זו לא טעות, נוף הגליל היא הדבר הבא בתיירות הישראלית, והיא גם שיאנית השיאים בארץ ומחוצה לה. היא מחזיקה בתארים של הטיילת הארוכה בארץ, הסופרמרקט הגדול במזרח התיכון, הלייק הגדול בעולם וריכוז פריחת אירוס הנצרתי הגדול בישראל. בקרוב יצטרפו אליה שני שיאים נוספים – האומגה הגבוה בארץ והמסעדה המרחפת הראשונה והיחידה, אבל לא רק.
בנוסף, על הפרק של ה"שיאנית" עוד שפע של תוכניות למיזמים תיירותיים חדשים, שהמלחמה בגזרה הצפונית עצרה ועיכבה אותן מלצאת לפועל בזמן. מסיבוב בשטח גיליתי שההכנות והעבודות כבר בשיאן כולל הקמת הגשרים והמסילות לתווי של נופית – הרכבת הקלה שתנוע בתוכה ותרחיק עד למפרץ חיפה, בנקודת המפגש עם הרכבת "הכבדה" ותחבר אותה לערים הגדולות מהר ובזמן קצר יותר.
אין ספק שכרגע נוף הגליל היא היהלום הגולמי הכי בלתי מלוטש בעולם התיירות המקומי, אבל היא לגמרי בהתחלה מבטיחה ולכשיסיימו את העבודה עליה היא תהיה מהוקצעת, מלוטשת ומנצנצת למרחוק. האם אלה יספיקו כדי להפוך אותה לדבר הבא? אנחנו טוענים שכן.
לכבוד יום הולדתה של נוף הגליל, שחל בנר הראשון של חנוכה, ולכבוד יובל השנים מאז הוכרזה רשמית כעיר, יצאנו לראות את העבר, את ההווה ואת העתיד התיירותי של המקום הכי מבטיח בארץ.
מנצרת עילית לנוף הגליל
ריח השוקולד הנישא באוויר בכל בוקר ברחבי נוף הגליל מסחרר את ראשי התושבים. יש מי שכבר התרגלו ויש מי שזה עושה להם מאנצ' למשהו מתוק על הבוקר, אז הם נכנסים לחנות בפתח המפעל הוותיק, חוטפים משהו וממשיכים הלאה.
לא בכדי הזכרנו פה את עלית, המפעל המתוק ביותר בארץ הממוקם במרכז העיר. עד לא מזמן המפעל היה הלב הפועם וגורם המשיכה העיקרי של המקום, ויש האומרים שכמחווה למיקומו הוסיפו לשמה הנצרתי את השם "עלית", ששונה לפני חמש שנים ל"נוף הגליל". ופה עולה השאלה המתבקשת, האם משנה שם משנה מזל? תלוי את מי שואלים. אם תשאלו את אנשי עמק בית שאן, ששינו את שמם ל"עמק המעיינות", הם יספרו שהחלפת השם עשתה להם רק טוב לתדמית, למיתוג וליחסי הציבור. אם תשאלו את אנשי נוף הגליל, הם יגידו שמאז השינוי נפתח להם הלב, המזל וגאוות היחידה המבדילה אותם משכנתם נצרת, שהיו מי שחשבו שנצרת עילית היא שכונה בתוך העיר הערבית.
ואם תשאלו את רונן פלוט, ראש עיריית נוף הגליל, איך קם בוקר בהיר אחד והחליט לשנות את שמה, הוא יספר שרק דאג להעניק לה שם שמגיע לה כמו לכל עיר ויישוב בישראל. ואכן, וכמה מפתיע, לעיר לא באמת היה שם רשמי. "כשהוקמה בחנוכה 1956 ראש הממשלה דוד בן גוריון העניק ליישוב החדש שם זמני וקרא לה קריית נצרת", אומר פלוט ומוסיף: "לימים, כשהקימו בשנות ה-60 את מפעל עלית ביישוב, אגדה אורבנית מספרת שצירפו לה את השם 'עלית' וכך נוצר הצירוף נצרת עלית. ראש העיר דאז הוסיף לעלית י' אחרי ה-ע' על מנת שיהיה עילית גם במובן הטופוגרפי הגבוה של העיר. נוף הגליל הוקמה, כאמור, בנר הראשון של חנוכה וכמו נרות החג היא מפיצה מאז אור גדול, שהולך ומתעצם לאחר ששדרגנו אותה ושינינו את העיר מקצה לקצה".
למרות 68 שנותיה, נוף הגליל נמצאת עדיין בחיתולים של הפיתוח התיירותי, אבל יש לה לא מעט אוצרות שהתחבאו. מי שידע הגיע, טייל ונהנה, מי שלא דילג עליה בדרך צפונה לכנרת, לטבריה, לגליל ולגולן. כעת נראה שהכל עשוי להשתנות. רק בשנה האחרונה, למשל, היא חנכה שני פארקים – אחד של בילוי ופנאי ושני עם מגלשות ומים, וכן גם טיילת נוף יפה באחד מהיערות הוותיקים. וזה עוד לפני שספרנו על הפרויקטים החדשים שייחנכו בקרוב ואלה שייקח עוד קצת זמן עד להשקתם אבל הם כבר יצאו לדרך:
מלון פנורמי
נוף גליל עדיין לא מככבת על מפת המלונאות הישראלית, וגם לא נהנית מתנועת התיירות הנכנסת ומתיירות הפנים שמגיעות לנצרת – לכשהן מגיעות בימי שגרה, אבל נראה שכל זה הולך להשתנות, בין השאר לאור התוכנית להקים מלון חדש. המלון המתוכנן יוקם בשטח הירוק באזור של נוף תבור, בסמוך לרחוב מעלה יצחק ולתוואי הרכבת הקלה, ומול הפנורמה היפה של עמק יזרעאל והר תבור. המלון המתוכנן יתפרש על שש קומות (ומעליו יוקם מגדל מגורים) ויכלול 120 חדרי אירוח, מסעדה, טרקלין עסקים, מרכז כנסים ומתחמם מסחרי בצמוד אליו. בחזית המלון, בשטח הציבורי, תוקם מרפסת גדולה פתוחה לנוף, ובהמשך גם טיילת פנורמית.
האומגה הארוכה בצפון
טרום המלחמה היו אמורים להקים בנוף הגליל את האומגה הארוכה בארץ אבל הטילים והמתיחות בצפון השביתו את העבודות. העיכובים בדרך דחקו את רגלי האומגה המקומית וירושלים קטפה לה את הבכורה כשהשיקה באוגוסט האחרון את האומגה הארוכה בארץ, שנמתחת לאורך 731 מטרים. ועדיין, "נוף" לא מרימה ידיים ומחזיקה בשני שיאים מאיצי אדרנלין – האומגה הגבוה בארץ, והארוכה באזור הצפון.
האומגה המקומית תתפרש לאורך 670 מטרים, שיתחילו בעמדת הגלישה בקצה המצוק של נופארק ויסתיימו במרפסת התצפית של אנדרטת צ'רצ'יל, והיא תימתח בגובה 300 מטרים מעל מורדות ההרים והעמק, שישתרעו תחתיה. הגלישה המאתגרת תמשך שלוש דקות, תדמה מעוף של ציפור ומיועדת להרפתקנים בעלי לב חזק. בעמדת סיום הגלישה בטיילת צ'רצ'יל ימתינו לגולשים ולמטיילים מתחמי מנוחה בחיק הטבע ולצדם יפתחו פודטראקים. האומגה היא חד כיוונית ואת הדרך חזרה יעשו בשאטלים שיקפיצו לנופארק.
מתי: צפי פתיחה קיץ 2025
קפה על הנוף
קפוצ'ינו מרחף טרם היה לנו ונראה שנצטרך להיעזר בקצת סבלנות עד שנזכה לשתות כזה לראשונה. את הקפה הזה, וכן ארוחה בכלל, נשתה בעוד ארבעה חודשים במסעדה המרחפת, שבימים אלה מסיימים את ההכנות האחרונות טרום השקתה. מדובר באטרקציה תיירותית-קולינארית, ייחודית, שממוקמת בקצה הרכס של הנופארק, משלבת מבנה "מרחף" מעל האדמה, חולשת על הטבע והנוף של העמק, הגליל והר תבור, ועל האומגה שתפתח למרגלותיה, ותעניק לסועדים תחושה של ריחוף במרומים. את הפרויקט מובילה החברה הכלכלית של נוף הגליל בסיוע המשרד לפיתוח הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, ובתכנון משרד יעד אדריכלים, שתכנן את המסעדה על צלע ההר עם מרפסת צמודה הנשענת על "רגל" אחת ויוצרת אשליה של יציאה אל קו האופק. המסעדה מעוצבת בקו נקי ומינימליסטי ונטמעת בנוף ששום דבר לא חוסם אותו בדרך.
מתי: צפי פתיחה באפריל 2025
מוזיאון השואה והגבורה
המוזיאון המקומי הוקם ביוזמת התושבים וכל התמונות, הסרטים, המסמכים, האביזרים ויצירות האמנות המוצגים בו נתרמו על ידי ניצולי שואה ובני משפחתם המתגוררים בעיר. מדובר במוזיאון קטן ומרגש שמחוצה לו הוקמה אנדרטה ייחודית של פסל ברזל שחור שייצר האמן יגאל תומרקין.
לאחרונה הוחלט להקים בסמוך למוזיאון מרכז חינוכי להנצחה, תיעוד, מחקר והוראת השואה בשיתוף מוזיאון "יד ושם", כשעל תכנונו אחראי האדריכל עמית נמליך, מי שתכנן את מוזיאון תל אביב ואת מתחם ההנצחה למשטרת ישראל בבית שמש.
מתי: צפי ביצוע במחצית הראשונה של 2025
המוזיאון פתוח ללא תשלום בראשון-חמישי, 10:00-13:00
לעוד פרטים באתר עיריית נוף הגליל
לטייל ולאכול בנוף הגליל
אין הרבה ערים ש-70 אחוזים משטחן הם אוצרות טבע שמתהדרים בשרשרת הרים, יערות, שמורות, פארקים ונוף שחולש מגובה 573 מטרים על עמק יזרעאל, הר תבור, הר דבורה והר כסולות, וביום בהיר מרחיק עד לפסגות הרי הגולן והחרמון. בכל המקומות שסובבים את העיר תמצאו מקום להתנחל מול הנוף, לשלוף את סל הפיקניק ולהתמכר למראות, לשקט ולאוויר הצח.
נופארק
במרכז הסנטרל פארק של נוף הגליל יש אגם קטן עם ברבורים שמעניקים לו מראה פסטורלי. הפארק העירוני ממוקם על פסגת הר יונה, משתרע על 65 דונם ומוקף בנוף, מרחבי פנאי ומגוון אטרקציות לבילוי של יום שלם. מרכז העניינים הוא אמפי גדול עם 5,000 מקומות ישיבה שמכל מושב שלו משקיפים ליער צ'רצ'יל ולהר תבור בזמן ששלמה ארצי, איל גולן, אנה זק ואחרים, מופיעים על הבמה. שבילי הטיול והליכה בפארק מובילים לפלנטריום, לגן המוזיקלי, למגרשי הספורט, למשטח ההחלקה, למתקני השעשועים ולשדרת פסלי אבן שיצרו אמנים בינלאומיים, בהם פסל הלייק הגדול בעולם של האמן ארקדי ירשק. הפסלים מוצבים מול השדות ומאגרי המים של העמק, שמוסיפים להם מימד נוסף. עוד מימד אהוב הוא גן החיות הקטן עם העיזים הסוריות, הניאלות, החמורים, החוטמנים, הזוחלים והצפרייה שאפשר להיכנס ולהאכיל את התוכים.
הפארק התחדש לאחרונה במשחקי רצפה, במסלול בימבה, בגן בוטני, בתצוגת כלים חקלאיים, ובגן גיאומטרי מעוצב בצורות עשויות מדשא סינטטי ופסלי חיות בגודל אמיתי שכוסו גם הם בדשא הירוק. וזה עוד לפני שחנכו בפארק את רכבת הטיולים, האומגה והמסעדה המרחפת.
מתי: במהלך המלחמה הפארק נסגר והוחלט לשדרג אותו ולפתוח שוב ב-1.2.25.
טיילת צ'רצ'יל
טיילת הנוף הארוכה בארץ נחנכה בתחילת יולי ביער צ'רצ'יל והיא הריאה הכי ירוקה באזור שמזמינה להתנתק, לנשום, להקשיב לציוץ הציפורים ולהירגע. הטיילת הוקמה בשיתוף קק"ל והעירייה בהשקעה של כ-20 מיליון שקלים, היא מתפרשת על 4.5 ק"מ בין תל כסולות להר דבורה, ומונגשת להולכים (במסלול צעידה ברוחב 2 מטרים) ולרוכבי אופנים (במסלול ברוחב 6 מטרים). לאורך הטיילת הוכשרו תצפיות נוף, ספסלי ישיבה ושולחנות פיקניק, ושקמו את שטח האנדרטה לנופלים המוצבת בכניסה ליער, שבצמוד לה תהיה נקודת הסיום של האומגה.
איפה: הכניסה משכונת זאב, בסמוך למפעל תע"ש-אלביט.
שביל האירוסים
רונן סלובודיאנסקי הוא פעיל טבע וסביבה ומוביל טיולים בדגש על ערכי טבע ייחודיים, שלקח אותנו לפארק הטבע בהר יונה, באחד מהמרחבים היפים בצפון. השביל הוכשר בשנה האחרונה על ידי רשות ניקוז ירדן דרומי, הקרן לשטחים פתוחים (רמ"י) והעירייה, שיצרו מסלול הליכה מונגש, קליל ומעגלי באורך כ-2 ק"מ, ובקרוב יוסיפו תאורה, ברזיות ועוד שולחנות פיקניק. שיאו של השביל הוא רצף קשתות אבן בסופן מרפסת גבוהה שצופה לעמק המוריק ולמרחבי הגליל, הרי הגלעד, הר הכרמל והים. הפארק מתהדר בפריחות עונתיות כשהכוכב הוא האירוס הנצרתי שיחל את מופע הפריחה בינואר. בימים אלה כבר פורחות שם הרקפות ובקרוב יצטרפו הנרקיסים, הכלניות, צבעוני ההרים, צהרון מצוי, עיריוני צהוב והאירוס הסגול המעוטר בגלימה לבנה, שיפרח באביב. מעבר להדרכה רונן מלווה את הטיול בסדנאות יוגה, יצירה בטבע ועוד (054-2031191).
איפה: לשביל שתי כניסות - מהמדרגות בגן השעשועים ברחוב עטרה 6, ומהחניון המונגש בדרך הר יונה ד'
פארק נחל תבור
פארק טבע קטן ומפתיע שממוקם בין הבתים והווילות של שכונת מליבו. בכניסה לפארק ספסלים להתנחל מול הנוף ובתוכו עובר ערוץ של נחל תבור, שלאחר הגשם מתמלא וזורם לצד שביל הטיול המוסדר והמונגש, שמתפתל בין מרפסות וגשרים ויורד ומתחתר בין העצים.
איפה: רחוב הורדים 36
פארק מים נוף הגלים
נוף הגלים נחנך ביוני האחרון בהשקעה של כ-45 מיליון שקלים. מדובר בפארק מים חדש שמיד עם פתחתו קטף את התואר "פארק המים הגדול בצפון" ומיקומו במתחם הקאנטרי קלאב, הספא וקריית הספורט, משלים את פאזל הפארקים ומתקני הנופש העירוניים.
הפארק משתרע על 12 דונם וכולל שבע מגלשות אקסטרים בגובה 7-15 מטרים, מתחם רטוב לקטנים, ובריכה שמקורה ומחוממת בחורף.
בית הכנסת הגדול
יש בתי כנסת שהפכו גם לאטרקציות תיירותיות בשל המבנה הארכיטקטוני או עיצובם הייחודי, וכזהו בית הכנסת הגדול בעיר שהוקם ב-1963 ונחשב אז לאחד משיאי האדריכלות הישראלית החדשנית. בית הכנסת תוכנן על ידי האדריכל נחום זולוטוב שעיצב אותו בהשראת סגנון הברוטליזם ובצורה המזכירה חללית גדולה עשויה מאבן, בטון, פלדה וזכוכית, עם גג בצורת כיפה הפוכה מוקפת בקירות זכוכית שיוצרת אשליה של כיפה מרחפת באוויר. מנגד אולם התפילה נראה צנועה ורצפתו רוצפה כרחוב. בית הכנסת ממוקם על גבעה ומוקף בחורשה ובגינה שמשקיפות אל העמק ועל העיר הוותיקה מול זו המתחדשת.
מסעדת Sea Bass
לנוף הגליל יש, כאמור, הרבה נוף אבל אין ים ובכל זאת מצאנו בה את אחת ממסעדות הדגים האלגנטיות, היפות והטובות בארץ. מדובר במסעדה חדשה במתחם עופר סנטר נוף גליל, שממוקמת בין שדרת חנויות ובוטיקים ממותגים אבל תשכחו מכל מה שאתם יודעים על מסעדות בקניונים. כאן מדובר במסעדת שף מצוינת שמשקיפה לנצרת ובשעת החשיכה, כשהאורות הכנסיות נדלקים ואורות עצי האשוח וקישוטי הכריסמס בגינת המסעדה מנצנצים, תרגישו הכי קפיצה קטנה לחו"ל. סי באס היא האחות הצעירה, והשונה, של מסעדת תשרין הוותיקה, עליה מנצח השף רוני חליפה שבנה תפריט יצירתי מדגים שמגיעים בכל בוקר מהדייגים של פורודיס ומפירות ים טריים שמגיעים ישירות מהיבואנים המובילים. מעבר לאוכל הטעים מדובר בצוות מקצוען ברמת הבישול, הנראות, האירוח, השירות והבקיעות הפנומנאלית במרכיבי המנות, שהעצימו את חווית הבילוי שלנו.
אז מה אכלנו? סלט אנדלוסי נהדר שהורכב מחסה סלנובה, מלפפון בייבי, עגבניות מגי, גמבה צלויה, שום קונפי, קרעי בורטה וצ'אנקים של מוסר ים מעל ;מנה עדינת טעמים של טרטר אנטיאס על גספצ'ו תפוח, אננס, יוז'ו וזעפרן; שיפודוני שרימפס על תפוח אדמה צלוי שנראתה כמו ציור יפה; קומבינציה של סושי טונה, סלמון וגבינת שמנת; מנה מפתיעה של קלמרי ממולא בריזוטו פריקה ירוקה; דג שנצלה ועושן בתנור פחמים, וצלעות טלה שמנמנות ועסיסיות בשביל הקרנבור שבחבורה. המחירים, חשוב לציין, לא יקרים ביחס למסעדה שכזו, ואם אתם מגיעים לשופינג בשעות הבוקר, יש להם גם ארוחות בוקר טובות.
מרכזה
טיול בסופר? כן, לגמרי! ממש כמו שאנחנו אוהבים לעשות בחו"ל אז גם בנוף הגליל, בסופרמרקט שזכה בתואר מרכז הקניות הגדול במזרח התיכון. מרכזה הוא האח הצעיר של בייבי ירכא המיתולוגי שמציע חוויית קניות ובילוי כמותה טרם ראינו כאן. מעבר לגודל ולנתונים המספריים – 6 קומות (4 לחניונים ו-2 של מסחר), 30 מעליות, 700 עובדים, 42 קופות, 5 סוגי עגלות (מונגשות, עגלות בימבה ועגלות מותאמות לסלקל לתינוק) ו-80 אלף פריטים, בכניסה תקדם אתכם עמדת קבלה כמו בבית מלון, כשהדגש הוא על שירות כחלק מהחוויה הכוללת. ואם אנחנו נשמעים מתלהבים זה לא בכדי כי מדובר בסוג של בוטיק מזון ענק מרחבי העולם (450 סוגי גבינות מ-20 מדינות), כלי בית, מתנות, קוסמטיקה (בשמים מדובאי), צעצועים, מוצרי תינוקות ובגדים ממותגים לילדים. הכל מסודר בתצוגה מתוקתקת כמו במסדר צבאי, במחלקות עם מרחב תנועה גדול שהופך את הקניות הטרחניות לחלק מבילוי זוגי ומשפחתי. מחלקת השוקולדים הורסת בריאות וכוללת בית קינדר עם מסכי משחק אינטראקטיביים, ומחלקת אלכוהול שבנויה כחנות יוקרתית שעל מדפיה סדרות של וויסקי מקאלן, טקילה קלסה (999 שקלים) ווודקה אימפריאל קולקשן בביצת פברז'ה עשויה מחרסינה ועיטורי זהב (10,000 שקלים).
ואם כל זה עשה אתכם רעבים תעלו לקאזה פוד - קומת האוכל כמותה יש בכל קניון רק שכאן, להבדיל, היא מצוחצחת מניקיון ונראית כמו רצף מסעדות פתוחות עם ספות וכסאות מרופדים, כלי הגשה שאינם חד פעמיים, מבחר עצום של מנות גדולות (אסייתי, איטלקי, מזרחי ואמריקאי) ובית קפה עם עוגות וקינוחים מעוצבים. והבונוס להכל, קירות זכוכית שמשקיפים לנוף.
מתי: כל השבוע, 08:00-20:00
מרכז רסקו
המרכז הישן עבר שיפוץ ועדיין שומר על הניחוח של פעם עם בתי הקפה ויושבי הפרלמנט, הסנדלר, חנות התבלינים, הבזארים וחנויות התיקים, הפיג'מות ונעלי הבית שמציגות את הסחורה ברחבה. ויש גם חנות בדים למבינות עניין, חנות "עפיפית" – הוופלים של היום, וגם פלאפל מיתולוגי וחומוסייה חדשה של אביב קרסיקוב, בחור צעיר שאוהב חומוס טוב בשבילו הוא נוסע לחקלאי שמגדל אותם בשדות העמק ומביא גרגרי זהבית טריים. את החומוס הוא מבשל וטוחן עד לקבלת מרקם משחתי, ומגיש חמים עם פלאפל, סלט וחמוצים. לצד המסבחה, המשושה, הקומפלט, החומוס-פול והחומוס-פטריות אביב מגיש את מנת הבית המנצחת - חומוס עם שווארמה עגל וכבש.
מתי: ראשון חמישי, 10:00-20:00