירו ליסוני והיופי, יוקרה וטוב הטעם בולטים בכל פינה, החל מהלובי, דרך חדר האוכל, המסעדות, הרופטופ עם הנוף המרהיב, ועד לחדרים ולסוויטות הייחודיות, בהם חדר רחצה עם קיר שקוף שנאטם ברגע שמדליקים את האור.

עוד במלון: בריכה מקורה בקומה מינוס 2, ספא יוקרתי עם חמאם טורקי ובריכת וואטסו, בר לילי עם חדר סיגרים ומסעדת שף על הגג.

לעוד פרטים

 

*הכתבת היתה אורחת של עיריית ירושלים