בחמש השנים האחרונות מספר הישראלים שפונים ללימודי תואר שני במנהל עסקים בארה"ב עומד על כ- 120 סטודנטים. בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית של 500% במספר הישראלים המתעניינים בלימודי MBA בארה"ב (100 מתעניינים בשנת 2004 לעומת 500 מתעניינים בשנת 2014) ושל 300% במספר האוניברסיטאות המבקשות לגייס סטודנטים ישראלים לתכניות הלימוד שלהם (בשנת 2004 שבע אוניברסיטאות בלבד השתתפו בכנס MBA הראשון שהתקיים בישראל, לעומת 22 אוניברסיטאות המשתתפות בו ב-2014).
MBA מהווה מקפצה משמעותית להשתלבות בתפקידי ניהול בחברות אמריקאיות ובינלאומיות מובילות, והשתלבות בשוק התעסוקה האמריקאי. הסטודנטים נחשפים לנטוורקינג בינלאומי אשר מלווה אותם מהיום הראשון שלהם בתואר, ובנוסף הסטודנטים משתלבים בשוק התעסוקה האמריקאי כבר במהלך לימודיהם, כאשר בין השנה הראשונה לשנייה כל הסטודנטים עושים התמחות בחברה אמריקאית. זוהי הזדמנות בעבורם להרוויח כסף בתקופת הקיץ וכן ליצור קשרים עסקיים, להמשך תעסוקה לאחר התואר. תחומי הלימוד המבוקשים ביותר על ידי הישראלים הם קיימות, ייעוץ, מימון IT ו- health care, כאשר מוסדות הלימוד המבוקשים הם אוניברסיטת שיקגו, MIT, UC Berkeley, סטנפורד, קורנל, דיוק, וורטון, Kelley, קולומביה, NYU, קלוג.
מתלבטים היכן ללמוד? היכנסו לייעוץ מקצועי חינם
בארה"ב קיימות כ-400 תכניות MBA, כיצד בוחרים את התכנית המתאימה?
בחנו את עצמכם: למה אתם רוצים ללמוד בארה"ב?
השאלה הראשונה והחשובה ביותר בתהליך בחירת האוניברסיטה היא שאלה שכל אחד צריך לשאות את עצמו קודם - למה אני רוצה ללמוד MBA בארה"ב? ולמה עכשיו? שאלה זו דורשת בדיקה פנימית עמוקה ויכולת להסביר קודם כל לעצמכם, ולאחר מכן לאוניברסיטה, את הבחירה שלכם. במשרדי הרישום והקבלה של האוניברסיטאות נותנים משקל מכריע לתשובת המועמד לשאלה זו. לכן חשוב להציג קו מנחה שמסביר כיצד אתם צופים שהלימודים יקדמו אתכם, מה תתרמו לתכנית אם תתקבלו, מה החזון שלכם ואיפה אתם רואים את עצמכם בעוד 5 שנים. חשוב להתייחס לנקודות החוזק שלכם כמו גם לנקודות החולשה כמו מה מניע אתכם, ומה מידת הנכונות והמחויבות שלכם לתואר.
רשימת מלאי: מה אתם מחפשים בתוכנית?
במקביל להסבר למה ללמוד בארה"ב, מומלץ לבחון גם מה אתם מחפשים בלימודים לפי קריטריונים ושאלות מגוונות, ביניהם:
גודל כיתה - למשל, האם אתם מעוניינים ללמוד בכיתה של 1,000 סטודנטים כמו בהרווארד, או בכיתה מצומצמת יותר כמו בברנדייס עם סך הכל 400 סטודנטים בכל התוכנית, או אולי דווקא כיתה ממוצעת של כ-500 איש כמו ב-MIT?
מיקום גיאוגרפי - האם ישנו אזור גאוגרפי מסוים מועדף, אקלים מועדף, קהילה ישראלית/יהודית גדולה, קרבה למרכזי היי-טק (עמק הסיליקון, למשל) או למרכזים פיננסים (ניו יורק).
עניין והתמחות - האם אתם מעדיפים התמקדות בפיננסים או בהיי טק, אולי בכלל לשלב שני תארים, להשתתף בתחרויות במרכזי יזמות. אולי מתאימה לכם תוכנית בינלאומית עם נסיעות ושהייה במדינות שונות בעולם? האם אתם רוצים לשנות את הקריירה שלכם או להתמקצע בה?
חיים חברתיים - האם אתם מעוניינים לגור בקמפוס או לגור בעיר? האם אתם מחפשים חיי חברה, מועדוני סטודנטים, פעילויות חברה בקמפוס ועוד?
בעלי משפחות - האם קיימות תוכניות לימוד אשר תומכות במשפחות, מעניקות מתקנים למשפחות, מועדוני ילדים, פעילויות משפחתיות ועוד.
תעסוקה - מה אחוז הסטודנטים שמוצא תעסוקה לאחר התואר שלכם, האם יש משרד סיוע לסטודנטים בינלאומיים, עד כמה המשרד פעיל ומסייע, אילו חברות מגייסות בתוכנית ומהן אפשרויות תעסוקה במהלך סמסטר קיץ.
תנאי הקבלה: מה הסיכויים שלכם להתקבל?
תנאי הקבלה ללימודים MBA מחייבים ניסיון תעסוקתי של 2-3 שנות ניסיון תעסוקתי במשרה מלאה לאחר סיום התואר הראשון וניסיון התנדבותי. אלא שסטודנטים הישראלים נהנים מיתרון יחסי בתהליך הקבלה ללימודי MBA בארה"ב, לרוב על רקע שירותם הצבאי: השירות צבאי מוסיף למועמדים הישראלי ניסיון ייחוד הכולל בין היתר ניהול ועבודת צוות, עבודת בתנאי לחץ, אחריות ונחישות, וקורסים ייחודיים. המועמדים צריכים להציג שתיים עד שלוש המלצות ממעסיק, כאשר ניתן לשלב המלצות ממפקדים ישירים בצבא. בנוסף יש צורך לצרף חיבור, שהוא משמעותי מאוד בתהליך הקבלה ללימודים שכן ועדת הקבלה מעניקה לו משקל רב. כמו כן, חובה לצרף קורות חיים מפורטים הכתובים בשיטה האמריקאית, ציון מבחן GMAT או GRE (לרוב אין דרישת ציון מינימלי) וכן תוצאות מבחן TOEFL - מבחן ידע באנגלית.
בסופו של דבר, הרשימה האופטימלית של בתי הספר עבורכם צריכה לכלול כ-5-6 תכניות, מחציתן תחרותיות יותר ומחציתן תחרותיות פחות, תוך עמידה בציוני הסף של כל אחת מהתכניות. ככל שהרשימה שלכם מגוונת יותר, כך עולה הסיכוי להתקבל. חשוב לא להסתכל רק על שם בית הספר אלה לבחון את תכנית הלימודים על פי הקריטריונים והצרכים האישיים של כל אחד ואחת מכם. חשוב לזכור ולהבין שהלימודים אינם המטרה אלא האמצעי להתקדם במוביליות התעסוקתית, להגיע לתפקידי מפתח ולהתערות בשוק התעסוקה האמריקאי והבינלאומי.
כמה זה עולה לנו: הלוואות ומלגות
עלות שכר הלימוד בארה"ב לשנתיים נע בממוצע בין 110-120 אלף דולר. מרבית האוניברסיטאות מציעות מגוון מלגות לסטודנטים לפי כישורים ומצויינות, הכוללות מימון חלקי עד מלא של שכר הלימוד השנתי. בנוסף, ישנן אוניברסיטאות המעניקות מלגות ייעודיות לישראלים, ביניהן קורנל, אונ' שיקגו, אונ' וושינגטון, אונ' קולומביה, אונ' וירג'יניה, האונ' של צפון קרוליינה, בריינדס, דיוק ועוד. כמו כן, מרבית האוניברסיטאות בארה"ב מעניקות הלוואות לסטודנטים, ללא ערבים, מתוך אמונה ביכולת של בוגריהם להתקבל לעבודה ולהחזיר את ההלוואה. על פי דירוג U.S.News, מיד עם סיום הלימודים כ-80% מבוגרי MBA של 10 בתי הספר המובילים את הדירוג ובראשם הרווארד, סטנפורד ו-וורטון, משלבים בשוק התעסוקה, כאשר לאחר 3 חודשים כ-90% מהבוגרים משתלבים בשוק התעסוקה. המשכורת של הבוגרים, אגב, עומדת על ממוצע של 120 אלף דולר לשנה.
נשים ב-MBA
אוניברסיטאות רבות פועלות על מנת להעלות את אחוז הנשים אשר פונות ללימודי MBA בארה"ב באמצעות מתן מלגות ייעודיות לנשים, כמו גם קיום פעילויות ייעודיות לנשים ושילוב בקמפוס מתקנים תומכים במשפחות. לפי נתוני קרן Forte', קונסורציום ללא כוונת רווח של ארגונים ובתי ספר מובילים בארה"ב, אשר פועלים יחד לקידום נשים בעסקים, מאז שנת 2000 עלה מספר הפונות ללימודי MBA מ 28% ל- 34% בממוצע. מדירוג של U.S.News עולה כי במחצית מתכניות מנהל עסקים המדורגות בעשירייה המובילה, אחוז הסטודנטיות גבוה מהממוצע. כך בוורטון מספר הסטודנטיות עומד על 42.4%, בהרווארד עומד על 40.7%, NYU עם 38.4%, בקולומביה 37.3% ובקלוג 36.1%.
מתי להתחיל את התהליך?
מומלץ להתחיל את התהליך שנה עד שנה וחצי לפני שנת הלימודים המיועדת. משך זמן כזה מאפשר הכנה אופטימלית של המועמדות להתקבל לתכנית תחרותית. עם תחילת גיבוש רשימת התכניות שאתם מבקשים לפנות אליהם, מומלץ לעשות עבודת מחקר אישית הכוללת השתתפות באירועים בישראל וקיום שיחות עם סטודנטים ובוגרים של התכניות. זהו למעשה הנטוורקינג הראשון שתעשו במסגרת הלימודים. רצוי לשאול אותם למשל למה בחרו בתוכנית, מה חשוב לדעת, איך היה תהליך מציאת עבודה, והאם קיבלו עזרה כנזדקקו לה, האם יש ניסיון תעסוקתי שחשוב להתמקד בו, איך הסטודנטים מסתדרים, מה הפעילויות החברתיות בקמפוס וכו'.
הילה ירושלמי היא יועצת לימודים בכירה EducationUSA ומנהלת כנס העשור MBA2014, שיתקיים ב 10-11 ביולי בתל אביב
מתלבטים היכן ללמוד? היכנסו לייעוץ מקצועי חינם
עוד ב-mako לימודים וקריירה: