שנת הלימודים האקדמית בפתח ואחרי שבחרתם את מוסד הלימודים ומצאתם דירה ושותפים, נותרה לכם עוד בחירה אחת חשובה: איזה מחשב נייד ילווה אתכם בתואר הזה? מומחה המחשבים, קובי יניב, עוזר לנו להבין מי נגד מה ומה מסתתר מאחורי כל ראשי התיבות והמילים הארוכות.
אז לפני שנבין איזה מחשב מתאים לאיזה סטודנט ומה האפשרויות שעומדות לפנינו בשוק, כדאי להבין כמה מושגי יסוד שנוגעים למה שאנחנו מחפשים במחשבים שלנו:
מעבדים - המעבד הוא בעצם המוח של המחשב – C.P.U - יחידת עיבוד מרכזית. אם נחלק אותם מהחלש לחזק, נאלץ להתחיל במעבד האטום, שהוא המעבד החלש ביותר שמשווק כיום. לאחריו באים ה- D.C. (ליבה כפולה, דמיינו שתי שכבות שבעצם מכפילות את כושר הביצועים), כשהאחרונים בדירוג הזה הם המעבדים החזקים: דור מעבדי אינטל מסדרת ה- I. ה- I3,I4,I5 וה- I7 – שמצוידים בארבע ליבות – כפול ממעבדי ה-D.C.
מדובר במעבדים בעלי כושר ביצוע גבוה בהרבה מזה של קודמיהם, שעובדים בתדר גבוהה יותר, מכילים יותר זיכרון (המשפר את הביצועים המתמטיים והגראפיים), צורכים פחות אנרגיה ומסייעים לחיי סוללה יותר ארוכים וגם מתחממים פחות. עם כל הטוב הזה, לא תופתעו לשמוע שככל שהמעבד מתקדם יותר - כך ביצועיו טובים יותר – ומחירו גבוה יותר. כדאי לדעת שגם אינטל וגם -AMD מייצרות מעבדים, אבל אלו של אינטל נפוצים הרבה יותר.
זיכרון –יש כמה סוגי זיכרון שונים ומשונים. כמו שאמרנו קודם, במעבדים יש זיכרון וככל שהזיכרון של המעבד גדול יותר הביצועים המתמטיים והגראפיים שלו טובים יותר. אלו סוגי זיכרון נוספים יש? ובכן, יש גם זיכרון פנימי RAM – המאפשר מרחב פעילות בזמן העבודה: הוא מופעל כשאנחנו פותחים את המחשב ונמחק כשאנחנו סוגרים אותו ובעצם ככל שהוא גדול יותר – כך המעברים בין התוכנות מהירים יותר, אז עם זיכרון גדול יותר הסיכוי שלכם לראות את המעגל המעצבן שמסמן לכם שהמחשב עוד שוקל את בקשתכם ויחזור אליכם עם ועדה מסדרת תוך 60 יום – מתגמד.
מעבר לזה, ישנו גם זיכרון בכוננים קשיחים במחשב, המיועדים לאחסון ושמירת מידע – למשל כל העבודות שיביאו לכם מאיות וגם המצגת שאתם צריכים להכין. כיום הניידים מצוידים עם כוננים קשיחים בנפחים של לפחות 320GB – נפח אחסון עצום שלא יגביל אתכם.
אז מה מומלץ לחפש ללימודים?
מחשבי נטבוק – הם מחשבים ניידים בעלי מסכים קטנים של 10" לערך ומשקל של 1 ק"ג, בעלי מעבדי אטום עם אפשרות הרחבת זיכרון עד 2GB. יש להם ביצועים מוגבלים והם מתאימים לגלישה – אבל לא לעבודה אקדמית כמו כתיבת עבודות ויצירת מצגות. גם הטאבלטים אינם מומלצים לכתיבת עבודות ומתאימים יותר לקריאה, למשחקים, לתמונות ולסרטים. האמת? יניב לא ממליץ עליהם ללימודים כלל וכלל.
מחשבי אולטרה בוק - הם מחשבים שמצוידים במסכים בגודל של 13"\14" ומשמשים בדרך כלל אנשי עסקים שמסתובבים עם המחשב שעות ארוכות. משקלם נע סביב ה- 1.6 ק"ג ויש להם אפשרות להרחבת הזיכרון, מגוון רחב של מעבדים ונפחי הדיסקים שלהם מגיעים בקיבולות גבוהות ושונות.
נכון, הם יותר קלים ממחשבי לפטופ, אבל אם אתם לא מחבקים את המחשב שלכם כל היום וסוחבים אותו מהדירה, לכיתה ומשם עבודה – כנראה שלא תמצאו את 900 הגרמים שמבדילים בינם לבין מחשבים אחרים קריטיים במיוחד, ו-900 הגרם הללו יעלו לכם הרבה מאוד כסף. אם ידכם משגת – מצוין, אבל אם לא – יש אפשרויות זולות יותר בסעיף הבא. עוד נקודה למחשבה היא גודל המסך של מחשבי הנוטבוק, זה כבר עניין של העדפה אישית. לפני שאתם רוכשים, בדקו עם עצמכם אם אתם סטודנטים שאוהבים לעבוד עם מסכים גדולים או שנוח לכם להביט במסך קטן?
מחשבי לפטופ/נוטבוק – בקטגוריה הזו אנו פוגשים את המחשבים בעלי המסכים של ה- 15", שנהנים מכל האפיונים של הנוטבוקים העסקיים, אבל סובלים ממשקל קצת יותר גבוה: כ- 2.4 ק"ג. עם המשקל מגיע גם מסך גדול יותר, שנוח מאוד לעבודה ולמרות שהמשקל עולה - המחיר יורד. אם המשקל לא מאיים עליכם והמחיר מתאים – זה יהיה המחשב שלכם.
מה מתאים למי שלומד הנדסה לעומת למי שלומד משפטים?
אחרי שהבנו מה יש בשוק, כדאי להבין אילו מחשבים מתאימים לאילו סטודנטים: הצרכים של סטודנטים שלומדים משפטים אינם דומים לאלו של הסטודנטים שלומדים ארכיטקטורה למשל – ויניב ממליץ להתאים את המחשב למקצוע הלימוד שלכם:
סטודנטים למקצועות הומאניים יוכלו ליהנות מהנוטבוקים והלפטופים, עם מעבדי D.C. I3\I5 ומעלה וזיכרון של 2GB לפחות. איזה מהמחשבים כדאי לקנות? התאימו את המחשב לתקציב שלכם וגם לכושר הנשיאה ואו הראיה שלכם – אם אתם מתכוונים לקחת אותו ללימודים.
סטודנטים שלומדים הנדסה כבדה כמו אדריכלות, עיצוב או עריכה יוכלו להשתמש במחשב נוטבוק או לפטופ, בעל מעבד מסדרת I3 ומעלה עם לפחות 4GB ואפילו יותר - עד 8GB של זיכרון פנימי.
צריכים לרכוש תוכנה? בדקו אם יש גרסה זולה יותר
ליניב יש גם עצה לסיום בשבילכם, שנוגעת למקומות בהם תוכלו לחסוך עם ואחרי רכישת המחשב – מטרה שחשובה לכל סטודנט וסטודנטית חדשים: אתם חייבים לרכוש תוכנה ייעודית ללימודים שלכם? בדקו תמיד אם יש גרסה זולה יותר, שתעשה את העבודה אבל לא תשאיר לכם חור בכיס או אם למשפחה או החברים יש אפשרות לקנות את התוכנה במחיר מוזל דרך מועדון חברים או ארגון עובדים. בנוסף, יניב ממליץ לכם להימנע כרגע מרכישת מעבדי I7. נכון, הם המעבדים הכי חזקים כרגע – אבל הם מאוד יקרים בימים אלה ברגע שיוכרז דור העתיד שלהם - המחיר ירד ואתם תוכלו ליהנות מאותה איכות במחיר יותר נמוך. באותה נשימה, יניב ממליץ לכם להימנע כרגע גם ממערכת ההפעלה “חלונות 8”, שנמצאת עדיין בחיתוליה ולהעדיף על פניה את האחות המבוגרת במעט, “חלונות 7”.