הודו
שיק או שוק? אתם תחליטו

היא בדרך כלל שער כניסה או תחנת מעבר למי שמטייל בהודו, אבל רבים מוצאים שדלהי צפופה, מלוכלכת ויקרה ומשתדלים לקצר בה את שהותם. וחבל. כי אותו כרך סואן וצפוף שמתגוררים ועובדים בו מיליוני איש יושב על אוצרות אמנות ואתרים היסטוריים נפלאים, וכן, הוא גם אחד המקומות הטובים בהודו לצאת לבלות בסגנון מערבי – מברים והופעות חיות ועד דיסקוטקים ומסיבות.

אז לפני הכול, ורק אם אתם כבר לפחות יומיים בהודו (כדי שתוכלו להעריך את מה שתראו), כדאי פשוט לנסוע במונית או בריקשה ברחבי השכונות היפות של ניו דלהי, לראות אזורים ירוקים ומסודרים להפליא, מדרכות ורמזורים תקינים, אנשים שצועדים עם כלבים קשורים ברצועה ועוד אלמנטים המעידים על נורמליות.
אחרי שעשיתם את זה, צאו לסיבוב בין האתרים של העיר. ההמלצות שלפניכם כוללות אתרים היסטוריים, אזורי שוק וקניות, מוזיאון וכמה מקדשים. אפשר להספיק ולבקר בכולם ביום אינטנסיבי מאוד, אבל יותר נוח לפרוס אותם על שני ימי ביקור.

דרום דלהי

קוטאב מינאר (Qutab Minar) – אתר הניצחון המוסלמי – מגדל תפילה עתיק ומרשים בגובה 73 מטרים הבנוי מאבן חול אדומה וצהבהבה ומשקיף על שרידי קברים בני 800 שנה. סביבו גן ירוק ומטופח שבו סנאים, דררות (תוכיי בר ירוקים) ועוד שלל ציפורים. הוא ממוקם בדרום דלהי ופתוח מזריחה ועד שקיעה כניסה עולה 5$ לתייר וחינם לילדים עד גיל 15.

קבר הומאיון (Humayun's Tomb) – אם ביקרתם כבר באגרה ובטאג' מאהל אתם יכולים לוותר, אם לא, הביקור מומלץ. זהו אתר קבורתו המפואר של שליט מוגולי, והוא שופץ והוסב לאתר מבקרים מיוחד בו שוב ניתן לראות אדריכלות הודית-מוסלמית במיטבה, בנייה עם אבני חול בצבעים שונים וגן המחולק על ידי תעלות מים לארבעה רבעים הרמוניים מושלמים. הקבר ממוקם גם כן בדרום דלהי ולכן כדאי לחבר עם קוטאב מינאר, שעות פתיחה ועלויות כניסה זהות גם כן.

מתחם האוז קאס (Hauz Khas) – מתחם קטן ואופנתי של חנויות מעצבים, מסעדות גורמה ומשרדים שונים, בצמוד לו שוכן פארק גדול ובו איילים משוחררים. מומלץ לעצירת צהריים שקטה ונעימה. ממוקם בין קוטאב מינאר וקבר הומאיון פחות או יותר. באזור יש גם מקדש בהאי גדול, שמי שסייר במרכזי הבהאיים בארץ יכול לפסוח עליו בשקט לדעתי.

ניו דלהי (צילום: רויטרס)
צפופה, מלוכלכת ויקרה - אבל יש בה מה לראות. ניו דלהי | צילום: רויטרס

דלהי העתיקה

ראג' גהט (Raj Ghat) – אתר שריפת גופתו של מהאטמה גנדי נמצא קרוב יחסית לדלהי העתיקה, ומטופח כאתר לאומי לעלייה לרגל. הכניסה חינם (אלה שהיסטוריה פחות מעניינת אותם יכולים לדלג על האתר).

צ'אנדני צ'ואק (Chandni Chalk) – שוק הכסף. אזור הבאזאר הצמוד למסגד הגדול הוא שוק צפוף וצבעוני שנלקח ממש מאגדות אלף לילה ולילה, לא להחמיץ! מומלץ בחום סיור על ריקשת אופניים בכמה מאזורי הבזאר למשל באזור קינארי בזאר (אפשר גם ברגל אבל מספיקים פחות). ריקשה תעלה בסביבות ה-100 רופי לסיור של חצי שעה – 40 דקות.

קארי באולי (Khari Baoli) – בצמוד לצ'אנדי צ'ואק נמצא אחד מהשווקים הגדולים בהודו לתבלינים, המהווה גן עדן לחובבי התבלינים ולצלמים ( סגור בימי ראשון). בתום הנסיעה אפשר לרדת בתחנת המטרו של צ'אנדי צ'ואק, ומשם בנסיעה קצרה (עם החלפת קווים) ברכבת תחתית מודרנית (וזולה – 7 רופי כרטיס). כדאי להמשיך למרכז דלהי, אזור קונאט פלייס (Connaught Place), או לרדת בתחנת צ'יטרה גופטה רואד שצמודה לאזור הפאהר גאנג', אזור התרמילאים המפורסם.

אפשר לוותר: בדלהי העתיקה אפשר לוותר על ביקור במצודה האדומה, שהיא יותר מרשימה מבחוץ ועדיין לא מוסדרת מספיק כאתר למבקרים. כך גם על המסגד האדום או הגדול - אין בו ייחוד וסביבתו מלוכלכת ודוחה. כדאי להתספק את המבנה על מגדלי התפילה וכיפותיו ניתן לראות גם מבחוץ.

מרכז דלהי

מלון אימפריאל (Imperial Hotel) – בקונאט פלייס כדאי לגשת ולהתפעל הקולוניאלי המשוחזר שהוא כבר ממש מוסד בדלהי, ובסכום ארוחה סבירה בארץ ניתן לאכול בסטייל במסעדה שצופה על מגרש הפולו הירוק והיפה של המלון.

ג'אן פאט (Jan Path) – מחוץ לאימפריאל וחזרה לכיוון קונאט פלייס שוכן שוק חנויות שוקק ופופולרי. אם קצה נפשכם בסוחרים הממולחים, כדאי מאוד להיכנס לכלבו אימפוריום, חנות ממשלתית ברמה גבוהה ובה נמכרים במחירים קבועים ללא מקח דברי אמנות וטקסטיל מכל רחבי הודו. האימפוריום נמצא ממש מול מלון האימפריאל או מול סניף המקדונלדס (שכמובן אינו מוכר בשר בקר). ממבני הממשלה אפשר לנסוע מרחק קצר ולראות את שער הודו ואת מבני הממשלה המרשימים מתקופת הראג' הבריטי את בית הנציב העליון לשעבר המשמש היום את נשיא הודו.

המוזיאון הלאומי לאמנות (National Museum) – מתחם עשיר וגדול ובו אוסף אמנות מכל רחבי הודו של פיסול וציור ועוד מתקופות היסטוריות שונות. מומלץ בחום לאוהבי המוזיאונים. כניסה עולה 300 רופי, והמקום פתוח בין 10:00 ל 17:00 כל יום פרט לימי שני. יש אפשרות לסיור שמע עם אוזניות בתשלום נוסף. נמצא באזור קונאט פלייס – מרכז דלהי.

מקדש באנגלה סאהיב (Bangle Sahib) – המקדש המרכזי לסיקים בדלהי יושב בטווח נסיעה קצרה מקונאט פלייס. קל לזהותו לפי כיפות השיש הלבנות הבוהקות וציפוי הזהב הנוצץ. לפני הכניסה צריך לעבור במרכז המבקרים (בעצם לתיירים מערביים), שם מורידים נעליים וגרביים ומקבלים כיסוי ראש ומדריך, שיראה שמדובר בהרבה יותר ממקום תפילה. פתוח כל שעות היום (למי שהיה או יהיה בטיול באמריצר אפשר לוותר).

המגה מקדש אקשרדאם (Akshardham) – מקדש הינדי מודרני המשלב חוויה דתית וסיור מודרך במתכונת פארק שעשועים אמריקאי וכאן טמון קסמו. המקדש נמצא קרוב למרכז דלהי, סגור בימי שני, ועל השימוש ב"מתקני השעשועים" משלמים 125 רופי לאדם.

>> שבעה פלאי עולם שיצר הטבע